Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аааа, не затваряйте хубавата тема, бре, все някой друг може да се включи и да даде полезно мнение.. Аз наскоро също се оглеждах за PCMCI карта. В kvr-audio определено повечето изказвания бяха в полза на Indigo пред Audigy.. Е то верно и цената е друга ама.. Айде Ники, като се сдобиеш с Индиго непременно обади как е..

Отговорено

Ще споделя, макар че като гледам няма да е особено скоро, тъй като не горя много от желание да си правя лаптопа DAW. Аз в къщи трудно намирам време за музикални занимания, камо ли като съм някъде на път.

Иначе съм си играл малко с тази карта (най-вече слушах музика на нея) и съм доволен от звука.

Отговорено
пич не знам къде живееш но креатив не правят карти за звукозапис а за гледане на филми и игране на игри

Пич, Криейтив отдавна са собственици на ЕМУ, а сега кажи че са боклук. А това че геймърските им карти не са подходящи за звукозапис е друг въпрос. Човека очевидно ще става хоум рекординг маниак, въпреки че твърди обратното. За лаптоп най-добре ей тва:

[email=http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185]http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185[/email]

Приателю уверявам те, че Креатив са лоши карти ;)

Разрови се из мненията на Евтим Джекеров той беше изброил всички косури

на креатив, а тва че са купили Ему това ни ги прави по добри :unsure:

Отговорено (Редактирано)

абе... аудижи 4 платинум има същите конвертори и същия процесор като на ему серията, но и цената е над 500 лева

да не говорим че ЦАП-овете на креатив са почти на нивото на провесионалната техника, това което спира картите им са изключително лошите АЦП чиято динамика рядко надвишава 80 дБ и липсата на балансирани входове и изходи

не може да кажеш че креатив са лоши карти, просто не са карти за звукозапис

аз все още записвам с аудижи 4, защото съм на мнение че не картата е това което ме ограничава на този етап, в момента в който реша ще я сменя, но сега имам други приоритети

също така смея съвсем уверено да твърдя че с тази карта съм постигал по добри резултати от хора които работят с много по качествена техниа - много пъти съм казвал, скъпите карти не записват сами, скъпите китари не свирят сами и т.н. тоест има и нещо наречено ЧОВЕШКИ ФАКТОР

Редактирано от LOE
Отговорено (Редактирано)

Липсата на балансирани връзки е ужасна. С това съм съгласен. Аз работя изключително със синтезатори както и VST DXi и собствени семпли за семплерите. После ЕКСПОРТ и готово.

Това не е маловажно и затова Криейтив ми стига. В случай, че ползвам картата и за запис на друго то гледам пулта да е наблизо и в такъв случай ползвам КЪСИ кабели и линейно ниво. В този случай липсата на балансирани входове не се усеща особено.

Относно динамиката при MUTE на всички възможни аудио устройства съм постигал максимум -96Db на входа. И за да не се получава проблем с външните синтезатори при запис не определям по MIDI нивото на инструментите (ако се ползва мулти тимбрал модул или синт), а ги записвам с нормална сила и после при смесване на WAV ги подтискам до необходимото ниво. Това - защото (особено при по стари свирки) определеното по MIDI ниво не намалява нивото на шума (както при хардуерен миксер) на съответните канали и ЦАП-ове занимаващи се с отделните инструменти и въпросния канал (глас) свири с много шум при ниско ниво на инструмента. По тази (и други) причини на синт саунд модулите се поставят няколко аудио аут-а за да си ги мушнете в пулт и да не се занимавате с MIDI левъл. Ако може не ползвайте и ефект процесорите в синта - не винаги са малошумящи. (собственици на синтове произведени след 2000 година да мълчат. И да черпят инженерите)

Редактирано от jabatajabata
Отговорено
не може да кажеш че креатив са лоши карти, просто не са карти за звукозапис

Точно това имах в предвид че нестават за звуказапис ама изобщо,

а тва че са направили карта за 500 долара едва ли ще е по добра от

някой таскам, протулс, рме, саундскейп и.т.н. :unsure:

А ти Лое продължавай да си мислиш че креатив става,

като е смениш ще видиш че съм бил прав ;)

Нещата ще ти звукнат доста различно от сегашните ;)

бъди сигурен :no:

За мен креатив си остава карта за игри, слушане на музика, гледане на филми,

тва е B)

Като тестваш по сериозни интерфейси говоря да работиш с тях извесно време

сам ще се убедиш :D

Отговорено

всяко нещо с времето си :unsure:

просто не ми се взима нещо двуканално, мисля да събера малко пари и да взема сериозен 10 канален интерфейс

току виж догодина двд аудиото стане официален стандарт...

Отговорено (Редактирано)

LOE, самото ти зказване за сериозен 10 канален интерфейс показва дълбоко не познаване на професионалния хардуер. 10 канала в природата се срещат само във вид на 8 канала ADAT интерфейс + 2 канала аналог. Имаше една доста дълга дискусия във rmm.ru относно приложимостта на Creative за работа. В крайна сметка консенсуса беше, че НЕ става. Поради простата причина, че дори да използваш само DXi и VSTi, с последващ рендеринг ITB, това което е важно е МОНИТОРИНГА и качеството (верността) на изходния аудио сигнал. А точно там Creative издишат със страшна сила. И не е въпрос само на конвертори - същите АЦП/ЦАП се използват и във далече по-скъпи карти - а главно на стабилност на вътрешния клок. При Creative стойностите на джитера са кошмарно високи, оттам идва и характерното "замъгляване" на звуковата картина, което пък не ти дава възможност за нормално управление на параметрите на звука. Както се изказа един приятел, дълги години работил на Audigi и съвсем наскоро преминал на EMU 1820m, "баси, и кво съм чувал всичките тия години!!!!"

P.S. аз лично съм със "звукова карта" Tascam DM-3200 през FireWire 24 -канален интерфейс.

Редактирано от presly
Отговорено (Редактирано)

Хммм....повечето от нещата, които казахте са абсолютно верни, но понякога има тенденция да се абсолютизират нещата... :P Съгласен съм, че картите на Криейтив (в зависимост от модела) се намират (и звучат) обикновено от 1 до 3 нива под повечето специализирани за звукозапис аудиокарти. Говоря от личен опит, тъй като съм имал и още имам 2 бр. Live!, 1 бр. Audigy2, както и някой друг модел на Lexicon, MOTU...На всеки компютър съм инсталирал и бластера, и многоканалната карта, тъй че много пъти съм си правил продължителни сравнения между двете карти на един и същи сетъп. В сравнение с която и да е от многоканалните ми карти, картите на Криейтив (както много пъти се е споменавало тук) 'свирят' доста постно, без много обертонове, леко замазано, с много шум (особено Live! серията)....абе казано с две думи - нямат тяга.

Нормално - те са правени със съвсем друга цел и в тези области (акселерация, филми, etc.) може да се каже, че са много добри.

От друга страна обаче претенциите (и финансите) на част от хората, които искат да се занимават с обработка на музика често се разминават с тези, които смятаме за задължителни като минимум. Някои искат просто да се записват вкъщи, без никаква акустична обработка на помещението, без монитори и т.н.

В такива случаи ме съмнява, че купуването на карта за $800 да речем ще подобри драстично звука на такива индивиди. В техния случай е напълно достатъчно да си сложат едно Audigy2 и да помислят за по-важните неща. Вярно е, че Криейтивските карти възпроизвеждат доста по-добре, отколко записват, но също е вярно, че качеството на една система се определя от най-слабото й звено. Винаги е по-добре едно Audigy2+прилични монитори, микрофони, предусилватели и т.н........отколкото $$$ карта+hi-fi колони+динамичен мик за $30-40...в края на краищата нещата винаги опират до финанси. Общо взето всеки вече знае (кой с питане, кой с четене и слушане) кое е хубавото и какво да си купи - само някой да му даде парите. :P

П.П. @presly, 10 канала "в природата" могат да се срещнат не само като 8 ADAT+2аналог, но и като 8 аналог+2 S/PDIF и то в една и съща карта (имам 2 такива)....а също и като доста други комбинации. <_<

Редактирано от yamaha
Отговорено (Редактирано)

Абсолютно съм съгласен с yamaha! Вярно, че има и други (но по-рядко срещани) комбинации за 10 I/O. Също се извинявам за,може би, малко резкия тон - в крайна сметка въпроса беше за евтина карта, но просто Creative с кривото си ASIO на евтините си модели бисъздал повече проблеми, отколкото ще реши. Съществуват и други, не много по-скъпи карти, които биха свършили много по-добра работа именно на визирания тип потребител - в крайна сметка KX драйверите могат да бъдат доста объркващи, като за начинаещ.

P.S не съм нито търговец, нито представител на каквато и да било фирма, просто сигурно 1 година от живота ми (човекочасове) е минала в инсталиране и обясняване на начина за работа с разните му там Лайф, Лайф2, Одиджита и пр. Креативски битови карти на колеги, купили си въпросните карти по съвет на "експерт" от компютърен магазин :wall:

Редактирано от presly
Отговорено

Аз и още нещо да кажа. Не че съм ултрас на Крейтив, обаче така както аз ползвам картата саунда при плейбек си е доста як и голяма част от недостатъците не са налични. А именно през S/PDIF и след това ДД & ДТС ресийвър с колони. Разбира се при запис това не помага ни най-малко... :green:

Отговорено (Редактирано)

Просто чуй някоя друга карта в паралел с твойта. Можеш да вземеш за проба от някой дистрибутор. Обещавам ти изненада...

Всъщност, това мойто май вече си стана чисто заяждане - сори! :P

PEACE! <_<

Редактирано от presly
Отговорено (Редактирано)

Благодаря за съветите, засега се спрях на възможно най-семплия уред :), jamlab na m-audio. Най-вероятно е играчка, но за мойте изисквания - запис на импровизации върху плейбекове с цел мъчително изслушване на грешките ми е напълно достатъчна.Смятам да използвам роланд майкрокюб кубето си за предусилвател , харесват ми амп симулациите му, след тов ДИ бокс , джамлаб и после лаптопа, пък на лаптопа може би амплитюб....пък да видим

Редактирано от PlamenM