Jump to content
Българският форум за музиканти

anomandrus

ENGL E 330 Screamer Combo ревю

Recommended Posts

ENGL Screamer 50

 

От доста време отлагам писането на това ревю, защото исках да преодолея началните моменти на пълен възторг след закупуването му и така да съм по-обективен в преценката си спрямо това невероятно комбо.

 

Преди да започна със същинското ревю искам да благодаря на фирмите Musicdivision и Telesound за възможността не само да пробвам комбото, но и да видя как звучи с бъдещата ми китара, всичко това на едно място (шоурума на Musicdivision). Хубаво е когато се случва по такъв лесен, приятелски и усмихнат начин в името на музиката.

 

Сега за причината да закупя този лампов амп. Аз съм един доста посредствен китарист, но доста често ми идват идеи за запис на парчета вкъщи. По този повод реших да използвам кабината за запис на вокали у нас за реампинг на китари за демо записи. Тъй като музиката, която творя вкъщи варира от леки и акустични неща до блек метъл в зависимост от настроението исках версатилен амп, който не само да може да пресъздаде топли акустични тонове, но и да може да „рилийсне Кракена” на хай-гейн звука и всичко това без да ми се налага да карам съседите да си мислят, че Люлин го тресе Пернишко земетресение. От друга страна, групата ми Wartime се нуждаеше от компактен, но качествен амп за вторият ни китарист, който да застане достойно до Garland-a на Стъмпи и не само да звучи добре сам по себе си, но и да го допълва.

Поради горе изброените причини реших да се спра на ENGL Screamer-a.

 

Ампът разполага с 2 канала Clean и Lead, но за всеки от двата има опция High Gain, като по този начин каналите стават на практика 4 – Clean, Crunch, Soft Lead и Heavy Lead. С тези параметри ампът покри изискванията ми за версатилност и разнообразните комбинации от тонове паснаха доста добре на изискванията ми за домашните записи.

 

Clean- Този канал е изключително прозрачен и стегнат. Типичната лампова „топлина” на тона особено в комбинация с Bright копчето на предния панел, което функционира като boost на високите честоти , дават възможност за изкарването на един много приятен и рокаджийски звук, както на електрически китари, така и на акустични. Удоволствието да свириш Pink Floyd и Anathema използвайки минимално EQ и само щипка spring reverb е невероятно. Китарите звучат истински, плътни, но в същото време с красиви звънливи високи.

 

Crunch – Стегнат и „грапав” тон, на който може би му липсва щипка по-мръсен звук. Това е каналът, който съм ползвал най-малко и твърдението ми в предното изречение най-вероятно може да бъде оборено от някой, който има повече опит в такъв тип звучене.

 

Soft Lead – Този канал предоставя невероятни и разнообразни възможности. От него ще бъдат доволни хора, които искат да покрият диапазона от Uriah Heap през AC/DC та чак до ранните Maiden. Отново изключително стегнат звук , без замазване на тона и в същото време сериозна плътност на тона дори само през вградения спийкър.

 

Heavy Lead – Now we’re talkin’ !! – Ами каквото и да кажа ще е малко. Може би радостта ми идва от там, че преди не съм ползвал амп от класата на ENGL , но ще ви кажа едно- този малък амп има обилни и добре изразени овални образувания м/у говорителите. :metalist: Тонът е плътен, мазен и в същото време изключително стегнат дори с Gain ноба на 3 часа и нататък. Средите са много добре изразени и ясни, и се комбибира адски добре с амп с по-изразени високи и ниски. Представете си запивка на Zakk Wild, Kerry King и Jeff Loomis, и как всеки иска да се похвали с новото си парче- това е напълно възможно с един Screamer по средата. Вграденият 12”Vintage 30 говорител е напълно достатъчен за използване както у дома, така и на малки гигове.

Мислех си, че няма как да стане по-добре докато не включих кабинет 4x12 с Vintage 30 и тогава стената от звук стана покъртителна. Много тежък тон и последващо соло тип „аз съм рок стар и царя на тремолото” ни образуваха Dream Come True тип момент на пълно метъл щастие. Знам, че използвам доста епитети, но повярвайте ми така се чувствах в този момент.

 

Използвахме този канал за live, запис вкъщи, reamping на соло и ритъм китари в студиото, и у нас и никъде не ни разочарова. Ако искате комбинация от комбо за вкъщи и лайв което да е компактно но и да има High Gain Power, ENGL Screamer е достоен кандидат за позицията.

 

Технически спецификации:

 

Rated power: approx. 50 watts at 8 or 16 ohms;

Tubes: V1(input-tube): ECC 83 / 12AX7, FQ Grade;

V2, V3: ECC 83 / 12AX7 selected;

V4: ECC 83 / 12AX7, standard;

V5, V6: 5881 (6L6GC) matched set.

Fuses: external: 1 AT (slow) at 230 Volts;

2 AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.

internal: 1,25 AT (slow) at 230 Volts;

2,5AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.

Power consumption: 155 watts max.

Dimensions: Combo E330 approx. 57,5 x 48 x 27 cm, (22,6 W x 18,9 H x 10,6 T)

Head E335 approx. 57,5 x 27 x 27 cm, (22,6 W x 10,6 H x 10,6 T)

Weight: Combo: approx. 22 kg (48,4 lbs); Head: approx. 18 kg (39,6 lbs);

 

Сега нека поговорим за видовете свързаност, които предоставя комбото.

rearpanel.jpg

 

Ампът е снабден с DI out секция, която е с балансиран XLP изход и ноб, който регулира нивото на звука. За да сте сигурни, че нивото не е твърде високо има малък led, който сигнализира за overload. Съответно има и ground lift суич.

 

FX loop – а е снабден с микс ноб, който задава нивото на FX в крайния звук и върви от Dry към Wet.

 

Poweramp изходите захранват различни комбинации от 8 и 16 омови кабинети, които могат да работят в паралел, заедно с вградения говорител или отделно и дават възможност за едновременно използване на различни кабинети и говорители както на сцена, така и вкъщи.

 

Footswitch секцията позволява използването на 2 обикновенни фуутсуича (аз пробвах с Digitech и работи), които превключват Clean/Lead и Reverb/Booster. Разликата между нормалното и буустнатото ниво се определя с V.L.S. Ratio ноба и дава възможност за бууст на сола, което е доста готина опция.

 

Custom Footswitch Port- а е пригоден за използването на ENGL Z-5, който струвайки неприятна сума от 300 и няколко лева отключва напълно потенциала на комбото на сцена. Аз реших за момента да мина без него. :blush:

footswitch.jpg

 

Предният панел на комбото има Gain, EQ и Channel Selection секции.

frontpanel.jpg

Clean ноба контролира Gain нивото на чистия канал и Crunch-a. Bright бутона, както вече казах, бууства високите, а Lead ноба контролира Gain нивото на Lead каналите чрез овъдрайв на преампа.

 

EQ-секцията на комбото работи брилянтно. Благодарение на нея версатилността е огромна и чрез малки корекции тона се променя доста. Въпреки всичко, дори да оставиш всички секции на 12 часа, резултатът пак е достатъчно добър (в зависимост от китарата, която е включена). Минусът според мен е, че тази секция обслужва едновременно всички канали- от чист до хай-гейн.

 

Ривърбът е доста добър за живи участия. За записи предпочитам използването на плъгини, защото имам повече мегдан за корекции и tweak-ване в последствие.

 

Изработка:

Тук германците не са правили компромиси. Комбото може да се ползва за таран и пак да оцелее. Металната решетка, която пази говорителят, е много здрава, цялата конструкция на ампа е направена да издържи и на въжделенията на метъл китарист след най-сериозен запой и последващ концерт в Death Metal Circle Pit On The Stage тип клуб . Доста е тежък, но това по- скоро минава към плюсовете, отколкото обратното (въпреки, че докато го мъкнех на излизане от RockIt щях да ви кажа друго).

 

Намислил съм в скоро време да направя семпли на различните канали на ампа, защото не намерих читави такива в YouTube. Семплите ще запиша с SM57 и евентуално с някакъв кондензаторен микрофон , въпреки че се съмнявам резлутатът с втория да е много добър предвид помещението. Семплите ще бъдат реампнати чрез Reamping Box на Nikifena, за който съм му изключително благодарен!

 

Тъй като всичко, което съм написал по-горе е „композирано” на един дъх, силно вероятно е да съм пропуснал нещо важно. Ако се сетя за такова ще го добавя в темата.

 

Disclaimer: Ревюто е пречупено през собствената ми призма за качество и звук. Не е задължително да сте съгласни или не с мен. Предполагам, че ако някой съфорумник, който се интересува от по-техническата част на изпълнението на ENGL пишеше ревюто, фокусите щяха да са други. Не твърдя, че ENGL Screamer е най-доброто, което може да се купи на пазара. Просто е най-доброто, което аз мога да си позволя за момента и със сигурност най-добрият избор сред всичките ампове в този ценови клас, които лично съм тествал (за мен). Глупаво е, че се налага да слагам дисклеймъри, но за съжаление реалността е такава.

 

Поздрави и дано съм помогнал на някого при избора си на комбо!

 

Лична оценка: 9.8 от 10 в класа си. Слагам -0.2 само заради общото EQ на всички канали.

 

Снимки:

image_3862.jpg

dsc02569vc7.jpg

 

 

 

Полезни линкове:

 

Manual

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Супер е ревюто!Чувал съм такъв амп на живо и наистина доста ме изкефи и чистия и лийд канала друго не помня.Говорителя е убиец-класика.Наистина общото EQ е минус, а също че няма и различни режими (триод-пентод)Пропуснал си да споменеш с колко и какви лампи е.Да си го ползваш със здраве!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks за чудесното ревю :) Аз съм се насочил към същия амп, но още нямам финансовата възможност. В тази връзка, колко ти излезе туй чудо?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей, няма да съжаляваш! Излезе 2100 лева от фирма Musicdivision . :) Успех! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Този амп се препоръчва от не един двама "разбирачи" (не иронично, съвсем в добрия смисъл на думата :)). Преди време питах един от тях "какъв амп да си взема, дето да е малък, но достатъчен за гигове и всички потребности на среден БГ китарист, читав, надежден, с пълна гама от качествени звуци от клийн през крънч до хай гейн и да не струва майка си и баща си" и той ми каза "вариантът ти е Engl Screamer комбо, няма друго в този клас, дето да върши такава работа".

Лично аз в крайна сметка не последвах този съвет, защото пробвах едно втора ръка (продаваше се на по-малко от половин цена спрямо ново) и ме възпряха две неща: 1) наслагването на гейновете и нивата между каналите поне за мен беше малко объркващо и, честно казано, за 20-ината минути проби, така и не можах да си настроя чист, крънч и лийд звук, който да са едновременно с търсеното от мен звучене (като се има предвид и че EQ-тата са общи) и съотношение като нива; предполагам, че с малко повече ръчкане и опознаване е щяло да стане, но от пръв поглед определено не се получи; 2) Engl си е Engl и, както повечето добри марки, си има характерен почерк и звук; не казвам, че е "добър" или "лош", но на мен лично звукът на това комбо (и доколкото съм чувал демота на други хай-гейн Engl-и) ми е малко "студен" като за неща, различни от метъл.

Накратко казано, комбото наистина е много яко, но е малко специфично и бих посъветвал всеки, който го пробва, да си разиграе внимателно всички сценарии на употреба, преди да му скочи с парите :).

Моите две копейки на НЕразбирач :).

Edited by sevenstring
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има ли човек който ползва комбото с различен фуутсуич от тези на ENGL,питам защото имам проблем.

Увеличавам реверба ,но няма никакъв ефект.Допитах се до човек който е използвал комбото и ми каза ,че може би при смяна на лампите кабел се е откачил.

Отворих комбото(до някъде,защото нямам нужните познания)и не видях кабел който да е откачен,освен ако не е бил между платките.Страх ме е да го разглобя напълно.

Попитах и човека от който е купено комбото и той ми отговори или е кабел който е откачен или трябва да се пусне чрез фуутсуич ако реверба е бил спрян преди това.

Та остава ми възможността да пробвам с фуутсуич.Тъй като нямам нужните финанси за Z-5,питам кои модели и на кои марки работят на кубето.Автора на темата споменава Digitech,но не споменава конкретен модел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поздравявам за доброто ревю!Много готино и изчерпателно :)

Единствената ми забележка е дали този усилвател е подходящ за секцията High End?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Чудесно ревю, усилвателите на "ам-гъл" са страхотни!

П. П.

На който му трябва футсуч Engl Z-4 да не си го купува, направата му е елементарна и има части в БГ за такъв!

Ето и тема в която направих такъв с много екстри.

http://forum.muzikant.org/topic/122368-engl-z4-n-aaenodhe/

А ето така изглежда оригиналния от вътре и струва 80 евро, за няма нищо:

254051d1273069324-engl-z4-defekt-hilfe-b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз лично на Енгл не съм чувал продукт, който да не е висок клас - и откъм качество, и откъм цена :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@liquid_death

Здравей, мисля че ампове над 800лв. влизат в тази категория според правилата на секцията. Ако съм объркал раздела, моля, някой да го премести където трябва. Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Опа, моя грешка :) . 1500 лв е границата за категорията и се вписваме. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By DANEV
   Скоро мисля да си купувам усилвател(комбо),.. И се колебая какъв да бъде(нямам претенции дали да е лампов или транзисторен,но за транзисторен съм набелязал само един,ако имам възможност ще пробвам всеки един от тези,които съм набелязал,но засега съм пробвал само един .. на другите съм слушал дема,от които не мога да си дам обстойна преценка ... Та ако вие имате наблюдения,съвети и други предложения ще ви бъда благодарен да споделите.
    
   Свиря различни стилове,така че ми трябва нещо по-универсално. ( Blues,country,rock,jazz,funk,metal ,основно тези) , Свиря с Gibson Les Paul Studio 2000 

   Засега съм набелязал :
    
   Mesa boogie rectoverb 25 combo ( този е най-скъпия и единствения,който съм пробвал от тези,които ще изброя ,и останах с доста добро впечатление ) . 

   PRS Sonzera 50 combo

   ENGL Screamer 50 combo E330
    
   Peavey clasic 50
    
   Roland jazz chorus 40 ( този е транзисторния ,на който ми хареса много клийн канала и не особено драйва ,но така или иначе планирам в бъдеще да си взема и педалиера .. но хубав драйв от кубето въпреки това е плюс.)

   Месата очевидно измества всички като цена .. но нея може би ще я търся стара ако реша да е тя.. Или има сайтове ,в които е значително по евтина .. За горна граница слагам не повече от 3000 лева ..
    
  • By Rumen.Kolarov
   Здравейте!
   Правя си копие на ENGL e530 но не мога да намеря по-достъпни като цена лампи. (12аx7)
   Някакви идеи къде да търся?
   Благодаря Ви!
   Поздрави!
  • By yordaniy
   Здравейте!
    
   За съжаление не успях да намеря темата дискутирана, затова отварям нова...
    
    
   Накратко: бих искал да направя малка (поне се надявам да е малка де) модификация на моето бас-комбо. Целта е да прескоча вградения в комбото предусилвател и да ползвам само силовия усилвател.
    
   Имам достатъчно техническа практика, за да извърша манипулациите сам, но ми липсва малко теория точно по тая част, така че моля за помощ!
    
   Комбото е Gallien-Krueger MB210, ето я и схемата му:
    

    
    
   Първата ми неяснота - ще постигна ли желания ефект ако заменя AUX IN входа с женски жак за включване на инструмента? Този вход така или иначе не го използвам. Ако не е нещо сбъркана схемата, би трябвало да мога да контролирам нивото на сигнала, който ще вкарам там, с MASTER потенциометъра, което ме устройва напълно.
    
   Ако отговорът тук е "не", препоръчайте къде по-точно в тази схема трябва да влезе сигнала от баса директно?
    
    
   Втората ми неяснота - тази модификация изисква ли по-специално добавяне (или премахване) на други/допълнителни елементи, освен единия женски жак за инструментален кабел и правилното му свързване?
    
   Ако "да" - какви и къде?
    
    
   Въобще - каквото и да споделите по темата - ще ми бъде полезно!
    
   Предварително благодаря на всички отзовали се!
    
   Поздрави!
   Данчо
  • By rosso
   Здравейте.
    
   Първо малко предистория.
   Преди около половин година реших да си направя коледен подарък и благодарение на ПЕРФЕКТНИЯ във всяко едно отношение Денчо (edgecrusher) се сдобих с ето този усилвател:
   http://altomusic.com...4dfbc7dc21c.jpg
   Намерихме го втора употреба за сравнително по-малко пари отколкото струва в Thomann. Преди това Денчо направи опит да спечели един търг в E-bay за главата, но цената скочи прекалено много. Комбото е много здраво, обаче винаги съм си мечтал за лампова Hi Gain глава. След известно ровене в интернет реших, че нищо не ми пречи да осъществя тази своя мечта.
    
   И така проектът беше ясен, комбото беше пред мен, което много ме улесни при взимането на размерите. Оставаше само да си купя материали:
    

   - Дърво – отначало търсих 18 мм шперплат, но се оказа почти невъзможно да се намери, а освен това трябваше да купувам цял лист (1,2 на 2,5 метра или нещо такова). Ето защо се отказах от шперплата и минах на МДФ. Четири парчета – нарязаха ми ги в Практикер като цената излезе около 11 лева с рязането. Купих си и една летвичка за 50 стотинки, от която после изрязох блокчетата, към които се прикрепят решетките.
   - Винтове – отново от Практикер. Купих си от насипните и ми струваха около 50 стотинки.
   - Лепило – взех си лепило за дърво на Момент (от стандартното с черната капачка). За кожа си взех контактно лепило пак на Момент. Общо струваха 12 лева. Пускам линкове:
   http://www.moment.bg...-wood-standard/http://www.moment.bg...ersalno_lepilo/   - Черен матов спрей, с който пръснах кабинета отвътре и по ъглите. Цена – 7,50 лева.
   - Изкуствена кожа – след обиколка по доста магазини, които търгуват с кожа, се оказа, че най-евтините цени са ето тук:
   http://bgkoja.com/


   Тъй като кожата се разтяга на ширина, а аз не исках да я разтягам и да я опъвам много при тапицирането, ми се наложи да купя 2 метра. По този начин неразтегливата посока на кожата съвпада с посоката на тапициране и се надявах да се получи една единствена снадка отдолу. Остана ми доста излишен материал, защото ширината на ролката е 1,40 метра. Цената беше 10 лева на метър, т.е. за кожата се изръсих 20 лева.
   - Крачета купих от Мегавойс на цена 2 лева (общо за 4 крачета):
   http://www.megavoice...81&product=1052


   - Ъглите и дръжката, както и винтовете за тяхното закрепване, взех от комбото.  
   След рекапитулация се оказва, че съм дал около 55 лева. Трябва да се има предвид, че ми остана почти цялото лепило за дърво и повече от половината кожа.
   Взех необходимите инструменти от баща ми (винтоверт/бормашина, зеге и лентов шлайф) и започнах работа. За 2-3 часа кутията беше готова. Правих фаски, за да се скрият главите на винтовете. Също така с малка бургия пробивах канали, по които да се движата винтовете, за да не ми избяга някой винт накриво. Разбира се, преди да завия плоскостите една за друга ги намазах стабилно с лепилото за дърво. Прецених, че винтовете стягат достатъчно здраво дъските една към друга и не е необходимо да слагам тежест върху кутията. След като изсъхне лепилото става прозрачно, но е хубаво изтеклото отстрани да се избърше веднага с парцал.
   Със зегето разрязах летвичката на четири трупчета. Те се захващата вътре в кабинета, а за тях се ловят решетките. На тях също направих фаски и ги разпробих с тънка бургийка.
   След това запълних фаските с кит за дърво, който имах от 1 година. Малко се поизмъчих, защото китът беше станал ужасно рядък (а аз очаквах да е станал на камък) и се наложи три пъти да нанасям върху дупките. Все пак свърши работа.
   Дотук резултатът беше следният:    
   Изразях извивката от горната страна със зегето. След това с помощта на лентовия шлайф и шкурка заоблих ръбовете и изгладих неравностите. За вътрешността използвах само шкурка. На няколко места имаше разминаване с около 1 мм в размерите на плоскостите и също се наложи да шлайфам. Видях, че на комбото ъглите са доста заоблени и аз също ги направих по този начин. Операцията ми отне около 1-2 часа. В крайна сметка се получи ето това:
    
   След избърсване на прахоляка с парцал напръсках кабинета отвътре и по ъглите с черния спрей. По ъглите се пръска, за да може при евентуално осиране на тапицирането, дефектите да не си личат толкова. Снимки:


    
   На този етап разглобих комбото, за да мога много точно да разпробия дупките, за които се захваща шасито. Веднага си пролича, че усилвателят е Made in China – едната предусилвателна лампа беше доста изкривена и пиновете бяха почти извадени. Оправих я. Също така пружинният ривърб е много лошо захванат за шасито, но него не успях да го оправя, защото болтовете превъртат и единствения вариант е да откача платките, ама нещо не смея. Оставих го така за момента. Снимки на усилвателя:


    
   Пробих дупките и всичко пасна перфектно. Направих и отвори за дръжката – при нея използвах шипови гайки и болтове (така е и на оригинала), за да се подсигуря от евентуално изронване на МДФ-а. Все пак е доста тежичка. Ето малко снимки:


  • By MusicDivision
   Бихме искали да насочим вниманието Ви към актуалните намаления в магазин Music Division. Предложенията са валидни до изчерпване на наличните количества.
    
   ENGL Sovereign Combo 2x12
   100W мощност
   2 х 6L6GC крайни лампи
   4 х ECC83 предусилвателни лампи
   4 канала, Clean/Crunch/Soft Lead/Heavy Lead
   5 изхода за говорители, 2 х 4Ω, 2 х 8Ω, 1 х 16Ω
   2 х 12” Celestion Vintage 30 говорители
   70 х 50 х 27 см
   38 кг

   Настояща цена: 3616лв. (оригинална цена 4254лв., актуално намаление 15%, спестявате 638лв.)
    
    
   ENGL Tube Poweramp
   2 х 50W мощност
   2 х 5881 крайни лампи за всяка страна
   1 х ECC83 предусилвателни лампи за всяка страна
   48 х 8,8 х 35 см (2U)
   12 кг

   Настояща цена: 1779лв. (оригинална цена 2093лв., актуално намаление 15%, спестявате 314лв.)
    
    
   ENCORE E6 Guitar
   BLK (Black)
   RED (Red)
   VW (Vintage White)

   Настояща цена: 195лв. (оригинална цена 260лв., актуално намаление 25%, спестявате 65лв.)
    
    
   ENCORE E6 Guitar
   SB (Sunburst)

   Настояща цена: 210лв. (оригинална цена 280лв., актуално намаление 25%, спестявате 70лв.)
    
    
   ENCORE E2 Guitar
   BLK (Black)
   SB (Sunburst)

   Настояща цена: 195лв. (оригинална цена 260лв., актуално намаление 25%, спестявате 65лв.)
    
    
   ENCORE E69 Guitar
   BLK (Gloss Black)

   Настояща цена: 247лв. (оригинална цена 330лв., актуално намаление 25%, спестявате 83лв.)
    
    
   Заповядайте в шоурума на Music Division на бул. Черни връх 47, където можете да пробвате тези и много други продукти от марките ENGL, WARWICK, EBS, T-REX, FRAMUS, HUGHES&KETTNER, VINTAGE , DR STRINGS, ISTANBUL PERA, ISTANBUL MEHMET, REMO, VATER, WINCENT, ODERY, SONOR, SHURE, ALLEN&HEATH и много други.
    
    
   За контакти: 0878 283 472
    
   http://musicdivision.bg/
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.