Както писа и Skala, единично и двойно са определения за входящото сухо кафе. Единичното е 7-8 грама, двойното е 14-16 грама (знам за доста хора, които стигат до 18, но знам и за такива, които правят 12, например blr).
Времето на екстракция и получената напитка в милилитри (или грамове, за да игнорираме обема на каймака) са свързани. При по-ситно смилане и/или тампериране за еднакво време изтича по-малко кафе и обратно.
Времето на екстракция определя дължината. И там има различни теории, но обикновено по-късите кафета са 20 секунди, докато дългите са до 30 секунди. В последно време съм теглил чертата по средата: 25 секунди.
И тук вече идват вкусовите предпочитания, които определят отношението между грамажа входящо кафе спрямо грамажа получена напитка за дадено време на екстракция. Според някакъв си италиански стандарт, единично нормално кафе е 7г сухо кафе, 30 секунди, 30г напитка. Това е приблизително отношение 1:4. Съвсем логично двойно такова кафе е 14г, пак за 30 секунди и се получават съответно 60мл напитка. С други думи за секунда изтича 1мл при единичните или 2мл при двойните. Съответно "ристрето" (или по-къси варианти) на тези са за 20 секунди, при които се получават съответно 20г за единично ристрето или 40 за двойно ристрето.
При моето Ла Павони по естествени причини с едно натискане на ръчката от горно положение до долно, при наличие на 14г кафе в цедката, падат максимум 30мл вода. Ако искам по-дълго, може да напомпя още веднъж, но не искам. Но обикновено и до 30мл не стигам, а до 28, което всъщност е кръгло съотношение 1:2, което е ново за мен, но всъщност ми харесва повече, отколкото преди. Знам, че доста нови бариста тенденции стигат и до съотношения 1:1, което предполагам е доста гъста боза