Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за бързина


rumi19

Recommended Posts

Здравейте, искам да ви попитам вие как се упражнявате да сте по-бързи с лявата и дясната ръка? Аз започнах да се упражнявам с метроном като си пусна някакво темпо и свиря на осмини по целия гриф. Но учителя ми каза че попринцип не се свири чак до най-бързото темпо (208 напр.) тогава как да стана наистина много бърза? Вие какъв метод използвате?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Прочетох темата ти докато и аз правех технически упражнения :coolp:

Значи, всеки китарист си има различни начини да си упражнява бързината, но има някои упражнения, които са доста стандартни - например гамите. Впоследствие същите гами можеш да ги използваш и на практика - в мислени сола и импровизации. Цаката е следната: пускаш си метронома да отмерва по-бавно (например 100) и изсвирваш гамата Фа минор от 6-та струна до първа и обратно (на това ще те научи учителя ти, ако не знаеш как се свири), след това увеличаваш темпото на метронома от 100 на 101 и свириш гамата Фа диез минот от първа струна до 6-та и обратно (това на практика е същата гама, само че с едно прагче по-нагоре и изсвирена от горе - надолу), после правиш същото - увеличаваш темпото с една единица (102) и свириш Сол минор (пак същата гама, с едно прагче по-нагоре) от 6-та струна до първа и обратно и тн. докато не стигнеш до темпо 110. това упражнение можеш да го правиш колкото ти е нужно, докато не се почувстваш уверена, след това правиш същото упражнение, само че започваш от темпо 110 и стигаш до 120. Това можеш да го правиш и с всички гами и арпежи, на които те учи учителят ти. Ако си начинаеща не се натоварвай много, не позволявай да те заболява ръката, но и не го прави веднъж на седмица. Тези упражнения трябва да се правят всеки ден. Страшно много помагат не само за развиване на бързина, но и за цялостен усет в-у струните. Обсъди го с твоят учител и дано да съм ти бил полезен. УСПЕХ!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но учителя ми каза че попринцип не се свири чак до най-бързото темпо (208 напр.) тогава как да стана наистина много бърза?

 

По-ниско темпо с шеснайсетини.

Използвай и хроматизми ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много бърза ще станеш (евентуално, при наличие на нужното търпение) след много време (години) и правилно упражняване (нямам предвид темпо). Повечето китаристи, по мои наблюдения, стигат до задънена улица, що се отнася до бързо и прецизно свирене, най вече поради неправилна постановка и липса на достатъчно търпение. Ако искаш да напредваш, кажи на учителя си да обърне внимание предимно на постановката на дясната ти ръка (ако не го прави така или иначе) и се въоръжи с много мерак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави ми впечатление в последно време че тия упражнения на мен не ми помагат в реална ситуация. Shred-я като пИнгви на тях, ама ха да науча песен и се връщам в детската градина. Не знам само аз ли съм, но спрях да ги правя тях упражнения. Сега като седна с китарата просто свиря.

 

Все тая дали ще си композирам нещо или нечии песни ще уча, но от това видях повече напредък и в техниката и в бързината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам няма как да не помагат тия упражнения, но и аз съм така... ученето на нови песни сякаш повече ми помага в "реална ситуация". И по-точно, различните стилове ми раздвижват повече пръстите, карайки ги да излезнат от досегашните рамки на движение и бързина. Предполагам, че това е доста индивидуално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят скромен съвет е- напредвай постепенно. Не знам от колко време свириш, но според мен една от основните грешки, която правят повечето сравнително начинаещи /не че съм най-опитният, свиря от 4 години/ е, че се хвърлят на неподходящи за възможностите им в момента песни и се получава... едно нищо. Наслушал съм се на "велики" изпълнения на Sweet child of mine, Metallica и прочие. Знам, че ефекта cool е повече, но ще му дойде времето и на него. Има достатъчно сола, които не изискват кой знае каква бързина, а не са по-малко хубави. Дотогава- хроматизми, гами, арпежи и аз лично имах доста полза от етюди- за различна техника на свирене на дясната ръка, било то алт пикинг, суип пикинг и т.н. Предполагам има доста из нета- разтърси се :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият сериозен съвет, който мога да ти дам, е изобщо да не се допитваш до форума, а да слушаш какво ти говори учителят. В крайна сметка за това му плащаш. Хората тук не те познават, не ти знаят нито опита, нито уменията, за разлика от него, затова един съвет от него би бил доста по-адекватен.

Все пак, каквито и упражнения/сола да свириш, не бързай - много по-важно е да ги изсвириш чисто и ритмично, отколкото да ги изсвириш бързо. Доколкото помня от предишната ти тема, опитът ти в свиренето на електрическа китара е по-малко от половин година - а в такъв случай бързото свирене е просто невъзможно. Като съдя по себе си, мисля, че ако сега се опиташ да свириш шестнайсетинки при високо темпо, няма да изкараш повече от два-три тона, преди ръката ти да се заключи и буквално да спре да мърда - просто защото не си свикнала на висока скорост и се стягаш прекалено много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е, че няма такова нещо бързо-бавно - или свириш, или дрънчиш. Мога да те уверя, че някое бавно, пинизчийско соло може да те озори много повече от някой шред, където и да си в синхрон, и да мажеш, хората изобщо не се усещат, пък не им и пука :) Стреми се да изградиш контрол - не над това кой пръст къде отива, а над това от усилвателя да излиза музиката, която ти е в главата. Може пък да не ти е "писано" да си бърза китаристка - аз от 10 години се опитвам да си изчистя арпежите примерно, но явно това си ми е слабо място и се съобразявам с това :) Няма музика и техника която "ТРЯБВА" да можеш да свириш, за да си добра :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А аз от скромния си педагогически опит (има няма 20 години, макар и често спорадично), бих искал да кажа, че няма такова нещо като не ми е писано, слабо място и тн, ако не можеш да си изчистиш арпежите (а искаш) значи или не работиш достатъчно по въпроса или не по правилен начин (не разбираш откъде ти идва проблема) или и двете. Всичко е въпрос на работа, правилен подход и търпение (разбира се ако не сме инвалиди, да не дава господ). Бързото свирене е техника като всяка друга (и далеч не е един тип). Хората, които се мислят, че нещо сериозно може да се постигне за година две посвирване за кеф, просто се самозаблуждават (не визирам никого тук в темата, а по принцип).

 

Но с едно нещо от постовете по горе съм изцяло съгласен ( разбира се и много други са верни). А именно, плащаш си на учител, за да ти казва какво да правиш, така и прави, а ако не те кефи си потърси друг и тн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е да си прав :) Но съм пробвал различни упражнения, разнични техники и точно в тази област нямам почти никакъв напредък от време оно. А е напълно възможно и някаква грешна постановка или подход да ми пречи генерално, което би било кофти щото тия се изкореняват трудно :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мога и никога няма да се науча да свиря бързо, но доста се "отпуших" след видеото на Кольо_К за алтернейт пикинга. Е, не само, но след като го изгледах започнах да се замислям за някои неща, на които не бях обръщал внимание над 10 години (само дрънках). Намерих и други полезни материали (Пол Гилбърт, Били Шиън (йеп!)), които в комбинация с алтернейт-а и най-вече мисленето кое къде защо и как е най-добре да се случва, започнаха да дават резултат. Коя нота идва на даун и коя на ъпстроук, там има ли акцент, да започна ли с ъпстроук, за да се падне акцента на удар надолу, какъв е тайминга на фигурите, влизам ли заедно с метронома на силно време, разглобяването на фигурите на малки части и тренирането им ужааасно бавно, докато се свикне на груува и такива разни други омразни, но полезни хави.

 

Не твърдя, че ще помогне на всеки (все пак сме различни индивиди), но за мен това е пътя. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.