Delta Публикувано Март 23, 2013 Публикувано Март 23, 2013 Здравейте! Това вече ми е втори опит да направя схемата от gaussmarkov.net.Първият опит беше миналата седмица. Тогава сам си ецнах платката.Крайният резултат беше свързан с отвратителен шум. Китарата заедно с дисторшъна се чуваше, но имаше голямо количество шум. Както и да bias-вах транзисторите, шумът продължаваше да се появява.След това реших да пробвам наново. Сдобих се с нова печатна платка.Благодарен съм на нашия съфорумник patzo, че ми даде тази платка!Купих и някои по-качествени компоненти като еднопроцентови резистори (metal film), както и metal film кондензатори.Вчера запоих всичките компоненти. Ето и една снимка:След това запоих и потенциометрите, захранващата букса, жаковете.Закрепих транзисторите (неизползвани J201).С леко нетърпение пуснах Бугито в усилвателя и за съжаление резултатът беше същият.Китара с дисторшън и много шум. Пробвах да захранвам с батерия, както и с Power box, но няма разлика.Внимателно проверих за скъсявания, но няма такива.Иначе всичко останало си работи с изключение на наличието на шум.Заради това се обръщам към вас с молба за помощ. Знам, че схемата е световно известна, но ще я въкна в темата, както и layout-a. Благодаря! Цитирай
patzo Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 А колко точно ти е шума - то си е нормално на шуми малко. Ей сега изрових мойто което го бях правил преди време със същата платка. Ето кратък семпъл който записах набързо, чува се кога се включва и изключва - ако ти е горе долу толкова шума е нормално. https://soundcloud.com/patzo/boogie-test Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Здравей. Принципно нормално количество шум е нещо естествено, все пак говорим за high gain distortion.В моя случай шумът е толкова силен, че самият сигнал на китарата се губи.Тоест е почти невъзможно да се свири, сякаш се появява една доминираща осцилация, която не иска да си отиде.Но не говорим за осцилация, а за гаден шум. Цитирай
deadman_walking Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 Здравей, правих въпросния ефект преди две години и си спомням , че следния клип ми помогна много: В клипа е описано всичко подробно. Успех. Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Здравей, вече писах, че bias-вах ефекта. Знам как се прави, така че проблемът не е в настройката.Но благодаря за отделеното внимание. Цитирай
Linchpin Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 Провери си още веднъж стойностите на резисторите. Ако всичко е о.к. закачи изхода на ефекта след първото стъпало, т.е. на средния крак на потенциометъра за " gain". Виждам, че си сложил цокли- пробвай го с всеки един транзистор поотделно- така ако има дефектен транзистор ще го елиминираш. Ако отново всичко е о.к. започни да местиш изхода на ефекта след всяко стъпало.Така ще установиш кое стъпало точно е проблемното. Аз трудно настроих преднапреженията. Нашият съфорумник Марин ( Liquid death) ме посъветва да започна настройката им отзад- напред и беше прав. Огромно благодаря за което. Една детайлна снимка на ефекта от страната на пистите с навързани потенциометри и т.н. може би ще е полезна. 2 Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Иначе връзките на потенциометрите са точни. Цитирай
jabs Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 С5 20pF ли ти е? Моят вариант беше на вероборд и тръгна веднага, да не би да си объркал стойностите на някой компонент? Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 (Редактирано) Току-що проверих обстойно резисторите, точни са. Но ти ме накара да се замисля за C5. Мисля, че е точно 20pF, но не съм напълно сигурен. На него пише 200 с точка над първата нула и в момента не мога да се сетя точно какво означаваше това, а в Google не мога да намеря информация.Успях да направя справка. Да, означението "200" е точно 20pF. Редактирано Март 23, 2013 от Delta Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Така... резултати от първия тест с измерването на първото стъпало.И още при него се чува стабилен шум (с bias между 4.5V и 6V). Пробвах с всеки транзистор поотделно, както каза Linchpin.И при всеки е един и същ резултатът. Цитирай
synchu Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 Сигурен ли си в ориентацията на транзисторите? Постни снимка ако можеш? Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Напълно сигурен съм в ориентацията на транзисторите, не е като да правя ефект за пръв път.Но все пак пускам една снимка заедно с транзисторите: Цитирай
patzo Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 (Редактирано) Щом шума го има още в първото стъпало - търси грешки от началото на схемата до gain поненциометъра. Редактирано Март 23, 2013 от patzo 1 Цитирай
shtur4o Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 (Редактирано) Много е трудно да се правят диагнози онлайн, но хайде и аз да пробвам. От опит знам, че ако има проблем, първо смени потенциометрите, ако е същото, смени потенциометрите още веднъж. Майтапа настрана, имал съм много проблеми от дефект в потовете. Не е лошо да пробваш с нови. Започни като начало с гейн потенциометъра Редактирано Март 23, 2013 от shtur4o Цитирай
Recommended Posts