Jump to content
Българският форум за музиканти

Начинаеща търси съвет за акустична китара, помогнете моля (:


Eva Collins

Recommended Posts

Добър вечер. :) Доста се порових из форума, но всички теми които намерих по въпроса за начинаещите са за електрически китари. Ии да забелязах колко много мразите новаците, търсещи съвет.. И преди да ми кажете да обиколя магазините - наказана съм, а и наште не са много "за" китара.. Та моят въпрос е коя марка препоръчвате за първа акустична китара до 180 лв. някъде (знам че всеки предпочита различни марки и че за тези пари най-вероятно няма да намеря хубава китара, но все пак моля ви изкажете мнение). И само да вметна не съм от момичетата, които искат да свирят на китара само за да впечатлят приятелите си или да бъдат като идолите си :D Благодаря много предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Първо, добре дошла във форума и поздравления за избора на инструмент! :) Китарата е труден и безкарайно фалшив инструмент.Дано да имаш търпение да се усъвършенстваш.

Аз лично не мразя новаците, но на повечето съфорумци понякога им втръсва да повтарят едни и същи неща през една, две теми.

Сега по въпроса ти - наистина бюджета е твърде малък за да си купиш китарата-мечта. Според мен най-важното е да си вземеш възможно най-вярната интонационно китара, приятно звучаща и добре стояща в ръцете ти. За съжаление в този ценови диапазон първите две неща зависят много от конкретната бройка.Затова е хубаво да има по-опитен човек с теб при избора.Ако аз трябва да препоръчам, добро впечатление в този евтин диапазон са Yamaha и Lawden.Не съм сигурен, дали има Yamaha под 200лв. но предполагам приблизително ще е около твоя бюджет. За Lawden  ето един модел :http://www.bad_link.eu/bg/product/4568/walden-d350-acoustic-guitar-standard-series-finish-natural-gloss.html

В крайна сметка, най-важното е да започнеш. С течение на времето ще си изградиш стил и вкус и сама ще си избираш "твоите" китарки. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Присъединявам се към това да вземеш някой, който разбира, с теб и да пообиколите магазините - той ще каже коя е интонационно ОК(коя звучи вярно и добре), а ти ще трябва да прецениш, доколкото можеш, дали ти стои удобно в ръцете - трябва да ти е приятно да я държиш ... и да ти харесва на вид, разбира се, защото това, според мен, има силно психологическо значение при обучението. Китари много ... трябва да се поопипат и да се търси подходящ КОНКРЕТЕН инструмент - бройка, така да се каже.. В този клас до 200 лв. марката не е водеща -  съответно в този клас не може да се разчита, че като вземеш китара, носеща известна марка, тя ще е добра. Без малко обикаляне по магазините и опипване на китарите няма да стане както трябва работата.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е да намериш някой познат (или изобщо читав човек от твоя град), който разбира от китари и да идете заедно по магазините. Така хем ти ще пробваш, коя ти е най-удобна и коя звучи най-добре за теб, хем той ще огледа китарата за дефекти или може да ти предложи някакво по-добро решение :)
Съгласете се, че един новак може много да хареса една китара, да му е адски удобна, ама да не обърне внимание на онзи изродски 1см екшън на 12. прагче, под което можеш да прекараш светлосин ЗИЛ с отворени врати :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Амии аз съм от София и читави и разбиращи хора сигурно има много. Обаче не аз не познавам нито едн такъв и за това се обърнах към вас.

@YAMAHAc70 - акустична.

@shtur4o даа и аз за сега се бях спряла на Walden. Мисля че е същата но черна

WALDEN D350B
Acoustic guitar - Standard series • Finish: Solid Black


BODY STYLE: Dreadnought
TOP: Spruce
BACK: Mahogany
SIDES: Mahogany
NUT WIDTH: 1 11/16 "
FINGERBOARD: Solid Rosewood
TRUSS ROD: 2-way adjustable
BINDING: White plastic
SOUNDHOLE ROSETTE: 2-ring inlay
TUNERS: Die-cast chrome
BRIDGE: Walden Rosewood bridge
21192.png
181 лв.

Аа и още един въпрос: понеже съм на 14 стандартен размер или по-малка трябва да е китарата?

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Имах същата, само че с вградена електроника, хубава е :) Не си падам по акустични китари и нямам много поглед над тях, но спрямо опитът ми с електрическите нямам забележки по направията и звука. Грифът е удобен.

 

При умалените китари надали има такъв избор, така че действай с нормален размер...нали ще порастеш все някога :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен щом си на 14г. този WALDEN D350B може да ти е голям и неудобен. Най-добре е когато се започва да се учи да се свири на китара, тя да ти е удобна, а големината да е такава, че да можеш да виждаш какво натискаш с пръстите по грифа. Другото е, че ако си наченаеща и китарата е с метални струни повече ще те наболяват пръстите на лявата ръка, а ако е с пластмасови по - малко.

Скоро гледах в Музикална къща Фактор - Бургас една класическа китара с пластмасови струни на Hohner HC 03-n за 110лв. с размер 3/4 която е по-малка от стандартните размери,  грифът е по тесен на първо прагче пък за цената е добра. Виж и магазина в София сигурно ще я имат.

Нали важното е да се научиш да свириш, а не точно на кой модел и затова тя трябва да ти е удобна сега а не след една или след две години.  

То китари в момента има толкова много, че и аз като ги гледам ми се замайва главата.
 

Пък ако си се спряла на WALDEN D350B, виж също и този модел на Epiphone http://www.musicworld.bg/bg/c_385/f_2850000/Epiphone.html.  Аз имам същия но с друг цвят и трябва да ти кажа че за цената си е супер, прави много добър звук !

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите 5 стотинки:

 

Струни 9-ки или 10-ки, не знам с какви струни се продават китарите но за такава уестърн китара са подходящи 10 или 11. Струни 9-ки не могат да извадят звук като на по-дебелите. Но, има едно но. както казваш 14 години и не си свирила е по-добре на 9 да почнеш за да са ти по-меки струните.

 

Гибсънка 24 3/4'' или фендърска мензура 25.5”, или казано на по-прост език - по-късо или по-дълго грифче. Разликата е че първия е по-къс около два пръста от втория и на първия струните са по-меки.

 

Аз пазарувам от musicworld.bg в магазина им в Дружба. Винаги мога да съдействам за оглед, ако искаш да отидеш до там с мен да разгледаш обади се!

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напиши ме на лично съобщение как да се свържа с теб и ще ти помогна. И без това тия дни трябва да посетя няколко магазина. Вече има голям избор и не е трудно да се намери подходящ инструмент в рамките на твоя бюджет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9-тки на акустична ще е много лигаво. А 3/4 размер, според мен, не е подходящо за 14 годишен човек, дори начинаещ ... освен ако не е изкл. дребничък( -чка в случая) за възрастта си. 

Има акустични китари с нормален размер на гриф, но с умалени тела - виждал съм няколко такива Ибанеци - има и Фендери, ама те са май само 2.-3 модела и са по-скъпички. Е, по-малкото тяло  е донякъде за сметка на акустиката.

Варианта  Applause (Овейшън тайп китара, има с подходящи цени от тях, май...) също не е за изхвърляне - телата са по-малки и са по-удобни, заради по-малката си  дълбочина и заоблената формата на легена отзад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тц тц :) Момиче да си в този форум, ще се изтрепе народа да помага :greenball: Ако беше някое чаве от мужки пол, досега да сте го изяли с парцалите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен за начинаещ 14г независимо момче, момиче китарата трябва да е възможно наи ефтината,с широк гриф и дебели пластмасови струни.След 1 или 2 години,когато ще е ясно как ще се развива свирещия може да се помисли за нещо по така.Може и да съм в грешка ама едва ли.Разликата до скъпата китара е по добре да се даде за читав преподавател,когато вече си на ти с нотите,може и онлаин да се учи,но първоначално не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Тъй, тъй, noblesse oblige, както е казал Алеко ...:).

 

Към авторката - взимай каквото ти се изпречи пред очите. За такива пари кой знае какви съвети не могат да се дадат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.