Jump to content
Българският форум за музиканти

Кажете моля


Sora Namo

Recommended Posts

От известно време си имам пулт , инсталирах си програми cubase, fl studio и тн микрофонът ми е Behringer C1 ..... НО големият ми въпрос е как да си настроя пулта и мик , как да си обработя вокалчето , след запис и по време на запис ?...Много ми е тегаво вече , само си настройвам гласа спрямо техниката а така не е редно !!!!  :crying:

Благодаря предварително на протата , които ще ми обеснят :))))))))))))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което искаш изисква много време и много информация.

Намери си подходящ ментор, който да те обучи.

Във форума има хора, които могат, но дали ще се съгласят  е друг въпрос.

 Ако искаш да стане на две на три (тук във форума), резултатът ще е плачевен.

 

ПП. djazz и обеснят нарочно ли са изписани така?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооооо прекрасно би било да се заеме някой да ми обясни как се постига добро jazz звучене, ако има значение стилът.Щом изисква повечко време и внимание ще си намеря ментор.Благодаря за инфото все пак, ясно ми беше, че не е лесна задача : )

 

 

ПП Думичката "Изписва" се изпозлва за чувство и отношение , когато се очертава нещо , в този случай по-скоро е механична грешка. 

Редактирано от Sora Namo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж тук: https://www.coursera.org/course/musicproduction

Това е най-добрия и изчерпателен вариант за обучение за начинаещи, за който се сещам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Темата е зададена глупаво и неуместно, не можеш да очакваш някой да напише нещо, което е описано в един камион учебници, статии, видеа, интервюта, лекции, и дългогодишна практика. Няма еднозначен отговор "натисни и завърти това и това, и всичко ще звучи както на теб ти харесва". Прегледа ли разделите във форума за Звукозапис, Софтуер и Хардуер? Потърси ли статии в гугъл от сорта на How to record vocals? Разгледа ли YouTube за съвети и примери? Какво значи "как да си настроя"? Все едно да питаш "как да свиря на пиано". Правилният отговор на въпроса ти "Как да си настроя пулта" би бил "Пулт се настройва чрез неговите контроли". Иначе да, във форума се намира кой да помага, все още, вместо само да прави язвителни забележки (както например правя аз в момента), но по-скоро ще срещнещ помощ за конкретен въпрос, а не толкова общо понятие. Иначе ако те мързи да четеш за това, по-добре само си пей и не се занимавай с опити за записи, остави това на някой друг. Не искам да звуча грубо и рязко, но така стоят нещата. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбойник 

 

Виж тук: https://www.coursera.org/course/musicproduction

Това е най-добрия и изчерпателен вариант за обучение за начинаещи, за който се сещам.

Благодаря, Разбойник ! < 3 
Успехи ти желая   :beer:   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам че темата не е правилната, но както колегата горе написа - темата е много обширна и литература има много, само че много хора включително и аз не знаем английски, което си е наш проблем. Има ли съвременна българска литература по темата звукозапис и къде може да се намери и закупи евентуално? Аз съм от Варна, има ли възможност тук в града да се изкара курс за звукозапис?
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от най-добрите източници извън образователната система е именно този форум. Отделяш си няколко часа и започваш да се ровиш в този раздел и всичките му подраздели. Това, че не знаеш английски наистина си е твой проблем, при това много сериозен, ако си решил да се занимаваш съ свирене и запис на популярна музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Icarus Прав си,съгласна съм с това което казваш! И все пак си започнал все някога от някъде нали,не си от 30 години в занята, нито пък си кацнал от някъде ? Аз лично искам сама да се науча,тъй като композирам освен, че пея ..... търсила съм в интернет и съм чела , просто реших да постна тъпо зададената тема очаквайки, че ще ми подаде някой някаква насока !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж тук: https://www.coursera.org/course/musicproduction

 

Това е най-добрия и изчерпателен вариант за обучение за начинаещи, за който се сещам.

 

Записах се. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не бъда толкова голословна , показвам ! : )

Всичко е свързано както му е ред, слагам си слушалките започвам да пея и се чува пуктене, шумове ....от настройките само , които са основните ниски, средни, високи не се получава ефекта на балансирано звучене.http://robox-bg.com/shop/index.php/bg/homepage-3/product/view/158/837

Както и след записа  си има определени начини до колкото зная да се обработи вокала.Когато композирам 

който желае може да чуе едно мое парче

 

искам да мога да си запиша идеята в цифров вариант , не само да си се разпявам вкъщи , пеенето на кавъри го правя и в академията , където микрофона е динамичен и там пък съвсем не мога да си позная гласа, между нас казано : ))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Sora Nemo, разбира се, че не съм се родил научен, аз и сега съм много далеч от нещо, което мога да нарека "добро ниво" в каквото и да е :) Най-малкото колкото повече човек научава, толкова повече разбира колко малко знае всъщност. Наистина съжалявам, ако постът ми е звучал обидно по някакъв начин, далеч съм от такова намерение - всеки си има неща на главата, последното, което ми трябва, е да се заяждам в интернет форуми :)

 

Както написа blr, един от основните източници на български по темата в интернет е този форум, както и сайтът, към който принадлежи - muzikant.org. Имаше преди време някъде видео уроци на български за Reaper, но изглежда не са достъпни вече.

 

За да не съм съвсем валат - ако нямаш отделен аудио интерфейс и включваш пулта направо към вградената карта на компютъра си, и използващ Asio4All, пукане е възможно да се появи от буфера, който компенсира забавянето - направи го на по-висока стойност, докато откриеш добър баланс между чист звук и ниско ниво на латенция. След това според мен е по-добра идея корекциите на еквализацията от пулта да са минимални, и само ако са наистина наложителни, колкото по-малко копчета се бърникат, толкова по-добре (за мен). След като минеш тази част, в DAW редактора препоръчвам да си поиграеш с панорамите - размърдай вокалите наляво-надясно, докато им намериш място. Съвсем буквално :) Оттам нататък трябва да разчиташ на ушите си кои неща потъват, кои избиват отгоре. Пробвай да слагаш лек компресор за да изравни нивата на пиковете и спадовете, макар че това също е най-добре да се направи с добрата работа с пеене на микрофон. Многолентовият компресор също върши страхотна работа, тъй като можеш да назначиш отделен компресор на определен спектър от честоти, например ако имаш много колебания в ниските, но средите например са ОК. Накратко до тези изводи съм стигнал аз.

 

Друга препоръка - ако искаш да си правиш домашни записи, които са една идея по-сносни, потърси си аудио интерфейс - освен, че няма да имаш проблеми със забавяне и шумове (в общия случай), се работи по-лесно с него, и винаги е полезен. Втора ръка можеш да си намериш за между 100 и 200 левчета.

 

Успех!

Поздрави, Жоро

 

П.П. Имаш приятен глас, чух линка в soundcloud, продължавай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Трябваше коментарът да бъде придружен с наръчник на непознатите думи .Със същият успех можеше да го напишеш на китайки , пак щях да разбера толкова колкото и сега :D

И да , Благодаря за препоръките ! :)

 

Ани , приятно ми е да се запознаем :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахаха така ли стана :) ОК, ето още малко инфо в такъв случай:

 

аудио интерфейс - най-общо казано представлява външна звукова карта, обикновено свързването с PC става чрез USB или Firewire, и като цяло се различават от вградените евтини чипове по дънните платки с многократно по-високо качество, по-бърза обработка в реално време, позволяват многопистови записи в реално време, въобще - яката работа.
Asio4All - ASIO (Audio Stream Input/Output) е протокол, разработка на компанията Steinberg, който позволява по-бърза работа в реално време и по-ниска латенция. Всяка читава аудио карта има ASIO драйвери. Asio4All, съответно, е безплатен драйвер, който е приложим и за вградените чипове в дънните платки и по-евтините карти като цяло. С него се прескача голяма част от проблемите, свързани с латенцията, при наличие на що-годе сносна машина. Качеството на звука, обаче, няма как да се подобри.
латенция - най-общо казано, е точно това, което е - latency, забяване. Пример за латенция е когато изпееш нещо на микрофона, и времето, нужно за обработка в реално време, е повечко, го чуваш със закъснение, което прави пеенето/свиренето в реално време на практика невъзможно.
еквализация - това са нивата на различните честоти. Ето един полезен линк на български: http://bgconv.com/docs/index-57803.html?page=3
DAW редактор - DAW (Digital Audio Workstation) - това е софтуерът, който използваш - например Cubase, ProTools, Reaper, Adobe Audition, WaveLab, и т.н.
панорама - това е физическото разположението на дадена писта в записа - ляво, дясно, отпред, отзад
многолентов компресор - за разлика от обикновения компресор, който обхваща целия честотен спектър, много лентовият има функцията да обхваща определена лента - например можеш да назначиш комресор на честотите до 200 херца, след това от 200 до 600, от 600 до 1000, и така нататък. Гъзарията е пълна тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.