Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз не съм конфликтна личност! Валяк ще се наложи ти да се промениш и да приемеш, че на тоя свят съществуват хора с различни мнения и интереси и не е нужно човек чак толкоз да се втОрачва в нещата. А форумите са за тая работа.
Не че се Обиждам от поста ти по какъвто и да е начин но мисля, че темата е свързана с едно малко жълто камионче, а въпроси от типа ще се променяш ли, що се върна и т. н. може да ми ги пратиш на ЛС вместо да занимаваме няколко стотин човека със спам от типа "кво стаа"
Ето ти и отговор на въпроса ти.
Върнах се защото имаме общи интереси с хората които пишат.
И не няма да се променя пак ще си пускам DIY темички и ще спорим по някои казУси!
Но моля те Валяк нека да НЕ занимаваме хората със спам НИКОМУ НУЖЕН Е!!!
Благодаря за вниманието :blush:

Отговорено
К'ви правилни части от всичките десетина?

Обикновени резистори, най-евтиния оп-амп от серията, керамични кондензатори и масово разпространените навремето германиеви диоди (например 1N34, които и сега не са проблем за намиране) ............ звучи добре, ама айде чак пък толкоз. 

Антилогаритмични потенциометри се намират елементарно -> musikding.de, banzaimusic.com, ebay.co.uk, ebay.com, mammothelectronics.com и още поне двайсетина сайта. 

От LM741 до LM741 има разлика. Зависимост от производителя дали ще завършва на CN и т. н.

От 1N34 до  1N270 има също разлика.

Малките разлики правят големите неща истински! :)

Отговорено

Не се изсилвай :) Тези неща, наречени спецификации, отдавна са ги измислили и са публикувани. Допустимите отклонения са включени в тях. Имервателните уреди също са част от битието.

Споделянето на азбучни истини не обогатява темата. Естествено, че има разлика. То си пише, че има.

Отговорено

Правил съм си експерименти със схемата при това доста. В общи линии си много прав колега. От най-голямо значение според мен са диодите за клипинга специално за тази схема. Ако ползвате диодите които са в схемата на DOD, която е почти идентична на тази, звучи приятно. Може да се сложи CK ключ който да сменя м-у оригиналните диоди и някакви други. С лед диоди звучи зле за мен и има доста голямо усилване спрямо германиевите (което е нормално споделям за незнаещите) не е добра идея да се направи с ключ за клипинга, който сменя силиконови с лед диоди. Но ако човек има време и си вземе няколко шепи диоди може да експериментира. 

В общи линии нещата седят така за клипинга:

Pt2DiodeSymmetry.jpg

Този ефект може да криви повече ако се модне по този начин:

(прилагам и оригиналната схема от 80-та година)

mxr_distortion_plus_wiring_schematic.jpg

Резистора, който е 4,7k се подменя с 2,2k и кондензатора до него който е .05uF се замени с 0.1uF (там където се връзва за дист пота)

Валяк копая дупка за томахавка а ти?

Прав ли съм или не съм? Ай сега да видим :)

Отговорено (Редактирано)

Само за протокола:

Лед диод на нашенски е светодиод. Щот иначе звучи като светодиод диод :)

Силикон се слага в циците, джуките и други разни там органи. Диодите са силициеви!

Не знам защо толкова много се пише за тази 70-тарска схема. Тоест колкото и да я гледате и мъдрите, повече от гадния и (за мен) звук не може да се изсмуче.

ЕДИТ: Със светодиоди няма по голямо усилване, а просто по-малко ограничаване. Усилването идва от другаде. Не е от диодите. Само за протокола ;)

Редактирано от Nikifena
Отговорено

Да така е Ники. Схемата е много шумна и глупаво измислена но е факт, че е класика. Казвам им силиконови по други съображения то ясно кви са. :) имам предвид, че между селициеви и светоидйоди разликата в нивото е различна ясно е, че други компоненти усилват хавата. Зависи кой как го разбира но гореспоменатото от мен е вярно и тествано.