Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам мнения по въпроса :)


longwayer1

Recommended Posts

Здравейте.искам да чуя вашите мнения по следния въпрос. според мен с оборудване като колона L55 ,line 6 pocket pod,и мн различни педали може да се докара всякакъв звук. например ако пред лине6 пода сложим метал зоне ще имаме всчики дистери които някога са правени. проблема е обче че като влезна в някои магазин и там започват да ми говорят как това мнение било много непрофесионално и че трябвало да си купувам от техните усилватели защото дървото на л55 било незнам си какво а на техните дървото било мн качествено расло в специални места и тн.. Въпроса ми е дали те са прави или просто искат да привлекат още един клиент към магазина си :) благодаря предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки магазин иска да привлича клиенти, затова е магазин. Но за това, което са ти казали, а именно, че описаното от теб оборудване е непрофесионално, са напълно прави. Но пък ти не си професионалист, мисля, така че не би трябвало да те интересува.

 

А колкото до мнението ти, че с метълзон преди покет под в Л55 можеш да извадиш всякакъв звук, то това само показва, че е добре да пробваш повечко гиър на живо. Дерзай и успехи!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ПОД-овете не звучат хубаво в инпута на усилвател, заради вече готовата симулация на такъв. Ако ще го включваш в такъв, ти препоръчвам да е в FX-Loop.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в какъв смисъл повече гиър :) а и попринцип на мен мнението НЕ ми е че аз имам професионално оборудване. просто мисля че с нещата които имам мога да докарам звук доста близък до професионалните апаратури :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не, не можеш, освен ако дефиницията ни за доста близък звук доста се различава (което е напълно възможно разбира се). А под повече гиър разбирам, че е хубаво да посвириш с професионален клас апаратури, за да си извадиш референции за саунд. В смисъл пусни една симулация от ПОДа в Л55то, а след това пробвай симулираната машина (в магазин или репетиционна)наживо. Ако прецениш, че разликите не са големи, то със сигурност, техниката с която разполагаш ти е добра за момента и можеш да се разглеждаш късметлия (закупуването на гиър си е краста и по добре да не се хваща)

  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре а какво мислите за това мнение : ,, дори и да нямаш професионална апаратура , ако си познаваш добре възможностите на техниката и знаеш какво правиш с копчетата,може да докараш звук за много по малко пари от професионалните техники,, . :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кольо е прав, защото:

1."Професионална апаратура" е много обширно понятие, тъй като има съвсем различни усилватели, звучащи различно и имащи различно поведение. Например Marshall JMP звучи съвсем различно от Mesa Boogie Dual Rectifier или да кажем коренно различния VOX AC30, Fender Twin Reverb или други..

 

2.Много е грешна представата ти, че с метълзон можеш да постигнеш всякакъв тип звук. Когато включиш метълзона, ти вече звучиш като с метълзон. А метълзон няма нищо общо като звук с нито един от гореизброените усилватели. Всъщност мерълзон е едно симпатично жужащо педалче, с което трудно се постига звук за каквото и да е освен някаква нечовешка тресня, и често е обект на подмятания.

 

3. Най-доброто, което можеш да направиш е да послушаш повече музика и да се поинтересуваш кой с какви китари/усилватели свири. Научи какво е примерно "Маршалски" звук, но чуй разликите между Plexi, JCM800 и т.н. Какво е, "Брит" звук, Как звучат Примерно старите Фендери, Как

звучи VOX AC30, как звучат по-новите Hi-gain усилватели, Mesa Boogie Dual Rectifier, Soldano, Bogner и т.н.... Запознай се малко с историята на електрическата китара, първите китари, по-ранни изпълнителни и тяхната апаратура.. после мини през групите от 70-те години прочети каква техника ползват, какви китари(китарата е неделима част от звука), после през метъл периода(80-те)... лека-полека ще започнеш да си създаваш китарна култура :).

 

4. Ходи по репетиционни, пробвай усилватели. Пробвай и твоите неща. Виж колко различно се свири на силно и колко различно звучи апаратурата, когато е усилена - все едно свириш на друга апаратура....

 

Имай предвид че типа дисторшън.овердрайв е само едно от звената, образуващи звука. На практика, веригата е по-сложна:

 

-Китарист(тоноизвличане, владеене на инструмента).

-Китара(различните китари звучат понякога коренно различно).

-Евентуално някакви буустерчета/педалчета

-Усилвател(предусилвателна част) -обикновенно лековердрайв(крънч канал) или много овердрайв(хай-гейн, лийд).

-Усилвател(крайно стъпало) - особено важно звено при ламповите усилватели. То създава свои изкривявания и има голямо значение за динамичното поведение на усилвателя.

-Кабинет - различните кабинети понякога звучат коренно различно.

 

Това са моите 5 стотинки.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 6
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като притежател на този педал, не мисля че ще изкараш хубави звуци със посочената комбинация.

Както те посъветва Evtim Djerekarov ходи и послушай доста различни апаратури преди да се насочиш към нещо конкретно.

Иначе тук един човек е докарал приличен звук за метал само :

но със доста други настройки и педали. Но този педал може да звучи и доста кофти, доста жужащо имай го в предвид. Иначе из форума има доста писано за тоя педал примерно : http://forum.muzikant.org/topic/89463-eaeai-uaa-ie-eacaaoaa-ca-boss-mt-2/ потърси ги.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих ти препоръчал да порбваш (за метъл) MXR M116 Fullbore Metal - ползвам такъв в момента и е доста по-добре направен от BOSS-a, а е същите пари.

Мое мнение естествено ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре а какво мислите за това мнение : ,, дори и да нямаш професионална апаратура , ако си познаваш добре възможностите на техниката и знаеш какво правиш с копчетата,може да докараш звук за много по малко пари от професионалните техники,, . :)

 

Терминът "професионална апаратура" няма особен смисъл. Професионалните музиканти имат и използват всякаква апаратура, от много скъпи езотерики, до масово произвеждани (един пример: http://www.uberproaudio.com/who-plays-what/68-metallica-james-hetfield-guitar-gear-rig-and-equipment). Без значение какво е качеството на техниката, познаването и и правилната работа с нея е едно от най-важните условия за постигане на качествен звук. Оттам нататък, всичко е в уменията на музиканта. Колкото и ефективно да се използва една апаратура обаче, няма как да надмине себе си. Не съществуват тон настройки, които по магичен начин да трансформират лошо звучащ усилквател в добре звучащ такъв.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има още нещо - въпросната "професионална" апаратура не е чак толкова скъпа на запад, предвид тамошните доходи. По-скоро можем да говорим за нещо стандартно, отколкото за нещо твърде специално или професионално. Не може да се очаква да се постигне прекрасен звук с китари и техника, които са твърде евтини. Въпросът "Имам 600лв, искам китара и техника, за да звуча като Малмстийн" е обсъждан неведнъж и отговорът му е: "Малмстийн най-често свири с усилвател X и китара Y, които струват толкова и толкова". При това, не говорим за техника, с която свирят само звездите - почти всеки работещ музикант ползва подобна техника. Процесорите си имат своето приложение, но като цяло опитите да звучиш "като еди какво си" с евтин процесор водят до резултати, които най-често са приложими главно за домашно свирене, на тихо.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за мненията ви :) последният ми въпрос е : оказва ли се че трябва да си събере пари човека и да си вземе фендер маршал и тн :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми от теб си зависи бе, брат. Кат' имаш бол пари и те кефи - купувай. Ако (ще) се занимаваш професионално - задължително; а за домашно свирене, като гледам, вече си оборудван...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.