kolio_k Публикувано Ноември 19, 2012 Публикувано Ноември 19, 2012 Скромен въпрос към знаещите и можещите от нас!!! По неизвестна за мен причина, репетиционната която населявам има ужасен ток (според мен), традиционно тихи китари (с хъмбъкъри) бръмчат като сингли и дори ноисгейта, трудно ги озаптява, за използване на китара със сингли с драйв и дума не може да става и дори тремолото и хорусите леко набръмчават. Захранванията ми са ОК, както и педалите и амповете, а китарите никога не са правили така другаде, а и пробвах с много различни Понеже съм технически инвалид, би ли могъл някой (някои) от вас да ми даде насока, на какво би могъл да се дължи проблема и какво бих могъл да предприема за да го остраня ( не аз разбира се, а някой по технически грамотен). Предполагам, че нещо токовете не са вързани като хората и има някакъв проблем със масите, но пък предположението не се опира на нищо, освен въображението ми :-)!!! Благодаря предварително на всички отзовали се!!!! Цитирай
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Винаги ли е така и винаги ли е било така? Имах подобен проблем, който след доста лутане реших с размяна на "поляритета" на щепсела на усилвателя и мониторните колони - още нямам отговор ЗАЩО имах този проблем, но както каза Валяка - докато не дойде да се измери с апаратура от човек, който знае какво да мери - всичко е хвърляне на боб. Важно е да кажеш винаги ли е било така, или се е появило. Също има ли значение ориентацията на инструмента и техниката - примерно ако нещо набива някакви смущения и китарата ти играе антена, би трябвало да се променят като я местиш/въртиш - такъв проблем имах в предишната си квартира заради някаква МТел-ска кутия, която монтираха на покрива на сградата(бях на последен етаж). Може да пробваш да изгасиш осветлението - понякога някои халогенни и луминисцентни осветления смущават. Това, което аз направих е - изтръгваш всички възможни техники и спираш каквото можеш - лампи, компютри, всичко - само един прост усилвател и китара - ако пак има проблем, значи нещо смущава. Ако няма - почваш обратно да закачаш едно по едно - ефекти, всичко и тогава ще разбереш, евентуално, откъде иде. Имай предвид, че може и да е комплексно демек примерно имаш два ефекта, които сами по себе си не правят никакъв проблем, но когато са включени и двата, драмата почва. Общо взето тия електрики... не знам кой не си върши работата в тая смотаната държава ама аз по чуждите форуми не съм забелязвал подобни оплаквания - само тук се чудиш като се ръгнеш в контакта - ще гърмиш ли, ще бучиш ли, ще се тресеш ли... 1 Цитирай
blr Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 (Редактирано) Вероятно става въпрос за ground loops (земни кръгове). Проблемът, както и начините за неговото решение са описани подробно тук: http://forum.muzikan...oop-idhiaeaaie/ Ако имаш качествен DI-box с галванично разделен трансформатор, си заслужава да се опита. Друга възможна причина може да е неекранирани или зле екранирани китари в среда с голямо електромагнитно замърсяване. В този случай, трябва да се пробва с китара, която е гарантирано добре екранирана, както и да се поизчистят малко източниците на смущения. По-лесно ще диагностицираш проблема ако започнеш от верига с най-малък брой компоненти, т.е. китара-кабел-усилвател (като и трите трябва да са гарантирано безпроблемни) и постепенно добавяш компоненти. Редактирано Ноември 19, 2012 от blr 1 Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 19, 2012 Автор Отговорено Ноември 19, 2012 Благодаря за коментарите и съветите!!!! Винаги е било така, доколкото знам (от скоро съм в репетиционната) , китарите ми са в ред, а кабелите ми са професионални и изпитани. Пробвал съм с DI и граунд суич - не помага. Брумът е наличен и при китара (Гибсън) - кабел (VoVox) - амп(Engl, Mesa), така, че явно не от педали и захранване. Предполагам, че съседите ми мърсят тока (до нас има офис на кабелна телевизия) Ще погледна статията на Ники, мерси!!! p.p. По принцип имам опит с брумове :-), но в случая говорим за прекален такъв, от китара с хъмбъкъри и малко драйв, както и от чиста китара (разбира се значително по мало). Съмнявам се , че нещо мрежата в помещението е объркана Цитирай
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 В тоя офис имат ли студио? Ако имат студио с осветление, източника е ясен... Тук бих питал разбирачите - дали би помогнало използването на някакъв активен UPS за тотално галванично разделяне на озвучителната техника и електромрежата? Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Моите 2 предположения са, че може би имаш силно електромагнитно поле или лоша земя. Ако се пробва с апаратура на батерии ще стане ясно дали едното ще отпадне Ако искаш, може да дойда някой ден да дойда до репетиционната. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Пробвай и с някакви преносими утройства. мп3 плеър, радио, уокмен, и т.н. Възможно е и в стаята просто да има някакви смущаващи полета от осветление, близо намиращ се силов трансформатор и т.н. Например можеш да пробваш с един овердрайв на батерии, в който да включиш някакви високоомни слушалки, или слушалково усилвателче на батерии, така, че нищо да не е включено в мрежата. Пробвай да свириш така, пробвай да вдигнеш всичко от земята... ако пак се чува брум, по всяка вероятност говорим за електромагнитни полета от източник наблизо. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Огледай се за трафопост в близост. Също за големи ел. мотори, вентилатори. Както обаче ме цитираха по-горе, за да не е игра на котка и мишка, трябва по-сериозно изследване, с апаратура и т.н. Не е изключено и високочестотно да е смущението, а тогава без апаратура съвсем няма да стане. ПП. Смущаването intermtitent или continuos e? Нощен, дневен режим има ли? Я пренеси репетиционната в София, ще ми е по-лесно . 1 Цитирай
L.K. Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Ако беше в Бг щеше да е по-лесно. Проверява съпротивлението на заземителния контур фаза-нула на контактите със специален уред от ел.изм. лаборатория, после съпротивлението на заземителя към таблото. Ако има нередности се отстраняват. След това се търсят кабели и проводници в стената и пода (който за долния етаж е таван), които са източници на ел.магнитни полета. Напр. ако по фазов проводник тече ток и веригата не се затваря през успореден до него нулев проводни, а от някъде другаде, се образува един широк контур, в който всичко чувствително улавя брума. Лесно се локализира с джобен радиоприемник с феритна антена на средни вълни. Кофтито е, че и да откриеш причината трудно се отстранява. Цитирай
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Оттук възниква следния въпрос - освен надменно, нагло и подигравателно държание, има ли нещо друго, което се гарантира от енерготата по случая? Има ли стандарт и закон, по който би трябвало да се доставя ток "вкъщи" и нещо, което да следи за спазването му? По презумпция тока в българия би трябвало да е 220В, 60Хц и се предполага, че не би трябвало освен тази синусоида, да върви нищо друго... И всъщност, предполагайки за съществуването на някакъв проблем - примерно некадърно направена ел инсталация, заземителни линии и т.н., не трябва ли да има комисия, която да направи замерване, да се сезира "нещо" и да се стъпи на врата на чез, мез, еон и т.н. да си оправят бакиите? Цитирай
g_vayov Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Всъщност трябва да са 230V 50Hz Понякога синусуидата изгглежда така: ...Друго странно нещо е формата на мрежовото захранване. Тук вече не знам ЧЕЗ ли са виновни или моя осцилоскоп. По долу снимка при хоризонтална развивка 5ms/cm и входен делител 200V/cm. Цитирай
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 (Редактирано) Нямам много понятие от радиотехника, но тази форма не означава ли, че над фундаменталната компонента има още бог знае колко хармоници? И всъщност това доста повече наподобява на изкривена триъгълна вълна отколкото синусоида... Редактирано Ноември 19, 2012 от 7thString Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2012 Отговорено Ноември 19, 2012 Често изглежда точно така, но не мисля, че това е конкретната причина. Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 20, 2012 Автор Отговорено Ноември 20, 2012 Благодаря за съветите, ще пробвам на батерии и със слушалки, за това не се бях сетил. Като имам някакви нови наблюдения ще пиша!! На времето имаше студио на Евроком, но не знам дали работи и сега! Благодаря за офертата Ники, ако не мога да се оправя по друг начин, ще ти се обадя, че тези неща не са мен (не е на прàсето работа :-)) Брумът е постоянен, по всяко време (не съм пробвал в 3 през ноща, но иначе си е зле всеки път ,в който съм свирил) Мерси още веднъж на всички отзовали се :godbless: Цитирай
L.K. Отговорено Ноември 20, 2012 Отговорено Ноември 20, 2012 Оттук възниква следния въпрос - освен надменно, нагло и подигравателно държание, има ли нещо друго, което се гарантира от енерготата по случая? Има ли стандарт и закон, по който би трябвало да се доставя ток "вкъщи" и нещо, което да следи за спазването му? По презумпция тока в българия би трябвало да е 220В, 60Хц и се предполага, че не би трябвало освен тази синусоида, да върви нищо друго... И всъщност, предполагайки за съществуването на някакъв проблем - примерно некадърно направена ел инсталация, заземителни линии и т.н., не трябва ли да има комисия, която да направи замерване, да се сезира "нещо" и да се стъпи на врата на чез, мез, еон и т.н. да си оправят бакиите? Личи си, че не познаваш стандарта и нормативната база. Не че трябва, но в талива ситуации помага. Задължение на ЕРП-то е да ти доставят енергия според БДС до електромера. Те го правят, освен в случаите на аварии. Ел. инсталациите се проверяват от акредитирани органи за контрол. Прави се преди издаване на Акт 16 за нови сгради и за определени категории обекти периодично. За битови обекти е еднократно. Оттам нататък собственикът на сградата се грижи инсталацията да е изправна и в норми. За целта се назначават лица по поддръжката или се ползват на повикване при нужда. При стари сгради е малко по-трудно. Затова при пълно саниране на сградата се сменя и ел.инсталацията. Кривата синусоида не е дело на ЕРП-то или електроцентралата, а на потребителите. Причините са най-различни - некачествено оборудване, внасящо хармоници, некомпенсиране на реактивната енергия, разни несертифицирани консуматори, китайски климатици, несъобразяване на присъединената със заявената за присъединяване мощност, опити на съседи да "икономисват" електроенергия. Това е проблем не само за потребителя, а и за ЕРП-то, тъй като смущава измерителните уреди и загрява повече проводниците и трансформаторите. От цялата тази боза страдат хората, които работят със звук или фини измервания. За да се спасят избират сгради и помещения далеч от смутители, екранират подове или цели помещения, използват мрежови филтри и модификатори, вкл. стигат до акумулаторно занранване. Кольо, след като пробваш това, което можеш, май ще е най-удачно да се смени помещението. За следващото помещени евзимаш един сингъл койл адаптер, запояваш му женски жак. ръгаш го в кубето и обикаляш с адаптера стените, пода и тавана да чуеш къде и колко бучи. Лесно ще се ориентираш. 1 Цитирай
Recommended Posts