Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Content Count

  1,670
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  76

Everything posted by CyberGene

 1. CyberGene

  Тема за слушалки

  Не видях да има някаква определена тема/раздел за слушалки, търсих уж... Ако има, дайте линк Имам конкретен въпрос, но мисля, че е и добър повод да си поговорим за слушалки, та ето, правя тема Историята. Значи, имам Sennheiser HD-595 които си купих преди няколко години, за да свиря с тях на дигиталното си пиано. Взех ги на някакво безумно намаление, по препоръка от един американски пиано форум. Ползвал съм ги само за пианото, не съм слушал музика с тях. В офиса слушам с тапички от айфон, ама нещо ми омръзнаха. Донесох си 595-иците в офиса, оказа се, че са много добри за музика! Обаче колегите ме гонят, че много се чува от тях - отворен тип са И реших да потърся в нета за затворени слушалки, дето да са добри. Четох, рових, гледах клипове, накрая си купих Audio Technica ATH-M50x уж култов модел. Да, колегите не ме чуват какво слушам, но просто много дънят, някакъв бас, дето ме заболява главата от него... Отделно, че много налягане ми правят и ме болят ушите след по-продължително слушане. Но звукът им просто "не е моята чаша чай". Почна се едно голямо четене, чудене, маене... Накрая след много рисърч разбирам, че явно затворените слушалки винаги са така, от тях звук да не очаквам. И реших, че явно все пак ще трябва да си взема отворени слушалки, за да не правя компромис с музиката. През деня ще слушам по-тихо, да не преча на колегите И така, след много четене по форумите, си взех култовите Sennheiser HD-650 Взех си ги с идеята да поръчам и DAC/Preamp от нета (Dragonfly Red или Apogee Groove), защото са 300-омови, обаче се оказва, че всъщност Mac Mini-то си ми ги захранва без проблем, дори на 50% сила на звука на плъзгача са ми вече много силни. Страхотни са! Прекрасен звук, комфортни са ми, изобщо никакви оплаквания. Та въпросът ми е, при това положение имам ли изобщо нужда от DAC/preamp? Ще усетя ли някаква разлика изобщо? В нета всички казват, че да, ама те хората са си някакви аудиофили, пък аз леко имам подозрение към твърденията на повечето аудиофили Затова и предпочитам мнения на музиканти. Но лека полека почнах да се вманиачавам на тема слушалки, определено между изброените три модела усещам големи разлики, плюсове и минуси... Мания си е. Иначе, вие какви слушалки имате, с какви дакове и усилватели ги ползвате?
 2. CyberGene

  Балкантон

  Има ли някакъв шанс тези плочи да се цифровизират. Има много редки записи на българска класическа музика, които ги няма никъде и в най-добрия случай някой е копирал старата си и изтъркана плоча. Само един пример: трети клавирен концерт на Владигеров с Иван Дреников. Има някаква версия в Apple Musuc, т.е. легално качена от Балкантон, но с отвратителен звук...
 3. Мисля, че насоките са ви добри, като аз съм дългогодишен ползвател на Kawai и съм много доволен от тях, като в крайна сметка отскоро преминах пак на Yamaha (висок клас хибридно дигитално пиано Yamaha N1X, така че не е много показателно за останалите им дигитални пиана, но все пак...) и мисля, че успяха да наваксат лекото изоставане, което имаха преди при средния и ниския клас. Касио бих препоръчал единствено в най-ниския клас и то с много уговорки. Двете пиана, на които сте се спрели, са добри, така че е изцяло въпрос на предпочитание. Ако имате възможност, пробвайте. Но няма да сбъркате с никое от тях.
 4. ^ Хаха, добре, ние поне сме спокойни вече Ама ти как ще спиш, не искам да те мисля
 5. Не знам как OCD-маниак като теб ще живее с надписа "Ω8" Карай, колкото ще караш с тоя панел и после наново!
 6. На мен реално повече ми се занимава да експериментирам с чисто електронна музика и EDM, нещо от което не разбирам почти нищо от гледна точка на музициране, иначе послушвам от тук от там. Така че повече ме влекат синтезатори, дръм-машини и такива неща. Акустични сетове и бас нещо не ме кефят, в смисъл да ги програмирам. Ако ще е акустичен бас и барабани, трябва да са си истински хора Като ще е програмиране, да е тотална електроника. Но предполагам стандартните неща, с които идва са предостатъчни за електроника.
 7. Рафо, мерси, чудих се, чудих, пък си го купих днес. Идва с доста гаджети вътре. Но има и няколко, които са за купуване и са все още на намалена цена. Ползваш ли някой от тях и ще го препоръчаш ли за покупка, докато е намален? Ето скрийншоти:
 8. Korg Gadget 2 (музикален апп за iOS) е на половин цена до 5 юни. Намалението важи и за in-app покупките. Не съм го ползвал, но чета все много яки неща за него и се изкушавам
 9. CyberGene

  Струни за пиано

  Има един човек Косьо, който поддържа пианата в консерваторията, той може да изработва струни. Не съм сигурен обаче дали струните на електромеханичните пиана на Ямаха, каквото е това, са същите като на обикновените пиана. Ако са, той ще може да направи.
 10. CyberGene

  Класическа музика

  ^ Яко. Това е от ранния период на Шонберг, когато все още е творил нещо като късен романтизъм. Много ми харесва, не го бях чувал това. Просто защото не понасям Шонберг в основния му период - сериализъм или т.нар. додекафония, в която аз лично не намирам нищо интересно - механична музика, подчинена на статистически зависимости. YMMV, дето се вика
 11. Интересно ми е колко от вас харесват и слушат малко по-целенасочено класическа музика - вълнуват се, търсят си нови записи, запознати са с диригенти, изпълнители, сравняват интерпретации, ходят често на концерти, изобщо горят за тази музика Имам усещането, че класическата музика вълнува все по-малко хора и май няма много места в българското онлайн пространство, където да се споделят отзиви за записи и изобщо да се говори за класическа музика. Едно време доста сериозно се пишеше в клубовете на дир.бг, докато не започнаха да влизат някакви анонимни класически музиканти и да тровят атмосферата с типично български междуличностни кавги и дребнотемия. И във Фейсбук има една група, в която основно се рекламират някакви пиана втора употреба от Австрия... За мое учудване открих няколко доста ерудирани членове в един затворен аудиофилски форум, но пък там основно и разбираемо се коментира техника и схеми, а музиката е оставена на един доста заден план - предимно като средство за тестване на кабели и DAC-ове Та дали тук има скрити лимонки? Или си е наистина музика за пенсионери като мен
 12. CyberGene

  Поръчка Музикер

  И аз поръчах сутринта от Muziker един Roland GO:KEYS за дъщеря ми и също сложих от тези безплатни слушалки Superlux, които между другото чета, че са много гадни
 13. CyberGene

  Поръчка Музикер

  Мерси. Май се отказах засега от Reface CP, въпреки че е доста яка машинка, но като за мен, а пък искам да купя за дъщеря ми, която няма и две години Май се спирам на Roland GO:KEYS, което пък го има налично само в Томан.
 14. CyberGene

  Поръчка Музикер

  Този сайт става ли за нещо? Досега съм пазарувал все от Томан, но там в момента нямат едно синтче (Yamaha Reface CP), което обмислям да си купя, а в muziker го има. Ако става, може и да се навия и да ти добавя и твоите неща. От София ли си, emosms?
 15. За запис ползвайте жака за слушалки.
 16. Честито! Пожелавам му приятни мигове и бързо да напредне. За MIDI трябва просто USB кабел, от тези, дето са за принтер. Но MIDI не е за да се записва аудио, ако това очакваш. То е за да се контролира софтуер, например софтуерно пиано.
 17. Имал съм и Касио, горе-долу стават, но като звук не ми харесват, аз го ползвах само като контролер. Има някакъв нов модел CDP-S100, който е на тази цена и четох, че не е лош.
 18. Да, забравих за P45, според мен е по-добре от Корг. Имах навремето един MIDI контролер със същата механика GHS и на него научих няколко етюда на Шопен и първата балада Не че е нещо особено, но върши работа.
 19. Korg B1 е абсолютният минимум. Аз лично бих се насочил към Roland FP30, който има по-добра клавиатура с три сензора и доста по-добър звук. Корг никога не са били добри в пианата. Но за тези пари толкова. Ако не можете да си позволите да дадете повече пари, Коргът ще върши работа, поне е с хамър клавиатура. За съжаление той няма MIDI изход, така че няма да можете да го ползвате като контролер към компютър, за да го позлвате със софтуерни пиана, които имат по-хубав звук.
 20. Не че съм защитник на дигиталните пиана (аз например си продадох дигиталното пиано и си купих хибридно: Yamaha с механика от роял, разликата е огромна), но не смятам, че трябва да се отхвърлят напълно Един от най-големите ни пианисти Евгени Божанов твърди, че вкъщи има само Clavinova. Ясно е, че акустичното е най-добрият избор за един сериозен класически пианист, но в тоя случай говорим за рояли. Вертикалните пиана са с механика, която не позволява да се произведе отново тон, ако преди това не е отпуснат напълно догоре клавишът и това създава доста кофти навици. Аз съм израснал на вертикално пиано и ми трябваше доста време да се отуча от това. Не че е болка за умиране, но дори да игнорираме този недостатък, приличните започват от поне 1500лв нагоре на старо. Жената преко сили е дала 500лв за тая Артезиа. Определено ще е трудно да си купи хубаво акустично пиано. Не искам да подценявам детето, определено е музикално, щом има абсолютен слух, но от клипчето е все още рано да се съди дали трябва да се инвестира в скъпо акустично пиано. Ако ще е дигитално, трябва да е задължително с хамър механика. Прилично дигитално според моето мнение е по-добре, отколкото старо руско акустично, а само такива се намират под 1000лв. Въпрос на късмет де. Иначе ако бюджетът се вдигне над 1000лв, може и да се мисли за акустично пиано. Не пречи да се консултирате с някой акордьор, понякога изпадат страхотни оферти.
 21. Аз покрай моето изчетох толкова много материали и експериментирах толкова много, че в момента мога да правя регулация на механика на рояли, абсолютно всеки един показател и параметър на това знам как се прави От дълбочина на клавиша, афтъртъч, ударно разстояние, ескейпмънт точката, репетишъна.... абе всичко.
 22. Мерси, няма смисъл значи. Моето е 85 клавиша, но с двойна репетиция, това ми беше основно изискване към моя човек, който ми го намери.
 23. За колко пари го продават? Аз си правя собствен MIDI-контролер от механика на роял: Тази механика във видеото, която ползвам, е стогодишна, но доста запазена, обаче ме дразни, че е 85 клавиша. Бих купил този роял, ако е на приемлива цена, предимно заради клавиатурата и ако е по-добра от тази, която имам.
 24. От изброените най-добра клавиатура има CN27. RHIII е най-добрата от недървените клавиатури на Каваи.
 25. За дете, особено даровито, си трябва хамър механика. Най-добре хубаво акустично пиано, разбира се. Ако ще е дигитално пиано, само от известните марки: Yamaha, Kawai, Roland, евентуално Casio, Korg. Всичко друго е пълен компромис, особено някакви кучи марки като Артезиа. Ако е прав колегата, че не е с хамър механика, а с пружини, наистина е престъпление за детето, особено щом е даровито. П.П. За този модел специфично е обяснено, че има semi-weighted клавиатура, което означава, че не е с механика, а с пружини. На ваше място бих го върнал и бих взел нещо с хамър механика. Разбирам, че бюджетът ви е наистина ограничен, щом сте дали 500лв. Най-евтиното пиано в Томан с хамър механика е Korg B1, 700лв. Напънете се, дайте още 200лв, но не правете компромис с клавиатурата. А звук може и от софтуер после да се добави, но клавиатурата е най-важното нещо.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.