svet.k Отговорено Февруари 16, 2014 Автор Отговорено Февруари 16, 2014 Незнам дали тва трябва да се прави на 2 години, но в сервиза ми казаха че е добре като профилактика. Аз не бях сменял до сега. Мойта паста се беше превърнала в прах, предполагам че това до няква степен намаля топлообмена с радиатора. Факт е че сега компа като цяло работи по-добре. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 16, 2014 Отговорено Февруари 16, 2014 Ако в BIOS-а температурата е нормална, то причината за проблемите не е тази. Нещята са безкрайно прости - когато процесорът започне да се нагрява много (ако е Intel и speed stepping технологията е включена), честотата му започва да пада. Но за тази цел, трябва да се нагрее доста. Ако температурата му е в допустими граници, дали ще е 30 или 55 градуса, все тая - няма да забележиш никаква разлика. Не знам защо е нужна тази полемика относно пастите и процесора, след като още доста рано в темата те посъветвах да провериш, дали процесора прави грешки, посредством програма за тестване, а след това - да му провериш температурата. Имам чувството, че тая информация ти минава покрай ушите и някак си искаш, ей така, да става раздумка покрай твоя компютър, а не толкова, да си оправиш проблемите с него. При компютрите нещата не са така разтегливи, както в изкуството, а са пределно ясни. Проверяваш температури, тестваш процесора, тестваш паметта, тестваш харддисковете и ако никъде няма грешки, значи търсиш на грешното място. Няма място за съмнения, предположения, спорове, мнения и т.н. Ако всичко се тества ОК или имаш софтуерен проблем, или IRQ проблем. 1 Цитирай
emosms Отговорено Февруари 22, 2014 Отговорено Февруари 22, 2014 (Редактирано) Да попитам в тази тема, Evtim Djerekarov По какъв метод оценил необходимата процесорна мощ за конкретна апликация? --- Ето кейс> при употреба на convolution reverb от adobe audition в 'реално време', с мониторинг на саунда след обработка с ефект, се получават гигантски интеръпти. Звука напълно изключва като посвириш малко. Доколкото виждам на входа DAW софтуеъра приема нещо, (графична индикация за входно ниво), но на изхода няма никой. --- Под 'реално' време имам предвид настройки на звуковата карта през DAW> - Rapid, output latency 8 ms, input latency 3 ms (усещане за реално време, не ми пречи) - Fast, output latency 18 ms, input latency 3ms (при този вариант латенцията се усеща и е неприятно) --- Въпроса е, че и при двата варианта, няма никакво облекчаване на системата. При използване на ревърб ефекта, в таск мениджъра процесора започва да се товари на 100% и звука изчезва.И ся разучавам, възможно ли е грубо да се оценят параметри на конфигурация, която може да се справи с този обем 'процесване' п.п. Не съм тествал по описани от теб методи, дали и какви IRQ има, но така или иначе, машинката е лаптоп и няма да мога да размествам PCI слотове. Плюс това същия проблем го има и при изключена видеокарта, с дженерик видео устройството на дъното - няма разлика. Температурата на ядрата е ок. 50 градуса, ако почистя компа ще падне малко, но явно не му стига процесорна мощ. Редактирано Февруари 22, 2014 от emosms Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 22, 2014 Отговорено Февруари 22, 2014 Много ми е интересно, как изключваш видеокартата, докато компютъра работи... Не бих се наел с оценка на необходимата процесорна мощ за конкретно прилжение, но основното правило е - колкото повече, толкова повече. Освен това, процесорната честота не е много определяща, тъй като отделните процесори имат различна производителност, в зависимост от конкретния модел и ползваната дънна платка/памет. Цитирай
emosms Отговорено Февруари 22, 2014 Отговорено Февруари 22, 2014 (Редактирано) Ами започнах да спирам процеси наред от таск мениджъра и спрях видеокартата, или поне драйвера и. Отгоре отгоре погледнато, точно този ефект изглежда иска доста ресурси, доста повече от други процеси в компа.Най лесното решение е да ползвам друг ревърб при директен мониторинг (въпросния звучи доста добре и прави саунда различен). Сигурно алгоритъма му е прекалено реалистичен и калкулира доста отражения на звуковите вълни и т.н., не съм наясно в детайли. ---- При включване на някои ефекти в реално време, DAW програмата директно си показва съобщение, че ефекта не е подходящ за използване в 'реално' време, за въпросния ревърб уж няма такова съобщение и в началото си тръгва. Иска ми се да ползвам този ефект като бенчмарк за перформънс и евентуално да си направя някакъв разчет за друга конфигурация, която може да се справи (ако има таква). Което изглежда не е проста задача. Редактирано Февруари 22, 2014 от emosms Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 22, 2014 Отговорено Февруари 22, 2014 Така или иначе, главният определящ фактор е цената, а процесорът и паметта рядко са най-скъпите компоненти. Цитирай
emosms Отговорено Февруари 22, 2014 Отговорено Февруари 22, 2014 Е, ся, зависи какво оборудваш, но все пак... http://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=49038 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2014 Отговорено Февруари 24, 2014 (Редактирано) Това е по-скоро изхвърляне. Има немалко алгоритми, които не подлежат на голямо "запаралеляване". Иначе, ето един на по-достъпна цена, макар и по-стар за ДДР2 памет, който не е зле, със своите 42800 MIPS: http://www.comtradebg.com/?page=1&product_name=PHENOM+II+X4+940+/TRAY&product_id=8256&group_id=15 Aко на него не върви, едва ли пложението ще е твърде гладко и на този, който предлагаш. Но дори в твоя вариант, цената на компютъра едва ли значително ще надхвърли хилядарка, което е по-евтино от например, геймърските машини. Най-често аудио интерфейса и мониторните колони струват повече. А да инвестираш в такъв компютър, за да слушаш прекрасен Реверб през евтина звукова карта в спалнята си, освен, че е Overkill е и пълна глупост, така да се каже . Редактирано Февруари 24, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
emosms Отговорено Февруари 24, 2014 Отговорено Февруари 24, 2014 Ще ги имам тези параметри като ориентир, благодаря. Но май ще е добре да се тества. Ако само това е мотивацията за закупуване на друг компютър (не ъпгрейд), наистина ще е глупаво, особено ако конфигурацията не може да се справи със задачата. ---Въпросния ревърб не знам колко е прекрасен , чисто субективно звучи мн. приятно и се чува разликата дори със съвсем скромно оборудване. Едва ли не ми се струва, че 'модифицира' тона. (то си има настройки за damp на високите и ниските), но и без да ги пипам изобщо си звучи различно. Цитирай
emosms Отговорено Февруари 24, 2014 Отговорено Февруари 24, 2014 п.п. На по-ниско ниво на ОС, не съм сигурен, може ли един процес да използва повече от едно ядро ако системата реши че има нужда от повече ресурси?То и сега не знам как да го мониторвам.Едно ядро е два треда, DAW софтуеъра в един процес ли върви, отделните VST включени на канал в отделни тредове ли са, въобще... В смисъл, ако ползвам едно приложение с един ресурсоемък процес, дали ще има разлика между конфигурация с 2 и 4 ядра?Едното ядро за ОС, другото за DAW, третото и четвъртото за процес който иска много ресурси.Съвсем не е толкова прост мениджмънта на ядрата и паметта, но все пак, някаква идея Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2014 Отговорено Февруари 24, 2014 В зависимост от това, как е написана конкретната програма(кога и как генерира колко тредове)може и да работи добре на повече ядра. Друго имах предвид - някои сложни операции в някои алгоритми изискват така да се каже "инкрементален" подход, при който всяко следващо изчисление зависи от резултата от предишното. Този тип алгоритми не може да се изпълнява паралелно и да се раздели на thread-ове. Цитирай
emosms Отговорено Февруари 24, 2014 Отговорено Февруари 24, 2014 (Редактирано) Мда, кой знае как е имплементирано в audition. Иначе, няма ли имплементации на OS ниво или на по-ниско (дъно, процесор), когато някакъв процес да може да се форкне (тред да се паралелизира) и после да се 'сумира' резултат (ако изобщо подлежи на такова нещо) при наличие на свободни ресурси в системата и някакъв тежък процес? Иначе, един тред - на едно ядро. ---Като пример, една рекурсивна функция май не може да се 'запаралели' на няколко треда , дори и прост лууп където нещо се инкрементира и процесва повторно в луупа. --- Абе цялата идея на този мохабет е, да не би да има частен случай, когато примерно може да е по-добре да имаш 2x3.8Ghz процесор вместо 4x3.0Ghz. Приемаме че за двата процесора честотата и продуктивността са в еднаква връзка (кеш, т.н., не знам точно) p.s. convolution реверба доколкото разбрах не изислява алгоритмично отраженията на звука, а ползва импулс, и после пак има някакъв алгоритъм за това: http://en.wikipedia.org/wiki/Convolution Последното е супер обща инфо да се правят заключения, ама.. И изглежда да е бая по-тежък от други 'алгоритмични' имплементации, без импулси.Поне от моите проби, а и от написаното в менюала на аудишън за ефекта. Редактирано Февруари 24, 2014 от emosms Цитирай
presly Отговорено Февруари 26, 2014 Отговорено Февруари 26, 2014 Абе цялата идея на този мохабет е, да не би да има частен случай, когато примерно може да е по-добре да имаш 2x3.8Ghz процесор вместо 4x3.0Ghz. Приемаме че за двата процесора честотата и продуктивността са в еднаква връзка (кеш, т.н., не знам точно) Интелските процесори от Bridge поколенията работят точно така Цитирай
Recommended Posts