baki Отговорено Март 31, 2013 Отговорено Март 31, 2013 Опитай да не стискаш прекалено грифа. При свирене на класическа китара се изисква повече сила, за разлика от електрическата и явно си изградил такъв навик. Опитай да натискаш съвсем леко струните (не-повече от неоходимото да произведеш звук) Когато преудолееш силата, ще можеш да свириш пауър акорди в каквато и да е позиция на ръката, без да те боли.
Hillbilly Отговорено Март 31, 2013 Отговорено Март 31, 2013 Колеги, не съм баш съгласен с тезата - както ти е удобно. Това често води до свикване с грешна постановка, което не се оправя току така. Опитът ми е показал, че в поне 80% от случаите - това, което ти е удобно в началото съвсем не върши работа - и обратното (не говоря само за китара). Пример - аз като просвирих и хващах точно пауър акорди с три пръста - беше ми по-удобно, а "стандартното" ми се струваше невъзможно, реших така да ги уча - самоукият ми учител каза - щом ти е удобно ок. След време почнах с два, сега вече мога и с кутре - 100 пъти по-удобно, по практично също. Барета също избягвах, защото не ми бяха удобни - наскоро почнах да свиря неща, за които баш барето е основата и ги прави лесни, още го тренирам. Това нямаше да се случи ако си бях учил едно време както нормалните хора. Добрият, опитният учител е за това - да види кое ще е най-удобно за формата на ръката ти и да ти помогне да оформиш своя постановка. Има си "стандартни' неща, които трябва да се заучат. И отново - помощта не се състои задължително в насърчаването към свикване със някакъв стандарт, а най-вече в това да ти се помогне да се адаптираш към този или друг стандарт. Това си е мое мнение, разбира се. Нещо нищо не разбрах от това ,па не съм толко пиян деа, мое да си въртиш кварти/квинти баш с 2 пръста,а понекога да барнеш с останалите 7/9/6..стига да ти звучи в главата какво точно ще звукне и какво точно искаш да изсвириш.
genatawa Отговорено Март 31, 2013 Отговорено Март 31, 2013 @koko13 Няма защо, все пак форумът е да си помагаме а не да се караме. Това с долната част на ръката смятам че ще се оправи до 3, 4 дни или седмица свирене и гледай да не си сгъваш китката напред за да ти стоят перфектно прави пръстите на грифа, това може да е причина за това.
Hillbilly Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 (Редактирано) Стандартно грешна постановка - палецо на 6-та,може да я заглуши или па да фане тон,оня смотания негър Хендрикс,а и Блекмор се така бъркат- Тука пък друг филм - палецо и другите пръсти не опират у грифа,тъй нареченото "Клептънско" вибрато.. Редактирано Април 1, 2013 от Hillbilly 2
genatawa Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 No pain, no gain и после с 1 схванат пръст завинаги хаха..
koko13 Отговорено Април 1, 2013 Автор Отговорено Април 1, 2013 (Редактирано) ..оня смотания негър Хендрикс.. Пфф.. мислех си, че само аз мисля че Хендрикс е смотан Редактирано Април 1, 2013 от koko13
Лими Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 (Редактирано) @Лими Щом свириш от дълго време и още имаш болки техниката ти е грешна, иди на даскал защото това не е нормално да ти каже къде грешиш. Свиря от 2 години и не ме е боляло нищо от свирене на китара само в първите месеци докато пръстите ми свикнат и се разтегнат като хората както и при пауер кордите както казах в първите месеци от тогава никаква болка не съм имал... Не знам аз ли не мога да свиря или вашите техники нещо не ги бива. Благодаря ти за съвета и мога ли да те помоля за още съвети? Би ли прегледал някои от тези мои изпълнения http://vbox7.com/byuser:timosto и да ми покажеш къде имам грешна постановка и как да я подобря. Преди това би ли прочел пак горният ми коментар, за да те улесни в поставянето на правилна диагноза. Според мен ако започна да свиря с "ластици" и с ел. китара не повече от два часа на ден и до два дена седмично може би и аз като теб вече няма да имам никакви болки. Още веднъж благодаря предварително за компетентното мнение. Редактирано Април 1, 2013 от Лими
genatawa Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 @Лими Хаха не зная къде ти е грешката сигурно не съм достатъчно компетентен за да ти кажа точно за това предложих даскал. Свиря всеки ден по 4, 5 часа и нямам никакви болки затова съдя по себе си извинявай нищо лично просто казвам че не е нормално да имаш болки. Боли ли правиш нещо грешно това е.
Лими Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 (Редактирано) ^ @genatava Разбирам, че пак не си прочел първият ми коментар и в такъв случай бих те помолил да запишеш някои твои изпълнения за да видя и да се поуча от безболезнената ти постановка! Благодаря предварително! Редактирано Април 1, 2013 от Лими
Baby Thomas Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 @genatawa Не е гарантирано вярно. Хората са различни. Затова SRV свири със струни 13-ки, а Пингви с 8-ци. Примерно...
genatawa Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 @Лими Нямам камера иначе веднага ще кача клип. И в първия коментар видях че в процеса на развитие е нормално да имаш болки, което е така но не и след 6-тия месец нито след 2-рата или 10-тата година която свириш. Всеки ден свиря по 4, 5 часа без почивка след това свиря още и пак нямам никаква болка както казах по-рано. С китарата се събуждам с нея си и лягам. М/у другото свиря с ел. китара 9-ки струни и за какви ластици говориш? @Baby Thomas Образно казано и в кръга на шегата го казах това за 1ния схванат пръст ако за това говориш.
Akerfeldt Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 koko13 , колега, имам да ти кажа няколко неща от моя скромен 18-годишен опит.1. Нормално е да те боли, защото всички ръце са различни и всеки има различна длан и различна постановка на захвата. Ти сам казваш, че свириш отскоро. Това е нормално, докато не усетиш сам как ти е удобно. Нормално е и възглавничките на пръстите ти да те болят, много неща са нормални. Също зависи и от това колко силно удряш с дясна ръка. 2. За сола -> съветът ми е СЛУШАЙ СЕБЕ СИ и гледай себе си. Джо Сатриани например твърди, че пръстите (1-ви до 4-ти) трябва да са с лек наклон надясно, но има и хора, които твърдят, че трябва да са перпендикулярни на грифа (Гътри Гован за справка). Истината е, че и двамата са уникални китаристи. Аз не виждам защо трябва да се слуша този, или онзи. Просто свири, докато ти се получи солото, докато развиеш скоростта и силата, които са ти необходими. Както виждаш, колкото хора, толкова и мнения. Просто свири както ти е удобно!!! Не може хора с къси и дълги пръсти и хора да свирят еднакво. То затова има и различни форми на грифа, направено е само за едно -> удобство. Ако имаш дълги пръсти можеш да си позволиш по-плосък профил на грифа и по-голям радиус. В противен случай не е добре чисто математически. 3. По въпроса за т.нар. "power chords" -> опитвай да захващаш така грифа, че той да "сяда" в ръката ти на мястото между палеца и показалеца. Иначе нямаш опора и при честа смяна на акорди (и дебели струнки) ще те боли сухожилие на палец + мускул под палеца. Ти просто държиш не само акорда, но държиш и грифа, докато свириш прав. Виж, съвсем друга е идеята дали ти е балансирана китарата (тяло спрямо гриф). Истината е една -> свириш, пробваш и успяваш. С много чужди акъли най-много да почне да те боли повече, щото като гледам си имаш едра длан и постановката е точно СПОРЕД ЗАВИСИ. Просто си начинаещ и е нормално да не можеш да правиш всичко отведнъж в правилното за теб положение. Даже мен ме боли понякога в опита си да изсвиря нещо по-виртуозно (защото аз принципно не съм виртуоз), което са ми показали мои приятели. Какво остава за млад човек с малко опит? P.S. Същия бях и аз като теб, но с кардан на барабани. В последствие се отказах от него и съм много по-щастлив с 1 каса. Ти не се отказвай от китарата обаче Поздрави и да напредваш! 1
koko13 Отговорено Април 1, 2013 Автор Отговорено Април 1, 2013 @Akerfeldt Казваш "опитвай да захващаш така грифа, че той да "сяда" в ръката ти на мястото между палеца и показалеца.", аз пък се опитвам да не опирам грифа точно на това място (между палеца и показалеца, или по-точно там където започва показалеца) защото даже и рана си направих вече ..
genatawa Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 @koko13 Това е заради якото ти стискане с желание да строшиш грифа сигурно. Така според мен е правилно.
Recommended Posts