Disclaimer: Не продавам и не печеля от конкретния продукт и производител, който коментирам. Целта на поста е единствено да споделя опит по интересна тема. Дано е полезно и не нарушавам правила.
Здравейте,
Направих едно клипче със стоковата Rancilio кошница, което не се получи много добре, но все пак споделям. Много гадна е светлината там, където е машината и много staging изисква постигането на качествен клип.
Ежедневното ми еспресо го правя с VST 18g ; 18грама Domani Espresso Vivace мляно кафе и 45г готово еспресо, т.е. 2.5:1 brew ratio, като регулирам с едрината на меленето да излиза за точно 30секунди. Това за момента с ръка на сърцето твърдя, че е най-доброто еспресо, което съм правил и като цяло пил изобщо.
Това от клипа е с фабричната Rancilio Silvia V5 кошница, мисля че се води 14г и bottomless портафилтъра. Рецептата е 14г мляно кафе; 35г готово еспресо (2.5:1 brew ratio). Този конкретен шот излезе за 21 секунди, т.е. малко по-бързо отколкото трябва и има мегдан за подобрение.
Наблюдения и мисли по темата в случаен ред:
Стоковата кошница иска значително по финно смилане за да постигнеш същото време на шота. Повечето знаете колко е чувствителна врътката на Миньона по принцип, а тук се наложи около 0.5 еденици въртене на копчето спрямо VST.
Стоковата кошница толерира много по-малко несъвършенства при разпределението на смляното кафе в портафилтъра преди тампа. Бих казал, че имам прилична техника и доста се старая за да постигам много консистентен и качествен резултат, и въпреки всичко в не малко случай се получава лоша екстракция заради канали (channeling). Използвайки същата техника и същото кафе с VST кошницата без проблем правя 10 от 10 поредни еспресота с абсолютно еднакво и отлично качество. Даже откакто ежедневно използвам VST кошницата съм забравил за проблема с изхабените шотове, който страшно ме ядосваше доскоро. Въпросното inconsistency, което е основния проблем на home ( а и не само home) баристата
Да кажем ако си много сръчен професионален барман и абсолютно перфектен, стараеш се всеки път и премерваш и разпределяш всичко (което никога, ама НИКОГА не съм виждал някой барман в заведение да го прави със старанието с което го правя аз вкъщи), абсоютното качество на най-доброто еспресо със стокова кошница и VST няма да е много по-различно. Но в средния резултат от 100 кафета, да речем, на един среден домашен любител като нас според мен разликата би била космическа в полза на VST.
За мен VST кошницата си струва категорично символичната цена на фона на общата цена на кафе системата, както и на огромния скок в качеството и най-вече консистентността на резултатите, който дава. В допълнение по-добрата кошница е по-прощаваща (forgiveness factor) от към дребни несъвършенства в техниката на разпределение и тампериране, което е основния фактор за фрустрация при новобранците като мен
Следобед ако не ме домързи ще направя още един клип вече на 30-секунден шот и мисля да я хвърлям оригиналната кошница.