Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Content Count

  1,687
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  79

Everything posted by CyberGene

 1. От тук нататък всеки, който има някакви въпроси, мнения, оплаквания или каквото и да е друго, свързано с някоя от PA-сериите на Korg, да пише само в тази тема! Всякакви други теми за тези серии ще бъдат изтривани без предупреждение. Това се отнася и за сравненията между инструменти от други серии или на други марки с въпросните PA-серии. По мое усмотрение ще разширявам темата в бъдеще да включва и други често разпространени по кръчмите "свирки", глупави въпроси за които често заливат този раздел. ВНИМАНИЕ - За търсене и предлагане на стилове има друга тема, тук не предлагайте и не търсете стилове!
 2. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  FP30 е с три сензора, с прилична механика (по-добра от ентри-левърлите на Ямаха и на Касио), аналогична на Каваи, за 1000лв - почти гаранция, че е пестено откъдето можеш да се сетиш Не съм чувал за някакви сериозни проблеми с FP30, но и не бих очаквал особено качество. В общи линии в тоя клас е това положението. За по-сериозни занимания аз бих препоръчал да се отиде в класа малко над 2000лв, където има наистина прекрасни пиана.
 3. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  В Европа се продават с Bluetooth. Ако искаш софтуерни пиана, аз ползвам Garritan CFX. Има Lite версия, която е $70-80 и звучи в пъти по-добре от вграденото пиано. Но иска 20GB място за семпли на харда. Друг популярен софтуер е Pianoteq, който е физически моделирано пиано и има супер резонанси, заема малко място на харда, но според мен звучи малко синтетично, други хора се кълнат в него, то има и безплатно демо, иначе струва €99.
 4. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  Честито Аз също предпочитам звука на Ямаха, но клавиатурата е по-важна, а тя при Роланд е по-добра. А звук може да се ползва и от компютър, там са много по-добри от тези в пианата, има прекрасни софтуери.
 5. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  Това за тройния сензор го има само Roland. Обаче от Касио твърдят, че макар да имали само два сензора, имали някакъв софтуерен трик или не знам си там какво, което ужким подобрявало поведението при бързи поветорения и непълно отпускане на клавиша... При последните ми тестове, това не беше съвсем така, но нямах време много да го тествам, иначе като на допир Касиото беше прилично.
 6. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  Да, на Динакорд онлайн магазинът се казва musicworld, едно и също е.
 7. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  Музикер е читав магазин, поръчвал съм от тях доста пъти. Но все пак при дигиталните пиана е доста въпрос на вкус и е хубаво да пробваш. Между другото виж и Casio PX-S1000, в момента е на промоция, последно като го пробвах ми се стори много добро за парите си.
 8. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  В Динакорд на Искърско Шосе имат Ямахи, Роланди, Casio, като аз лично бих препоръчал Roland FP30 или Roland FP10, също Casio PX-S1000. Може да ти харесат и Ямахите, пробвай. Друг вариант е Камертон до музикалната академия, където обаче има само Kawai и там моделът за тия пари е ES110, също приличен.
 9. CyberGene

  Мнение за Artesia DP-3

  Както много пъти съм писал, от куча марка дигитално пиано не бих препоръчал. Марките са Yamaha, Kawai, Roland, Korg, Casio.
 10. Що се отнася до това дали механиките са различни между стейдж пианата (тези преносимите) и големите - това важи само за високите модели, които струват по 4-5 хиляди, където по-големите корпуси позволяват да се вмъкнат висок клас механики, които заемат много място. Под тази цена обиквено и едните, и другите ползват едни и същи механики, така че няма значение. По-голяма разлика е тази, че тези преносимите пиана са с по-малки говорители и може да нямат толкова силен звук и плътен бас, колкото едно голямо пиано с корпус. Едно малко пианце като FP10 наистина може да го прибирате под леглото, което ако нямате място е голям плюс.
 11. Без да искам да се налагам, според мен няма смисъл да се насочвате към пиана от порядъка на 1500лв на изплащане, защото не съм особено убеден, че си струва. Например в Томан цената на FP10 e €399. За мен това е само 300лв над вашия бюджет от 500лв. Пробвайте да вземете от роднини назаем или нещо подобно. https://www.thomann.de/intl/roland_fp_10.htm В една друга тема бях писал, че избирах наскоро за роднини ентри-левъл пиано и тествах много модели. Аз лично съм имал около десет дигитални пиана от всякакви марки, тествам дигитални пиана редовно по магазините, а от половин година съм собственик на Yamaha AvantGrand N1X - хибридно пиано с истинска механика от роял. От тая гледна точка имам някакъв поглед над механиките на пианата и как трябва да се държат. Та, според скромното ми мнение, в най-ниския клас дигитални пиана Yamaha слагат механика GHS, която изобщо не ми хареса. Слагат я дори в пианата си от 1500лв, а всъщност тя е доста слаба "ракия". Casio имат по-добра механика в този клас, но звукът им е наистина много тънък. Освен това чувам, че механиката на Касио се разхлопва много бързо. Roland FP30 и FP10 са единствените пиана в класа до 1500-2000лв, които имат троен сензор, което позволява повторение на клавиша, без да трябва да се отпусне догоре. И изобщо като механика ми се сториха най-приемливи в ниския клас, а още по-учудващото е, че слагат тази механика и в FP10, което струва само 800лв. На Ямаха си струват механиките GH3 и нагоре, но там отиваме над 2000лв. В общи линии няма да направите особена грешка с което и да е ентри-левъл пиано. Технологиите са напреднали вече и всичко е субективно, един харесва едно, друг - друго. Но моето лично (и разбира се субективно) мнение е, че по някаква причина Roland с двата си модела FP30 и FP10 успяха да надцакат конкуренцията много сериозно, предимно заради механиката, но и изобщо като функции, защото например FP10 има и Bluetooth.
 12. Не знам за онлайн магазини да предлагат изплащане, може би някой от българските. Иначе магазин Камертон, които продават Kawai предлагат изплащане. На Корг също не съм голям фен на пианата, силата им е другаде.
 13. Kurzweil - те са добри в синтезаторите и уъркстейшъните. Не мисля, че като пиана блестят с нещо особено.
 14. Скоро обсъждахме подобен казус. Аз бих препоръчал Roland FP30 или FP10, както и Kawai ES110. В краен случай Yamaha P45, но в много краен. В тоя ред. Най-добро съотношение цена/качество има FP10. За тези пари е най-доброто на пазара.
 15. Интересно ми е колко от вас харесват и слушат малко по-целенасочено класическа музика - вълнуват се, търсят си нови записи, запознати са с диригенти, изпълнители, сравняват интерпретации, ходят често на концерти, изобщо горят за тази музика Имам усещането, че класическата музика вълнува все по-малко хора и май няма много места в българското онлайн пространство, където да се споделят отзиви за записи и изобщо да се говори за класическа музика. Едно време доста сериозно се пишеше в клубовете на дир.бг, докато не започнаха да влизат някакви анонимни класически музиканти и да тровят атмосферата с типично български междуличностни кавги и дребнотемия. И във Фейсбук има една група, в която основно се рекламират някакви пиана втора употреба от Австрия... За мое учудване открих няколко доста ерудирани членове в един затворен аудиофилски форум, но пък там основно и разбираемо се коментира техника и схеми, а музиката е оставена на един доста заден план - предимно като средство за тестване на кабели и DAC-ове Та дали тук има скрити лимонки? Или си е наистина музика за пенсионери като мен
 16. Акустичното пиано е прекрасен инструмент, когато е в добро състояние, поддържано, акордирано. Стигне ли се до Беларуси и прочее руски и други боклуци в неясно състояние, по-добре да се насочиш към дигитално пиано. Не знам какви са ти целите, но ако няма да ходиш по конкурси и да ставаш концертиращ пианист, дигитално пиано с хамър механика няма да ти попречи по никакъв начин, а ще ти спести главоболия и ще ти позволи да музицираш, вместо да се занимаваш с глупости.
 17. Трябва да го погледне техник и да прецени. Според мен не си струва, изглежда наистина старо, ще вкараш едни излишни пари, без особен смисъл. За същите пари би купил запазено и добро пиано. Но говоря на общо основание, трябва да се погледне от разбирач.
 18. По принцип това е вярно, но не бих разчитал Никога не знаеш каква верига можеш да създадеш - с едната ръка китарата, с другата ще хванеш нещо заземено и...
 19. Аз съм доскорошен потребител и голям фен на Kawai. Отскоро съм собственик на висок клас Yamaha. Мнението ми е, че Ямаха имат много добри клавиатури във високия си клас, както и в средния, но в ниския изостават. Иначе звукът на P125 е доста добър. Наскоро тествах почти всички ентри-левъл дигитални пиана в един магазин, понеже мой познат се интересуваше за детето си. В общи линии заключението ми е, че като клавиатура най-много ми хареса Roland FP30 и FP10 (те са с еднакви клавиатури), а като звук Yamaha P125. Впечатляващото при Роланд е, че имат три-сензорна клавиатура, което в тоя клас никой друг не го предлага. Това позволява доста добър контрол над клавишите, подобно на роял, понеже клавишите могат да се натискат повторно, без да трябва да се отпуснат догоре, както при другите дигитални пиана в ниския клас (и както при вертикалните акустични пиана). Това за мен е сериозно предимство. Новите Касио също имат приятна клавиатура, но ми се стори, че се натиска малко трудно в задната част на клавиша, което говори за доста късо рамо на лоста на клавиша, а това не е добре. ES110 има приятна клавиатура също, но като звук може би леко отстъпва на FP10/30 и на P125.
 20. FP10 е готино пиано в ентри левъл класа. Най-много ми харесва клавиатурата му, спрямо останалите. И като звук също не е лошо. Иначе в момента има такива софтуерни пиана, че слагат в малкия си джоб всякакви дигитални пиана от ниския, средния, че даже и високия клас. Например Garritan CFX Lite за $80. Така че е по-важна клавиатурата, звук се докарва вече в компютъра, а пианото се ползва като MIDI-контролер.
 21. ДТЗ със сигурност може да се сложи и на двупроводна инсталация, просто защитата ще сработи чак когато тръгне да изтича ток през теб. Ако има офазен корпус на електроуред например, верига ще се получи чак когато пипнеш корпуса и протече ток през теб към земята. Докато ако имаш трипроводна инсталация, корпусът е заземен и утечката веднага ще създаде ток към земята и това ще изключи бушона. Всичко това лесно се обяснява от принципа на работа на ДТЗ: очаква се всичкият ток от фазата да се върне през нулата. Всяка утечка - било то през теб (и босите ти крака до земята), или през корпуса на уреда и от там третия кабел, създава диференциална разлика, която изключва бушона. Така че и двупроводна инсталация с ДТЗ е щяла да спаси човека, макар че 30мА не са малък ток и могат да убият човек със слабо сърце, в зависимост от продължителността.
 22. От сравнително скоро по стандарт се изисква електрическите инсталации да се изграждат с дефектнотокова защита (по-правилното наименование всъщност е "диференциалнотокова", защото такъв е принципът на работа), което би спасило човека в такъв случай. Но май се изисква да имаш трипроводна инсталация. Всяка утечка на ток по-голяма от 30мА изключва бушона.
 23. CyberGene

  Тема за слушалки

  Не видях да има някаква определена тема/раздел за слушалки, търсих уж... Ако има, дайте линк Имам конкретен въпрос, но мисля, че е и добър повод да си поговорим за слушалки, та ето, правя тема Историята. Значи, имам Sennheiser HD-595 които си купих преди няколко години, за да свиря с тях на дигиталното си пиано. Взех ги на някакво безумно намаление, по препоръка от един американски пиано форум. Ползвал съм ги само за пианото, не съм слушал музика с тях. В офиса слушам с тапички от айфон, ама нещо ми омръзнаха. Донесох си 595-иците в офиса, оказа се, че са много добри за музика! Обаче колегите ме гонят, че много се чува от тях - отворен тип са И реших да потърся в нета за затворени слушалки, дето да са добри. Четох, рових, гледах клипове, накрая си купих Audio Technica ATH-M50x уж култов модел. Да, колегите не ме чуват какво слушам, но просто много дънят, някакъв бас, дето ме заболява главата от него... Отделно, че много налягане ми правят и ме болят ушите след по-продължително слушане. Но звукът им просто "не е моята чаша чай". Почна се едно голямо четене, чудене, маене... Накрая след много рисърч разбирам, че явно затворените слушалки винаги са така, от тях звук да не очаквам. И реших, че явно все пак ще трябва да си взема отворени слушалки, за да не правя компромис с музиката. През деня ще слушам по-тихо, да не преча на колегите И така, след много четене по форумите, си взех култовите Sennheiser HD-650 Взех си ги с идеята да поръчам и DAC/Preamp от нета (Dragonfly Red или Apogee Groove), защото са 300-омови, обаче се оказва, че всъщност Mac Mini-то си ми ги захранва без проблем, дори на 50% сила на звука на плъзгача са ми вече много силни. Страхотни са! Прекрасен звук, комфортни са ми, изобщо никакви оплаквания. Та въпросът ми е, при това положение имам ли изобщо нужда от DAC/preamp? Ще усетя ли някаква разлика изобщо? В нета всички казват, че да, ама те хората са си някакви аудиофили, пък аз леко имам подозрение към твърденията на повечето аудиофили Затова и предпочитам мнения на музиканти. Но лека полека почнах да се вманиачавам на тема слушалки, определено между изброените три модела усещам големи разлики, плюсове и минуси... Мания си е. Иначе, вие какви слушалки имате, с какви дакове и усилватели ги ползвате?
 24. Искам да си купя Мерцедес, но ми се вижда прекалено скъп. Ходих да говоря с тях, дават ми 10% отстъпка, но това е много малко! Иска ми се поне 50-60%. Чувам, че на служителите давали такава отстъпка, като навършат 10 години в компанията. Някой има ли такъв познат да се възползвам от отстъпката му? В замяна предлагам връзка с роднина в Опел, който може да издейства 12% отстъпка (която мен не ме устройва), както и познат, който предлага алуминиева дограма изгодно. Да сме си полезни, дето се вика?
 25. CyberGene

  Балкантон

  Има ли някакъв шанс тези плочи да се цифровизират. Има много редки записи на българска класическа музика, които ги няма никъде и в най-добрия случай някой е копирал старата си и изтъркана плоча. Само един пример: трети клавирен концерт на Владигеров с Иван Дреников. Има някаква версия в Apple Musuc, т.е. легално качена от Балкантон, но с отвратителен звук...
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.