Jump to content
Българският форум за музиканти

PCIe interface с цифров вход/изход (S/PDIF, AES/EBU) и word clock


blr

Recommended Posts

Добър ден/вечер.

 

Замислил съм се за малко преустройство, което включва и (сравнително) качествен, самостоятелен AD/DA конвертoр. Системата е базирана на настолно РС. Изниква обаче проблема с връзката на конвертора към компютъра. Искам да е PCIe интерфейс с S/PDIF, AES/EBU (не държа на ADAT, но ако дават...) входове и изходи, както и поне вход за word clock синхронизация. RME имат такива предложения, но цената леко обезмисля заниманието. За PCI, едно Delta 1010lt би свършило добра работа, но новите дъна вече нямат PCI-слотове, а на адаптери не мога да разчитам.

Идеята е да се направи модулен, двуканален audio interface за записи с една идея по-добро качество от типичните решения всичко в едно с USB/firewire връзка. Та въпросът ми е към тези, които ползват самостоятелни конверори, как сте решили този проблем на приемлива цена?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RME Hammerfall HDSP. Друго не ми хрумва. Ползвам отскоро. В ибей още ги има на сравнително прилични цени (втора ръка).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста тегава задача. Ако RME не е по джоба...хм, ето това донякъде може да свърши работа. Ще трябва да се клоква по SPDIF обаче. За конвертор има един мит, че ако използваш Behringer ADA800 (знам как звучи...) само като конвертор и НЕ ПОЛЗВАШ ПРЕАМПИТЕ (по обясними причини) можеш да постигнеш добри резултати. Аз лично за себе си този мит го разбих, но...знае ли човек. Това е един евтин сетъп, на който не бих се доверил на 100%. Проблемът е, че за цени по-ниски от тея на RME 9632 например няма по-добри неща (или поне аз не намерих). По този повод защо не си вземеш един Babyface? Практиката е доказала тая джаджа като доста добър компромис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега видях, че Берито не може да се върже с ESIто, което означава, че няма да свърши работа (ама това вече си го знаехме) :) btw не каза нищо за предусилвателите, които ще ползваш.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега видях, че Берито не може да се върже с ESIто, което означава, че няма да свърши работа (ама това вече си го знаехме) :) btw не каза нищо за предусилвателите, които ще ползваш.

ADAT няма как да вържа тук наистина, а  синхронизация по S/PDIF не ми се ще да правя. Темата за часовниците е дълга и рискуваме да изпаднем в аудиофилия, но да речем, че предпочитам да играя малко по-насигурно и да синхронизирам отделно. За Беринджър не съм мислил, но целта е малко по-висока. За предусилватели, на първо време ще ползвам това, което имам, а по-нататък ще му мисля за нещо от средна ръка (SPL. Focusrite) пък ако изникне нещо изгодно на старо, защо не и по-добро.

 

ПП: Babyface сигурно е хубав interface, но идеята е друга, а именно модулна система, т.е. преамп и конвертор отделно. Така ще мога да надграждам и upgrade-вам системата, а и за начало ще мога да вложа повече средства в конвертора. Ако не намеря малко по-безболезнено решение за входа в компютъра обаче, май ще го отложа.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toва наистина е така, поне за сега, но дали ще е така след 2-3-5 години? Все пак не става дума за някаква пластмасова кутийка за 300 лв, която след някоя година, така или иначе ще е непотребна или повредена. Ясно е, че  PCI е пътник, да се надяваме поне, че дотогава ще се появят повече PCIe карти. На мен поне ми е чудно как M-Audio например не са пуснали един нов модел за повече от 10 години, като за това време са източили няколко поколения USB-карти. Явно не им е приоритет, предвид пазарния дял на такива устройства.

 

Ако не намеря разумно future-proof решение, ще изчакам.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В днешно време 5 години са адски много време. Future proof е само скъпата аналогова винтидж техника. Всичко в digital света се променя толкова бързо, че според мен future proof няма. :) Но това разбира се е твой избор а последното само мое мнение. Може да се окаже, че и двамата сме в грешка :D

BTW за момента изглежда, че USB-то е future proof, което ме връща на темата за качествена двуканална usb (напр.) карта, която би решила доста драми. 

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качествена, според масовите разбирания карта вече имам и драма няма. Още в първия пост съм посочил, че става въпрос за "преустройство"

Прав си, че 5 години са много време за масовите китайски боклуци, които повсеместно се рекламират и ползват наоколо. За качествената техника, аналогова или не, 5 години съвсем не са толкова много време. Не бих се отказал от един Lavry AD122 MKII например (да не говорим за MKIII), нищо че е на 10 години.

 

Не ми се и дават няколко хиляди само за да установя след година или две, че имам проблем със съвместимостта, това беше и смисъла на питането ми.  Както и да е, мисля че темата се поизчерпа. Имах конкретно питане, благодаря на jabs за отговора, не бих искал да се впускам в разсъждения за бъдещето на компютърната техника.

Темата е за заключване.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има шанс, виж какво пишат другарите от PCI-SIG относно PCI-X 2.0:

 

 

PCI-X 2.0 is built upon the same architecture, protocols, signals, and connector as traditional PCI. The reuse of many of the design elements from the conventional PCI and PCI-X1.0b standards eases design and implementation migration. Migration to PCI-X 266 and PCI-X 533 is further simplified by retaining hardware and software compatibility with previous generations of PCI and PCI-X. As a result, new designs can immediately connect with hundreds of PCI and PCI-X products that are currently available.

 

 

Повече инфо за цялата хава ТУК. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.