Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители

  1. Baby Thomas

    • Points

      1

    • Мнения

      9177


  2. CyberGene

    CyberGene

    Mods


    • Points

      1

    • Мнения

      1835


  3. blazarov

    blazarov

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      0


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 09/15/18 във всички области

  1. Почваме нов строеж... Тоя път доста по-лесен проект. Едноканално, SE, с цъкалка за по-малко гейн, цъкалка за 5/3 вата (или колкото вади сама EL84 в режими триод/пентод), Gain x2, EQ, Volume.
    1 point
  2. Disclaimer: Не продавам и не печеля от конкретния продукт и производител, който коментирам. Целта на поста е единствено да споделя опит по интересна тема. Дано е полезно и не нарушавам правила. Здравейте, Направих едно клипче със стоковата Rancilio кошница, което не се получи много добре, но все пак споделям. Много гадна е светлината там, където е машината и много staging изисква постигането на качествен клип. Ежедневното ми еспресо го правя с VST 18g ; 18грама Domani Espresso Vivace мляно кафе и 45г готово еспресо, т.е. 2.5:1 brew ratio, като регулирам с едрината на меленето да излиза за точно 30секунди. Това за момента с ръка на сърцето твърдя, че е най-доброто еспресо, което съм правил и като цяло пил изобщо. Това от клипа е с фабричната Rancilio Silvia V5 кошница, мисля че се води 14г и bottomless портафилтъра. Рецептата е 14г мляно кафе; 35г готово еспресо (2.5:1 brew ratio). Този конкретен шот излезе за 21 секунди, т.е. малко по-бързо отколкото трябва и има мегдан за подобрение. Наблюдения и мисли по темата в случаен ред: Стоковата кошница иска значително по финно смилане за да постигнеш същото време на шота. Повечето знаете колко е чувствителна врътката на Миньона по принцип, а тук се наложи около 0.5 еденици въртене на копчето спрямо VST. Стоковата кошница толерира много по-малко несъвършенства при разпределението на смляното кафе в портафилтъра преди тампа. Бих казал, че имам прилична техника и доста се старая за да постигам много консистентен и качествен резултат, и въпреки всичко в не малко случай се получава лоша екстракция заради канали (channeling). Използвайки същата техника и същото кафе с VST кошницата без проблем правя 10 от 10 поредни еспресота с абсолютно еднакво и отлично качество. Даже откакто ежедневно използвам VST кошницата съм забравил за проблема с изхабените шотове, който страшно ме ядосваше доскоро. Въпросното inconsistency, което е основния проблем на home ( а и не само home) баристата Да кажем ако си много сръчен професионален барман и абсолютно перфектен, стараеш се всеки път и премерваш и разпределяш всичко (което никога, ама НИКОГА не съм виждал някой барман в заведение да го прави със старанието с което го правя аз вкъщи), абсоютното качество на най-доброто еспресо със стокова кошница и VST няма да е много по-различно. Но в средния резултат от 100 кафета, да речем, на един среден домашен любител като нас според мен разликата би била космическа в полза на VST. За мен VST кошницата си струва категорично символичната цена на фона на общата цена на кафе системата, както и на огромния скок в качеството и най-вече консистентността на резултатите, който дава. В допълнение по-добрата кошница е по-прощаваща (forgiveness factor) от към дребни несъвършенства в техниката на разпределение и тампериране, което е основния фактор за фрустрация при новобранците като мен Следобед ако не ме домързи ще направя още един клип вече на 30-секунден шот и мисля да я хвърлям оригиналната кошница.
    1 point
  3. Вчера един колега в офиса направи доста успешен експеримент: пробва да върти ръчната си мелачка Харио с винтоверт На практика я направи електрическа и нещата се получиха доста добре. По-любопитното е, че зърната се смелиха по-ситно от ръчно въртене - явно високата скорост успява по-хомогенно да ги смила. Струва си да се пробва. Маха се ръчката, завива се вместо нея гайка, а въинтовертът се ползва с удължител за завиване на гайки, който директно върти гайката и съответно целия ротор.
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.