Jump to content
Българският форум за музиканти

Родни български китаристи


kolio_k

Recommended Posts

Здравейте,

Не се кефя на темите кой е най-любимият, най-векикият и т.н. Ще използвам темата, за да ви попитам за двама китаристи.

Единият е Кристиян Платов. Не съм много сигурен, но май вече не е между живите. За него разбрах, че е един от най-добрите ни китаристи в поп и джаз музиката. Свирил е с повечето звезди от преди '89-а. По някое време избягва в САЩ. Тук идва и интересното, ако е истина. Там доказва таланта си и, след препорка от Джо Пас, започва да свири в един от големите им биг бендове. Само това съм чувал, затова ще съм благодарен, ако някой може да разкаже нещо повече или да сподели някаква музика. Знам, че е свирил много с Йорданка Христова и имат албуми като дует.

Другият китарист, за когото искам да попитам, е Станислав Хвърчилков. Какво стана с това момче. След като замина за Англия, дойде за една Аполония, дадоха го за 1 минута в един репортаж и това. Според мен след няколко години той ще стане много голямо име в класическата музика. Тогава ще се тупаме в гърдите, че е българин, държавниците ще му дават ордени и ще разправят какви е деца раждала, ражда и днес, българка майка юнашка.

Предполагам сте чували за Давид Дяков. На него поне му дадоха възможност да се развива у нас си. Е, не държавата, но пак е нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това горното беше трепач!!!:greenangel:

 

Абе забравили сте тоя пич дето свири в Шоуто на Слави - Цецко (не се сещам фамилията). Е тоя е според мен ЕЛИТЕН свирач, жалко че жули на чуждо в бенда.

 

 

и аз много го харесвам как свири!!!Много надъхва и съм го чувал и на живо и много ми допада :) Иначе не съм запознат много с българските китаристи,но много ми допада как свири автора на темата (Kolio_k) ...И от кавъра му на Хендрикс и другите неща в MySpace-а му много много много са добри!!!Иначе не съм запознат много много...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Кристиян Платов - за съжаление не е между живите, наистина е бил страхотен.

И съм слушал записи и съм гледал едно две видеа.

Моя учител и приятел Валери Градинарски, ми е разказвал за него но как да препредавам.

С две думи -най- голямият Български китарист от миналото. Йорданка Христова в голяма степен дължи на него , това което е.

 

За Хвърчилков - знам това, което и ти знаеш.

За Давид Дяков - ти кажи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами според много хора, с които съм говорил, Давид Дяков е музикалното чудо на новия век. Аз няма да кажа същото, защото не разбирам много-много, но когато веднъж го слушах... абе запомни това име и отиди да го гледаш, ако свири някъде. Ето два материала, в които пише това онова за него.

 

http://www.standartnews.com/bg/article.php...;article=173477

 

http://operabg.com/2006/B_Hristov/D_Diakov/diakov_c.htm

 

Сега за Платов. Някой има ли негови записи или поне да знае от къде могат да се намерят. Предполагам, че за първи път нетът ще е безпомощен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

А някой чувал ли е за китарист Иво Ози, свирил е в софийски банди, иначе е от Петрич, но в момента пребивава в САЩ. Много яко свири пича, скоро ще кача някой негови неща. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миро Иванов от Сафо...не толкова заради нещата на Сафо...няма да ми писне да го пускам тоя линк :)

http://profile.myspace.com/index.cfm?fusea...endid=227510011

има разбира се и други готини китарджий,но Миро ми е фаворит,свири модерно и идейно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би защото съм идиот( :punk_guitar: ),ама... не видях някой да е написал Иван Лечев, който е най-великия според мен. Отностно съфорумниците... всички сте адски добри!! :metalist::P

 

 

Rock On!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Китариста е един .. Ангел Демирев (Пърфект стренджърс - Ст. Загора) втори като него още не съм слушал ... и сигурно и няма да чуя скоро ...

А иначе Налбантов много ме радва ...

ето подкрепям тезата си с едно кратко видео ... ЦЪК!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Миро Иванов от Сафо...не толкова заради нещата на Сафо...няма да ми писне да го пускам тоя линк ;)

http://profile.myspace.com/index.cfm?fusea...endid=227510011

има разбира се и други готини китарджий,но Миро ми е фаворит,свири модерно и идейно!

Напълно съгласен. Много добър китарист, който за малко да се пропусне в темата. Освен в Сафо, мисля че е изсвирил огромен процент от песните в българския Топ 5 в близките години, както и е участвал в много концерти.

Освен страхотна техника, ме е впечатлил много и с това че притежава онова малко необяснимо нещо, което откроява гения от обикновения музикант - невероятно естетично чувство, и нюх към самия звук като звук. Свири всяко нещо с много любов и извънредно внимание към всеки детайл. Имам предвид, че всяка песен или композиция, не е само съвкупност от ноти и математика. Трябва да имаш небрежния талант на художник, за да добавиш онзи малък финален щрих към шедьовъра, за да стане уникален и да се запомни завинаги.

С две ръце гласувам за Миро от Сафо, като за моя фаворит в китарното изкуство, и го нареждам в личната си класация редом с иконите Dаvе Gilmour, Blackmore, Adrian Belew, John Frusciante, Еdge. Този човек заслужава огромно признание (не мога да изкарам от главата си китарния риф на "Бял балон" ;) ).

Лично се занимавам с музика и китара много отдавна. Слушал съм страшно много музика и имам много любими китаристи, от които съм се вдъхновявал и подражавал. И мисля, че добрия китарист, е този който поема влиянията отвсякъде, синтезира ги и ги реализира с уникалния си почерк. Добрия китарист е най-вече добър артист и музикант :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

човечве не мога да повярвам какво си написал за мене...мисля че абсолютно всеки творец би бил супер щастлив ако прочете нещо подобно за себе си...ти ме караш да се чувствам горд и да вярвам че въпреки всичко има смисал вав това което съм правил до сега. БЛАГОДАРЯ ТИ! надявам се никога да не те разочаровам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...та по темата...

По ирония на съдбата, всичките китаристи които заслужават титлата, никога не съм ги гледал по телевизията, с малки изключения по ТВ СКАТ в малките часове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.