Jump to content
Българският форум за музиканти

ENGL E 330 Screamer Combo ревю


anomandrus

Recommended Posts

ENGL Screamer 50

 

От доста време отлагам писането на това ревю, защото исках да преодолея началните моменти на пълен възторг след закупуването му и така да съм по-обективен в преценката си спрямо това невероятно комбо.

 

Преди да започна със същинското ревю искам да благодаря на фирмите Musicdivision и Telesound за възможността не само да пробвам комбото, но и да видя как звучи с бъдещата ми китара, всичко това на едно място (шоурума на Musicdivision). Хубаво е когато се случва по такъв лесен, приятелски и усмихнат начин в името на музиката.

 

Сега за причината да закупя този лампов амп. Аз съм един доста посредствен китарист, но доста често ми идват идеи за запис на парчета вкъщи. По този повод реших да използвам кабината за запис на вокали у нас за реампинг на китари за демо записи. Тъй като музиката, която творя вкъщи варира от леки и акустични неща до блек метъл в зависимост от настроението исках версатилен амп, който не само да може да пресъздаде топли акустични тонове, но и да може да „рилийсне Кракена” на хай-гейн звука и всичко това без да ми се налага да карам съседите да си мислят, че Люлин го тресе Пернишко земетресение. От друга страна, групата ми Wartime се нуждаеше от компактен, но качествен амп за вторият ни китарист, който да застане достойно до Garland-a на Стъмпи и не само да звучи добре сам по себе си, но и да го допълва.

Поради горе изброените причини реших да се спра на ENGL Screamer-a.

 

Ампът разполага с 2 канала Clean и Lead, но за всеки от двата има опция High Gain, като по този начин каналите стават на практика 4 – Clean, Crunch, Soft Lead и Heavy Lead. С тези параметри ампът покри изискванията ми за версатилност и разнообразните комбинации от тонове паснаха доста добре на изискванията ми за домашните записи.

 

Clean- Този канал е изключително прозрачен и стегнат. Типичната лампова „топлина” на тона особено в комбинация с Bright копчето на предния панел, което функционира като boost на високите честоти , дават възможност за изкарването на един много приятен и рокаджийски звук, както на електрически китари, така и на акустични. Удоволствието да свириш Pink Floyd и Anathema използвайки минимално EQ и само щипка spring reverb е невероятно. Китарите звучат истински, плътни, но в същото време с красиви звънливи високи.

 

Crunch – Стегнат и „грапав” тон, на който може би му липсва щипка по-мръсен звук. Това е каналът, който съм ползвал най-малко и твърдението ми в предното изречение най-вероятно може да бъде оборено от някой, който има повече опит в такъв тип звучене.

 

Soft Lead – Този канал предоставя невероятни и разнообразни възможности. От него ще бъдат доволни хора, които искат да покрият диапазона от Uriah Heap през AC/DC та чак до ранните Maiden. Отново изключително стегнат звук , без замазване на тона и в същото време сериозна плътност на тона дори само през вградения спийкър.

 

Heavy Lead – Now we’re talkin’ !! – Ами каквото и да кажа ще е малко. Може би радостта ми идва от там, че преди не съм ползвал амп от класата на ENGL , но ще ви кажа едно- този малък амп има обилни и добре изразени овални образувания м/у говорителите. :metalist: Тонът е плътен, мазен и в същото време изключително стегнат дори с Gain ноба на 3 часа и нататък. Средите са много добре изразени и ясни, и се комбибира адски добре с амп с по-изразени високи и ниски. Представете си запивка на Zakk Wild, Kerry King и Jeff Loomis, и как всеки иска да се похвали с новото си парче- това е напълно възможно с един Screamer по средата. Вграденият 12”Vintage 30 говорител е напълно достатъчен за използване както у дома, така и на малки гигове.

Мислех си, че няма как да стане по-добре докато не включих кабинет 4x12 с Vintage 30 и тогава стената от звук стана покъртителна. Много тежък тон и последващо соло тип „аз съм рок стар и царя на тремолото” ни образуваха Dream Come True тип момент на пълно метъл щастие. Знам, че използвам доста епитети, но повярвайте ми така се чувствах в този момент.

 

Използвахме този канал за live, запис вкъщи, reamping на соло и ритъм китари в студиото, и у нас и никъде не ни разочарова. Ако искате комбинация от комбо за вкъщи и лайв което да е компактно но и да има High Gain Power, ENGL Screamer е достоен кандидат за позицията.

 

Технически спецификации:

 

Rated power: approx. 50 watts at 8 or 16 ohms;

Tubes: V1(input-tube): ECC 83 / 12AX7, FQ Grade;

V2, V3: ECC 83 / 12AX7 selected;

V4: ECC 83 / 12AX7, standard;

V5, V6: 5881 (6L6GC) matched set.

Fuses: external: 1 AT (slow) at 230 Volts;

2 AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.

internal: 1,25 AT (slow) at 230 Volts;

2,5AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.

Power consumption: 155 watts max.

Dimensions: Combo E330 approx. 57,5 x 48 x 27 cm, (22,6 W x 18,9 H x 10,6 T)

Head E335 approx. 57,5 x 27 x 27 cm, (22,6 W x 10,6 H x 10,6 T)

Weight: Combo: approx. 22 kg (48,4 lbs); Head: approx. 18 kg (39,6 lbs);

 

Сега нека поговорим за видовете свързаност, които предоставя комбото.

rearpanel.jpg

 

Ампът е снабден с DI out секция, която е с балансиран XLP изход и ноб, който регулира нивото на звука. За да сте сигурни, че нивото не е твърде високо има малък led, който сигнализира за overload. Съответно има и ground lift суич.

 

FX loop – а е снабден с микс ноб, който задава нивото на FX в крайния звук и върви от Dry към Wet.

 

Poweramp изходите захранват различни комбинации от 8 и 16 омови кабинети, които могат да работят в паралел, заедно с вградения говорител или отделно и дават възможност за едновременно използване на различни кабинети и говорители както на сцена, така и вкъщи.

 

Footswitch секцията позволява използването на 2 обикновенни фуутсуича (аз пробвах с Digitech и работи), които превключват Clean/Lead и Reverb/Booster. Разликата между нормалното и буустнатото ниво се определя с V.L.S. Ratio ноба и дава възможност за бууст на сола, което е доста готина опция.

 

Custom Footswitch Port- а е пригоден за използването на ENGL Z-5, който струвайки неприятна сума от 300 и няколко лева отключва напълно потенциала на комбото на сцена. Аз реших за момента да мина без него. :blush:

footswitch.jpg

 

Предният панел на комбото има Gain, EQ и Channel Selection секции.

frontpanel.jpg

Clean ноба контролира Gain нивото на чистия канал и Crunch-a. Bright бутона, както вече казах, бууства високите, а Lead ноба контролира Gain нивото на Lead каналите чрез овъдрайв на преампа.

 

EQ-секцията на комбото работи брилянтно. Благодарение на нея версатилността е огромна и чрез малки корекции тона се променя доста. Въпреки всичко, дори да оставиш всички секции на 12 часа, резултатът пак е достатъчно добър (в зависимост от китарата, която е включена). Минусът според мен е, че тази секция обслужва едновременно всички канали- от чист до хай-гейн.

 

Ривърбът е доста добър за живи участия. За записи предпочитам използването на плъгини, защото имам повече мегдан за корекции и tweak-ване в последствие.

 

Изработка:

Тук германците не са правили компромиси. Комбото може да се ползва за таран и пак да оцелее. Металната решетка, която пази говорителят, е много здрава, цялата конструкция на ампа е направена да издържи и на въжделенията на метъл китарист след най-сериозен запой и последващ концерт в Death Metal Circle Pit On The Stage тип клуб . Доста е тежък, но това по- скоро минава към плюсовете, отколкото обратното (въпреки, че докато го мъкнех на излизане от RockIt щях да ви кажа друго).

 

Намислил съм в скоро време да направя семпли на различните канали на ампа, защото не намерих читави такива в YouTube. Семплите ще запиша с SM57 и евентуално с някакъв кондензаторен микрофон , въпреки че се съмнявам резлутатът с втория да е много добър предвид помещението. Семплите ще бъдат реампнати чрез Reamping Box на Nikifena, за който съм му изключително благодарен!

 

Тъй като всичко, което съм написал по-горе е „композирано” на един дъх, силно вероятно е да съм пропуснал нещо важно. Ако се сетя за такова ще го добавя в темата.

 

Disclaimer: Ревюто е пречупено през собствената ми призма за качество и звук. Не е задължително да сте съгласни или не с мен. Предполагам, че ако някой съфорумник, който се интересува от по-техническата част на изпълнението на ENGL пишеше ревюто, фокусите щяха да са други. Не твърдя, че ENGL Screamer е най-доброто, което може да се купи на пазара. Просто е най-доброто, което аз мога да си позволя за момента и със сигурност най-добрият избор сред всичките ампове в този ценови клас, които лично съм тествал (за мен). Глупаво е, че се налага да слагам дисклеймъри, но за съжаление реалността е такава.

 

Поздрави и дано съм помогнал на някого при избора си на комбо!

 

Лична оценка: 9.8 от 10 в класа си. Слагам -0.2 само заради общото EQ на всички канали.

 

Снимки:

image_3862.jpg

dsc02569vc7.jpg

 

 

 

Полезни линкове:

 

Manual

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер е ревюто!Чувал съм такъв амп на живо и наистина доста ме изкефи и чистия и лийд канала друго не помня.Говорителя е убиец-класика.Наистина общото EQ е минус, а също че няма и различни режими (триод-пентод)Пропуснал си да споменеш с колко и какви лампи е.Да си го ползваш със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Thanks за чудесното ревю :) Аз съм се насочил към същия амп, но още нямам финансовата възможност. В тази връзка, колко ти излезе туй чудо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Този амп се препоръчва от не един двама "разбирачи" (не иронично, съвсем в добрия смисъл на думата :)). Преди време питах един от тях "какъв амп да си взема, дето да е малък, но достатъчен за гигове и всички потребности на среден БГ китарист, читав, надежден, с пълна гама от качествени звуци от клийн през крънч до хай гейн и да не струва майка си и баща си" и той ми каза "вариантът ти е Engl Screamer комбо, няма друго в този клас, дето да върши такава работа".

Лично аз в крайна сметка не последвах този съвет, защото пробвах едно втора ръка (продаваше се на по-малко от половин цена спрямо ново) и ме възпряха две неща: 1) наслагването на гейновете и нивата между каналите поне за мен беше малко объркващо и, честно казано, за 20-ината минути проби, така и не можах да си настроя чист, крънч и лийд звук, който да са едновременно с търсеното от мен звучене (като се има предвид и че EQ-тата са общи) и съотношение като нива; предполагам, че с малко повече ръчкане и опознаване е щяло да стане, но от пръв поглед определено не се получи; 2) Engl си е Engl и, както повечето добри марки, си има характерен почерк и звук; не казвам, че е "добър" или "лош", но на мен лично звукът на това комбо (и доколкото съм чувал демота на други хай-гейн Engl-и) ми е малко "студен" като за неща, различни от метъл.

Накратко казано, комбото наистина е много яко, но е малко специфично и бих посъветвал всеки, който го пробва, да си разиграе внимателно всички сценарии на употреба, преди да му скочи с парите :).

Моите две копейки на НЕразбирач :).

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Има ли човек който ползва комбото с различен фуутсуич от тези на ENGL,питам защото имам проблем.

Увеличавам реверба ,но няма никакъв ефект.Допитах се до човек който е използвал комбото и ми каза ,че може би при смяна на лампите кабел се е откачил.

Отворих комбото(до някъде,защото нямам нужните познания)и не видях кабел който да е откачен,освен ако не е бил между платките.Страх ме е да го разглобя напълно.

Попитах и човека от който е купено комбото и той ми отговори или е кабел който е откачен или трябва да се пусне чрез фуутсуич ако реверба е бил спрян преди това.

Та остава ми възможността да пробвам с фуутсуич.Тъй като нямам нужните финанси за Z-5,питам кои модели и на кои марки работят на кубето.Автора на темата споменава Digitech,но не споменава конкретен модел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравявам за доброто ревю!Много готино и изчерпателно :)

Единствената ми забележка е дали този усилвател е подходящ за секцията High End?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно ревю, усилвателите на "ам-гъл" са страхотни!

П. П.

На който му трябва футсуч Engl Z-4 да не си го купува, направата му е елементарна и има части в БГ за такъв!

Ето и тема в която направих такъв с много екстри.

http://forum.muzikant.org/topic/122368-engl-z4-n-aaenodhe/

А ето така изглежда оригиналния от вътре и струва 80 евро, за няма нищо:

254051d1273069324-engl-z4-defekt-hilfe-b

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

@liquid_death

Здравей, мисля че ампове над 800лв. влизат в тази категория според правилата на секцията. Ако съм объркал раздела, моля, някой да го премести където трябва. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.