Jordan_J Публикувано Април 28, 2006 Share Публикувано Април 28, 2006 Понеже в други форуми 4есто става дума ... Я, който разбира да обясни принципните разлики и особеностите на класовете лампови ампове: Клас А, Клас В, Клас А/В, симул клас ... На мен самия ми е много интересно да нау4а о6те по темата! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DILETANT Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Виж ТУК една статийка на Рандъл Смит. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Април 28, 2006 Автор Share Отговорено Април 28, 2006 Страхотна статия!! Но някой няма да е ло6о да го обясни и малко на БГ език за масите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Да, статията е чудесна. Аз доста бях чел точно за тия разлики, но ги забравих. Голяма съм гъба! :green: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 клас АВ си е класика Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dilian Nedev Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Виж ТУК една статийка на Рандъл Смит. 10х за статията . Много х'интерестно . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ALBIREO Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Статията сигурно е чудесна, ама много дълга Някой с 2-3 думи може ли да резюмира? Благодаря предварително. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Април 28, 2006 Автор Share Отговорено Април 28, 2006 Статията сигурно е чудесна, ама много дълга Някой с 2-3 думи може ли да резюмира? Благодаря предварително. И аз това казвам! Някой да обясни накратко... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NitroBGA Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 (Редактирано) Ето как стоят нещата при транзисторите. Простете, ако с лампите е друго. Класът е участъкът от характеристиката на усилвателния елемент, в който е поставен да работи. Клас "B" е в самото начало на кривата - нелинеен, усилва сигнали от една полярност с голяма амплитуда. Често се използват комплементарни двойки - за двете полярности. Клас "А" - средния участък на характеристиката - линеен. За двуполярни сигнали с малка амплитуда. Използва се за предусилватели. Клас "АВ" - Работната точка на елемента се намира между "А" и "В" , носи някой предимства на клас "В" - по-голяма амплитуда, също и по-високо КПД, но и недостатъци - големи нелинейни изкривявания. Нелинейните честотни изкривявания се смятат, за недостатък, но при нас китаристите стоят по друг начин . Простете още веднъж за изказването неподготвен, ще погледна и статията, за да сверя транзисторите и лампите. Здраве и успех. Ники Редактирано Април 28, 2006 от NitroBGA Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 клас А - ниско кпд, малка изх. мощност, много загряване и износване на лампите, лампите работят и когато няма сигнал с натоварване все едно че има сигнал; характерен звук - среща се във усилвателите с една изх. лампа като Fender Champ, Priceton, разни Gibson и повечето от двутактните с EL84, които са с общ катоден резистор - Vox AC10, AC15, AC30, Marshall 18w и 20W клас АB - по-голямо KПД, мощност и по-малко износване на лампите - среща се в усилвателите с две или четири 6L6 EL34 KT66/88 и т.н и мощност >50W, естествено си има характерен звук, повече части, тъй като има отделна схема за подаване на отриц. напрежение към първи решетки=>режима на лампите (тока им в покой) може да се настройва. Среща се в: Fender Bassman, reverb, twin reverb, deluxe, bandmaster и т.н., Marshall JTM45/50/100, JMP series, Lead/Superlead(демек плекси), JCM800/900; Mesa Boogie - Dual/Triple Rectifier, Mark I-IV; май всички Ampeg и още един куп усилватели Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 статията съм я чел преди години сега да видим какво съм запомнил и разбрал ако нещо не е така - все някой ще ме поправи клас А - лампата работи нон стоп - представи си звука като синусуида тоест е горната и долната крива се осигурява от лампата и тя е в непрекъснат режим на работа пример за такива усилватели Супер известия покрай бийтълс,браян мей - ВОКС АС30 както и меса буги - студио 22,плюс и някои други от тая мярка Ампек -джет 12 а клас - са до 30 вата! - за домошно и клубно свирене(когато клуба е по малък- каквито са в София) -много ги полват и за записи! АБ- клас - МАРШАЛ - машала - не се стърпявам както се сешташ - половината от синусуидата 1та лампа - другата половина -другата - нещо като включ изключ така вече може да имаш 50 ,100 и нагоре вата (което е рядко срещано -разни къстъм изпълнения) за само клас Б - не знам дали напрактика има - или само на теория - по не не се сещам симул клас - меса буги трансформатора може да бъде - лампово изпълнение - ГЗ нещо си беше лампето - имо го в класическите Маршал усилватели - 1959,блус брейкъра - ерик клептън джими - ерата а другия е с диоден ректифайър (трансформатор) в месата ги имаш всичките режими на куп и факта че рандъл смит ползва или поне така твърди най скъпите компоненти факт е че наскоро правих тест с В-Туин преамп на меса с мойто германско мосфет ААКрафт комбо(включвам месата директно в крайното стъпало на крфта и сравнявам) -и месата ми се стува малко прехвалена тоест гейна на крафта по ме кефи - като обаче за съжаление е по шумен което се усеща като не свиря или като съвсем обера волюма на китарата месата е доста безшумна имай впредвид че с такъв крафт са записвали и Майк Стърн и Франк Гамбали трябва да помисля за бос или роктрон нойс гейт Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Април 28, 2006 Автор Share Отговорено Април 28, 2006 клас А - ниско кпд, малка изх. мощност, много загряване и износване на лампите, лампите работят и когато няма сигнал с натоварване все едно че има сигнал; характерен звук - среща се във усилвателите с една изх. лампа като Fender Champ, Priceton, разни Gibson и повечето от двутактните с EL84, които са с общ катоден резистор - Vox AC10, AC15, AC30, Marshall 18w и 20W клас АB - по-голямо KПД, мощност и по-малко износване на лампите - среща се в усилвателите с две или четири 6L6 EL34 KT66/88 и т.н и мощност >50W, естествено си има характерен звук, повече части, тъй като има отделна схема за подаване на отриц. напрежение към първи решетки=>режима на лампите (тока им в покой) може да се настройва. Среща се в: Fender Bassman, reverb, twin reverb, deluxe, bandmaster и т.н., Marshall JTM45/50/100, JMP series, Lead/Superlead(демек плекси), JCM800/900; Mesa Boogie - Dual/Triple Rectifier, Mark I-IV; май всички Ampeg и още един куп усилватели Ей, най-сетне! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 трансформатора може да бъде - лампово изпълнение - ГЗ нещо си беше лампето - имо го в класическите Маршал усилватели - 1959,блус брейкъра - ерик клептън джими - ератаа другия е с диоден ректифайър (трансформатор) в месата ги имаш всичките режими на куп С GZ34 (руски аналог 5Ц4С - намира се лесно) са само първите Маршали - JTM серията Супер Лиид 1959 (на който му викат "плекси") и всички след него 50/100/200W сa с диоден изправител blues breaker - демек кубето на което ну викат "Маршал 18" (1960 е модела)го има и с диоден и с лампов - EZ81 в трансформатора разликата е, че за лампов изправител има допълн. намотка за отопление и 2 високоволтови, а за диоден - само 1 високоволтова намотка режимите в месата(дуал ректифайър)не са на куп ами работят само поотделно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sad But True Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Питайте Ditronix. Много ги чува нещата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Април 28, 2006 Share Отговорено Април 28, 2006 Overdrive- за 1959,1987 си прав но не 18 е блус брейкъра главата JTM 45 - GZ 34 а комбо варианта на тази тлава -2х12 е това което Клептън е ползвал и от там идва наименованието му THE 1962 "Bluesbreaker" Combo 45 w !!! това за което ти казваш е 18 watt 1974 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts