kolio_k Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 Според мен едва ли по напредналите си пазят хляба . Това е смешно , информацията я има навсякъде , който иска ще я научи много бързо. Вероятно не са намерили смисъл да влагат енергията си в това ..... Браво за труда , много полезен (разбира се за хората, които биха се заинтересували) Иначе много хора са се опитвали да са полезни във форума, по едно или друго време, а и сега има такива (пример с настоящата тема и някои други). Но обикновено, с времето се уморяват. А пък и нали всичко си го има в Youtube, и то показано от истински музиканти (не българи, а западняци :-)), а и да се знае не е важно, трябва да се може и да се чувства! 5 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 За мажорен акорд Сmaj7 Ла, Ре и Ми минорни пентатоники. За минорен акорд Сm7 До, Ре и Сол минорни пентатоники. За полуумален Сm7b5 Ме бемол и Фа мин. пентатоники. За мажорен септакорд с алтерации Calt. До, Ми бемол, Фа и Си бемол мин. пентатоники. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 9, 2013 Автор Share Отговорено Януари 9, 2013 travelcaster , не така грубо де Много информация в четри реда без обосновка Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 Ето малко занимавка и от мен ... Това си го направих и напечатах върху една чаша А това е единия ми мауз-пад: Опитвам се да намеря и нещо друго, което бях правил, но малко по-късно ... Поздрави и евала за усилията! 7 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bateivo123 Отговорено Януари 10, 2013 Share Отговорено Януари 10, 2013 Здравейте и от мен. Темата е доста интересна, особено за по-начинаещи като мен. Преди време открих един сайт, в който има доста полезна информация по въпроса. На който му се занимава да го разцъка: http://www.all-guitar-chords.com/ Поздрави и успехи на всички! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Януари 10, 2013 Share Отговорено Януари 10, 2013 travelcaster , не така грубо де Много информация в четри реда без обосновка Обосновката е в инструкционалното видео на Скот Хендерсън Fusion. Там той дава насоки какво да се свири върху тези акорди. Скали, тризвучия, арпежи, пентатоники. Това е за пентатониките от него. Има го в Нета. Просто е задължително да се проучи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 10, 2013 Автор Share Отговорено Януари 10, 2013 Ако опитаме малко по постепенно да ги обясним : Основните акорди построени на базата на натуралния мажор са : I maj7, II min7 , III min7, IVmaj7, V7,VImin7,VII min7b5 Или ако за примера ползваме До мажор - то ще е следното : C maj7, D min7 , E min7, Fmaj7, G7,Amin7,B min7b5 И аз ще започна с min7, че го има най много пъти Например D min 7 - 1(D), 3(F),5(A),7© Ето ги в Дорийски лад : Фригийски: Еолийски Тоновете на акорда са само в черните кръгчета , което значи че са в съответната пентатоника , което пък значи , че може да ползваме II,III и VI мин. пентатоники или за Dmin7 - D, E и А мин пентатоники. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 19, 2013 Автор Share Отговорено Януари 19, 2013 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Януари 19, 2013 Share Отговорено Януари 19, 2013 От 12-те полутона на октавата може да се получат доста пентатоники. Но има две мажорни - малко познати. С понижена 5-та степен. И с понижена 2-ра. Това е за полуумален минорен септакорд Gm7b5. Пентатониката (с понижена 5-та степен) се строи от Фа. 08246.mp3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Януари 28, 2013 Share Отговорено Януари 28, 2013 Сега поглеждам тук. Браво за темата и труда, много добре е подредено. Погледнете и по-стари теми в раздела. ultramega, ъпдейтни картинките от първите страници. Иначе, казвано е било многократно, вдълбано е дори - извечни Правила на музиката няма. И блусът си е "по правилата"... на блуса. За себе си, заменям думата "правила" със "стилистични особености". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 28, 2013 Автор Share Отговорено Януари 28, 2013 Картинките са в http://picvalley.net/ . Предполагам , че временно няма достъп до сървъра им , ако не се появят , ще ги кача пак другаде . travelcaster е писал за пентатониката , която се съдържа в последния лад(mode) от мажорната гама - локрииския ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Януари 28, 2013 Share Отговорено Януари 28, 2013 ultramega, извинявай, че ти спамя хубавата тема. Продължавай, защото излагаш материала както трябва. Последователно, от простото към сложното, с хубави илюстрации и нужните обяснения. Понеже за себе си открих непознати пентатоники в книгата на Игорь Бойко "Мой метод" разцъках едната (с понижена 5-та степен, но не на скалата, а 5-тата ст. на пентатониката) До Ре Ми Сол Ла бемол. Открих, че това е Фа Мелодичен минор - съкратен вариант. Там, където някой иска да ползва Мел Минор може да свири тази пентатоника от 5-тата степен на Мел. Минор. Получава се мажорна пентатоника с понижена 5-та степен. Но най-добре е да се запознаем, разберем, осъзнаем как звучи и се научим да прилагаме мажорната и минорната пентатоника. Докато стигнем до Ерик Джонсън. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
parsekguitars Отговорено Януари 29, 2013 Share Отговорено Януари 29, 2013 Един пример, който се опитах да направя, като се взема за база Em пентатоника в 7 позиция. Пентатониката е като база и се минава от дорийски минор в нат. минор с "игра" в шестите и деветите степени - просто като упражнение . И след това една фразировка като се тръгва от F#m пент. и после Em и излизане в Cm и пак Em - Cm и т.н. Добре е според мен да има някакви примери като демонстрация на тезите и теориите които се излагат и затова си позволих да направя такъв пример, Дано да съм допринесъл с нещо по темата и ако има интерес мога да качвам разни примери ..... пък и не само аз . Просто толкова много е писано , че по добре да е изсвирено според мен и т.н. http://www.youtube.com/watch?v=cg8oFIaRng8&list=PLhusDtcjWCEQcZd1vB4WRlb2O33mzGJGl 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
parsekguitars Отговорено Януари 29, 2013 Share Отговорено Януари 29, 2013 (Редактирано) .... упссссссс! Забравил съм да спомена и фригийския лад от старинните ладове с минорен характер с b2 (b9) степен за което моля за извинение. Ще се постарая да съм по прецизен. Редактирано Януари 29, 2013 от parsekguitars Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 31, 2013 Автор Share Отговорено Януари 31, 2013 Парсек, благодаря ти за видео примера ! Също и една забележка от Parekguitars - относно означенията, които съм написал в поста с min7 акордите : 1-Root (основен тон) , b3(минорна терца), 5 (чиста квинта ), b7 (минорна септима) И тогава за Dmin7 ще бъде : R(D), b3(F),5(A),b7( C). ------------------------------ maj7 Основните акорди построени на базата на натуралния мажор са : I maj7, II min7 , III min7, IVmaj7, V7,VImin7,VII min7b5 Или ако за примера ползваме До мажор - то ще е следното : C maj7, D min7 , E min7, Fmaj7, G7,Amin7,B min7b5 Или Йонийски и Лидийски лад за maj7 . Imaj7 - маж 3 и маж. 7 или за C maj7 - 1( C), 3(E),5(G),7( Йонийски Лидийски Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts