Във всеки случай е добре, зърната да са клас АА+, АА или поне да не са AB и т.н. Иначе, конкретният бленд, майсторството при изпичането и вкусовите предпочитания винаги са най-важни за човекът, който пие кафето.
Аз мога да кажа, че пазарувам от Domani и Columbus (рядко от Davob) не защото съм сноб, а защото съм пробвал какви ли не ултра-спешълти кафета, които са ми се стрували или кисели, или със странен вкус (на пръст, на евтино или на някаква гадост), а са били дори доста по-скъпи. Като човек пробвал и магазински кафета, мога да се съглася, че кафета като Lavazza-та, за която горе става дума, не са от лошите, а аз имам и известни симпатии към кафетата на OMV, както и Diemme.
Не съм любител на най-италианското горчиво-робустено еспресо, както CyberGene, въпреки, че мога да го пия, но със сигурност по-скоро имам вкус по-близък до неговия, отколкото до супер-експертните небцета на юберспециалистите, които обичат да пият скъпи оцетоподобни кафета, в които се усеща ароматът на дори несъществуващи цитруси, редом с червени плодове, пембени плодове, слива, круша, ябълка и мушкато. В този смисъл, макар да обичам хубавата арабика, която все пак често има някакво далечено накиселяване, я обичам по-тъмнопечена и така блендирана, че да прави хубаво плътно кадифено еспресо със своята приятна горчивина, а не да пия кафява вода с лимонтозу.