Jump to content
Българският форум за музиканти

Трениране на слуха


ivoxx

Recommended Posts

^ Смея да не се съглася с всичко :) Това, че не можеш да четеш и пишеш - както сам каза - човек може да има идеи и да си ги записва с диктофон. И да плати на някой "писар" да му ги хвърли на хартия. В момента всички шекспирови пиеси ги има на MP3 - даже със съответното английско яко произношение и емоция.

 

В същия тон на мен всичките ми идеи са ми в главата, не изпитвам никаква нужда да използвам хартия за да си ги записвам :) Ако нещо ми е толкова належащо, си го записвам или като поредица от акорди, или като таблатурка на notepad, или просто включвам китарата в компа и си я записвам нея :) Ще ти търся аз петолиния ще ти смятам ключове и дивотии :D

 

Е, може би минусът е, че ако се окажеш днешния Моцарт(нз дали беше той?), няма да можеш да си разпишеш произведенията, които ти хрумнат на салфетката в кръчмата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Разбира се, че може и с диктофон, телефон... По абсолютно същия начин може да процедира и неграмотният поет/писател. И на двама Ви обаче, ще е по-трудно да стигнете до световното наследство от музика/литература. На него по-трудно отколкото на теб, поради простата причина, че аудио записите са утвърден начин за документиране на музика, за разлика от литература. Четенето и писането ти дава още една възможност за достъп до съответното изкуство, това е всичко.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото аз съм много ЗА съществуването на прост, практичен нотопис, но този, съществуващия е толкова тромав и с толкова кусури когато става въпрос за китара, че на практика е неизползваем. Това е мое мнение, естествено. Може би, за разписване на цялостни аранжименти и "архивиране" е супер, защото ако не друго, поне е консистентен. Но за четене в реално време - абсурд... в крайна сметка той и самия нотопис не е предназначен по дефиниция за този инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А с програми като Guitar Pro можеш, да си записваш нещата следвайки простата логика, имам един приятел, който е написал близо 20 авторски, много добри при това само на GP, при положение, че е нотно неграмотен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, ще стигнем до консенсус. Това се опитваме да докажем, че може и без теория. Но признайте, че още като чуете един музикант как свири и мисли, си личи че е учил!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Зависи, винаги има едно минимално количество теория без което не може

Едва ли ще дойде деня в който ще взема групата си "музикант", който ще му кажа свири ми "в еди си коя тоналност" и ще ми каже "какво е това?"

Редактирано от Viper-X
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе темата не беше ли за вадене на песни по слух не за или против нотната грамотност като толкова искате направете отделна тема затова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че ще е горе-долу по темата и може да е полезно за някой, затова ще напиша моето know-how. Познанията ми за теория на музиката (нотопис, ключове, тактове и т.н.) са само и единствено от часовете по музика в училище, колкото и несериозно да гледат на тях абсолютно всички, включително преподавателите. Основното, което съм научил е да си тактувам. Онова дебилно упражнение, при което целия клас блъска по чина като гламав... За всички които използват табове, това е и основната разлика между нотите и табовете, указването на продължителността на тона (или паузата). За петолинието знам основите. Знам какво е ключ, но ако трябва да пиша самите ноти (различни от линията на ключа), то пада едно броене, от което ме заболява главата. Затова в Гитар Про си изваждаш грифа на баса (или китарата), кликаш на прагчето което ти трябва, и софтуера сам си слага нотата. Единственото което ти трябва е да и укажеш продължителниостта (четвъртина, осмина и т.н.). Даже не е необходимо да познаеш точно, защото си има бутон "play". След като си наредиш фигурата горе-долу както си я представяш, преслушваш я и веднага разбираш, че някъде не звучи както трябва. Съответно редактираш продължителността на нотата която не е вярна. Пак "play" и т.н. Даже това има предимство, че отчита на коя позиция да бъде изсвирен тона, което е една и съща нота на петолинието. Всичко това много помага да се вадят песни, защото първо не се налага да помниш, защото можеш да си го напишеш и да го слушаш в последствие. Второ ако имаш да речем китара (достатъчно вярна, извадена от теб или от някой друг), слагаш на другия трак баса и веднага чуваш ако има разминаване, значи нещо не е вярно.

Някой би казал, че това с четвъртини и осмини е много сложно. Пък такта може да не е 4/4, ами 2/4 или 6/8 или разни неравноделни, като 7/8 или 13/16 и т.н. Но всъщност единственото, което ти трябва, е да си тактуваш.

Може да стигнеш и по далече, но за това в следващия пост, че този стана много дълъг...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та значи вземаш едно парче разписано на нотен лист. Примерно нещо за пиано от Бах. Щом е за пиано, то успоредно вървят две петолиния. Едното е с ключ ФА - за лява ръка, която държи баса, другото е с ключ СОЛ - за дясна ръка - която свири мелодията. Правиш си един трак с китара и преписваш дословно нотите за дясната ръка. Правиш си трак за бас и преписваш дословно нотите за лявата ръка. Правиш си един трак перкусии и си нареждаш един много як ритъм на барабани. Там даже няма ноти а само продължителност (онова с тактуването). Слагаш китарата да е с дисторшън и си имаш хеви метъл кавър на Ария номер.... от Бах.

Може за някой да звучи дебилно, но е изключително полезно упражнение. Направи едно и много неща ще ти се изяснят. Както биха казали англичаните ще получиш "steep learning curve".

 

И за да не съм голословен ще дам линк на първото парче, което аз съм извадил и съм го публикувал в "Ultimate Guitar", защото не намерих никакви табове за него. Отне ми около 4 часа за всички инструменти. Парчето е на Monster Magnet - Black Balloon. Хубаво или не, направил съм го сам.

 

http://tabs.ultimate..._guitar_pro.htm

 

Не искам да се хваля, не съм талантлив, нито много умен. Не съм учил музика. Щом аз мога - всеки може!

 

Това е моя принос по темата. Живота не е само бял или само черен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А аз имам въпрос малко встрани от темата - дали в днешно време нотописа се развива спрямо постиженията в областта на музиката? Да вземем пример с китарата - вече 50тина и повече години имаме в арсенала си дабълхенди, използване на "ръчка", промяна на тона на китарата, гейн, wah... Да не говорим клавиристите колко модулации имат, които могат да бъдат описани - като почнеш от drawbar-ите на органите, mod i pitchshift, ефекти, мефекти.... - та нотописа дали еволюира, за да се нагоди към разписването на СЪВРЕМЕННИ инструменти, към които тези елементи са ключови?

 

Примерен въпрос: Как да маркирам на петолиние удряне на 3та струна на 1во прагче и почикване с пръст някъде около края на грифа за да изкарам 2рия хармоник? :) И как да разпиша клавира на някоя песен на Rainbow, къде точно мАтора на леслито се развърта и къде спира? Такива ми ти работи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ :ok:Твоите примерни въпроси са си направо за нова интересна тема и ако желаеш да направиш такава ще участвам с идеи, а предполагам, че и много колеги ще се включат с уникални предложения.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, ако искат модовете да срежат темичката :) Интересно е наистина това. Също казус е когато се иска точно обръщение на акорд на китарата, как да бъде отбелязано то, защото знаем, че всяка нота от петолинието съответства на точно определен клавиш от пианото, но при една 6 струнна китара имаме 4-5 места, къдеот може да изсвирим (почти) всяка нота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.