Jump to content
Българският форум за музиканти

Позиция на лявата ръка (как се държи грифът на китарата)


koko13

Recommended Posts

Кажете ми как трябва да държа грифа на китарата, защото както аз го държа и свиря и някъде около средата на песента, която свиря започва да ме боли палеца адски много и трябва да спра за около 2 сек. да пусна грифа и след това пак да продържа, за да спре да ме боли ..

Ето как го държа аз:

dsc0198m.jpg

 

dsc0200dq.jpg

 

dsc0201sc.jpg

 

dsc0199tu.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно като свириш "пауър акорди" горе по грифа, опорната точка е палеца (точно като на последната снимка). Гледай да не притискаш много, поне с палец.

Обърни вмание и на сетъпа на китрата. Колко са "меки/твърди" струните и най-вече на екъшна (височината на струните от грифа/позициите).

 

Също - от колко време свириш? И като се хванеш да свириш, разгравяш ли се първо (вкл. малко стречоване на ставите и пръстите на двете ръце) или почваш директно да жулиш "The trooper" на "Iron Maiden"?

На мен, като цяло, ми е неудобно да свиря с колан, точно за това. 99,9% (да не кажа 100) свиря седнал, като слагам китара на десния си крак или между двата (втората позиция я намирам за най-безпроблема точно за това - болката в палеца, при "power акорди"). Та - пробвай малко да свириш седнал.

 

Това е от мен, на базата на тотално самоукия ми опит. Нека по-добре запознатите и образованите (най-вече музикални педагози) кажат мненията си.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Slide че за The Trooper не ти трябват никви стречове, събуди ме в 3 сутринта и преди да съм си отворил очите ще ти го изсвиря ^^

По темата през цялото време ли върха и средата единствено са допряни в грифа?

Ако е така е нормално да имаш болка в целия палец че и надолу.

Опри дланта по-точно частта под палеца ти до грифа и свири така, моят палец винаги стърчи отгоре освен при power chords както Slide каза.

Това би трябвало да е правилната поза.

Не се вижда перфектно дори изобщо отзад но можеш да видиш какво имам предвид отпред.

Дланта е опряна в грифа. Дано разбираш какво искам да ти кажа :metalist:

И все пак при ходене по струните на 6-та 1-ва се променя всичко е въпрос на усет и тренировки, на места дланта отпуска грифа на други го хваща повече, но никога не го стискай никога това може да го правиш много леко само като правиш големи бендове но просто не го стискай (грифа) това само затруднява движението на цялата ръка по него и ти вкаменява пръстите. Трябва да си отпуснат през цялото време.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Slide От 6 месеца свиря на класическа и от 1 месец на електрическа китара и не, не се разтягам преди да свиря, как да го правя?? а и не свиря "The trooper" на "Iron Maiden", а свиря "Holiday" на "Green Day"(не че има значение какво свиря).

@genatawa "Опри дланта по-точно частта под палеца ти до грифа" в какъв смисъл до грифа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@koko13 нали виждащ в последната снимка как ръката ти не е допряна до грифа, има пространство между мястото под палеца ти и грифа това място трябва да се запълни допираш си дланта до грифа и палеца леко стърчи отгоре както показах на клипа. И както казах не трябва винаги да е допряна но като сам на долните 3 струни или като свиря бързи сола винаги е така при мен поне.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При учител ходил ли си? Ако имаш възможнос, това е най-добрия вариант. Поне да погледне постановката ти и ще ти каже за евентуални проблеми и кое правиш грешно.

Болки, при свирене, са лош признак и може да станат сериозни проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Slide Да, ходил съм на уроци и все още ходя(от 6 месеца), но в Лом имаме уроци само по класическа китара и учителката ми не може да ми даде никакъв сивет относно електрическата китара ... а иначе когато свиря на класическата(тя е с широк гриф) палеца ми е още по-надолу отколкото е при електрическата и не ме боли докато свиря.. Така че разчитам само на вашите съвети тук във форума .. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално ти изглежда постановката, просто почивай повече и може би мини на по-меки струни за известно време докато ти свикнат ръцете. 

 

P.S. Може да пробваш да смъкнеш палеца маалко по-надолу, така че да е срещу средния пръст. На втората снимка ми изглежда че стои прекалено високо, поне при свирене на барета със сигурност ще ти се наложи да го смъкнеш за да не ти бръмчат струните. 

Редактирано от trendkiller
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз "свиря" от няколко години и този проблем не отшумя при мен. Точно както го е описал колегата, при все, че се разгрявам преди да почна. На мен ми е доста неудобно да опирам дланта за повечето неща, които свиря. Пробвах различни постановки - не се оправя проблема. Аз мисля да ида при добър учител да ме види. За съжаление има неща, които не стават с гледане от нета и трябва някой с опит да "пипне" и да види. Макар да нямам почти никакво свободно време, затова ще трябва да се намери, препоръчвам ти да го направиш и ти.
Ако някой пита - и аз ходих първата година на уроци, но при самоук учител - не го препоръчвам на никого. 
Вече мисля, да не кажа, че съм сигурен,че е задължително да се ходи на уроци - дори профилактични, ако не можем да отделим време, пари и желание за ходене при учител системно.
 

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да се ангажирам за постановката и за др. по специфични неща - но мога да ти кажа как беше при мен.

Аз си възстанових заниманията с китара преди около 2 год, за хоби - занимавал съм се като тиинейджър, но след това 20 год не бях пипал китара..

В началото на този период от 2 години имах един Уошбърн - от евтините - това беше първата ми китара в по-ново време. Спомням си, че като я купих се възхищавах много на трифа - колко е тънък, удобен и т.н.

После, обаче, дойдоха болките, като най-отчетлива, неприятна и трайна беше болката в палеца - в основата му, там където е закачен за дланта. Не знаех защо боли, чаках да ми мине - не минаваше.

После смених китарата - не заради болката, а по други причини -  просто уошбърна си беше кофти - и чак тогава, постепенно, започна да ми минава.

Изводът, който направих, беше, че грифът на Уошбърна ми е бил неудобен  - с неподходяща за ръката ми форма, дебелина и т.н. - явно  заради формата и сечението му му съм си държал ръката така, че съм натоварвал неестествено палеца.

Оттогава са ме болели по друг начин други неща - пръсти, китка и т.н. - но палецът повече не - това се махна заедно с махането на Уошбърна. Споделям само, може да е друго при теб - но при мен си беше от Уошбърна и неговия гриф - със сигурност.

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Болките са нормално явление в процеса на развитието на един китарист/басист. И аз доскоро(а и сега от време-навреме) имах всевъзможни видове болки, ту в палеца, ту в показалеца, ту в китка, ту в рамо, но при умерено редуване на свирене и почивка и своевременно коригиране на постановката тези болки почти са на изчезване, но съм сигурен, че никога няма да изчезнат напълно и пак ще се появяват от време-на време. И аз имах 16 годишна музикална пауза и когато преди 5 години пак просвирих, веднага се появиха всевъзможни видове болки и то със всякакви китари. Свиря и с Fender с дебел гриф и с Washburn C10SCE с доста тънък гриф и с класически широк гриф и болките си ги имаше първите две години след голямата ми пауза. Сега пак си свиря с гореизброените китари и почти нямам никакви болки(Даже с по-тънки грифове почти нямам такива оплаквания), а свиря най-малко по 5-6 часа на ден(от тях по 2-3 ч. правостоящ в някой студен подлез) с почивки и то само на акустични китари с висок екшън и твърди, дебели струни.

:excl:Употребявал съм предпазливо и някои мехлеми, но при злоупотреба с тях се стига до временно изтръпване и обезчувствяване.

Извода ми е, че с времето при умерено натоварване и с редуване на почивки, болките почти ще отшумят или ще бъдат пренебрежимо слаби.  :rockon:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

genatawa казва да си вдигна палеца малко по-нагоре(така че да запълня празното място между дланта ми и грифа), а trendkiller казва да си сваля палеца малко по-надолу .. и по двата начина ми е неудобно, а като гледам клипчетата в YouTube гледам, че свирят така, че само палеца и останалите пръсти да опират грифа. Ето един пример:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога тези клипчета са подвеждащи, особено когато става дума за любителски записи тип "кавър", а не от проф. видео уроци. Също, все пак, много хора имат различни постановки, според това кое му е удобно на човек.

Грифовете на различните китари са с различни размери, както и ръцете...

 

ПП: Пробва ли да свириш седнал? Китарата върху десния крак, а после, за проба и между двата? (Макар, че сега като обърнах вмимание, не изглежда да държиш колана много ниско).

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@koko13

 

Гледай ей тоя пич как я държи, малко е безизвестен също като Анди който дадох по-рано но все пак може да ти е от полза.

 

Не гледай кавъри на хора които свирят от 1 година и още не могат да стигнат 5-то фретче с средния си пръст докато са натиснали първо...

И ти казахме че при power chords почти винаги стойката на ръката е като твоята на последната снимка. Само дето като гледам ми се вижда че натискаш с такава сила че се мъчиш да счупиш грифа с палеца си... Но може просто да изглежда така. Както казах отпусни се.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.