Jump to content
Българският форум за музиканти

Позиция на лявата ръка (как се държи грифът на китарата)


koko13

Recommended Posts

Опитай да не стискаш прекалено грифа. При свирене на класическа китара се изисква повече сила, за разлика от електрическата и явно си изградил такъв навик.

 

Опитай да натискаш съвсем леко струните (не-повече от неоходимото да произведеш звук)

 

Когато преудолееш силата, ще можеш да свириш пауър акорди в каквато и да е позиция на ръката, без да те боли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, не съм баш съгласен с тезата - както ти е удобно. Това често води до свикване с грешна постановка, което не се оправя току така. Опитът ми е показал, че в поне 80% от случаите - това, което ти е удобно в началото съвсем не върши работа - и обратното (не говоря само за китара). Пример - аз като просвирих и хващах точно пауър акорди с три пръста - беше ми по-удобно, а "стандартното" ми се струваше невъзможно, реших така да ги уча - самоукият ми учител каза - щом ти е удобно ок. След време почнах с два, сега вече мога и с кутре - 100 пъти по-удобно, по практично също. Барета също избягвах, защото не ми бяха удобни - наскоро почнах да свиря неща, за които баш барето е основата и ги прави лесни, още го тренирам. Това нямаше да се случи ако си бях учил едно време както нормалните хора.

Добрият, опитният учител е за това - да види кое ще е най-удобно за формата на ръката ти и да ти помогне да оформиш своя постановка. Има си "стандартни' неща, които трябва да се заучат. И отново - помощта не се състои задължително в насърчаването към свикване със някакъв стандарт, а най-вече в това да ти се помогне да се адаптираш към този или друг стандарт. 

Това си е мое мнение, разбира се.

 

Нещо нищо не разбрах от това ,па не съм толко пиян деа,

мое да си въртиш кварти/квинти баш с 2 пръста,а понекога да барнеш с останалите 7/9/6..стига да ти звучи в главата какво точно ще звукне и какво точно искаш да изсвириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@koko13

 

Няма защо, все пак форумът е да си помагаме а не да се караме.

Това с долната част на ръката смятам че ще се оправи до 3, 4 дни или седмица свирене и гледай да не си сгъваш китката напред за да ти стоят перфектно прави пръстите на грифа, това може да е причина за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стандартно грешна постановка - палецо на 6-та,може да я заглуши или па да фане тон,оня смотания негър Хендрикс,а и Блекмор се така бъркат-

247574426863573771364800107i9GBSR2uX0YRP

6146364211738543271364800079W6hArb1Q86Ll

 

Тука пък друг филм - палецо и другите пръсти не опират у грифа,тъй нареченото "Клептънско" вибрато..

50169463078899212313648000418030MBtFxU0W

Редактирано от Hillbilly
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими Щом свириш от дълго време и още имаш болки техниката ти е грешна, иди на даскал защото това не е нормално да ти каже къде грешиш.

Свиря от 2 години и не ме е боляло нищо от свирене на китара само в първите месеци докато пръстите ми свикнат и се разтегнат като хората както и при пауер кордите както казах в първите месеци от тогава никаква болка не съм имал... Не знам аз ли не мога да свиря или вашите техники нещо не ги бива.

:ok: Благодаря ти за съвета и мога ли да те помоля за още съвети? Би ли прегледал някои от тези мои изпълнения http://vbox7.com/byuser:timosto и да ми покажеш къде имам грешна постановка и как да я подобря. Преди това би ли прочел пак горният ми коментар, за да те улесни в поставянето на правилна диагноза. Според мен ако започна да свиря с "ластици" и с ел. китара не повече от два часа на ден и до два дена седмично може би и аз като теб вече няма да имам никакви болки.

Още веднъж благодаря предварително за компетентното мнение. :thx:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими

Хаха не зная къде ти е грешката сигурно не съм достатъчно компетентен за да ти кажа точно за това предложих даскал.

Свиря всеки ден по 4, 5 часа и нямам никакви болки затова съдя по себе си извинявай нищо лично просто казвам че не е нормално да имаш болки. Боли ли правиш нещо грешно това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ @genatava

Разбирам, че пак не си прочел първият ми коментар и в такъв случай бих те помолил да запишеш някои твои изпълнения за да видя и да се поуча от безболезнената ти постановка! Благодаря предварително! :thx:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими Нямам камера иначе веднага ще кача клип. И в първия коментар видях че в процеса на развитие е нормално да имаш болки, което е така но не и след 6-тия месец нито след 2-рата или 10-тата година която свириш. Всеки ден свиря по 4, 5 часа без почивка след това свиря още и пак нямам никаква болка както казах по-рано. С китарата се събуждам с нея си и лягам. М/у другото свиря с ел. китара 9-ки струни и за какви ластици говориш?

 

@Baby Thomas Образно казано и в кръга на шегата го казах това за 1ния схванат пръст ако за това говориш. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

koko13 , колега, имам да ти кажа няколко неща от моя скромен 18-годишен опит.

1. Нормално е да те боли, защото всички ръце са различни и всеки има различна длан и различна постановка на захвата. Ти сам казваш, че свириш отскоро. Това е нормално, докато не усетиш сам как ти е удобно. Нормално е и възглавничките на пръстите ти да те болят, много неща са нормални. Също зависи и от това колко силно удряш с дясна ръка.

 

2. За сола -> съветът ми е СЛУШАЙ СЕБЕ СИ и гледай себе си. Джо Сатриани например твърди, че пръстите (1-ви до 4-ти) трябва да са с лек наклон надясно, но има и хора, които твърдят, че трябва да са перпендикулярни на грифа (Гътри Гован за справка). Истината е, че и двамата са уникални китаристи. Аз не виждам защо трябва да се слуша този, или онзи. Просто свири, докато ти се получи солото, докато развиеш скоростта и силата, които са ти необходими. Както виждаш, колкото хора, толкова и мнения. Просто свири както ти е удобно!!!

Не може хора с къси и дълги пръсти и хора да свирят еднакво. То затова има и различни форми на грифа, направено е само за едно -> удобство. Ако имаш дълги пръсти можеш да си позволиш по-плосък профил на грифа и по-голям радиус. В противен случай не е добре чисто математически.

 

3. По въпроса за т.нар. "power chords" -> опитвай да захващаш така грифа, че той да "сяда" в ръката ти на мястото между палеца и показалеца. Иначе нямаш опора и при честа смяна на акорди (и дебели струнки) ще те боли сухожилие на палец + мускул под палеца. Ти просто държиш не само акорда, но държиш и грифа, докато свириш прав. Виж, съвсем друга е идеята дали ти е балансирана китарата (тяло спрямо гриф).

 

Истината е една -> свириш, пробваш и успяваш. :)

С много чужди акъли най-много да почне да те боли повече, щото като гледам си имаш едра длан и постановката е точно СПОРЕД ЗАВИСИ. Просто си начинаещ и е нормално да не можеш да правиш всичко отведнъж в правилното за теб положение. Даже мен ме боли понякога в опита си да изсвиря нещо по-виртуозно (защото аз принципно не съм виртуоз), което са ми показали мои приятели. Какво остава за млад човек с малко опит?

 

P.S. Същия бях и аз като теб, но с кардан на барабани. В последствие се отказах от него и съм много по-щастлив с 1 каса. Ти не се отказвай от китарата обаче :)

 

Поздрави и да напредваш!

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Akerfeldt Казваш "опитвай да захващаш така грифа, че той да "сяда" в ръката ти на мястото между палеца и показалеца.", аз пък се опитвам да не опирам грифа точно на това място (между палеца и показалеца, или по-точно там където започва показалеца) защото даже и рана си направих вече .. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.