Jordan_J Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Доколкото ми позволяват откъслечните технически познания, които имам - работата на подобни устройства се изразява в профилиране на звука на един първоизточник - като това най-вероятно е едно обикновено сваляне на EQ-curve. Колкото повече сте насукали гейна на първоизточника - толкова по-сатуриран и честотно-консистентен е тонът - т.е. профил машината ще се доближава по-добре и реалистично до първоизточника. Разочарованията започват, когато започнете да сваляте гейна на първоизточника - като динамиката се покачва плашещо, а в същото време EQ-curve става доста зависим от силата на свирене и неподатлив на профилиране ... Забелязал съм също, че подобни машини или плъгини за симулации карат китаристът да залинява. Със симулации се свири много леко и звука е не лош (за запис, не за лайв). Разочарованието след еуфорията от свирене през симулации и профайлъри ... - идва, когато се опитате да реампнете нещо, записано през симулация, или просто набучите китарата и започнете да свирите в стария си Маршал. П.С. В момента племенникът ми учи китара в консерваторията и от доста време се опитвам да му внуша неща, които на мен са ми отнели десетилетия да осъзная Слава богу - хлапето поема ... П.С.С. В крайна сметка обаче, никой няма да ви слуша тона, ако не свирите добре. Ако свирнята е готина и идейна - звука е на втори план. Аз бих се изкефил на готино и идейно свирене, без значение какъв е тонът - стига да е все пак поне малко стилен. Наско Шишков от форума също свири през Ахе ефект и звучи чудесно, а свиренето е покъртително. Редактирано Май 7, 2013 от visiondann 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mairomaster Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Просто забелязах нещо, което може и да ми се е сторило само. Моля, помогнете ми ако съм се заблудил? Кемпера е много интересна машина - с интересен подход и алгоритми. Наистина е напредничаво творение. Това което мен лично ми направи впечатление е, че от демотата виждам "профилиране" само на хай-гейн апаратури с гейна завъртян на 11 (от 10). Ето тук има и доста леки неща (след 4 минути търсене в youtube на фразата "kemper profiling amp"): Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Аз пък мисля, че същността е на друго място, а не в апаратурата. В историята за запис в студиото трябва да се наблегне на МОЖЕНЕТО на свирещите. Прави впечатление, че можещите във форума свирят на простички неща - лампов Фендер, лампов Плекси и свестни озвучителни тела. Не им трябва устройство, което да свири вместо тях. На "старите" машини личи кой може да свири и музиката е органична, нежна, богата, пропита с чувство, а не синтетична, груба и нескопосана, която е областта на слабо можещите. Истината е опасна работа. Особено, когато се намира на противоположния край на собствената визия за себе си. Sub sole nihil novi est В тази връзка искам да споделя нещо. Тия дни по една телевизия предаваха концерт на Лили Иванова в Арена Армеец. Супер професионален концерт отвсякъде! Защо останах да го гледам? Защото чух интерпретацията на Черната Овца. Как пък ми хареса за разлика от скорошните напъни във форума, свързани с тази песен? Просто. Професионално направено, професионални изпълнители, МОЖЕЩИ. Точка. Редактирано Май 7, 2013 от Parni_Valjak 5 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 ^ Само да й бяха изключили микрофона, както и на тоа рок-рапър, щеше да е много добро изпълнение. ^^ Преслушах ги и това, което му липсва поне на пръв поглед е като и на хай-гейн амповете - някак си потъва назад, звука не е толкова изчистен като на истинския амп, както и атаката се губи малко. Това обаче, което го издънва е точно границата между чист звук и драйв, където ясно си личи кой за кой влак е Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
musicman Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 ... В крайна сметка обаче, никой няма да ви слуша тона, ако не свирите добре. Ако свирнята е готина и идейна - звука е на втори план. Аз бих се изкефил на готино и идейно свирене, без значение какъв е тонът - стига да е все пак поне малко стилен. Наско Шишков от форума също свири през Ахе ефект и звучи чудесно, а свиренето е покъртително.Много добре казано! Иначе по темата, щеше ми се на Месе-то да го пробвам това чудо на техниката, но имаше такава опашка, че се отказах. Бяха пуснали към 8 бройки със слушалки или монитори и едвам се дореждаш. На снимките в сайта можете да видите за какво става дума. Това за мен означава, че очакванията са големи. И както всяко нещо не може да се хареса на всички. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anomandrus Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Аз бих ползвал Кемпера за записи след като го тествам и АКО ми хареса. Инак съм съгласен, че очарованието от използването на стара и нова бутикова лампова техника с високо качество е непостижимо за съвременните симулации. Някак го няма якото усещане. А за звука няма да говоря, защото 95% от хората, които слушат дадена техника си нямат никаква идея как е записвана песента и с какво. Както вие така и аз всеки ден слушаме по радиата хитове с нулева музикална стойност, но с адски добър Маркетинг зад тях. Всеки сам да си вади изводите кое е ценно и кое не. Аз изпитвам неистово удоволствие да си включа Маршала и Енгъла, но на моята приятелка нищо не и говорят тези имена и моята страст е само поредното перо в семейния бюджет. Редактирано Май 7, 2013 от anomandrus 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Ето тук има и доста леки неща (след 4 минути търсене в youtube на фразата "kemper profiling amp"):........Чух само първото видео. Ще пропусна за момента и ще си запазя TR-a ... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mairomaster Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Знаех си аз, че пак на старата ще си дойдем. Спор, спор, спор, и накрая - Абе който може да свири, свири през всичко 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Аз бих ползвал Кемпера за записи Интересно... мисля си, че точно за записи човек би трябвало да използва истинската апаратура - най-доброто от най-доброто, което е налично в едно студио и което определено не е моделиращ усилвател. Силата на тази машинка е да е преносима с компромис към саунда - да можеш да пътуваш по турнета и концерти без да имаш грижата да пренасяш лампови глави и кабинети и да се чудиш дали няма да им се разместят чарковете докато се лашкат в сандъците - така, макар и с по-гаден саунд, който на един лайв така или иначе е далеч от перфектен, разликата с варианта да свириш с истинска апаратура ще е пренебрежима спрямо разходите и усилието, нужни да я пренесеш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anomandrus Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Ами по принцип си прав, но на практика за да сътворя добър тон през 4x12 вкъщи е доста трудно по обясними причини. Често пиша идеи у нас и ползвам плъгини не защото ми харесват а защото на практика ми е по-трудно да записвам. Направих доста тестове и установих, че добрия тон и добрата атака на запис си искат ниво. Мнението ми е, че Кемпера, Axe-a, симулациите и т.н. са точно това- симулации. Един вид компромис... Редактирано Май 7, 2013 от anomandrus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 ... и накрая - Абе който може да свири, свири през всичко Именно. Няма нужда от втечняване в посока идеалния саунд Такъв няма Свирете на каквото ви пасва на ръката и бъдете идейни и оригинални. Другото е бла бла ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
boreto Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Колеги, ще ме извинявате, но ако всяка тема се превръща в спор ЗА или ПРОТИВ и в крайна сметка стигате да едно и също заключение всеки път, ще ме извинявате, но тогава излиза, че вие знаете само едно нещо?!? Питам се къде е общото между МОЖЕНЕТО и обсъждането поредното устройство с да речем алтернативен подход, което почти никой от вас дори не е докосвал??? Поправете ме, но редица от вас в други теми са стигали до заключението ,че youtube не е начало и край на този свят и в редица случаи само загатва за звуковите качества на апаратурите. Ще ме извинявате, но нещата не свършват с плексито и старите фендери - те са само едни от уникалните творения на човешкия гений, а след създаването им времето не е спряло, колкото и да се иска на някои и нещата продължават да се развиват в очаквани и неочаквани посоки. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) ... но нещата не свършват с плексито и старите фендери .. За добро или лошо, май точно там свършват Ако съдя по Ерик Джонсън, Слаш, Закк, Бонамаса, Малмстийн, Сатриани, Алберт Лий, Джони Хиланд, Д. Алдрич, Дж. Бенсън и хилядите други, дет' ВОИСТИНУ могат да свирят и коват законите на музикалния бизнес, вкус и течения И това е по всички фронтове, а не строго стилово ориентирано ... Това не е въпрос и не се коментира. Това е ФАКТ! Редактирано Май 7, 2013 от visiondann Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
boreto Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 Факт е само, че това е техният избор, който дефинира това, което правят...пак се бъркат понятията. Едно е личен избор (било на някой от Големите), съвсем друго е накъде се развива звукотехниката, не мислиш ли? Данчо, все пак ти свириш с МОД-нат амп от Вуду, нали? Защо е моднат? Плюс това, поста ми ни най-малко не омаловажава качествата на споменатите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Май 7, 2013 Share Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Всъщност свиря и записвам с 20-тина годишна Меса Марк 4 (мисля, че е ясно защо) Моднатото Вуду е само част от арсенала Поздрави! Редактирано Май 7, 2013 от visiondann 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts