Jump to content
Българският форум за музиканти

Батерии за ефекти - алкални или акумулаторни?


Recommended Posts

Имам два ефекта (Boss RC-30 и ZOOM A2.1), които освен с мрежов адаптер се захранват и с батерии тип АА. Обаче в наръчника към тях пише, че не трябва да се захранват с акумулаторни батерии тип АА,(без да обясняват - защо) а най-вече с алкални тип АА и по изключение с обикновени карбонови тип АА.

Аз все пак ги изпробвах ефектите с акумулаторни NiMh 2000ма, но само за няколко минути. Ефектите си работеха нормално през тази кратка проба, но все пак реших да послушам инструкцията и сложих препоръчаните алкалинови.

Та питам се(и вас) защо ли според производителите не би трябвало да ползвам акумулатори за тези и други подобни ефекти?

 

П.П.Имам ефекти тип "камионче", работещи с препоръчаните пак Алкални 9в батерии, но за тях ползвам акумулаторни NiMh 8.4в 300ма и не съм имал проблеми.

Благодаря и наздраве! :thx::cheers2:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Едно от нещата за които се сещам за акумулаторните батерии е, че тяхното работно напрежение е 1,2 волта (за разлика от алкалните, чието работно напрежение е 1,5 волта). При шест батерии и загуба от 0,3 волта/бр. (6х0,3=1,8 волта по-малко), би следвало по-лоша работа и по-кратък експлоатационен период.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ И аз мисля, че това е причината.

Аз съм си мислил следното нещо:

Ако се разглоби батерия от стар лаптоп вътре има батерии 18650 може да са 6 бр., може да са 4 бр зависи от лаптопа. Предполагам на доста от вас им се е случвало лаптопа да каже, че батерията е заминала но това е така защото батерията е настроена на определен брой часове или друго яче казано на литиево-йонните 18650 вътре нищо им няма а някои модели достигат до над 4000mA

Та идеята ми е следната, купува се едно зарядно за батерии 18650 за да си ги зареждате свързвате 4 бр батерии (те са по 3,7 V) съответно получавате 14,8 V бацка му се един стабилизатор 7809 и получавате страхотен преносим травопост, а ако му се сложи USB букса и стабилизатор 7805 получавате зарядно за мобилен телефон. :greenball:

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е това със стабилизатора, възможно е и импулсен регулатор.

Но не съм съгласен, че след няколкостотин/хиляди цикъла работа в лаптоп, на батериите нищо им няма.

 

Но предвид по-лесната достъпност на зарядните 1.2-волтови батерии, не ви ли се вижда, че ще стане доста по-лесно със 7 батерии по 1.2V, вместо 6 x 1.5.

 

 

 

Like most other rechargeables, NiMH batteries maintain most of their voltage over the whole charge and then suddenly plummet.  This contrasts to alkalines, which lose their capacity steadily. For this reason many electronic devices that tell you how much battery life is left have a hard time reporting an accurate level for NiMH's. The voltage is very similar for both a fully-charged battery and a nearly-spent battery. 

 

 

 

 

Alkaline battery have a voltage of around 1.5 – 1.6v off the shelf, but alkaline batteries have a sloped discharge curve, their voltage drops over the life time of the battery until the battery is not usable, hence an  voltage of a alkaline battery quickly drops to around 1.25v under actual load, and around 1v when its almost discharged, also alkaline batteries suffer from high internal resistance thus they are not ideal for high drain devices, whereas an rechargeable NiMH battery voltage is around 1.35 – 1.38v when its fully charged and under load it starts around 1.25v and then stays around 1.2v and continues to provide 1.2v until the battery is almost fully depleted, normally the voltage provide by an rechargeable NiMH battery is much more constant when you compared it with an voltage output of an alkaline battery.
Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но предвид по-лесната достъпност на зарядните 1.2-волтови батерии, не ви ли се вижда, че ще стане доста по-лесно със 7 батерии по 1.2V, вместо 6 x 1.5.

 

Това е резонно, но за съжаление производителите на муз. ефекти не правят в педалите/процесорите гнезда за 7 броя акумулаторни батерии, а за 6 алкални. Или вместо 4 алкални нека бъдат 5 акумулаторни гнезда. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да им стане на ефектите ако се ползват с NiMH акумулатори. Консумацията е ниска и напрежението на клетките под товар ще е доста над 1.2 В/клетка.Препоръчват ти следното:

 

1. Снабди се с батерии с нисък саморазряд. Препоръчвам Sanyo Eneloop. Никога не използвай батерии с различен капацитет или по-нови и по-стари или от различни производители. Най-добре си купи наведнъж колкото ти трябват и ги ползвай винаги заедно, като пакет. За да не стане като реклама, пиши едно ЛС ако се интересуваш откъде аз си пазарувам батерии и зарядни.

2. Не използвай ефектите до пълното разреждане на батериите. Купи си зарядно устройство, което може да ги разрежда до 1В/клетка и след това да ги зарежда. Не е нужно да ползваш функцията разряд всеки път, но веднъж на 4-5 плитки разряда е препоръчително.

 

Основната причина да не ти препоръват акумулаторни батерии не е в по-ниското номинално напрежение, а в липсата на защита от преразреждане. Повечето устройства, които са предназначени да работят с акумулаторни батерии имат такава защита, която изключва устройството, когато напрежението падне под зададена стойност (обикновено се избира в диапазона 1.1-1.15 В/клетка). Без такава защита, може да се случи при дълбоко разреждане, една или повече клетки да се преразредят и дори да си обърнат поляритета ако пакета не е добре балансиран, т.е. ако има клетки с доста по-нисък капацитет от останалите. Ясно е, че вероятността това да се случи е пропорционална на броя на клетките.

Това води до повреда на клетките и дори до изтичане на електролит. Точно затова и не трябва да разреждаш напълно. Ако се измдри консумацията на ток на ефекта, може да си направиш сметката кога да ги извадиш и да ги заредиш, като от време на време е добре да ги разреждаш напълно, но не в ефекта.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А не е ли практично, да намериш някакво евтино компактно устройство (заради кутийката) или направо кутия, която има гнезда за 7 батерии, да кажем, вътре в самото устройство да се реализира защита от преразреждане, а от него да излиза кабелче, което да включваш в DC IN(входа за адаптер) на устройството, което ползваш? Освен всичко друго, така ще имаш и относително универсално решение и за други случаи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм виждал държачи за 7 клетки, за 3 има, но за 7... а то не е и необходимо. Ако замериш напреженията на батерията под товар ще видиш, че доста често акумулаторните ще дават подобно, че и по-високо напрежение, особено при по-разредени алкални. Напрежението не е проблем. Виж, ако може да се вгради защита от преразреждане в такъв пакет, това би било практично и сигурно решение. На практика, ако ползва качествени акумулатори, каквито му препоръчах и ги използва разумно, вероятността да ги повреди от преразреждане е много малка. Имал съм и все още имам десетки Eneloop откакто ги пуснаха на пазара преди 8-9 години и наистина са добре match-нати откъм разряден капацитет. Естествено трябва да се експлотират правилно. Силно препоръчително е да се зареждат с т. нар "умни" зарядни устройства с индивидуално следене на всеки канал, а не по двойки, както е при по-евтините такива.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Радвам се, че благодарение на компетентните отговори на колегите "глупавата" ми тема се превръща в интересна и полезна. Благодаря ви, колеги! :godbless:

А по-късно аз ще ви опиша как временно досега съм решил проблема с немрежово захранване и какво възнамерявам да усъвършенствам - евентуално и с ваша помощ! :cheers2:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да ползвам капсулован Sealed Lead Acid Battery 12V 3.3Ah за ефектите ми от тази снимка , но искам да ви попитам следното -

  :excl: Дали за сваляне на напрежението от 12в на 9в 500mа е по-добре да ползвам пет изправителни диода(и какви) последователно в права посока или Стабилизатор 7809 както се препоръчва в този форум. За мен по-лесно ще бъде да направя варианта с диодите, пък и по-малко място ще отнемат от кутията, но дали този вариант е достатъчно подходящ за моите цели?

П.П. Ако направя варианта с диодите, какви да бъдат те и на кой полюс да ги вържа - предполагам на минуса, който е в центъра на захранващата букса?

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стабилизираният вариант е по-добър, но тъй като акумулатора няма мрежов брум предполагам, че и другият ще свърши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Минусът ли е масата при китарните ефекти, а диодите на плюсовата шина ли да ги сложа?

 

П.П. :unsure:  Сигурно задавам фасулски въпрос, ама така е - не всеки знае какво е "маньол за хфистежи"! Аз зная, но си трая! ;)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нареждаш 5 последователно между един от полюсите на захранването и устройството. Обикновено няма значение към плюс или към минус, но не съм се занимавал с такива захранвания и не знам какъв ток ще тече през тях. Може да се наложи използване на токоограничаващ резистор, за да не си пръснеш диодите.

 

Всякакви изправителни диоди вършат работа. Най-добре сложи 1N4001. Издържат до 1А ток, т.е. едва ли ще се наложи да слагаш ограничаващ резистор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thx:  Благодаря на всички, отзивчиви колеги(свършиха ми лайковете за днес)! :godbless: Купих 5 диода 1N4007, запоих ги за плюса на акумулатора и напрежението без товар(ефект) падна с 1.5в, а при товар(ефект) достигна от 12в до около 9в (плюс/минус). Все още не съм изпробвал как работят самите ефекти, но поне светодиодите им светят нормално. :yahoo: Утре ще имам краен резултат, но преди това ще си сипя .... :beer:

 

П.П. Само не разбрах кой полюс е маса при музикалните ефекти! Предполагам, че е минуса, познах ли?

:cheers2:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.