mitro Публикувано Март 6, 2013 Публикувано Март 6, 2013 (Редактирано) Наскоро си дефретнах баса и търся extra long scale flatwounds струни (баса е body through). Не можах да намеря по българските онлайн магазини, а не видях и в thomann. Някой има ли идея от къде мога да си купя подобно нещо? Редактирано Март 6, 2013 от mitro Цитирай
Abbath Отговорено Март 7, 2013 Отговорено Март 7, 2013 RS77EL на Rotosound.Аз съм с такива на единия бас, 69лв.Звънни във Форте да питаш дали ги има още, може и в xxxx да опиташ... Цитирай
разбойник Отговорено Март 7, 2013 Отговорено Март 7, 2013 Офтопик:С гладки струни на фретлес се губи част от артикулацията. Ако искаш среднист тон с повече "mwah" нормални струни ще бъдат по-подходящи, но естествено вкусове за звук има най-различни. Споменавам горното само като допълнителна информация 1 Цитирай
mitro Отговорено Март 7, 2013 Автор Отговорено Март 7, 2013 @ разбойник Мерси за информацията! Знам, че могат да се ползват и "нормални" струни, но грифът ми е от палисандър, който доколкото знам не е чак толкова твърдо дърво и ще се надере. Ако не намеря flatwounds ще се спра на този вариант със сигурност @Abbath И аз видях този модел на сайта им, но пишеше, че не са налични а и съм от Русе и няма как да тръгна да обикалям из София магазините, тъй че търся из нета доколкото мога Цитирай
blr Отговорено Март 7, 2013 Отговорено Март 7, 2013 Грешиш, палисандърът е доста твърдо дърво. Има по-бързо исносване на позиционната дъска (fingerboard) при басовете без прагове, но съвсем не става въпрос за надиране или за процес, който се случва бързо. Все пак, има и fretless басове с палисандрови позиционни дъски, които се оборудват фабрично с грапави струни. Както ти е написал и разбойник по-горе, артикулацията е далеч по-добра при безпрагов бас с грапави струни. Аз ползвам почти само гладки струни на басовете си с прагове, но звукът на fretless с гладки струни не ми допада. ПП: Допълнително, можеш да покриеш дъската с подходящо твърдо покритие. Принципно defret-ването не се свежда само до изтръгване на праговете и е силно препоръчително да се направи от лютиер. Цитирай
mitro Отговорено Март 7, 2013 Автор Отговорено Март 7, 2013 Баса ми беше defret-нат от лютиер. Праговете извадени, слотовете запълнени с дърво, fingerboard-a обработен и всичко е трепач. Също ми е ясно, че ще минат години докато се износи fingerboard-a, но реших да потърся flatwounds първо, ако не намеря ясно е, че има резервен вариант. Цитирай
Fats Отговорено Март 8, 2013 Отговорено Март 8, 2013 Миналата година дефретнах отново един бас, с палисандър на фингърборда. Свиря само с "нормални" струни и въпреки доста енергичното ползване досега не съм забелязал някакви повреди на повърхността. При мен палисандърът не е обработван допълнително с лаково покритие, само прорезите са запълнени с пластинки слонова кост. Обработката на фингърборда с полиестерна смола, както е бил басът на Джако води до промяна на звука, а аз търся тон различен от неговия. Цитирай
kokogr00ve Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 Здравей! Пробвай тук :http://schneidermusik.de/shop1/index.php/cPath/397_66/search_in_categories/1Преди време изписах струни, които не намерих на място дори в чужбина. Дано намериш каквото ти трябва. 1 Цитирай
armario Отговорено Март 21, 2013 Отговорено Март 21, 2013 Отскоро и аз имам фретлес, но не съм търсил "гладки" струни, защото съм с 5-ца, а в нашите магазини предимно се зарежда за 4-ка. Та директно му сложих едни дърти "Еликсири" - 45/135. Мога да кажа, че има доста хубав, плътен и "мяукащ" звук. Така че, ако не ти се занимава с изписване от И-бей, чакане докато пристигнат и т.н. - едни Еликсири и си готов. Поздрави и Лонг Лийв Рок'Н'Рол. Цитирай
Recommended Posts