Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Shavo

Изкривен гриф на бас китара

Recommended Posts

Здравейте, имам едно запитване към хората, които имат опит с настройките на бас китари тип - интониране, нагласа на струните и тръсрода. Басът на който свиря е с леко изкривен настрани гриф и струните са изместени надясно. Искам да ги фокусирам точно в центъра на грихфа. Ако някой е имал такъв проблем и го е коригирал, ще съм благодарен да ме светне как става. Благодаря предварително.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-добре направи снимка за да видим какъв е проблемът. Най-вероятно бриджът е разместен. Проблемът ти е както разбирам в хоризонтална, а не във вертикална плоскост.

И не знам кой измисли да използва думата "интониране" под път и над път, и най-вече не на място. Ха отворете тълковния речник и вижте какво означава.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ИНТОНАЦИЯ

 

http://rechnik.info/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 

1. Тон, начин на произнасяне при говорене, изразяващи някакви чувства. Жизнерадостна интонация. Злобна интонация.

2. Спец. В езикознанието – ритмично-мелодичната страна на речта, която се отразява в произнасянето на различни видове изречения. Въпросителна интонация. Възходяща интонация.

3. Спец. В езикознанието – музикално ударение, характерно за речта на някои източни езици. Във виетнамския език има шест вида интонация.

4. Спец. В музиката – точност на звученето на музикален инструмент при свирене или на глас при пеене.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-добре го занеси да го погледне лютиер, той ще ти каже къде е проблема най-точно и ще направи настройките най-добре. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, на снимките не се вижда какъв точно е проблемът в грифа.

Преди 2 години един пиян падна върху баса ми (който седеше на стойка) и с цялата си тежест на пиян падащ човек прескрипа предната част на грифа, където са струните, през ръба на 1 маса. При което освен, че липсваха части от дървесината, самият сап се усука мъжката. Примерно на 8-9 праг даваше отклонение около 1/4-1/3 тон. Тука бях пускал тема. http://www.myspace.com/488404751/photos/15586329#%7B%22ImageId%22%3A15586326%7D

Този проблем не ми беше по силите и го занесох на лютиер (пиянката си плати всички разходи, стотинка не съм дал). След малко по-малко от седмица, пушката беше по-добра от нова - грифът изправен, басът интониран идеално (@фетс :secret: ), наранените части от грифа - запълнени по такъв начин, че не личи да му се е случвало нещо изобщо.

И аз се присъединявам към колегите - иди на лютиер. Не знам от къде си, ако си от Пловдив мога да те упътя към човекът, който ми помогна тогава.

Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Аз се интересувам за човека, моля прати ми на ЛС :)

Edited by Yves

Share this post


Link to post
Share on other sites

От Варна съм, вярно малко трудно се вижда, тя и тука леко отстрани е снимана, но като я погледна в анфас изправена си личи, че дебелата струна е по-навътре спрямо грифа, отколкото най-тънката. А пък аз искам струните да са на равни разстояния от краищата на грифа. Но да, явно лютиера няма да се размине. Проблемът е, че имам координатите само на един, ама все още не ми е писал по мейла, а не бързам да се обаждам по стационарния му от сайта, защото съм скрънза :). Ако някой има координати на още добри лютиери във Варна, ще съм благодарен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fats man, в случая как ти помагаш с тея дескрипции на думата интонация, не е ли по-важно да се знае, че при един интониран струнен инструмент, свободна, 12то прагче и 24то са един и същи тон, но в различни октави и между всички струни отговарят (относително) октави, квинти, терци и тн.т като звучене - "точност на звученето на музикален инструмент" :thumbup: нали .А за басчето си мисля, че или е произведен с не правилно монтиран бридж (неподходящ) или е експериментирано нещо там или е мръднал грифа спрямо тялото (най-зле), бе все си за специалист май. Ти си свиркай па нека е криво

 

 

 

:band1:

 

 

 

Успех

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By canev
   Здравейте!
   Притежател съм на китара  Ibanez RG 320 FM, произведена в Индонезия.  В началото много и се радвах, но с годините и намирах все повече кусури. Исках да има по-добър състейн и затова и смених адаптерите с DiMarzio. След няколко години смених и тремолото, надявайки се на ощепо-добър състейн. Тремолото избрах след доста четене в нета и гледане на клипове в YOUTUBE. То е японско - GOTOH GE-1996T Licensed Floyd Rose locking tremolo и си е супер, но резултата си остава същият. След 12 –то прагче , китарата губи състейн ( или по-скоро не е достатъчно продължителен). Особено при бендинг ( опъване на струната нагоре), след 12 –то прагче тонът звучи известно време и изведнъж спира, сякъш е отрязан с нож, а не плавно да затихва. Това ме вбесява. Освен това, отстоянието на струните от грифа е доста високо според мен (около 3-4 мм) а, аз обичам да свиря с нисък action. При опит да смъкна струните, състейна още повече се загубва и струните към последните прагчета започват да опират в грифа. Какви са възможните решения пред мен?
   1.Лютиер може ли да реши тези проблеми, да речем чрез настройване на тръсрода, прагчета и т.н
   2. Възможна ли е смяна на грифа с по-висок клас, защото според мен това е сновната причина.
    
   Не искам за сега да продавам китарата, защото вложих доста в нея. Каква инвестиция да избера?
  • By GeorgeKK
   Здравейте,
   Днес имах нещастието да чуя един силен "разкъсващ" звук от грифа на баса и сега пружината вътре в него се върти свободно и безкрайно. И в двете посоки. Освен съболезнования приемам и съвети къде мога да го занеса за ремонт. И изобщо дали може да се оправи.
   Баса е Warwick SS. Баси баса.
    
   Благодаря предварително на всички.
   Поздрави.
    
   Отивам да се напия.
   Жоро
  • By Лими
   Целта на темата е да споделим и обсъдим кой какви параметри на грифа предпочита и защо.
    
   Параметрите са:
   мензура, радиус, ширина, междуструнно разстояние, материал на грифа, форма на шийката и лаковото и покритие, екшън, видове прагчета.
    
   Други параметри, адаптери, видове струни, бриджове и т.н. не бих желал да обсъждаме тук, за да не разводняваме темата.
    
   Аз ще споделя някои от мойте предпочитания, но ако се сетя за още неща ще допълвам периодично.
   Мензура и радиус - За акомпаниране с пълни акорди предпочитам стандартна мензура(648мм/25,5in) и по-малък радиус, но не повече от 12". Така по чисто свиря барета с трети пръст.
   За преобладаващи солови изпълнения с много бързи гамовидни пасажи и по-рядко акорди с малки бендове предпочитам по-къса мензура - 635-642мм и по-плосък радиус, над 12".
   За класическа китара - плосък гриф или поне 16" и нагоре. Не знам дали китарите ми имат променлив радиус и какво му е приложението. Споделете!
    
   Ширина на гриф и междуструнно р-е - За пръстово свирене предпочитам ширина при нът 42мм и разстояние от Е до Е 35-36мм. При бридж - 52-53мм. За солови изпълнения с 1-2мм по-тясно.
    
   Материал на гриф - предпочитам нелакирани, независимо от какво дърво, стига да е твърдо, защото лаковото покритие рано или късно се протрива неравномерно и повърхността става нехомогенна като усещане. Любопитно ми е какво е усещането с графитен гриф?! Ако някой има практика с такъв нека сподели!
    
   Покритие на шийката - все ми е тая дали е гланцово, матово или друго, защото досега не съм имал усещане за улеснение или затруднение при свирене с всякакви покрития, може би заради нормалното овлажняване на кожата ми.
   Форма на шийката - За акомпанимент с пълни акорди предпочитам C Shape или D Shape по-тънки, но не прекалено. Не мога да дам в момента предпочитаните ми размери.
   За сола с бързи гамовидни пасажи освен гореизброените форми харесвам и Medium V и Soft V.
    
   Екшън - При употреба на акустична китара за акомп предпочитам по-висок екшън за по-силен звук без бъъзз.:
   1-ва стр на 12-то прагче 2,2мм, а 6-та 2,7мм. При 1-во прагче съответно 0,5мм и 0,6мм.
   За бързи солови изпълнения при акустична и ел. китари - под горепосочените параметри, но при преобладаващи бендове предпочитам около посочените параметри.
    
   Видове прагчета - За съжаление нямам богат опит с видове прагчета, защото всичките ми китари до сега са били с тесни и ниски прагчета, от които съм доволен, но и не знам как да се възползвам от различните им параметри. Бих помолил да ме просветлите по този и други от посочените до тук параметри!
   Прилагам и линк за информация към повечето от посочените параметри
   https://www.google.bg/search?q=radius+of+guitar+fingerboard&client=ubuntu&hs=Ts5&channel=fs&tbm=isch&imgil=K-IGNy3pG40asM%253A%253Bi57wHG6fKyY_OM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww2.fender.com%25252Fexperience%25252Ftech-talk%25252Fwhat-is-fingerboard-radius%25252F&source=iu&pf=m&fir=K-IGNy3pG40asM%253A%252Ci57wHG6fKyY_OM%252C_&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D#imgrc=K-IGNy3pG40asM%3A&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D
  • By vasilena0901
   Здравейте!
   Имам класическа китара. Вчера й се скъса първа струна. Вкъщи намерих метални струни, но съм чувала, че изкривявали грифа на класическата китара.
   Живея в малък град, където няма музикални магазини. Сложила съм само първа струна /металната/ и останалите са си найлонови. Усеща се разликата, но съм само любител и не ми пречи толкова. Скоро няма да пътувам до голям град.
   Просто искам да питам дали нещо ще стане на китарата ако свиря с една метална струна.
    
    
  • By merkurial
   Здравейте, наскоро си купих нова електрическа китара, но тя е със Set-neck и че чудя дали е възможно по някакъв начин да се разлепи или с времето лепилото да започне да отпуска.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.