Jump to content
Българският форум за музиканти

lifer_

Members
  • Мнения

    60
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от lifer_

  1. lifer_

    Питане за Wah педал

    В общи линии са едно и също, разликата е в няколко елемнта в схемата, които са лесно заменими. Няколко резистора и кондензатора, струващи стотинки. Основно говоря за педалите на Dunlop. Стойностите им определят звученето на педала. Има доста за тези модове в нета, ако се справяш добре с английския, не би било проблем да намериш информация. Според мен е напълно възможно да постигнеш доста приличен резултат за китара и бас с Уа-уа на Dunlop. Лично аз преработих преди време един стар педал gcb-95, като използвах малки тример потенциометри, иначе казано, резистори с които можех да сменям съпротивлението, като ги въртя. По този начин, педалът има доста вариации и може с повечко нагласяне да се достигне до звук, който би ти допаднал и за двата инструмента.
  2. lifer_

    Струни за Drop C

    Мисля,че басът на колегата е Cort (от раздела фукня ) и по дефолт приемам че 34'. Иначе, chobbi, наистина си прав. Главоболията са налице при по екстремните дропвания със стандартна мензура, но не смятам, че са причина да се откаже човек. Варианти има - сингъли, максимално добър сетъп и свирене с едно на ум . Самият аз ползвам 34' бас и свиря в дроп А, т.е. DAEA, ползвам сингъли на Дадарио както следва - 0.070, 0.090, 0.110, 0.145, но и си признавам, че има негативи. Според мен за C или дроп C, по горе споменатите струни са ок и ще му свършат работа, поне за първо време. Колкото до Уоруика от линка, тях до колкото знам ги дават за доста по-ниски строеве, като F. Преди да започна да използвам Дадарио, пробвах синглите на Уоруик блек лейбъл с изброените от мен размери и бях ужасен колко зле звучат 0.140 и 0.145-ците им (останалите бяха ок).
  3. lifer_

    Струни за Drop C

    От скоро съм с тези на единия ми бас http://www.stringsdirect.co.uk/strings-c1/bass-guitar-strings-sets-c34/rotosound-rb50-roto-bass-nickel-on-steel-roundwound-bass-guitar-strings-50-110-long-scale-p996 и съм доволен, но аз си търсих също специално никелови.По принцип ползвам Дадарио стейнлес стиил и не знам как трябва да се държат никеловите, но вече няколко месеца с не голямо изпозване са ок.Колкото до нъта,според мен първо пробвай.Има шанс,макар и малък да стане със струни до 0.125.Ако не, с комплекта и при Диката за сетъп ,което май си е най-добрия вариант.
  4. lifer_

    Струни за Drop C

    Привет, Rotosound 66 са си класика и макар да не свиря с тях, на мен ми допадат. Дали ще ти харесат на теб е друг въпрос. Нищо не пречи да пробваш, а и в България изборът на различни размери струни е меко казано ограничен. Според мен вземай смело. Можеш да погледнеш и тук за други варианти: http://musicdivision.bg/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-bass-guiatars/bass-strings
  5. Аз го ползвам вече доста години, но винаги са включени и двете. В крайна сметка както ти харесва и според приложението. Мога ли да те попитам от къде го купи, че в Томан ту изчезват ту се появяват, а смятам да си взема още едно за резерва някой ден?
  6. Искрено съжалявам, човече! Не бих могъл да си представя какво изпитваш. И аз имам проблеми с болка в дясната ръка и ме е страх да не се случи нещо подобно...Стискам палци да се почувстваш по-добре!
  7. lifer_

    [Review] Microtubes B7K

    До колкото си спомням, разликата е в начина на включване на ефекта. Различна верига се използва за футсуитча, след като производството е изцяло преместено във Финландия.
  8. lifer_

    Metal Bass Strings

    Струните се скапват от потта, а не от сетъпа. Освен ако не използваш работеща резачка (може и не работеща, ако е омаслена) или фингър борд от шкурка вместо гриф С две думи сяква гряз е вредна. Ако не свириш на инструмента, струните се запазват по- дълго! От мен да го знаете.
  9. А, не бе! Аз свиря на бас и съм доста сигурен, че следващия ми бас ще е с кленов гриф (или дърво с подобнии характеристики). Според мен дървото на грифа има голямо значение, на тялото също, но не е толкова ушебийно .
  10. И да, колегите са прави , базарът е чудесен и винаги има интересни неща. Аз вече съм се възползвал няколко пъти .
  11. http://bazar.muzikant.org/bass-guitar-richwood,155588.html http://bazar.muzikant.org/%D0%91%D0%B0%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-yamaha-bb414,153025.html Малко е над бюджета, но все пак на мен това ми хвана окото и баса би бил подходящ за доста неща (стилово). Чувал съм добри неща за модела. http://bazar.muzikant.org/squier-jazz-bass,153178.html
  12. lifer_

    Metal Bass Strings

    Вероятно ще чуеш доста мнения. Моето е, че трябва да пробваш и сам да прецениш. За това което търсиш като звук, може би е по-добре да започнеш със stainless steel моделите. Колкото до марки, на българския пазар вариантите не са много и като брандове, и като размери. От теб заависи да избереш правилните за теб, потърси инфо за различни големини и от къде можеш да си закупиш. Колкото по-екзотични стават, толкова е по-трудно, но в Европа се намират няколко доста добри онлайн магазина от които може да се поръчва. Ако си намериш магазин в България, който редовно да потдържа наличен комплекта, който ти харесва, още по-добре (определено е предимство и то сериозно ) Самият аз не съм пробвал кой знае колко различни марки. Също свиря с перце , стои много по-добре в микса на бандата ми. От много години ползвам Warwick, а през последните две-три - Black Label серията им, "карат" малко повече и определено сппоред мен са по-добри от червените им. Не са от най-долюбваните като цяло, но може би съм им свикнал, а и от тях си намерих сингъл размери, които ми харесват - 0.070 - 0.090 - 0.110 - 0.145 и 0.140 за двата ми баса. Не съм очарован от 0.145 размера, но до голяма степен проблемът е и в баса - 34' скала, а по принцип са за поне 35', до колкото знам. Смятам, че струните на Warwick и дори червената им серия са не лоши и си имат достатъчно ниски и високи, поне до като са нови . Чувал съм много добри отзиви за DR, но не съм ги пробвал, а и нямат подходящи размери за мен. Естествено D'Addario...намират се лесно. Отдавна не съм ги пробвал, в момента чака да престигне колетче с една от техните 0.145 tapered и една Rotosound 0.140, за проба . La Bella, Pyramid...сигурно изтървавам някой "класна" марка (всичко е субективно). Някой от колегите ще трябва да даде мнение за струните с покритие, до колкото съм чувал перцето не им е приятел. Най-важно е да пробваш и сам да прецениш кое ти харесва или не в даден комплект. Темите "За" и "Против" всяка една марака са многобройни и макар и да са понякога досадни, винаги си заслужава да се почете и може да се научи нещо нова. За съжаление няма лесен начин, купуваш, слагаш, свириш и после пак наново . Наистина ти желая успех с все сърце! И аз съм в процес на търсене, породден от факта, че пробвам не толкова стандартниет 0.045 - 0.065 - 0.085 - 0.105 - 0.135 комплекти, а малко по-дебели и то за четири струнка, което не е предимство . Дано намериш подходящите за теб!
  13. 1. От записа не мога да чуя добре, но провери дали струната се пречупва добре на нъта (горе в края на грифа). Хубаво е да има лек ъгъл на пречупване към ключа. Това става и с подреждане на намотките около ключа, струната трябва да тръгва от долу, а останалите намотки да са отгоре, т.е. да я избутват на долу и да прави по-голям ъгъл с нъта. 2. Възможно е да опира на някой от праговете, ако басът е стоял дълго време без струни, дървото си променя формата и му е нужно време да си върне старата. Ако оставиш китара без струни, да речем за ден, после след поставяне на струните и трябва определено време да се върне грифа в старата си позиция. 3. Възможно е някой от винтовете по бриджа да се е приместил след махането на струните, можеш ли да си спомниш дали седлото на тази струна е в същото положение както преди? 4. (Малко вероятно) Повредена струна. Повредена, а не дефектна, тъй като преди е нямало проблем. Общо взето, това са вариантите за подобна ситуация, едва ли адаптера е проблемен, освен ако не си бърникала там с отверка . Какъв е баса?
  14. Сега си мислиш така, ама като мине някоя друга годинка и се почват разни леки заглеждания, а после и по-тежки и хоп - нов бас!
  15. И аз така, макар в комбинация с J, но наблаягам на P-то . Баса го взех от съфорумник през лятото и много му се радвам - Ibanez RB650. Вече е модифициран за строя в който свиря и се конкурира с Thunderbird-а ми, макар и да не е толкова гръмотевичен.
  16. За съжаление всичко по окабеляването изглежда добре, повторих доста от спойките, но и това не помогна за отстраняване на шума от DPDT push/pull пота. Не е фатален проблемът, в крайна сметка инстнкта ми винаги е да държа струните с ръка помага при въртенето и няма шум, а и това e vol пот и то на Р адаптера, който много рядко намалям (обикновено е до край). Порових се, за да видя дали някой се е зблъсквал с подобен проблем, не намерих много. Естествено при шумящ пот, съветът е да се почисти или смени, но не вярвам да е зацапан или повреден. В крайна сметка, ако бе така, би шумял и при докоснати метални части от баса. Открих, че с пластмасово копче (за сега са метални,но мисля по въпроса ), шумът го няма. Следователно 100% проблем е заземяването на тялото ми с китарата. Имаше предположения, че е възможно наличието на DC напрежение, неоткрих такова при меренето. Друго нтерсно нещо което намерих, бе че по-качествените производители (смятам, че пота е такъв-Bourns) ползват по-хубав лубрикант в потенциометрите си. За съжаление, обаче той е ne проводим и затова имам отечка към тялото при пипане на метала. Anderson Guitar Forum: "here's the long answer. in an effort to make really smooth feeling pots, the manufacturers use a non conductive lube on the shaft to bushing connection. this makes for an intermittent connection between the two metal pieces. if you are not touching any other metal parts on the guitar, you are intermittently getting connected to ground. i can't think of a real playing situation where you would not have either your left hand on the strings, or your right hand on the bridge, so i think the better feeling pot is a good compromise." Така че, за сега смятам живея с проблема и да му свикна (или сменя копчетата) . Само се чудя, защо същото не се случва и с другия пот, нали е пак на Bourns?
  17. Така, всичко е готово и работещо благодарение на МаРиНсКи Онзи ден ми пристигнаха частите, а вчера екранирах и окабелих звяра. Шумове - 0!!! Нямам фотоапарат, за това снимки по-нататък. Случва се обаче нещо много странно, за което не намирам информация никаде. DPDT Vol пота ми пука при въртене. При нормални обстоятелства бих предположил, че съм го прегорил при запояването, но въпросното пукане се появява само ако не докосвам струните. Много е странно...Сякаш му е нужна земя за да спре и връзката е хлабава, и не е достатъчно, че копчето е метално като го докосвам, а препуква. Когато ръката ми е на струните, няма и следа от шума и то при високи нива. Замерих съпротивлението, всичко е наред. За замасяване на пота съм използвал крачето от корпуса на суича. Днес ще прегледам спойките отново (при толкова много и на малко място е възможно да съм допуснал някоя студена). Не използвах стар граундинга, тъй като наистина няма място и няколко допълнителни жички биха затруднили много обслужването. Идеята ми беше само кабелите на двата адаптера, плюс една земя да стигат до пикгарда, за да мога да го отварям лесно и да сменям батерията, дори без да махам струните. Но не мисля, че това е проблем, тъй като баса е безвъзвратно (надявам се ) тих, дори и в агресивна среда с телевизор, компютър и всякакви други работещи щуротии. Как смятате дали съм прецакал пота? Дали е възможно да иска почистване? Потовете които взех са на Bourns (ако въобще има значение). Изключвайки този малък проблем, инструментът звучи зверски! Следва смяна на струните,за което не бързам, тъй като толкова много ми харесва как звучи в Ми, че не ми се минава в ниски строеве . Ще трябва обаче... О, да и новия Gotoh 201 бридж му отива доста . Поздрави! П.С. Снимки, след някой друг ден
  18. Привет! http://www.emgpickups.com/content/wiringdiagrams/Volume_0230-0161A.pdf или 1см набързо измерен с шублер . Успех!
  19. Съгласен съм . Сантиментално-да! Практично(дори) - не!
  20. Виждал съм го в процеса на реставрация (съвсем случайно) и го помня в базара,много му се зарадвах. И аз съм от Пловдив. Моят го взех когато бях на 14-15 годишен от "дупката" на ул.Иван Вазов, бас плюс кабел - жак "петица" .Спомени, спомени...
  21. Прагчетата са му извадени и е спукан, не мисля че ще ти свърши работа. Електрониката е извадена, свален бридж (май знам къде са)...а и не е ясно в какво състояние е, не съм го виждал от 7-8 години. Не ти го препоръчвам, н о все пак ще пробвам да го намеря тия дни. Малко ми е гипсиран кракът и ще ми е трудно да го изровя ако е там където си мисля, но ще пробвам. Какви са ти плановете и защо ти е подобен бас, той става единствено за украшение по стените и то не с голям успех? Поздрави за ентусиазма!
  22. Имам такъв, първият ми бас . Но засъжаление е разглобен напълно, а и с извадени прагове. Частите ги пазя. Сещам се, че имаше сериозен проблем, беше разлепено тялото по-канта, не се виждаше вътре но... 100% някой имам по гардеробите .
  23. Привет! Честно казано и аз не виждам огромен смисъл от пасивния вариант, предимство си остава бекъп ситуацията за изтощена батерия и наистиха хубавия тон, което не е малко . Батерията ще я поставя в средата на кухината, както е на снимката. При нормални vol/vol няма проблем да е в противоположния край на жака, но по този начин се пада и под двата пота. Кухината в двата си края има извивки и батерията не заема до край пространството. В тази извивка влиза без проблем 16мм пот(в края) и ако това е DPDT-то, за батерията остава единствено място под средния пот (място за батерия и половина между BTC-то и DPDT-то). Между нормалния потенциометър и батерията под него има около половин сант. Няма начин да побера още един, независимо дали push/pull или stacked. Не съм сигурен дали да го екранирам. Все пак адаптерите се водят Hum-canceling. Няма и следа от шума и в двете положения с цялата апаратура - стапало,мейн на миксера и канал на макс. Дали ще се появи проблем, ще стане ясно като събера всичко вътре и заработи както си трябва. Колкото до фолиото на пикгарда, то си е стоково и няма намеса от моя страна . Ще помисля дали да не си взема екранирани проводници, както предлагате, а и фолио, за всеки случай, че в България се намира трудно, а от магазина дето ще вземам потовете предлагат . Всичко звучи идеално! В интерес на истината имам някакъв странен проблем с другия ми бас, който е с два EMG 35DCX и BTS, с 18 волта. Сложих му BTS за да имам една идея повече контрол върху ниските които има баса и типичния му звук. Epi Thunderbird Pro IV, necktrough. Смея да твърдя, че въпреки подмяната на стоковата електроника, басът запази някой от типичните си за модела характеристики. Имам чувството, че нещо не се разбира с предусилвателя ми Hartke VXL (по-точно с изкривяването, има "симулация" на лампа. До преди да поставя BTS-то нямах проблем.Дълги години си ползвам Харткито и съм доволен. Бях само с двата адаптера - vol/vol и пасивен тон, и 18волта. Все още не знам какво става. В къщи свиря в 350w монитор с 15' без хорна, преди нямах проблем, а сега май му идва зор, въпреки че изрязвам доста от ниските, които преди съм буствал, а и тези на EMG-то. Според инфото което имам, в централно положение BTS-а трябва да е доста прозрачен, но нещо става...Като махна изкривяването всичко е ок, като е пуснато е някак равно и не динамично. Допускам, че има причина да не се разбират. Ще работя по разрешаването на проблема, може да е и монитора. За жалост не мога да направя по-подробно сравнение, защото въпросния бас е 4 струнен, настроен в Си, а P/J басът за сега е в Ми (като адаптери е доста различнен от този с 35DC и с него нямам този проблем, даже обратното трябва му доста драйв за да захапе ). Знам, че и това е извън темата, но след като инсталирах един и същ предуселвател на два тотално различни баса, споделям резултати. За съжаление, бюрокрацията около счупения ми крак ще ми забави около месец поръчката на нужните част за проекта. Смятам да съвместя потовете с няколко комплекта от сингъл струни за строевете които ползвам и тъй като не ми се поръчва по един-два комлекта, смятам да се заредя с поне по два за двата баса, което си е инвестиция. Ще трябва да изчакам малко, а и трябва да мине през лютиер заради нъта и по-дебелите струни. Ако някой има хипотеза за причината сигнала от Епифона да не се разбира с Харткито (за което не намерих никаква информация за входящ/изходящ сигнал) , бих я чул с удоволствие . Ако не, надявам се до месец да пусна снимки с всичко предвидено и "наблъскано" в баса . Поздрави, Стефан
  24. Готово! Стана супер! Няма и следа от шумовете. Не направих снимки, тъй като нямам никаква камера под ръка, но всичко е по последната схема. Когато си поръчам потенциометрите и дойдат, ще го снимам в готов вид. Точката на общото заземяване го направих на Vol пота, сметнах че ще стане и нямаше проблем. Няма да има нужда и от допълнително екраниране, което ми олеснява доста работата в последствие (предполагам, че за това помoгnа и Split Coil J адаптера). Със заземяването на входа от BTC-то драмата приключи Единствено ме е яд малко за пасивния тон, но няма място са трети по-голям пот. Използвах два 250к за Vol, но вероятно ще си взема 500к за да вдигна леко високите, тъй или иначе ще поръчвам. Още веднъж, Голямо Благодаря за схемите и отнетото време, Марински! Без твоите напътствия и помощ, да съм се отказал вече. Чудесно място е muzikant.org !
  25. Друго, нещо което се сещам е че още не съм усвоил добре запояването, както предполагам си личи. (това няма връзка с темата, но все пак го споделям). Идеален момент за мен е да използвам евтини потове за пробите, а като установя крайния вариант, ми предстои поръчка от германия на струни от banzaimusic.com, смятам да си взема и 3-4 пота, да има. Не някой адски скъпи, а по 2-3 евра Alpha или CTS. Казват, че по-хубавите имат по финен резистивен елемент (или както се води), притеснява ме повреждането му, тъй като няма добра мяра за задържане на поялника. Сега ползвам 30w, но имам и 60w, който може да е по-подходящ за по-бърза спойка. Дали е така? Желая да се науча и затова правя промените сам, а и какво по-хубаво от това да познаваш собствените си инструменти и да се грижиш за тях. Това е част от удоволствието! Басът е с оригинална екранировка, ако реша, че варианта пасивен/ активен ме удволетворява, но все още има лек шум, ще си взема медно фолио и ще го екранирам. Във форума има чудесна тема, за това, смятам да се възползвам . Проблемът е, че счупих вчера крак (слава богу не е ръка и ще мога да свиря ), няма да мога да стоя седнал няколко дни и да работя по проекта. Само да се почувствам по-добре и старт! Сега ще имам предостатъчно време за експерименти ! Благодаря за съветите и помоща!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.