Jump to content
Българският форум за музиканти

Бас преамп свързан с комбо?


Nasunko

Recommended Posts

Ползвай на воля, целия гараж.

Сега, както викаш, сериозно. Никой от горепишещите няма предвид свързване към крайното стъпало. Получава се верига: китара - предусилвател - усилвател (комбо или глава + колона). Резултатът е гарантиран и лесно предвидим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен, че свързването по този начин (два предусилвателя последователно) е неподходящо. Всъщност, никое от изброените в темата устройства не е истински предусилвател, Това са, станали модерни напоследък кутийки, които се опитват да имитират звука на легендарни басови усилватели. Mission impossible. И аз се бях хванал на въдицата и експериментирах с 2-3 от тези кутийки. Звучат добре, когато човек свири сам. В момента, в който се намесят и други инструменти обаче, басът потъва тотално, а това не се случва когато се използва оригиналният усилвател, който кутийката се опитва да симулира. С една дума, няма безплатен обяд. Ако искаш истински лампов SVT+ 8x10" звук, плащаш и мъкнеш.

 

Що се отнася до истински предусилватели за бас, има и такива, включително и един много добър, произведен в България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е да се разчита просто на хубав усилвател, установил съм го много отдавна като китарист, предполагам че и при баса е така. От скоро съм горд собственик на ниско бюджетен бас и имам следните впечатления, като китарист. Вързан към практис кубенцето ми вкъщи, което е китарно и не е предвидено за бас от производителя, звучи много сухо и в общи линии трябва да си счупиш пръстите от копане. Понеже имам една камара ефекти за китара, кои правени от мен, кои купешки си правех разни експерименти. Скоро бях правил едни бустер "преамп"  DIY камиончета и определено е супер с бустерче, а като цяло бустера си е вид преамп, примерно моя усилва до 10 децибела, което си е чист бустер без да криви. Също така съм установил, че от 10 децибела усилване нагоре започва да вкарва изкривяване.  Та от предусилвател до предусилвател има огроомна разлика и може да бъде разбрано криво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що се отнася до истински предусилватели за бас, има и такива, включително и един много добър, произведен в България.

 

Имам го. Лампов VMB.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
 

Имам го. Лампов VMB.

 

Не съм знаел, че Владо Балев е правил предусилвател за бас. Аз имах предвид N-Audio  Bass Preamp DI-Box, , който имах удоволствието да тествам преди няколко месеца.

 

@lyu_records,

Не използвай баса с китарен усилвател. Има голяма вероятност да повредиш говорителя.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствения начин да се повреди говорителя е ако го усилвам, но визирайки лудата ми комшийка предпочитам да не си прецаквам кубенцето, така че всичко ще е ОК ;).

Не е ли VMB за китара а не за бас:

vmb_tube_guitar_preamp_compact_2.jpg

 

То всъщност няма никакъв проблем да се ползва и някакъв чист китарен преамп.

 

П. П. Не е много за темата и раздела но все пак за протокола:

Намерих хубав PDF файл на "12AU7 Valve Caster" което е нещо като лампов бустер с опция овърдрайв предназначен за китара, но доколкото гледах в тубата има хубав тон контрол и буства стабилно, което би свършило работа на някой DIY бас маниак . А най-хубавото, е че е обяснено като за идиоти и работи на 9 волта :) 

http://www.aronnelson.com/DIYFiles/up/12AU7-6111_Valve_Caster_Summary_Rev002.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ламповите предусилватели на Балев вече са рядкост. А струваха смешните 120.00 лв. Но спря да ги прави, защото "познавачите" предпочитат разни сдрусани процесори, та свирките им да звучат като през гъша трътка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Не е ли VMB за китара а не за бас...

Има потенциометър Bass! А китарен да виждаш някъде?!?!  :greenball:

 

Ползвал съм китарен лампов преамп на клийн канал и звучи супер. В къщи за записи, а дори на концерти ползвахме неведнъж (с DI Box отзад) и резултата е идеален! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има потенциометър Bass! А китарен да виждаш някъде?!?!  :greenball:
 

Да потенциометъра Gain  :greenball:

От там където намерих снимката пише преамп за китара, но може да са се объркали! Все тая, една камара китарни ефекти звучат страхотно и с бас. Аз съм решил да правя и схемата от PDF-а но вместо един тон контрол ще му лепна бас, среди, високи и буфер на входа, пък ще видим какво ще се получи. За това ще пусна и тема като му дойде времето. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предусилвателите на Балев са за бас, но стават даже и за акустични инструменти, зависи от това как ще врътнеш копчалъка. Малин ползва същия зя китарата, пустиняка му с пустиняк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

Поразрових се из форума, ама май няма такава тема и мисля, че ще е интересна. Поне на мен ми е.

 

Значи, изчел съм доста из интернет, но не се казва почти ни шо съществено, а тъй като във България мисля, че няма откъде да се изпробват, трябва да разбера всичко от нета, преди да си купя един от двата продукта.

Една от чуденките ми е за Средите:  Дали ако намаля средите на VT Bass мога да получа същият орязан откъм среди тон на BDDI.

 

И Основният критерий- дисторшънът основните ми впечатления са, че ЕмЕксАр-ът има по- ... по- режещ(китарен) звук от BDDI.

Ако мога така да се изразя. Звукът който искам да искарам е този http://youtu.be/2vNtpr7452I?t=14s

С кой от трите ефекта(ако не и от трите) може да се постигне?

Много бих се радвал ако някой ми помогне. А ако знаете и дали и къде могат да се намерят в България ще е супер.

 

Мерси предварително :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли смисъл да задаваш един и същи въпрос два пъти? Мисля, че тук   http://forum.muzikant.org/topic/133193-%D0%B1%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BC%D0%BF-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%BE/ ти беше отговорено достатъчно изчерпателно.

 

Що се отнася до изкривител за бас, възможности много. Да се опитваш да имитираш звука на друг човек е безмислено и почти невъзможно според мен. Нито техниката ти на свирене, нито останалите компоненти по веригата (бас, струни, усилвател, ОТ, други ефекти...) са като неговите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за мнението по-горе. 

Първо се опитай да постигнеш добър звук ( т.е. който ти харесва и те вдъхновява да свириш), адекватен за стила. Звукът от линка, който си дал може да е насока, но нищо повече. 
MXR М80 можеш да чуеш в магазините на Икономов, във Форте има Hartke (провери дали имат Bass Attack), във Фактор - Digitech Bass Driver и Death Metal ( ползва се и от басисти, нищо че е китарен), в Мюзик Дивижън - EBS и T-Rex. Правиш обиколка с твоя бас (и усилвател), пробваш и разбираш кой от ефектите е за теб и кой - не. Ако е нужно повтаряш упражнението след някой друг ден само с тези ефекти, които са ти харесали и купуваш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.