RazorDude Публикувано Януари 5, 2013 Публикувано Януари 5, 2013 (Редактирано) Здрасти всички! Имам аз една питанка по отношение на нашето скромно малко мазе - репетиционно и изолацията му. Ситуацията е следната: преди 2 години с групата решихме да си правим репетиционно с цел да си репетираме на спокойствие колкото ни душа сака и понеже имах на разположение мое си мазе, решихме да е там. Запретнахме ръкави и с общи усилия (основно мои ) си направихме нещо като студио. След съвети от много хора (които се оказаха доста погрешни) сложихме по стените стиропор и кори от яйца върху него, сложихме дунапрен на вратата, запушихме дупките, през които влизаше въздух в помещението, вкарахме барабани, усилватели, колони, пулт, микрофони и т.н. и започнахме усилено да репетираме. След 3-4 свирения бесните съседи от втория етаж на кооперацията слязоха да ни заплашват с полиция Дълго се чудехме какво да направим - осъзнавайки, че на практика нямаме никаква изолация - и измъдрихме няколко неща. Първо, направихме подиум от каменна вата (6 см дебели парчета, плътност 90 кг/куб. м.) за барабаните. След това направихме окачен таван с каменна вата (6 см дебели парчета, плътност 70 кг./куб. м.). Освен това добавихме втора врата, облицована с кече за изолация на машинни помещения (което открих на тавана) И 10см. дебели стиропорени плоскости на стената с вратата, но отвън - т.е. към общото мазе на кооперацията. На всичкото отгоре сложихме дунапрени на барабаните, възглавница и одеало в касата и един шал под соло барабанчето Ефектът беше повече от задоволителен - на стълбищната клетка на кооперацията се чуваха само соло барабанчето и касата значително по-слабо от ревящото бебе на втория етаж. Като цяло, ако човек не знае, че долу се репетира, няма да му е проблем. Съседите са си съседи, обаче, и тея от втория етаж продължиха да слизат, само че веднъж в месеца. Държа да отбележа, че репетираме в промеждутъка от 10 до 14 и от 16 до 6 - по около 4 часа седмично. Заради продължаващите оплаквания решихме всички инструменти (без барабаните, естествено) да минат на слушалки, вместо на колони, и за момента си се получава. Аз продължавам да се чудя, обаче, какво още може да се направи по въпроса с изолирането на гадните ниски честоти от барабаните, така че съвсем да няма проблеми съседите. Пределно ми е ясно, че няма как да е абсолютно - идеята ми е да разбера могат ли да се направят още някакви подобрения по съществуващата изолация, така че да се намали още - и то малко по-осезаемо нивото на шума. Някакви съвети? Редактирано Януари 5, 2013 от RazorDude Цитирай
blr Отговорено Януари 5, 2013 Отговорено Януари 5, 2013 Направили сте всичко, което може да се направи с подръчни средства и от непрофесионалисти в звукоизолацията. Оттук нататък вече решенията са скъпи и ще стеснят помешението. По-лесно и евтино ще е да минете на електронни барабани. Цитирай
7thString Отговорено Януари 5, 2013 Отговорено Януари 5, 2013 Ако искаш да стипиш отгоре и да тропнеш по масата, може да провериш правилниците за шум в жилищната сграда - има си праг, под който можеш да си вдигаш шум колкото си искаш и ако този праг в помещенията на оплакващите се не е достигнат, можеш спокойно и с усмивка да им кажеш, че могат да си бръкнат с пръстче в гъзче и да си траят Разбира се, ще жертваш междусъседски отношения, но като гледам така или иначе става въпрос за някакви сърдити старчоци. Интересно е обаче това, което казваш, че след всичката изолация се чува соло барабанчето... логично би било единственото, което не можете да оправите да е касата на барабаните, както и баса, и да се чува бучене и думкане... Цитирай
bassbull Отговорено Януари 5, 2013 Отговорено Януари 5, 2013 Пичове, просто се махнете от това мазе. Казвам ви го от опит. В жилищна сграда не се свири. Колкото и да я изолирате, дори никакъв шум да не излиза, тези които не ви харесват, пак ще се заяждат с вас и ще се оплакват че шумите. Идете някъде, където можете да свирите с тази сила с която искате. Музиканта освен че трябва да се упражнява да свири, трябва да работи за тон, трябва да работи за удар (при барабанистите), трябва да работи за динамика и т.н. В мазето на това му се слага кръст. Това постоянно заглушаване и внимаване да не се вдига шум скопява развитието. А това предложение за електронните барабани, ще се направя, че не съм го прочел...........електронни барабани и оркестър "КРИСТАЛ". 2 Цитирай
7thString Отговорено Януари 5, 2013 Отговорено Януари 5, 2013 Защо трябва да отстъпват ако са в законовото си право? В съседство от моята квартира има някакво 1годишно добиче, което се чува кристално ясно как врещи в 2 през нощта. Да отида да ги изгоня от къщата им затова, че имат дете? Разбира се, човек трябва внимателно да прецени + и - преди да вдига война на съседите, но аз лично заради разни селяци басма не бих цепил - все пак, поне така както го разбирам - това са мази на -1/2 етажа височина, + партерен етаж и чак над това има апартаменти - айде без превземки в чуваемостта - и ние сме свирили в мази - чува се на входните площадки, но вътре в къщите трябва да е в 2 през нощта за да дразни. 2 Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 6, 2013 Отговорено Януари 6, 2013 Хах,позната история,бесните съседи само бесене им требе,ама те са си пътници.Бяхме изолирали едно мазе преди 20-тина години и некролозите (пенсиите) само това чакаха да се заядат,а нищо не се чуваше над партера,скарайте им се и ги напсувайте както бих направил аз и ще клекнат - вие сте в правото си. Цитирай
Solas Отговорено Януари 6, 2013 Отговорено Януари 6, 2013 Решението е просто: електронни барабани. Ще можете да им контролирате силата, както на всички останали инструменти. Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 6, 2013 Отговорено Януари 6, 2013 Кви електронни бе ,един барабанист ,ако не свири що-годе силово е смешно,наскоро ме викна един стар френд да посвириме и си помислих ,че съвсем давам фира,маршалчето на 3-4 а не чувам барабаните,а то човека гледа да свири тихо..мале не ми се мисли ако се изцепя с 30 вата лампа как си знам.. Всеки трябва да си изкарва акустично звука, електронните за кръчма. 2 Цитирай
Solas Отговорено Януари 7, 2013 Отговорено Януари 7, 2013 Тук не говорим за саунд, а за непречене на съседите. Ако е въпроса до звук - midi out-а на сета в един комп и от там каквито звуци ти е кеф. Е, не е като с истински барабани, но има огромно предимство: когато барабанистът спонтанно реши да прави соло докато останалите се опитват да си говорят - имате mute . Цитирай
viridis Отговорено Януари 7, 2013 Отговорено Януари 7, 2013 Ха...много интересно,ама всички пишат к'ви ли не глупости,само никой не отговаря на човека това което е попитал,а именно "...какво още да направя?". Никъде не видях въпроси от сорта "Ама да сменим ли барабаните с електронни?","Дали да не се преместиме в някое от другите ми помещения (те са около 50-60,кое от кое по-подходящи за репетиционна)?" И така,това което мога да споделя от собствен опит е следното: 1.За "борбата" с ниските ще помогне изграждането на тъй нар. "плаващ под".Друг вариянт е да намерите антивибрационна мембрана (дебела гума- около 10лв/м2),която да постелете на пода на цялото помещение. 2.За стените е подходяща комбинацията от каменна (за звукоизолация) и стъклена вата(за акустика в пом-ето).Това което сте направили със 70-килограмовата е добре,но по-добре е 90кг(и по-скъпо естеств.),определено има значение.Принципно има системи за звукоизолация-сандвич от 2 гипсокартона ,с каменна вата по средата,но това спада към т.нар. "висш пилотаж",скъпо и трудоемко,което едва ли е целта ви. 3.Казваш,че сте направили окачен таван.В такива случаи е задължително всички крепежни елементи да са "гарантирани" с антивибрационни тампони -по 3-4 лв е бройката.Ниските имат лошия навик да "пълзят" навсякъде... ...предлагам някой ако има да пише нещо по въпроса от личен опит,да го направи,все пак целта е да обменяме знания и информация. Едва ли има човек в БГ,който да си заложи топките ,да направи проект и да каже "Е т'ва пич ще ти свърши работа,без да си се изхвърлил излишно за всевъзможни материали" Говориме за наука все пак - а да видим някой ще размаха ли диплома.... Цитирай
7thString Отговорено Януари 7, 2013 Отговорено Януари 7, 2013 ^ А ти като си толкова прочел, да беше прочел и че по етажите не се чуват ниски, а високи по думите на автора? Няма как да му се предложи научно решение - твоите думи биха имали практическа стойност ако беше там и си чул за какво става дума. Трима човека тук споделихме, че ако са ти криви съседите, ако щеш извикай световните светила в сферата да ти изолират помещението, кривия пенсионер си е крив пенсионер. 1 Цитирай
aarab Отговорено Януари 8, 2013 Отговорено Януари 8, 2013 Имам едно предложения: 1. Правиш стена от плексиглас около барабаните и я изолираш с вата. 2. Под барабаните слагаш един дебел килим 3. Има заглушители за акустични барабани, които ще ти позволят да удряш силно, а да не се чува на 8-мия етаж. Някъде се пишат "dampers", другаде са "sound off". Черни са, като гуми и се слагат по барабаните, касата и чинелите. Намаляват звука с около 50-60%. 4. Винаги имаш опцията да си купиш пушка и да гръмнеш 1-2-ма съседи, другите едва ли ще Ви притесняват повече Успех!!! Цитирай
viridis Отговорено Януари 8, 2013 Отговорено Януари 8, 2013 ^^ ...че съм прочел,прочел съм,колкото и да е очевидно,колкото и да не ти се вярва.... Това,което съм предложил, е в случай, че искат да захвърлят слушалките и да сложат "волумето на мах". Пак казвам,че няма човек,който да ти снесе точната формула (и аз не съм такъв),всичко е от опит проба-грешка. Пропуснах само да наблегна на въпроса с врати,прозорци,пролуки,процепи...всичко тябва да е много добре уплътнено. О.К.,сложили сте 2-ра врата,но тябва да сте сигурни ,че е прилепнала много добре към касата. ^Въпросната стена от плексиглас,гоято предлагаш отгоре до долу ли е или само донякъде? А защо точно плексиглас,при положение,че това се използва в случаите когато звука от барабаните не трябва да влиза в другите микрофони?След като ще се облицова с вата,значи това ,че е прозрачен няма да е от значение,а и отделно за да е стабилен, трябва да е много дебел за да не се огъва....скъпичко... Цитирай
aarab Отговорено Януари 8, 2013 Отговорено Януари 8, 2013 Проблема с барабаните, е че те не се чуват на 5-тия етаж, те се усещат, защото трептенията се движат по панелите, по свръзките и т.н. Затова по-горе някой беше писал за "плаващ под". Всички тези варианти са скъпи. Заглушителите ще ти струват около 60-70лв. Купи си ги и забрави за джангъра. Друг е въпроса за тона Може би е добре да споделиш с колко пари разполагаш и тогава да умуваме...и това, че барабанчето ти се чува е много странно, по принцип честотите му са над тези на касата и то не се чува от изолирана стая, Чува/усеща се касата най-вече, може би и флор тома. Ако можеш да цъкнеш няколко снимки също би било полезно за да не стреляме в тъмното. ПС: Стената от плексиглас също така е преграда за отраженията, докато трае вокална сесия (когато пеещият е същата стая с барабаните). Не , не трябва да е много дебел за да е стабилен. Примерно 8 части ги захващаш с едни джаджи (не им знам името, метални, май ги ползваш за шкафчета) и хем можеш да си го сгъваш, хем е стабилно. Плаксигласа е доста здрав материал. И достатъчно е да е по-висок от барабаните. Ако намериш непрозрачен плексиглас, купи си такъв. В началото помислих, че viridis е пуснал темата и почнах директно към него с отговора, за което се извинявам. Цитирай
7thString Отговорено Януари 8, 2013 Отговорено Януари 8, 2013 В тоя тон, има ли акустични демпфери за бебе? Искам да видя реакцията на съседите като им предложа решението Цитирай
Recommended Posts