Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз пак да кажа - дано не съм досаден, вече го казах, но при мен тази СЪЩАТА болка си беше от типа гриф - съгласен съм с повечето неща, казани тук, но все пак ти предлагам да  пробваш за някакъв период от време с друга китара, с друг профил на грифа - пробвай, напр., нещо с Лес Пол -ски гриф, щом свириш на класическа - той е по-дебел поначало, може по-правилно да ти легне в ръката. От пробване нищо няма да ти стане - просто ще получиш нов опит.

А формата на грифа е важна не само за бързината или начина на свирене - съотнася се с ръката и има значение за умората, удобството, по-естествената позиция. Ръцете на хората са различни. Неслучайно, напр.,  Стратокастерите на Фендер имат три основни типа грифове - u -образен,  c-образен и  v-образен - с различен радиус, профил, ширина.

Намери временно някаква друга, различна, китара и посвири - ще трябва да посвириш известно време за да разбереш има ли промяна, няма да стане от първо хващане.

Междувременно пробвай също и различни положения/постановки на ръката върху грифа - пробване му е майката (и бащата!) :-)

Може в началото (гриф или постановка) да ти се сторят по-неудобни от това, с което си свикнал - но в дългосрочен план може да се окаже по-правилно и по-подходящо за теб и ръцете ти.

Простото търпене на болката и чакането "да мине" може да доведе до хронична травма, с която после няма оправия ... това е особено валидно за стави  - знам от опит (макар травмите ми, за които говоря, да са от занимания в други сфери). Успех!

Отговорено

Ето едно клипче за "стречинг" на пръстите и ръцете, за което бях споменал в началото на темата. Аз лично правя такива упражнения няколко минути преди свирене, защото имах проблем с дясната предмишници, когато свирех down picking.

Отговорено

Абе то от самия тип музика много си зависи и каква ще ти е постановката вече. За мен постановката е ей такава... 
http://www.youtube.com/watch?v=QOb6JSQd-Qw
http://www.youtube.com/watch?v=gA4oq7DBU8E

Само ако можех и да свиря така.... 

• Like 1
Отговорено

Както казаха някои от колегите преди мен - на всеки, както му е удобно. Моето мнение по въпроса е , че всеки трябва да си изгради собствена постановка, такава че да му е удобно да свири.

Съвет към начинаещите!
Не се влияйте от постановка тип: "Гле'й го тоя как държи китарата и как свири! И аз почвам кат' него щот' ме кефи...."

Отговорено

No pain, no gain и после с 1 схванат пръст завинаги хаха..

Има и по тежки случай,,,понякога засяга  чак до краката  , недай си боже  нервната система. Съпроводено е косопад и дефекти в говора. :excl:

• Like 2
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.