Към съдържанието


Снимка

Focusrite Scarlett Solo - мнения?


  • Please log in to reply
14 отговора на тази тема

#1 НиколайGK

НиколайGK

    ...see Emily play...

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Орган Gem Jumbo 61 r6

Публикувано 15 февруари 2015 - 21:49

Здравейте. 

 

Мисля тези дни да се сдобия с Focusrite Scarlett Solo и в тази връзка имам няколко въпроса. 

Смятам да записвам основно китара и бас чрез него, може би и вокали. Записвам и клавири, но с MIDI клавиатура. Ползвам Windows 7 (64 битов). Лаптопът ми е Toshiba Satellite C55-A-19N ( http://laptop.bg/arc...e_c55a19n_black ) като може би най-важното за него е, че е с 8 GB RAM (добавих още 4 към 4-те, които си вървяха с модела) и ядро Intel Core i3 - 2.4 Ghz (двуядрено). Може би предимно ще преслушвам нещата със слушалки, ако има някакво значение. Според вас този Focusrite подходящ ли е за това, което искам от него? Бях се спрял на 2i2/2i4, но прецених, че не ми трябват два входа. Основно ме интересува дали има хубав звук доколкото зависи от самия интерфейс (досега съм записвал само директно във вградената звукова карта на лаптопа и качеството, разбира се, не беше блестящо), както и дали е надежден (не искам през два-три дни проблеми с драйвери, "пукащ" звук, чупливост като цяло и т.н.). Също така - доколко мога да преценя за тези неща (звук и надеждност) от 2i2, защото точно него (2i2) ще тествам у един приятел скоро? 

Благодаря ви предварително за мненията!


Този пост е редактиран от НиколайGK: 15 февруари 2015 - 21:51


#2 Icarus

Icarus

    убавьец!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2515 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Стара Загора/София
  • Инструмент:китара

Публикувано 16 февруари 2015 - 12:50

Focusrite-овете са готини, имат добри драйвери и читави преампи. От изброените в поста ти само 2i4 има midi in/out, но предполагам клавиатурата ти е с usb, така че това е само за протокола. Лаптопът също ще издържи, ако не се оливаш с броя на писти и ефекти в реално време. Ти си си решил какво ти трябва, но бих препоръчал отново да обмислиш варианта за двуканален интерфейс. Винаги е гот да можеш да сложиш два микрофона при запис, и да имаш малко мегдан. А ако се зарибиш да си записваш разни неща, ще дойде и този момент, гарантирам :)

 

Поздрави, Жоро!



#3 НиколайGK

НиколайGK

    ...see Emily play...

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Орган Gem Jumbo 61 r6

Публикувано 16 февруари 2015 - 15:01

Здрасти и мерси за мнението! Колкото до midi клавиатурата - ами ползвам я с MIDI to USB кабел, като USB-то влиза в лаптопа - това предполагам, че няма да е проблем? 

Иначе ще ми трябва и такъв кабел, за да си свържа колоните (по-точно усилвателчето им) с Focusrite-a: http://tpetrov.com/s...5 3.5SF-2 RCA/M Но гледам, че тук не е наличен... някъде другаде да го има?



#4 aarab

aarab

    Ухоразбивач

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1347 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Бургас
  • Инструмент:home recording studio

Публикувано 17 февруари 2015 - 00:12

Може ли повече инфо за китарата и за баса? Активни , пасивни и т.н.



#5 НиколайGK

НиколайGK

    ...see Emily play...

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Орган Gem Jumbo 61 r6

Публикувано 17 февруари 2015 - 00:25

Китарата ми е Danelectro 56-U2 - 1st re-issue - повече инфо тук.

Басът ми е Career Precision - доста неизвестна корейска марка и не успях да намеря нищо за нея. Все пак е ясно, че е с пасивна електроника. И за в бъдеще смятам да се придържам към китари/басове с пасивна. 

 

Ако има някакво значение, често ще ползвам и този фъз за записи.



#6 Baby Thomas

Baby Thomas

    Professional Hater

  • Mods
  • 10420 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Русе
  • Инструмент:AllTube AppleMac

Публикувано 17 февруари 2015 - 09:29

Ако ти позволява финансовото състояние си вземи задължително модел с два микрофонни входа, за да може да дублираш траковете с друг микрофон или директен сигнал + емулации. Много по-добре става така!



#7 g_vayov

g_vayov

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 435 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара, чат пат...

Публикувано 17 февруари 2015 - 09:38

Иначе ще ми трябва и такъв кабел, за да си свържа колоните (по-точно усилвателчето им) с Focusrite-a: http://tpetrov.com/s...5 3.5SF-2 RCA/M Но гледам, че тук не е наличен... някъде другаде да го има?

Бягай далече от подобни "кабели" за лев и петдесет!


033549828-big.jpg?r=0 RIDE FREE OR DIE

 

— Мислим да реализираме и "Тайната вечеря".
— А, да реализирате "Тайната вечеря"?“ Вече не се казва "Да скова кочина", вече се казва "Да реализирам кочина!"

 


#8 Icarus

Icarus

    убавьец!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2515 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Стара Загора/София
  • Инструмент:китара

Публикувано 17 февруари 2015 - 10:31

^+1 :) Жици всякакви можеш да си вземеш от музикалните магазини, или да си подбереш и запоиш сам каквато конфигурация ти е нужна, ако имаш малко опит с поялник и не си тотално спънат в ръцете. Но точно този тип готови кабели за лев и пе'есе стават единствено да си простреш гащите на тях, ако са достатъчно дълги.



#9 НиколайGK

НиколайGK

    ...see Emily play...

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Орган Gem Jumbo 61 r6

Публикувано 17 февруари 2015 - 17:32

Не съм се затърчал да купувам от конкретния магазин - просто го дадох като пример за това какъв кабел ще ми трябва в случай, че реша да слушам не на слушалки... Колкото до записване на дублиран трак (усилвател + емулации) - звучи като добра идея, но преди съм се справял с това като съм повтарял записаното по-рано от усилвател. Ще видим.


Този пост е редактиран от НиколайGK: 17 февруари 2015 - 17:34


#10 Icarus

Icarus

    убавьец!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2515 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Стара Загора/София
  • Инструмент:китара

Публикувано 18 февруари 2015 - 11:00

Мисля, че както описваш нещата, това са ти първи стъпки в тази насока въобще. От тази гледна точка, взимай смело focusrite-а, който си си харесал - добра марка е, за начална карта е бомба. По-нататък в процеса на развитие на нещата (или липсващо такова) ще стане ясно какво ти трябва, какво не ти трябва. Отново да подчертая, силно препоръчвам двуканален интерфейс, ако имаш достатъчно лъвчета за заделяне за това.



#11 НиколайGK

НиколайGK

    ...see Emily play...

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Орган Gem Jumbo 61 r6

Публикувано 21 февруари 2015 - 15:31

Мерси много на всички, които писаха в темата - картата е поръчана. Дано да нямам технически проблеми :)



#12 ultramega

ultramega

    Къде се намирам?!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3570 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:BAPHA
  • Инструмент:китара

Публикувано 21 февруари 2015 - 21:25

Аз покрай тая тема си взех Scarlett  само , че с двата входа .  Сега разцъквам  и на пръв поглед всичко е  ок :)



#13 bbarnev

bbarnev

    Ослушващ се

  • newbies
  • Pip
  • 2 Мнения:
  • Инструмент:Китара

Публикувано 17 август 2017 - 10:23

Здравейте. Имам въпрос относно Focusrite Scarlet SOLO интерфейса по-конкретно към 1та генерация. Дали ще ми е нужен DI box между китарата и SOLO-то?

В няколко видеота в ютуб казват, че сигнала от китарата е твърде силен и се образуват пийкове дори при намален до край гейн. Китарата ми е Epiphone Les Paul обаче не съм сигурен с какви pickup-и е (предполагам пасивни). Мисля че с 2та генерации на Focusrite вече е няма нужда от DI, но при положение че разликата между 1gen i 2gen е около 50 лв мисля, че по добрия вариант е да заложа на 2ката ако наистина има нужда от DI box при 1ген.

 

Като цяло нямам намерение да записвам вокали идеята ми е да ползвам Guitar Rig или BIAS FX на PCто ми, но звуковата ми карта е твърде зле затова приемам и предложения към други външни карти в рамките на 100-200 лв. Попаднах и на по евтини варианти BEHRINGER UMC22 и Lexicon Alpha (който обаче май не работи с Win10), които са около 80лв.

Ще съм благодарен ако някой сподели мнение :) 



#14 Trysth

Trysth

    Redeemer

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1871 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:раш пила

Публикувано 17 август 2017 - 12:01

Аз имам от първото поколение 2i2 и ми клипва при намален докрай гейн на канала. Обаче, аз съм с много натопорчени адаптери (~21к ома) и може да е затова. Като записвам, леко намалявам от волюма на китарата и минава номера.

 

За второто поколение нямам лични наблюдения, но съм чувал, че е същата работа. Нека някой да сподели впечатления от първа ръка.



#15 SlipKnoT

SlipKnoT

    Ослушващ се

  • newbies
  • Pip
  • 22 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:Китара, барабани

Публикувано 17 август 2017 - 16:46

При мен Scarlett Solo с пасивни керамични адаптери клипва на малко под 9 часа на потенциометъра (с ключето на INST), тоест около 1.5/10.


Този пост е редактиран от SlipKnoT: 17 август 2017 - 16:47

Yamaha RGX 421D




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни