aladin Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 Съжалявам,че няма да се съглася,но дали една скала е мажор или минор се определя се определя от терцата между първата и третата и степен .Поради това делим ладовете(старите) съответно мажорни Ионийски,Лидийски и Миксолидийски и минорни съответно Дорийски,Фригийски,Еолийски и Лукрийски. Ами то мажорни и минорни ладове няма! Има мажорни и минорни гами! -които наистина се определят от заклю4ения интервал между 1 и 3 степен на звукореда./съответно голяма и малка терца/ А пък старинните ладове са си старинни ладове те нямат нищо общо със това, определят се по интервала които е заклю4ен междустепените им като на пример фригииски лад м.секунда Това 4е ти си свикнал вси4ко да го мислиш в мажор и минор незна4и 4е извън мажоро-минорната ситема не съществува нищо. Както карах една моя колежка да ми изсвири пентатоника от ре и тя ме пита мажорната или минорната. А то пентатониката без зна4ене каде ще я транспопнираш си все пентатоника тва 4е примерно фа може да послужи за тоника на гама фа мажор незна4и 4е ако по4неш да свириш пентатоника от фа тя ще е мажорна. А в муз.теория "скали" токова понятие няма! Цитирай
niki123bg Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 А в муз.теория "скали" токова понятие няма! http://en.wikipedia.org/wiki/Scale_(music) Цитирай
kolio_k Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 (Редактирано) Пентатониката е наистина мажорна и минорна,а цялата джазова хармония се базира на ладове(мажорни минорни).Но наистина не искам да споря повече и не държа да те убеждавам.Просто давах мнение в темата Само искам да подчертая,тук говоря за джазова а не за класическа(теория).Не знам до колко се интересуваш и си запознат,но разликите между двете са значителни п.п.Щом скали няма в музиката,как наричаш следнотo C Db Eb E F# G A Bb Надявам се не гама и ако да коя е тя Редактирано Октомври 31, 2006 от kolio_k Цитирай
indy Отговорено Октомври 31, 2006 Автор Отговорено Октомври 31, 2006 Доста крокодилска скала е това - умалена, октотонична(?) от С. Или не? Цитирай
aladin Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 Пентатониката е наистина мажорна и минорна,а цялата джазова хармония се базира на ладове(мажорни минорни).Но наистина не искам да споря повече и не държа да те убеждавам.Просто давах мнение в темата Само искам да подчертая,тук говоря за джазова а не за класическа(теория).Не знам до колко се интересуваш и си запознат,но разликите между двете са значителни п.п.Щом скали няма в музиката,как наричаш следнотo C Db Eb E F# G A Bb Надявам се не гама и ако да коя е тя Мне неискам да споря или нещо такова просто изках да ти кажа,4е изобщо не си прав и приказваш пълни глупости! ина4е пентатониката си е пентатоника няма нищо общо с мажора и минора за друг път да знаеш :read: Цитирай
Steppenwolf Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 aladin, Получава се до известна степен и катастрофа между терминологии. В един учебник по (класическа или не) хармония, който е на чуждестранен автор и на английски език, аз лично съм срещал понятието "скала" (scale). И съответно се ползва и като чуждица у нас. Ако някой е срещал на английски lade или lada за лад или пък напр. game за гама, да сподели, макар че последните две ми приличат на кола, с която определено не искам да си играя. Тъй че и тук съм на мнението на kolio_k, който е отбелязал да не се спори, първо - защото се излиза извън рамките на темата, и второ - защото е един вид "хващане за запетайката", т.е. чесане на езици... Ако желаеш, погледни учебници/курсове по джаз-хармония, има прекрасни и в Интернет, поогледай чуждестранната термонилогия... Да изразиш дали пентатониката е мажорна или минорна, значи да я опишеш какво качество има терцата и съответно става ясно (според предварителната уговорка и дефиниция) от кой тон започва и как са останалите интервали. По този начин има също мажорна и минорна блус скала, и т.н... (да не се повтарям с Кольо). Вярно ще е ако например кажеш за целотонната скала, че си е все целотонна, защото е напълно симетрична и няма никакво значение откъде ще я подхванеш. Иначе съм сигурен, че на всеки от писалите в темата им е ясно, че мажорно-минорната система не е единствената гледна точка и съответно от нея не се вижда всичко. Напр., има екзотични скали (египетската или пък някоя от японските пентатоники), които изобщо в основното си положение не можеш да ги напаснеш във формата на мажорни или минорни просто защото нямат терца. Цитирай
aladin Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 да де то4но това имам предвид пентатониката нетрябва да се разглежда спрямо мажора и минора защото ако сложиш пентатониката в тоналност/като казваш гледаики за терца/ то тя губи характера си и се обесмисля полу4ава се някъв муз.мотив /или поредица от тонове/ в примерно гама сол мажор! дано да сте схванали какво изкам да кажа Цитирай
Vlad Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 (Редактирано) Мне неискам да споря или нещо такова просто изках да ти кажа,4е изобщо не си прав и приказваш пълни глупости! ина4е пентатониката си е пентатоника няма нищо общо с мажора и минора за друг път да знаеш :read: Не е Кольо този, дето говори глупости. Естествено, че има мажорни и минорни пентатоники, както и неутрални / без терцов тон/. Както и мажорен и минорен лад - гама е само когато тоновете са подредени във възходяща или низходяща посока. Но не е тайна за никой вече, че на килимаря терминологията му куца... Влад Редактирано Октомври 31, 2006 от Vlad Цитирай
kitaratapesho Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 (Редактирано) дано да сте схванали какво изкам да кажа единствено схванах , че нямаш никаква идея за какво става дума в музикалната теория - по-добре не се намесвай там, където не ти е работа! П.П. а примера на Кольо е умалена скала. Редактирано Октомври 31, 2006 от kitaratapesho Цитирай
Topsun Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 aladin-e,голяма работа си стига си се заяждал.кольо е голям китарист и е доста наясно с джаз терминологията.все пак учи това...не ми се навлиза в спора,пък и не виждам какво толкова да ти обясня,така или иначе на тебе ти е ясно...по-добре чети и се учи вместо да пишеш някакви постчета за спор(т)а...ае със здраве! Цитирай
CyberGene Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 Как се е развила само темата, лелеее Нямало мажорна и минорна пентатоника. Това малко сектантски звучи, все едно да кажеш - няма до минор и до мажор, има само музика Цитирай
kolio_k Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 E очевидно говоря глупости и ме и извинява само невежеството ми.Само много жалко за трите ми музикални образования.Аладин направо ме изкара от играта и затова се оттеглям.Също така ви препоръчвам и вие да направите същото. п.п.Признавам няма такова понятие скала ,пентатониките са си просто пентатоники сами за себе си , старите ладове нямат никакво отношение към мажора и минора и ти си просто най-големият 1 Цитирай
PlamenM Отговорено Ноември 1, 2006 Отговорено Ноември 1, 2006 защото ако сложиш пентатониката в тоналност/като казваш гледаики за терца/ то тя губи характера си и се обесмисля полу4ава се някъв муз.мотив /или поредица от тонове/ в примерно гама сол мажор! аз определено не схванах..а май зацепих пентатониката е атонална, поредицата от тонове в сол мажор е безсмислена...жалко за хубавата тема... Цитирай
Recommended Posts