Jump to content
Българският форум за музиканти

Бас преамп свързан с комбо?


Nasunko

Recommended Posts

Здравейте!

Отдавна чета форума и се образовам, но сега вече имам повод да се регистрирам.

Предварително искам да се извиня за тъпия въпрос, но не съм от най-разбиращите, защото съм самоук.

Дали може( и има ли смисъл) да се свързва бас преамп- в конкретния случай Tech 21 SansAmp RBI, който смятам да закупя, с готово комбо(говорители+ някакъв еквилайзер)- в моя случай- някакъв Стаг?

 Смятам да инвестирам сума в ъпгрейдване на техниката. И се целя в този СансАмп + Стерлинг СУБ сериите от Мюзикман 5-струнен :) :)

Още веднъж се извинявам за тъпия въпрос, но наистина ще се радвам ако ми помогнете :)

 

Поздрави! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е. Ще трябва да съобразиш нивото на изхода на предусилвателя с това на входа на комбото (за да избегнеш претоварване на входа  - няма да се повреди, но вероятно ще звучи зле). Ако комбото има вход  директно в крайното стъпало е по-добър вариант - заобикаляш вградения му предусилвател и ще има по-малко шумове. 

Комбо апаратурите на Стаг не могат да се похвалят с качество. Логично е следващата стъпка на ъпгрейд да бъде замяната на комбото с нещо по-добро.

Ако не си твърдо решил да взимаш RBI и не планираш да събираш апаратура от отделни модули (т.е. предусилвател + крайно стъпало) хвърли едно око на VT Bass. Много практичен ефект, като звук ще ти даде почти всичко, което предлага и RBI, но за по-ниска цена и с по-малко възможности за рутиране на сигнала. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз между другото се чудих между RBI, VT Bass и BDDI, като предположих, че РБИ звучи най- добре.

А относно ВТ Бас срещу БДДИ има хиляди теми из нета, и нищо съществено не пише. Би ли ми казал някой разликата между двете? :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно ВТ Бас срещу БДДИ има хиляди теми из нета, и нищо съществено не пише. Би ли ми казал някой разликата между двете? :) :)

 

Понеже точно в момента съм се загледал в един нов продукт на Tech 21 (а именно - Tech 21 VT Bass DI), който пролетта ще се появи на пазара, ми се наложи да проучвам именно тия два педала, за които питаш, за да разбера струва ли си чакането...

 

VT Bass не е точно пре-амп, макар че можеш спокойно да го ползваш като такъв. Идеята на тоя педал е да оцветява звука чрез симулация на лампов усилвател (вариации на Ampeg) и симулация на 8x10 кабинет, която може да се изключва. Стандартно би се ползвал с усилвател, но става за включване директно в пулт, ако последният разполага с входове за "инструментално" ниво, т.е. за небалансиран сигнал. Както каза @разбойника - много добър педал, стига да не си твърде претенциозен откъм "архитектура" на риг-а си. Едно нелошо демо на това какво прави тоя педал можеш да видиш тук:

 

 

Bass Driver DI е по-скоро обратното - повече pre-amp, отколкото ефект, макар че спокойно можеш да го ползваш и като ефект преди усилвателя, ако искаш да си "омърсиш" звука с овърдрайв. :-) Отново имаш симулация на лампов усилвател, но тя може би не е чак толкова гъвкава, както при VT Bass. Има си обаче балансиран и паралелен изходи, които ти дават повече архитектурна гъвкавост. Ето как звучи и той:

 

 

И едно непретенциозно звуково сравнение между двата:

 

 

А VT Bass DI, който чакам аз, е смесица между двата... :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това  VT Bass DI наистина звучи интересно. А и цената, която открих изглежда интересна- 209 долара. Въпреки че не знам къде ще го намеря на тази цена в БГ, а в Томан ще е два пъти по-скъпо :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да погледнеш Hartke VXL Bass Attack, доста достъпен преамп от към цена. Аз съм много доволен от него, ползвам го с години и не съм и помислял да го махна от педалиерата за да го заменям с някой по-скъп негов брат :).  Има балансиран изход, идеален е за записи и на живо. Няма драив (има симулация на лампа и микс между нея и чистия звук, която наистина изкривява, но това допринася за цялостното звучене, не е като отделен ефект). Използвам го като "винаги включен педал".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И VT Bass,  и BDDI са амп симулатори. Основната разлика (освен балансирания и паралелен изходи при BDDI) е наличието на отделен потенциометър за корекция на средните честоти при VT Bass - по-интуитивен е за работа, а и корекцията е разположена на добра честота за рок. С BDDI е по-трудно да направиш тон без отрязани среди, освен това е малко по-агресивен във високи (по мои впечатления, но признавам, че не съм ги сравнявал директно - имах BDDI няколко години, а VT Bass съм тествал едва след като продадох  BDDI).


Bass Attack е по-различен като звук - не толкова агресивен и няма възможност за постигане на силно изкривяване, но определено е приятен ефект. Две неща ме спряха да го използвам - най-добрия звук, който постигнах беше с доста екстремни корекции и не успях да изравня нивото с това на изключен ефект т.е. опцията беше да свиря с него през цялото време или да не го използвам изобщо. По тази точка резултатът може да варира в зависимост от останалото оборудване - при мен не се получи. Втората и далеч по-маловажна причина е размера на ефекта - доста е обемен в сравнение с др. подобни.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това  VT Bass DI наистина звучи интересно. А и цената, която открих изглежда интересна- 209 долара. Въпреки че не знам къде ще го намеря на тази цена в БГ, а в Томан ще е два пъти по-скъпо :(

 

Няма да е два пъти по-скъпо. Общо взето, това, което виждаш в Америка като цена в долари, е цената в Европа, само че в Евро. Разликата е 30-40 %. Разбира се, зависи и от курса на валутите, но чак х2 не съм виждал, освен ако не нацелиш някоя здрава разпродажба от Щатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли някой смислено да ми обясни какъв е смисълът от предусилвател или симулатор към комбо? Ако отива направо към пулта, разбирам. Аз свиря така от години като разкарах огромните глави и колони. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли някой смислено да ми обясни какъв е смисълът от предусилвател или симулатор към комбо?

 

Аз пък точно така свиря и в репетиционната - "напомпвам" си звука, коригирам честоти, вкарвам симулиран овърдрайв, който определено придава повечко цвят, отколкото ниско-бюджетния ми амп е способен. ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изброените тук ефекти влизат точно в ролята на "камионче" ( да ти имам изказа!). Не говорим за симулация на озвучително тяло, а за симулация на усилвател - ако първото често звучи странно в комбинация с усилвател, то второто се използва доста често, а и в крайна сметка ушите ни, а не предразсъдъците трябва да решават коя комбинация е подходяща. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


Написал си 2 хил. и кусур поста, а се учудваш, че наричам педалите "камиончета". 

Няма предразсъдъци. Какъв е смисълът да включваш усилвател в усилвател? Всъщност що ли питам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като искаш цвят, сложи някакво камионче и с него помпай колкото щеш. 

 

Представих си как някой, който няма представа от музикантски жаргон го прочита това :greenball::godbless: . Току що си направих и социалният експеримент да го прочета на жена ми, гледаше учудено, смеейки се.  Бих помолил Ftas да ми разреши да го използвам, като мото :).

 

А сега сериозно,

причинита за използването на отделен предусилвател с комбо, според мен може да е само една, елиминиране на некачественият такъв, интегриран в комбото. За съжаление, дори сравнително скъпи комбо усилватели се предлагат с некачествени предусилватели, шумни, с недобре подбрани корекции и излишни "екстри", които само доомазват звука. Ако усилвателят на мощност и ОТ са по-добри, добавянето на извънбордов предусилвател може драстично да подобри звученето. Разбира се, говорим за свързване директно към усилвателя на мощност, ако комбото го позволява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.