Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

За съжаление не остана място за предпазител :D.

Много са големи, a pico нещо не съм намерил
Ако гръмне някой електролитен кондензатор, кутията е всъщност доста стабилна, веригата ще прекъсне, надявам се, и няма да ми изгорят трафчетата ...

За лична употреба е само 

p.s.

може и още по-компактно :)

Редактирано от emosms
  • Отговори 94
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Надеждата не е диелектрик. :) 
Има едни държачи за предпазители, които примерно могат да се закрепят на някоя от сраничните стени.

Отговорено (Редактирано)

По конструкция - разположение на компонентите вътре, се разчита на на едни пространства от въздух, които са много добър диелектрик (поне до такива напрежения) :D.
Достатъчно важна и интересна задачка е да се направи по-сигурно захранване, със защита, възможно най-компактно.

---

Някакви варианти ми се въртят:

1. Компаратор на напрежение -  да следи за пад на напрежение отговарящо на консумация над 10мА спрямо референтно напрежение от ценер и да задейства ключ - електронен или реле, което да прекъсва веригата. Да може да се възстановява.

Това ми се вижда пипкаво да се проектира (особено пък аз, предостатъчно трудно) и да се настрои.

При тези напрежения и малки тоци, изобщо не знам възможно ли е с резистори със стандартен толеранс, нищо не съм смятал.

Ако има стабилизация на високото напрежение, може би нещо изградено покрай нея.

2. По прост ограничител на ток само с един транзистор, през който да минава захранващото напрежение.
Доколкото гледам схеми, тр. да се настрои само с един резистор. При стандартен толеранс не знам колко ще е точно.
Към във веригата на ограничителя - най-малкия възможен предпазител 62мА, който да пази от късо съединение и въобще по-големи тоци транзистора, трафа, цялото захранване.

Вторичната на трафа като сечение тр. да издържи такъв ток (? сечение), транзистор 30/50w също би трябвало, разчетено отгоре отгоре.

По малки предпазители, като гледам, не могат да се намерят.

При втория вариант може да те потресе ток 10/15 мА за неопределено време :D, няма да убие човек.

Ако товара на изхода е прекалено нисък, през него пак ще тече ток 10/15мА и ако падне прекалено ниско или има късо съединение - предпазителя тр. да изгори.

Първия вариант тр. да сработи доста по-бързо и да изключи на 10/15мА, но ми се вижда по-сложен за дизайн.

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Закована е в "Полезни теми", не знам дали сте я чел.

Захранване за лампов усилвател

ПП Занимавките с високи напрежения са опасни!

Редактирано от g_vayov
Отговорено (Редактирано)

Благодаря,

ако не държите, не се обръщай на Вие, прекалено формално ми звучи.

Ще се съобразя ако предпочитате така :).

Схемата от проекта е изпипана, с оглед да има стабилно напрежение, филтрация и т.н.

Доколкото разбирам написаното, и с оглед финалната схема на захранването, има ограничител на ток изпълнен с Q202 и Q203.

Допълнителен въпрос, къде е генератора на ток за ценерите, които осигуряват референтно напрежение за стабилизатора Q201R?

Или за подобна цел е сложена батерията.

Релето на входа е само за stand by режим на анодното отопление, и няма връзка с защита, доколкото виждам.

Какво става при късо съединение на изхода, или прекалено малък товар (някакъв хипотетичен проблем в захранваната схема)?

В темата е споменат възможен тест за сработване на защитата, която не разбирам точно как трябва да работи.

Къде отива разсейваната мощност в ограничителя на ток при случай с много нисък товар, или IRF740 се очаква да прекъсне веригата?

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Изглежда не си разбрал добре схемата...

REL201R управлява анодното захранване за да не се разнасят високи напрежения до лицевия панел.

Q201R, R206R и BT201R изграждат генератора на ток за ценеровите  диоди D204R-D206R; може да се използва друг тип генератор на ток или подходящ резистор

Q202R е регулиращия транзистор, и за стабилизацията на напрежението, и за ограничението по ток; при късо съединение в изхода разсейваната  от него мощност е най-голяма и е равна на Uc203 x Ipr

Q203R, R203R и R205R изграждат токовия ограничител

При претоварване на изхода над Ipr, изходното напрежение се намалява докато изходния ток не се изравни с Ipr. При премахване на претоварването, изходното напрежение заема номинална стойност.

Съвсем накратко казано, това е.

Схемата е проектирана за специфично приложение! Директното копиране не върши работа. За други условия/изисквания ще трябва да се преизчисли, най-вероятно ще се наложат и промени в принципната схема.

Редактирано от g_vayov
Отговорено (Редактирано)

ПП Всъщност в посочената тема не е важна схемата, а работата която трябва да се свърши за да се стигне до нещо работещо стабилно и отговарящо на заданието.

Редактирано от g_vayov
Отговорено (Редактирано)

Благодаря за разяснението, 

Нещо подобно размишлявах докато ям.
В случая, първия транзистор си го направил с фиксиран биас с батерията за по стабилна работа на ценерите които осигуряват референтното напрежение за стабилизатора - Q202

Q203 e ограничителя на ток, при по голяма консумация напрежението на колектора му се изравнява с това на ценера D202, съответно на гейта на Q202 има 0v и съпротивлението му дрейн сорс става максимално.

...Ако изключим напрежението което се подава на гейта от  Q201 - ценерите, но има и паралелна верига на ценерите през R207, Q203, R208, R209. Tака че, още да мисля по твоята схема :D

---

Конкретно за други цели, тоци, ще трябва да се предвидят други компоненти,примерно опростена топология без генератор на ток, без стабилизация, ако е възможно само с 1 транзистор - ограничител на ток.

---
Значи за маломощен вариант бихме имали примерно Uin 300v*10mA = 3W, т.е. един мощен транзистор с мини радиаторче би трябвало да издържа неограничено време, разсейвайки цялата мощност.

В идеалния вариант, при сработване на защитата може да има електронен ключ, който да поддържа транзистора ограничител 'изключен', и да се превключва в начално състояние само с външно моментно ключе

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Първия вариант на премапа, с двоен триод 6н2п, мисля се получи.
(другия още е по карантии, неопределено време)

Пробвах и 6н23п. Нещо не чух разлика в този режим, както е схемата в момента.

Мисля да скалъпя и един адаптер за да пробвам 6н3п (ма се чудя как точно да го събера....)

http://picosong.com/YNR8/

Ритъм китарата е записвана с него + xotic RC booster clone.

Гейн намален до края, намалени ниски и увеличени високи на бустера.

За струни, които не знам какви са и от кога са, кой ги е слагал изобщо, мисля че се получи доволно :).
Въобще, тва тея кутишки на xotic са направени да къртят лампови машини. Иска ми се и в AC вариант да го чуя

Соло партиите, ми звучат странно, 'цигулково' на места.

Микса с ритъма, златЯн, не се получи много много ...

Това може би е оцветяване при дигатилизиране с аудио интерфейса.Добре е да пробвам с някакъв друг.
Или самия преамп си е прекалено крещящ и цветен :)

Всичко в GR4, ревърб, control room - modern cabinet.

И най-вече иска свирене, инженер по електроника не става от мен, ама поне ако ще дрънкам и записвам нещо, тр. да се свири по стегнато.

Като за събота вечер, бива горе-долу, може и по-интересно да си я прекара човек :D

Редактирано от emosms
  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Кутийки за Xotic ac booster и JHS morning glory клонове:

P1010255.jpg

Апарата от известно време снима синкаво такова, вкл. на стайно осветление (с крушка с жичка), което е малко странно :D

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Ретро звучец, готино.... :)

А на кутийките техно стила отдавна ми е легнал на сърДцето  :)

Редактирано от jabs
Отговорено (Редактирано)

Еми спазвам си 'дизайн' линията, иначе няма да отива на другите правении :)

И ако искаш къстъм сайз кутия, трябва или да си я направиш, или да поръчваш на лазер/абкант (да си направиш чертежи/скици, да ходиш по фирми..)

---

Взех едни лампи 6н1п/ев и направих тестови записи.

Преампа в момента и сам криви като за световно. Или моите economy emg адаптери вадят брутален output :D, не са активни.

---
Семплите са записвани само с преампа, гейн до края, бас 'наполовина'

Добре ще е да сменя потенциометъра за тонконтрола с логаритмичен, поне според симулацията с tonestack calculator.

---

Първо е само neck - single, после mid + bridge single моднати последователно. И става носово звучащ 'хъмбъкер'.

6Н2П

6Н1П

Cab sim - gr4 control room - vox (british 2x12 v72) и gr4 reverb.

---
Съответно, 6Н1П има съвсем различни криви, не е вкарана в режим подходящ за нея, работи си там...

И навърта огромни сметки за ток с 600мА консумация на отоплението (кърти правени измислени захранванийца).

Замислям мод с цк ключета, който да превключва анодния и катодния резистор от стандартните 100к/1k5 примерно на 56к/1k(820)

Редактирано от emosms