Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

 Здрасти всички! Имам аз една питанка по отношение на нашето скромно малко мазе - репетиционно и изолацията му. Ситуацията е следната: преди 2 години с групата решихме да си правим репетиционно с цел да си репетираме на спокойствие колкото ни душа сака и понеже имах на разположение мое си мазе, решихме да е там. Запретнахме ръкави и с общи усилия (основно мои :D ) си направихме нещо като студио. След съвети от много хора (които се оказаха доста погрешни) сложихме по стените стиропор и кори от яйца върху него, сложихме дунапрен на вратата, запушихме дупките, през които влизаше въздух в помещението, вкарахме барабани, усилватели, колони, пулт, микрофони и т.н. и започнахме усилено да репетираме. След 3-4 свирения бесните съседи от втория етаж на кооперацията слязоха да ни заплашват с полиция :D Дълго се чудехме какво да направим - осъзнавайки, че на практика нямаме никаква изолация - и измъдрихме няколко неща. Първо, направихме подиум от каменна вата (6 см дебели парчета, плътност 90 кг/куб. м.) за барабаните. След това направихме окачен таван с каменна вата (6 см дебели парчета, плътност 70 кг./куб. м.). Освен това добавихме втора врата, облицована с кече за изолация на машинни помещения (което открих на тавана) И 10см. дебели стиропорени плоскости на стената с вратата, но отвън - т.е. към общото мазе на кооперацията. На всичкото отгоре сложихме дунапрени на барабаните, възглавница и одеало  в касата и един шал под соло барабанчето :D Ефектът беше повече от задоволителен - на стълбищната клетка на кооперацията се чуваха само соло барабанчето и касата значително по-слабо от ревящото бебе на втория етаж. Като цяло, ако човек не знае, че долу се репетира, няма да му е проблем. Съседите са си съседи, обаче, и тея от втория етаж продължиха да слизат, само че веднъж в месеца. Държа да отбележа, че репетираме в промеждутъка от 10 до 14 и от 16 до 6 - по около 4 часа седмично. Заради продължаващите оплаквания решихме всички инструменти (без барабаните, естествено) да минат на слушалки, вместо на колони, и за момента си се получава. Аз продължавам да се чудя, обаче, какво още може да се направи по въпроса с изолирането на гадните ниски честоти от барабаните, така че съвсем да няма проблеми съседите. Пределно ми е ясно, че няма как да е абсолютно - идеята ми е да разбера могат ли да се направят още някакви подобрения по съществуващата изолация, така че да се намали още - и то малко по-осезаемо нивото на шума. Някакви съвети?

Редактирано от RazorDude
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Направили сте всичко, което може да се направи с подръчни средства и от непрофесионалисти в звукоизолацията. Оттук нататък вече решенията са скъпи и ще стеснят помешението. По-лесно и евтино ще е да минете на електронни барабани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да стипиш отгоре и да тропнеш по масата, може да провериш правилниците за шум в жилищната сграда - има си праг, под който можеш да си вдигаш шум колкото си искаш и ако този праг в помещенията на оплакващите се не е достигнат, можеш спокойно и с усмивка да им кажеш, че могат да си бръкнат с пръстче в гъзче и да си траят :) Разбира се, ще жертваш междусъседски отношения, но като гледам така или иначе става въпрос за някакви сърдити старчоци.

 

Интересно е обаче това, което казваш, че след всичката изолация се чува соло барабанчето... логично би било единственото, което не можете да оправите да е касата на барабаните, както и баса, и да се чува бучене и думкане...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, просто се махнете от това мазе. Казвам ви го от опит. В жилищна сграда не се свири. Колкото и да я изолирате, дори никакъв шум да не излиза, тези които не ви харесват, пак ще се заяждат с вас и ще се оплакват че шумите. Идете някъде, където можете да свирите с тази сила с която искате. Музиканта освен че трябва да се упражнява да свири, трябва да работи за тон, трябва да работи за удар (при барабанистите), трябва да работи за динамика и т.н. В мазето на това му се слага кръст. Това постоянно заглушаване и внимаване да не се вдига шум скопява развитието.

А това предложение за електронните барабани, ще се направя, че не съм го прочел...........електронни барабани и оркестър "КРИСТАЛ". :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо трябва да отстъпват ако са в законовото си право? В съседство от моята квартира има някакво 1годишно добиче, което се чува кристално ясно как врещи в 2 през нощта. Да отида да ги изгоня от къщата им затова, че имат дете? Разбира се, човек трябва внимателно да прецени + и - преди да вдига война на съседите, но аз лично заради разни селяци басма не бих цепил - все пак, поне така както го разбирам - това са мази на -1/2 етажа височина, + партерен етаж и чак над това има апартаменти - айде без превземки в чуваемостта - и ние сме свирили в мази - чува се на входните площадки, но вътре в къщите трябва да е в 2 през нощта за да дразни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах,позната история,бесните съседи само бесене им требе,ама те са си пътници.Бяхме изолирали едно мазе преди 20-тина години и некролозите (пенсиите) само това чакаха да се заядат,а нищо не се чуваше над партера,скарайте им се и ги напсувайте както бих направил аз и ще клекнат - вие сте в правото си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Решението е просто: електронни барабани. Ще можете да им контролирате силата, както на всички останали инструменти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кви електронни бе ,един барабанист ,ако не свири що-годе силово е смешно,наскоро ме викна един стар френд да посвириме и си помислих ,че съвсем давам фира,маршалчето на 3-4 а не чувам барабаните,а то човека гледа да свири тихо..мале не ми се мисли ако се изцепя с 30 вата лампа как си знам..

 

Всеки трябва да си изкарва акустично звука, електронните за кръчма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук не говорим за саунд, а за непречене на съседите. Ако е въпроса до звук - midi out-а на сета в един комп и от там каквито звуци ти е кеф.  Е, не е като с истински барабани, но има огромно предимство: когато барабанистът спонтанно реши да прави соло докато останалите се опитват да си говорят - имате mute  :drummer:  B) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха...много интересно,ама всички пишат к'ви ли не глупости,само никой не отговаря на човека това което е попитал,а именно "...какво още да направя?".

Никъде не видях въпроси от сорта "Ама да сменим ли барабаните с електронни?","Дали да не се преместиме в някое от другите ми помещения (те са около 50-60,кое от кое по-подходящи за репетиционна)?"

И така,това което мога да споделя от собствен опит е следното:

1.За "борбата" с ниските ще помогне изграждането на тъй нар. "плаващ под".Друг вариянт е да намерите антивибрационна мембрана (дебела гума- около 10лв/м2),която да постелете на пода на цялото помещение.

2.За стените е подходяща комбинацията от каменна (за звукоизолация) и стъклена вата(за акустика в пом-ето).Това което сте направили със 70-килограмовата е добре,но по-добре е 90кг(и по-скъпо естеств.),определено има значение.Принципно има системи за звукоизолация-сандвич от 2 гипсокартона ,с каменна вата по средата,но това спада към т.нар. "висш пилотаж",скъпо и трудоемко,което едва ли е целта ви.

3.Казваш,че сте направили окачен таван.В такива случаи е задължително всички крепежни елементи да са "гарантирани" с антивибрационни тампони -по 3-4 лв е бройката.Ниските имат лошия навик да "пълзят" навсякъде...

 

...предлагам някой ако има да пише нещо по въпроса от личен опит,да го направи,все пак целта е да обменяме знания и  информация.

Едва  ли има човек в БГ,който да си заложи топките ,да направи проект и да каже "Е т'ва пич ще ти свърши работа,без да си се изхвърлил излишно за всевъзможни материали"

 

Говориме за наука все пак  - а да видим някой ще размаха ли диплома.... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А ти като си толкова прочел, да беше прочел и че по етажите не се чуват ниски, а високи по думите на автора? :) Няма как да му се предложи научно решение - твоите думи биха имали практическа стойност ако беше там и си чул за какво става дума. Трима човека тук споделихме, че ако са ти криви съседите, ако щеш извикай световните светила в сферата да ти изолират помещението, кривия пенсионер си е крив пенсионер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно предложения:

1. Правиш стена от плексиглас около барабаните и я изолираш с вата.

2. Под барабаните слагаш един дебел килим

3. Има заглушители за акустични барабани, които ще ти позволят да удряш силно, а да не се чува на 8-мия етаж. Някъде се пишат "dampers", другаде са "sound off". Черни са, като гуми и се слагат по барабаните, касата и чинелите. Намаляват звука с около 50-60%.

114755.jpg

soundoff-drum-mute-set.jpgevans-sound-off-so20ride.jpg

4. Винаги имаш опцията да си купиш пушка и да гръмнеш 1-2-ма съседи, другите едва ли ще Ви притесняват повече :)

Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ ...че съм прочел,прочел съм,колкото и да е очевидно,колкото и да не ти се вярва....

Това,което съм предложил, е в случай, че искат да захвърлят слушалките и да сложат "волумето на мах".

Пак казвам,че няма човек,който да ти снесе точната формула (и аз не съм такъв),всичко е от опит проба-грешка.

Пропуснах само да наблегна на въпроса с врати,прозорци,пролуки,процепи...всичко тябва да е много добре уплътнено.

О.К.,сложили сте 2-ра врата,но тябва да сте сигурни ,че е прилепнала много добре към касата.

 

^Въпросната стена от плексиглас,гоято предлагаш отгоре до долу ли е или само донякъде?

А защо точно плексиглас,при положение,че това се използва в случаите когато звука от барабаните не трябва да влиза

в другите микрофони?След като ще се облицова с вата,значи това ,че е прозрачен няма да е от значение,а и отделно за да е стабилен,

трябва да е много дебел за да не се огъва....скъпичко... :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема с барабаните, е че те не се чуват на 5-тия етаж, те се усещат, защото трептенията се движат по панелите, по свръзките и т.н. Затова  по-горе някой беше писал за "плаващ под". Всички тези варианти са скъпи. Заглушителите ще ти струват около 60-70лв. Купи си ги и забрави за джангъра. Друг е въпроса за тона ;)

Може би е добре да споделиш с колко пари разполагаш и тогава да умуваме...и това, че барабанчето ти се чува е много странно, по принцип честотите му са  над тези на касата и то не се чува от изолирана стая, Чува/усеща се касата най-вече, може би и флор тома.

Ако можеш да цъкнеш няколко снимки също би било полезно за да не стреляме в тъмното.

ПС: Стената от плексиглас също така е преграда за отраженията, докато трае вокална сесия (когато пеещият е същата стая с барабаните). Не , не трябва да е много дебел за да е стабилен. Примерно 8 части ги захващаш с едни джаджи (не им знам името, метални, май ги ползваш за шкафчета) и хем можеш да си го сгъваш, хем е стабилно. Плаксигласа е доста здрав материал. И достатъчно е да е по-висок от барабаните. Ако намериш непрозрачен плексиглас, купи си такъв.

В началото помислих, че viridis е пуснал темата и почнах директно към него с отговора, за което се извинявам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тоя тон, има ли акустични демпфери за бебе? Искам да видя реакцията на съседите като им предложа решението :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.