AXE Публикувано Март 30, 2006 Публикувано Март 30, 2006 С активни EMG-та 81 и 60 съм. Звучат си супер.....когато не са вкъщи. На други места няма грам шум, но за сметка на това у нас шума е съизмерим със сигнала (това при свирене с дист). Шума е еднакъв навсякъде в стаята и зависи само от ориентацията на китарата. Има положение, в което шуми най-много, и като се завърти на 90 градуса спрямо това положение, шума намалява доста. Същото се получава и като я завъртя към тавана или пода(което пак си е завъртане на 90 градуса, но в друга равнина ). Пробвах да изключа всички уреди и крушки в стаята и оставих само процесора със слушалки - същата работа. Пробвахме и с V-amp-а - познайте... Двете китари на съквартиранта са с пасивни адаптери - и те го имат тоя шум но в пъти по-слаб! Единственото логично обяснение, до което стигнах е, че в стаята има някакво мощно електро-магнитно поле, което вътрешната екранировка на адаптерите не може да спре, улавя се от бобините и се усилва от вгардения предусилвател :wall: Не съм сигурен дали е това, но само за това мога да се сетя. Това би обяснило защо пасивните адаптери са доста по-тихи. И пак казвам това е само у нас! Кухината с електрониката е екранирана. Адаптерите не са, понеже нали си имат вътрешна екранировка и нямало нужда. Но дори и да екранирам леглата, те половината адаптери са навънка и си мисля че няма да има особен ефект (все пак смятам да го направя). Някой може ли да даде разумно обяснение и предложение как да се отърва от тая мъка!? (Вече ми предложиха да си сменя стаята - не мерси Адаптерите също си ми харесват Затова моля който няма какво смислено да каже по темата - да не го казва )
Dilian Nedev Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 А пробвал ли си в друга стая ? Да не би да е от ел. инсталацията ...
AXE Отговорено Март 30, 2006 Автор Отговорено Март 30, 2006 Да, както казах, другаде няма проблеми, само у нас. И ако предположението ми за силното електромагнито поле е вярно, предполагам че от ел. инсталацията ще идва. Но не мога да си обясня как може да се получи толкова силно. А още по-малко как да се отърва от него. Странното е, че шума е еднакво силен навсякъде в стаята. Всяко електро-магнитно поле е затихващо и си мисля че на разстояние няколко метра би се усетила разлика. Нарочно приближих китарата до стената на мястото където минават кабелите - нямаше разлика.
bobalan Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 възможно ли е да има скрит уран в стените? ЕМГ-тата са чувствителни към гама лъчите, пише го в мануала Шегата настрана, и аз мислих много но не мога да се сетя за какво става въпрос. Така че колеги, давайте да мислим от какво може да е.
ditronix Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 Моля те,уточни от какъв вид е шума.Дали е брум(нискочестотен шум,бръмчене),шум в областта на високите честоти(шумене,съскане) или пищене(като микрофония).За всеки вид паразитни сигнали се подхожда по различен начин,въпреки,че ситуацията,която описваш е трудно обяснима.Сещам се за нещо,но ще си е направо съвпадение-да не би да живееш на последен или предпоследен етаж и да имате на блока(ако си в блок) GSM-клетка Или съсед радиолюбител Наличието на този шум пряко води към силно електромагнитно поле...Така че,моля те уточни вида на шума,пък дано се сетим нещо.
AXE Отговорено Март 30, 2006 Автор Отговорено Март 30, 2006 Мисля че е брум, ето тук можете да го чуете. Завъртях 2 пъти китарата в положение на най-силен и най-слаб шум. GSM клетките са през 2 блока от моя, така че ги отписваме. За радиолюбителите вече не знам. Живея в Студентски град и съм в блок на техническия, така че не е изключено, но ми се струва малко вероятно. По-късно ще пробвам в друга стая на блока да видя там как ще е.
stratocaster Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) пробвай да спреш тока от бушона и виж дали пак го има тоя шум опа сетих се че като си спреш тока няма къде да боцнеш китарата......прекарайте един удължител евентуално от друга стая проверете и контактите. вземете един фазомер и цъкайте да няма отечки Редактирано Март 30, 2006 от stratocaster
AXE Отговорено Март 30, 2006 Автор Отговорено Март 30, 2006 Мислех си го това, ма по-скоро ше намеря някое камионче с батерийка. Не знам кво е отечка, ма като съм бърникал из контактите :green: с фазомера нищо странно не съм забелязъл.
Baby Thomas Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) И аз това щях да предложа. Опитай с някое камионче/процесор, което може да бачка с батерия. Сложи слушалки и цъкни бушона, ако има как. Така може би ще установиш дали е от ел. инсталацията ти или е нещо от комшиите... Едит: Брррр, шума е ужасно гаден. Аз имам такъв като е включен монитора. Или ако ползвам недобре филтриран АЦ/ДЦ адаптер за някой ефект... Редактирано Март 30, 2006 от Baby Thomas
ditronix Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) Определено това си е брум!Когато си пробвл да свириш на друго място,съвсем същите неща ли си ползвал?Става въпрос за кабели,усилвател.Китарата разбрах,че е същата.Да не би някой кабел да ти прави номера?Иначе еба си силното поле,което го имаш в стаята.След като тази китара другаде няма проблрми,не търси нещата в нея!Дивотиите идват отвън.Провери кабели,входове на усилвателя и другите неща,ако има навързани такива.Но според мен е кофти кабел!Иначе и идея си нямам откъде може да има такова силно поле,идващо от мрежата edit:А ако намалиш докрай потенциометъра за усилване на китарата,брумът изчезва ли?Или поне намалява ли малко? Редактирано Март 30, 2006 от ditronix
AXE Отговорено Март 30, 2006 Автор Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) Мне, само китарата беше същата. Но с моятата стая с кабела и ефекта на съквартиранта шума е същия, така че не е от това. Малко встрани от темата. Във връзка с пробата със спирането на тока - отдавна ми се върти идеята да си направя един преходник от клипс за 9V батерийка към жака за захранване на процесора. Според мен няма да има проблеми. И е приложимо и към всички уреди, които нямат вградена възможност за използване с батерия. Някакви възражения? Едит: Ами да, спира заедно със звука. Определено адаптерите го ловят. Редактирано Март 30, 2006 от AXE
Evtim Djerekarov Отговорено Март 30, 2006 Отговорено Март 30, 2006 (Редактирано) Малко глупава идея, но - може6 ли да вземеш монитор на заем с кинескоп "DynaFlat", Аз съм с такъв, и когато беше в хола, като го обърна към мястото, от където минават кабелите в стената, се изменяха доста цветовете. Предполагам, че със всеки неекраниран монитор може да се направи експеримента. Иначе не знам, пробвай с включен и увеличен микрофон(който много по-слабо се влияе от полето) да потърсиш източника. Основния тон на звука, който си пратил в 50 Хц, така, че това е брум от мрежата. Редактирано Март 30, 2006 от Evtim Djerekarov
RockoBG Отговорено Март 31, 2006 Отговорено Март 31, 2006 (Редактирано) Не ползвай контактите (за ефекта). Пробвай с батерия. Не ми трийте мненията. Няма шуко означава, че на сградата инсталацията не е заземена по стар социалистически обичай. Доста съм си побръмчал, а сега като чух съм сигурен к'во е. Най вероятно докато живееш там ще си бръмчиш. И виж к'во пиши за 50хц тук таме - в тва не съм силен в обясненията. Редактирано Март 31, 2006 от RockoBG
ditronix Отговорено Март 31, 2006 Отговорено Март 31, 2006 След като брумът спира с потенциометъра,не остава никаква друга причина,освен външно магнитно поле.За всеки случай пробвай с друг кабел,но едва ли ще е това!А,опитай и това-извади кабела от жака на китарата и го пусни свободен.Виж тогава дали брумът все още го има.Нормално е при отворен вход да бръмчи,но ЛЕКО!Ако си остава със същата сила-търси проблемите в кабела и евентуално в усилвателя.Клипса за батерията можеш спокойно да си го направиш.Няма да ти създаде никакви проблеми.
Recommended Posts