Jump to content
Българският форум за музиканти

Позиция на лявата ръка (как се държи грифът на китарата)


koko13

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

@Slide
Колана съм си го направил така, че да е на същото ниво, както когато свиря седнал. Докато свиря седнал китарата си я държа между двата крака(на десния не ми е удобно) и пак си ме боли палеца.

@genatawa
Пробвах и така да свиря, но не ми е удобно, говоря за Power Chords, за някое соло например, да така е по-удобно .. И да, наистина натискам много силно :D

Може би след време болките ще отшумеят, както каза @Лими

Редактирано от koko13
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@koko13 Нали това се опитвам да ти кажа, трябва да не натискаш изобщо никакво напрежение не трябва да има в цялата ти ръка докато свириш каквото и да било освен при големи бендове.

Power chord-овете се свирят като на последната ти снимка без каквото и да било напрежение и натиск а други рифове и сола както аз ти казах.

Поне аз така свиря и така ми е най-удобно и се движа бързо което е перфектно за мен.

 

 

Още един пример..

Главната причина за болките ти досега е че си стискал грифа като изрод.

Rock On! :metalist:

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими Щом свириш от дълго време и още имаш болки техниката ти е грешна, иди на даскал защото това не е нормално да ти каже къде грешиш.

Свиря от 2 години и не ме е боляло нищо от свирене на китара само в първите месеци докато пръстите ми свикнат и се разтегнат като хората както и при пауер кордите както казах в първите месеци от тогава никаква болка не съм имал... Не знам аз ли не мога да свиря или вашите техники нещо не ги бива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, не знам какво правите с тия китари и от какво са ви болките, аз свиря от година и 3-4 месеца на класическа и на електрическа китара паралелно и никога не съм имал болки освен в началото при срещата с по-широкия гриф на класическата. Посъветвайте се с някого, защото това не е нормално.

Редактирано от psychedelic1994
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм чел всички мнения, възможно е някой да е казал това, което ще кажа аз.

А то е:

1. При седнало положение китарата се опира на три места: - на крака, на гърдите и на подлакътника на дясната ръка. При тази постановка лявата ръка не подпира нищо, а единствено и само свири. Тя е свободна да възприема различни положения, за да достигне лесно звукоизвличане на един или няколко тона.

2. Когато свирите прави, коланът осигурява стабилното положение на китарата. Лявата ръка отново не придържа грифа, не подпира нищо и само свири!!!

Забележка: И при 1. и 2. е възможно и желателно движение на цялото тяло, за да се изнесе китката на лявата ръка на удобното за нея място. Без напрежение и болка. Това движение на цялото тяло се възприема от публиката и като шоу. Не на последно място да отбележа, че ако се свирят акорди с баре е по-добре да се заместят с техни обръщения с участие на свободни струни. Аз например не свиря акорди, а ги замествам с фрази, клишета, арпежи,  дори паузи. По този начин разнообразявам свиренето и не се моря.

Задължително е при всички инструменти пръстите да са естествено заоблени и да натискат струните без усилие. Това доставя удоволствие и не може да причини болка.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими Щом свириш от дълго време и още имаш болки техниката ти е грешна, иди на даскал защото това не е нормално да ти каже къде грешиш.

 

:D :D

 

Вярно бе Лими, вземи отиди на даскал, послушай го младежа  :thumbs_up:

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема е се едно "Как да си държа уя" с извинения и без такива - ми как ти е удобно - ръката се нагажда и усеща как е най добре да се изсвири нещо,с палец върху 6-та или с класик постановка.

А май е и въпрос на гриф,бутали са ми да свиря с някакви ибанци - АД ,то толко тънко,че нямаш опора на палеца,от друга страна ибанец феновете сигурно ги втрещява гриф на гибсън,който е малко като дръжка на кирка. :greenangel:

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Са ше изкочи някой дето ше каже, че свири от 3 дена и върти сола като тва на Зак без усилия и че на другите им е смотана техниката.

Човека ^ го каза свириш както ти е удобно "ми как ти е удобно - ръката се нагажда и усеща как е най добре да се изсвири нещо,с палец върху 6-та или с класик постановка".

Тва е истината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боляла ме е дясната ръка когато учех класическа китара по соц време. (хората, които са минали от там ще ме разберат) :greenball: . Но болки в лявата ръка съм имал само от пресвирване. През всичките тези години и всички "нелепи" теории съм достигнал до следното нещо:

Правилната постановка е тази, която ти е най-удобна на теб!

 

П. П.

Относно новаците:

Усилие да с натискат праговете не се изисква, всичко трябва да е с лекота, за това имате болка в ръцете. Това не е права лопата за прекопаване на градината, от там идват болките, излишно напъване! Пауър акорди  :surprise: това понятие ме убива!

Хора не правете така ще си докарате тендовагинит "а сега яко филм"!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип съвети тип "както ти е удобно" са малко като нож с две остриета, особено като става дума за постановка за начинаещи. Ясно е, че всеки свири наистина "както му е удобно", но докато се стигне до балансирано положение, от което да си доволен, минава доста време. Трудничко е да се учиш 6 месеца на класическа китара, и изведнъж като хванеш електрическа, всичко да заспи веднага. Да не говорим как като заучиш нещо грешно после каква мъка е да го поправиш.

 

@Koko_13 - Като ти гледам снимките, всичко изглежда ок, като за условията. Това, за което можеш да се оглеждаш, е да има възможно най-малко кривене на китката и на пръстите. Тоест, не си прегъвай китката, и не я изнасяй прекалено напред. За пример, докато аз свиря, кокалчетата на лявата ми ръка в равнината в общия случай са зад грифа. Може да пробваш следното - вземи китарата, и преди да започнеш да свириш, отпусни си лявата ръка и дланта, да си виси надолу. Без да си местиш китката, вдигни ръката и се опитай да намериш позиция, в която няма абсолютно никакво напрежение където и да е (без да местиш китката), и пробвай как е така.

 

Друг проблем е, че начинаещите китаристи много обичат да натискат с всичка сила тез струни - опитай се съвсем, съвсем леко да натискаш всеки тон. Примерно като започвах да се уча беше проблем, докато схвана, че можеш да натискаш без усилие даден тон, и все пак с дясната ръка да си удряш с нужната сила. Изграждането на координацИята между двете ръце също е важна.

 

Последното, за което се сещам в момента, е сетъп на китарата. Сложи нови струни, по-тънки, като за началото (.008 или .009), и се опитай да я сетъпнеш, ако нямаш някой около теб, който може да го направи.

Попаднах на видео за сетъп вчера, което ми хареса:

Пичът обяснява за Фендър, но идеята е същата, дори и да не свириш на тази марка, видях на снимките, че е някакъв страт.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, не съм баш съгласен с тезата - както ти е удобно. Това често води до свикване с грешна постановка, което не се оправя току така. Опитът ми е показал, че в поне 80% от случаите - това, което ти е удобно в началото съвсем не върши работа - и обратното (не говоря само за китара). Пример - аз като просвирих и хващах точно пауър акорди с три пръста - беше ми по-удобно, а "стандартното" ми се струваше невъзможно, реших така да ги уча - самоукият ми учител каза - щом ти е удобно ок. След време почнах с два, сега вече мога и с кутре - 100 пъти по-удобно, по практично също. Барета също избягвах, защото не ми бяха удобни - наскоро почнах да свиря неща, за които баш барето е основата и ги прави лесни, още го тренирам. Това нямаше да се случи ако си бях учил едно време както нормалните хора.
Добрият, опитният учител е за това - да види кое ще е най-удобно за формата на ръката ти и да ти помогне да оформиш своя постановка. Има си "стандартни' неща, които трябва да се заучат. И отново - помощта не се състои задължително в насърчаването към свикване със някакъв стандарт, а най-вече в това да ти се помогне да се адаптираш към този или друг стандарт. 
Това си е мое мнение, разбира се.
 

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@genatawa благодаря за отговора с клипчетата, това с топчето ми помогна, сега само трябва да свикна да свиря така :D балката обаче сега се измести към лакатя, между лакътя и китката от долната страна на ръката (незнам как да обясня къде точно :D) но няма значение, това сигурно ще се оправи с течение на времето :) Все пак така е по-добре :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.