Jump to content
Българският форум за музиканти

bratmito

Members
 • Content Count

  912
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by bratmito

 1. Сори за късния отговор, рядко влизам... От завода го взех куфара, но съм почти сигурен, че не ги произвеждат те. По-скоро е китайски някакъв, няма марка или модел. Определено не блести с качеството си в сравнение с Gibson кейса на електрическата ми, даже на места има вече разлепвания, въпреки, че е излизал от вкъщи 3-4 пъти. Все пак като за цената си бива.
 2. bratmito

  Bulgarian guitars

  Look at bazar.muzikant.org, olx . bg and bazar.bg if you want to find some. They go for really cheap, but usually are in bad condition. These guitars look, sound and play like sh*t. I am so amazed you guys are after them...
 3. bratmito

  Сиромашки Les Paul

  Ако не те е страх да поръчваш от китай може да прегледаш тези китайските гибсън имитации от али експрес (т.н. chibson), но не взимай от местните търговци в olx, цените им са надути. Задължително трябва да смениш адаптерите, пластмасовото магаре и да я сетъпнеш добре, Изработката им е калпава, но изглежда и звучи много добре за парите си. Имам 2006-та Gibson LP Studio, мисля че се води Plus с AAA кленов топ, имам и китайското менте с адаптери Gibson 500T и 496R и звучат различно, но наравно. Дори китайското менте ми харесва повече за по-тежка музика, вероятно заради по-силните адаптери. За чисти китари и лек крънч Гибсъна звучи по-добре. Имал съм и Vintage V100 и VS6, според мен китайчето е по-добър избор след ъпгрейд на адаптерите. Епифон не съм имал, не мога да ги сравня. Другия вариант е от Uk, скоро купих за приятел Gibson LP Studio 2015-та, с доставката излезна 1020 лв. Японските копия на Yamaha, Burney, Tokai, Greco и др. от 80-те също имат репотация на хубави инструменти.
 4. Както писах по-рано, в крайна сетка взех R30E модела вчера от завода в Казанлък (имаше 20% намаление на всички китари за празниците). Не съм свирил на друга акустична китара от този клас за да имам база за сравнение, но звука и удобството ми допадат доста. В момента няма възожност да запиша нещо, може би след прзниците... Цената на китарата беше 980 лв преди ДДС. С куфар ми излезна 1313.50 лв. За сравнение в мюзик дивижън цената е над 2300 лв. Харесвам магазинът, но не мога да оправдая тази надценка...
 5. От всички усилватели, на които някога съм свирил (а те не са малко) този е най-гадния. Има само един плюс и той е, че е мощен и става за репетиционна. Клийн каналът става без да е хубав, но всякакъв драйв от това нещо звучи като гнездо с оси. Виртуално всеки друг усилвател в този клас звучи по-добре от въпросният фендер, та дори и някои нискобюджетни 15 ватови практис ампове.
 6. bratmito

  Gibson Owners' Club Bg

  Не са от споменатите марки, но Gibson 500T и 496R (без капачки) са според мен доста подходящи за метал/хардкор. Имат силен аутпут и агрсивен тон. С капачките, обаче, някак си се "кротват"...
 7. След като проучих въпроса около Кремона съм решил да се зарадвам скоро с една R30E. Единственото, което ме спира е, че искам да си я харесам и взема лично, за което ще трябва да отида в работен ден до Казанлък. Писах мейл до завода за актуални цени директно от тях за няколко модела, бяха много любезни и ми изпратиха такива много бързо. За моя изненада цените са драстично по-различни(надолу) от тези, които може да намерите в Интернет. Не съм пробвал все още лично моделите им, но по описание и 1-2 клипчета в youtube съдя, че са може би най-доброто съотношение цена/качество на нашия пазар.
 8. Ако не държиш да е нов разгледай олх и bazar.muzikant.org. Независимо как потръгнат нещата с китарата най-вероятно до година ще го продадеш - или за да си купиш по-хубав или защото вече не ти трябва. Плюсът е, че ще вземеш нещо малко по-добро, което след това ще продадеш на приблизително същата цена.
 9. Пускам една развлекателна тема да си излеем мъките и да похейтнем малко дъното на китарната апаратура(пък и не само). Целта на темата не е да се изпокараме и да спорим, а чисто субективно да наплюем най-омразната апаратура в личните си класации(+причината да бъде там) Кое е това нещо, което като отидете в обществена репетиционна или видите колега китарист да използва ви кара да изгубите апетит и да предпочетете да бяхте си останали вкъщи? (тук изключваме задкитарното устройство) Моят личен фаворит е небезизвестният за жалост Fender FM212R. Чувал съм много повече и по-лошо звучащи усилватели, но този специално ми бърка в здравето по особен, личен начин. Дали заради популярността си, дали заради звука си(който е на другия полюс на това, което харесвам) не мога да кажа, но ме е карал да си нося 35 килограмовото комбо от вкъщи само и само да не се включа в такъв усилвател. Let the hate begin
 10. Аз съм с Busrtbuckers I и II и имат капачки. Pro също са с капачки. С бърстбъкърите не съм имал микрофония, но преди това бях с 490 и 498, 490-ката микрофонираше макар и да беше парафинирана. Оказа се точно от капачката проблема. Най-простия тест е да се махне капачката и да се пробва с "гол" адаптер, ако няма микрофония, то проблема е в капачката. Чета из интеренет, че хората слагат и дунапрен под адаптерите в кухините на китара. При мен имаше нулев ефект това.
 11. Понякога микрофонията се получава не заради непарафинирани адаптери, а кофти допир между капачката на даптера и самия адаптер. Имаш два варианта: 1. Махаш капачките (променя звука) 2. Слагаш демпфер между капачката и адаптера. Може също да се ползва силикон върхи хартиено тиксо(за да може да се маха ако се наложи)
 12. От моя опит между различните производители разлика не намирам почти никаква, ако има някаква то е по-скоро от различната възраст на лампите. Между различни типове лампи, обаче, има особено EL84/6П14П звучат доста по-различно от 6L6GC например. Ако трябва да избирам между различни произдовители на една и съща лампа бих заложил на издражливост(и цена), отколкото на субективни мнения в интернет за звука. В това отношение стари СССР-ски 6П14П-ЕВ е най-добрия избор според мен.
 13. Както по-рано споменах целта на темата не е да спорим за субективни неща (вкус), а точно да изразим чисто субективно мнение към продукти, към които имате лична "война", колкото и непопулярно да е мнението ви. Интересното на темата е как едно нещо обожавано от едни може да е Most hatred за други и съответно до колко мненията "какво да си взема" и "кое е хубаво" са меродавни. Гледам, че се прокрадват модели като Mesa Triple Rectifier и JCM2000, които нито са евтини, нито са непопулярни, даже напротив.
 14. Виждал съм фабрични кабинети с V30 и G12T75, съответно 100 и 97 dB, така че има значение и честотно как се напасват явно. Преди да купуваш нещо можеш да си направиш експеримент да намериш импулси от съответните говорители и да посвирш през някой софтуер с тях. Не е супер реалистчно, но ще ти даде идея за звука.
 15. Нещата не винаги опират до това какво си си купил. В един момент съдбата те свързва с някои продукти без твое желание. В моя случай Fender FM212 не съм имал, но се е налагало многократно да свиря на такъв поради определени обстоятелства. Някои от нещата в горните мнения не са и евтини.
 16. Старо производство 6П14П бих препоръчал аз, но виждам, че си решил въпроса. Особено военната версия ЕВ. Проблем евентуално обаче ще е да получиш гаранция, че не са ползвани и да намериш калибрирани 4-ки от тях. Иначе по форумите и в олх изскачат на много добри цени, в повечето случаи далеч от магазинните в момента. От към звук честно казано почти не намирам разлика между различните производители при крайните лампи.
 17. bratmito

  Проблем с Gibson Les Paul Studio 2015

  Повечето адаптери (всички гибсънски, които знам) имат болтчета, служещи като магнитопроводи. Въртейки ги можеш да настройваш индивидуално коя струна колко "намагнитване" да получава. В твоя случай болтчетата които са под 6-та струна трябва да се навият, така че да паднат надолу, това евентуално може да намали нивото на 6-та струна. За компенсация можеш да пробваш да вдигнеш останалите нагоре. Освен това пробвай и да свалиш адаптера само от едната страна от болтчетата, които са за вдигане/сваляне на даптера. Преди да правиш каквото и да било пробвай да включиш китарата в Hi-Fi апаратура, така че да си сигурен, че усилвателя и апаратурата преди него не е фактор. Гибсън по принцип имат по-басов, "дебел" тон, но проблемът ти е по-скоро необичаен. Акустичния звук при невключена китара има ли същата разлика?
 18. Здравейте, Преди време купих едно кубе Маршал JMP 50 W 2104 (с мастър волюм). Пристигна с двойка Celestion G12M-25, 25 вата(говорителите са от 1978) съответно общата им мощност е равна на тази на усилвателя. От инженерна гледна точка всичко е теоритично ок докато свиря чиста китара, но на практика нещата седят по друг начин. С доста дисторшън реалната мощност на усилвателя теоритично може да достигне до 70 вата, което предвид номиналната мощност и възрастта на говорителите ми се струва рисково. В интернет има доста хора, които ползват такива говорители в 50 вата усилватели и твърдят, че нямало проблем и че селешчъните държали на бой, но предвид цената на апаратурата не ми се рискува. От друга страна апаратурата е ползвана с тези говорители вероятно през последните 36-37 години безпроблемно, но няма как да знам дали е усилвана докрай или не. Та въпросът е има ли сред вас хора, които ползват апаратурата си по подобен начин - усилвател с мощност равна на говорителите и имали ли сте проблеми? Кубето е с отворен гръб и теоритично вентилацията на говорителите би трябвало да е по-добра, има ли значение това?
 19. bratmito

  Vintage Greenbacks и 50W усилвател?

  Малко лирично отклонение (офтопик алерт) Това, че отделя по-малко мощност е вярно, но е в резултат на изместеният режим. Причината, поради която лампов усилвател не трябва да се пуска без товар е, че на практика на изходната намотка имаш безкрайно съпоротивление, което рефлектира върху първичната отново като безкрайно съпротивление за променлив сигнал. В следствие на голямата индуктивност на първичната намотка(десетки хенри) се получават свръх напрежения в първичната (U=-L.dI/dt). От формулата се вижда, че при рязко изменение на сигнала, както се получава особено при distortion напреженията в първичната достигат няколко хиляди волта, което може да доведе до пробив на изолацията на трансфроматора или вътре в лампата. От моя опит най-често се получава волтова дъга между анода и съседните пинове на крайните лампи, ако цокълът е бакилитен се получава овъгляване(също и по основната на лампата), което е със сравнително ниско съпротивление и след това дори при нормална работа се получава волтова дъга и падат бушоните. (това е много типичен проблем при старите Маршали ако импеданс селектора се е отхлабил и не дава добр контакт). Разбира се това е в крайния вариант, когато съпротивлението е безкрайно, но при ползване на 16 ома говорител на 8 ома усилвател ефектът е подобен, но в доста по-слаба степен. В повечето случаи при добрите марки усилватели, ползващи качествени компоненти не е проблем и резултатът от такъв сетъп ще е, че крайните лампи ще се насищат по-бързо (по-малко хедрум на китарджийски език) и по-малка изходна мощност. Скоро видях, че си се похвалил с нов Hughes and Kettner(за който ще се радвма да направиш демо ), предполагам него визираш в случая - не би трябвало да е проблем да го ползваш с 16 ома говорител, но няма да е оптималния му режим. Аз лично не бих ползвал маршала си в такъв режим за да ми е мирна главата. Преди време ползвах един БГ усилвател Elephant, чиито изходен трансформатор не беше правилно разчетен и вместо изводи за 16,8 и 4 ома, реално имаше за 4,2 и 1 ом. Поради незнание аз и предишните собственици бяха ползвали усилвателя с товар 4 пъти по-голям от нормалното и резултатите бяха на лице - овъглени цокли, гореше бушони при високи нива, ниска изходна мощност и бързо насищащо се крайно стъпало. В интерес на истината след сменя на цоклите, лампите и слагането на няколко обратносвързани диода на анодите за защита от свръх напрежения, звукът му в този режим беше доста подходящ за определени стилове (имаше супер мръсно фуз звучене).
 20. bratmito

  Vintage Greenbacks и 50W усилвател?

  Baby Thomas, усилвателят е лампов и отделя номинална мощност независимо от импеданса на товара когато товара е съгласуван, или иначе казано когато импеданс селектора е на толкова, колкото е товара. Този усилвател не бих си позволил да го ползвам с несъгласуван товар, понеже не е полезно за апаратурата. Допустимия толеранс при лампова апаратура е до 30%. Когато на вторичната намотка се закачи товар, първичната "вижда" товар право пропорционален на този на вторичната, умножен по преводното отношение на трансформатора на квадрат. Или иначе казано ако товарът не е съгласуван се измества режимът на крайното стъпало, като това може да бъде опасно за лампите и/или трансформатора. Иначе за протокола, говорителите са по 16 ома, свръзани паралелно и усилвателя е на 8 ома. От инженерна гледна точка нещата не са издържани в моя случай, по-скоро въпросът ми е насочен към личния опит на хората. В 95% от случаите не ми се налага да усилвам усилвателя на повече от 4, но когато имах JCM2000 TSL60 с 4X12 кабинет няколко пъти ми се е налагало да го усилвам докрай, и в тези 5% от случаите се притеснявам дали говорителите ще издържат. Все повече се убеждавам, че трябва да сменям говорителите за да ми е спокойно, но в същото време тези звучат адски добре. :/
 21. bratmito

  Фен-клуб Marshall

  Бях се похвалил във фукнята, но да пусна и тук: От всички маршали, които съм притежавал и съм свирил тези най-добре ми пасват като функции и звук. Единственото, което може би в някакъв момент би ми харесало повече е плекси-то, но за мен Master Volume -а си е must. За мен лично няма по-добър рок усилвател от този. <3
 22. bratmito

  Vintage Guitars

  Въобще не го приемам като заяждане. На този клип ясно се чуват разликите, като според мен ако на Винтидж-а се сложат по-светли адаптери като Gibson Burstbuckers например, разликите ще намалеят.
 23. bratmito

  Vintage Guitars

  Като притежател на Vinatge VS6 (pre-Wilkinson era, Gibson Burstbuckers I & II адаптери), Vintage V100 (2008г, сменени адаптери, no-name, но доста добри), Gibson Les Paul Studio Plus с кленов топ (2009, 498T & Dimarzio Humbucker from Hell) и китайско Gibson копие(Gibson 500T & 496R адаптери) бих бил склонен да се съглася с твърдението, че са много близо до Gibson-а. Като звук и четирите звучат различно, но не бих казал, че някоя от тах звучи по-лошо от друга...просто различно и то повече заради различните адаптери. Като визия и изработка Gibson-а естествено превъзхожда останалите, но разликата не е фрапантна. Ако трябва да ги опиша с няколко думи: Vintage VS6 - с повече високи, по-олд скул звучене. Звучи като хибрид между Les Paul и Strat тип китара. Това, което не ми харесва е тежестта в грифа - при отпуснато положение клюмва. Другото неприятно е, че при натиск в грифа отпуска тона (което всъщност може да се ползва и като ефект). Vintage V100 - доста близко до Gibson-а като звучене, но с по-бистър и тънък тон (което се засили след смяна на адаптерите). Характерния за Gibson носов тон и ниски среди не са толкова изразени, както и на пипане е различна заради по-тънкия гриф. Звучи доста по-бистро и изскрящо чисто в сравнение с Gibson-а. Gibson Les Paul - по-добра изработка, по-тежка, дебел гриф. Това, което я отличава е по-"дебелия" тон с несъмнено повече ниски. Поради тази си особеност, обаче, има склонност да мътнее и боботи ако амп-а е по-мътен, особено на нек адаптер. Оригиналния нек адаптер (490R) беше мътен и микрофониращ и се наложи да го замена за Dimarzio Humbucker From hell, който има много високи и звучи почти като сингъл, което донякъде балансира нещата. Chibson Les Paul - Всъщност, противно на очакванията се оказа много добра китара след малко модификации(сменени адаптери, шлайфах позиите, сменен нът). Може би дори по-добра от Vintage-ите след като се сетъпне и се сменят адаптерите. Като изработка и куцат детайлите, но иначе звучи много добре и резонира супер. С доста дебело парче кленов топ, за разлика от повечето гибсън имитации в този ценови диапазон. С 500Т адаптера звучи много агресивно с драйв, с много добра атака, clean-а не впечатлява. Със сигурност разликите между китарите е в пъти по-малка от разликата в цената им. В заключение бих казал, че Vintage са супер китари, като с някои ъпгрейди съвсем реалистично могат да бъдат сравнявани с Gibson. Като цяло звука е субективно понятие и това, че някоя китара не звучи като друга китара не я прави по-лоша. Най-важното е, че Vintage китарите са с доста добра изработка - обикновено нямат проблеми с фред бъз, криви грифове, фабричния сетъп е що годе добър и т.н. и са повече от достатъчни за мнозинството любители като мен в този форум, които не си вадят хляба с музика. Останалото е снобарщина. Хубавият усилвател и колона според мен са доста по-определящи за звука, ама тва е друга тема...
 24. Благодаря! Главата е 2203 (100 вата), кубето е 2104(50 вата), набори са от 79-та. А за стаята, временно се помещават в холът ми и вероятно няма да се ползват без атенюатор. Главата съм я усилвал само веднъж до 10 за проба, но звука става толкова силен, че е дискомфортно в затворени малки помещения(репетиционна).
 25. Материалистично или не, една мечта по-малко. И малкото братче с 2X Greenbacks, 2104 (50W)
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.