Пичове, авторът на темата е питал много конкретни въпроси.
Radious, за тия пари като за нова китара честно казано не мисля че марката има значение, избираш си по цвят и форма. Това не означава че китарите са боклук а по-скоро че са еднакви една спрямо друга. Сравнено с Кремоната ще ти се сторят като космически кораб. Единствено бих препоръчал да си вземеш с поне един двоен адаптер (хъмбъкър) на струнника (за по тежка музика), и да няма тремоло. В този ценови клас, особено ако нямаш опит със сетъп на тремоло, ще ти коства повече нерви отколкото удоволствие. Освен Ibanez и Jackson, виж Yamaha (Pacifica серията по-конкретно - това са хубави китари), също и Cort. Ако искаш можеш да хвърлиш едно око и на базара на форума за китари втора ръка. От най-първите резултати излиза ето тази китарка -
- която ми изглежда като тамън за метълизми. Бих препоръчал втора ръка защото за по-малко пари ще намериш повече китара, но ти си прецени дали ти се занимава с това.
За струни - започни с 9-ки в стандартен строй, особено ако не си свирил известно време. Аз свиря с Earnie Ball, ОК марка е. Д'Адарио също, Rotosound, GHS, каквото намериш в магазина. Ако са ти прекалено хлабави, вдигни размера за следващия. Препоръчвам ти да си вземеш някакво мазило за струни - dunlop или GHS fastfred, Kayser също е супер - 10-15 лева е, траят години, и приятно поддържат струните - изкарват повече време така. На английски можеш да потърсиш със string cleaner/lubricator, или да питаш в магазина.
Перца - вземи си няколко различни. Дебелина 0.8мм, 1мм,.1.4м и 1.5мм и виж кое ти е най-удобно. Препоръчвам перцата на Дънлоп и Фендър, тъй като пластмасата е хубава и не се цепи, са разлика от някои други перца (можеш да ги познаеш по това че са от лъскава пласмаса - тая е кофти пластмасата), където се сцепва след малко свирене и перото става неизползваемо, защото задира струната и заеби.
Като последен съвет, прегледай следната тема:
Фрашкано е с полезна информация. Да, темата е стара, но китарите не са се променили особено за последните 10 (да не кажа 70) години.
Поздрави!