Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Content Count

  1,667
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  75

Everything posted by CyberGene

 1. CyberGene

  Струни за пиано

  Има един човек Косьо, който поддържа пианата в консерваторията, той може да изработва струни. Не съм сигурен обаче дали струните на електромеханичните пиана на Ямаха, каквото е това, са същите като на обикновените пиана. Ако са, той ще може да направи.
 2. CyberGene

  Класическа музика

  ^ Яко. Това е от ранния период на Шонберг, когато все още е творил нещо като късен романтизъм. Много ми харесва, не го бях чувал това. Просто защото не понасям Шонберг в основния му период - сериализъм или т.нар. додекафония, в която аз лично не намирам нищо интересно - механична музика, подчинена на статистически зависимости. YMMV, дето се вика
 3. Интересно ми е колко от вас харесват и слушат малко по-целенасочено класическа музика - вълнуват се, търсят си нови записи, запознати са с диригенти, изпълнители, сравняват интерпретации, ходят често на концерти, изобщо горят за тази музика Имам усещането, че класическата музика вълнува все по-малко хора и май няма много места в българското онлайн пространство, където да се споделят отзиви за записи и изобщо да се говори за класическа музика. Едно време доста сериозно се пишеше в клубовете на дир.бг, докато не започнаха да влизат някакви анонимни класически музиканти и да тровят атмосферата с типично български междуличностни кавги и дребнотемия. И във Фейсбук има една група, в която основно се рекламират някакви пиана втора употреба от Австрия... За мое учудване открих няколко доста ерудирани членове в един затворен аудиофилски форум, но пък там основно и разбираемо се коментира техника и схеми, а музиката е оставена на един доста заден план - предимно като средство за тестване на кабели и DAC-ове Та дали тук има скрити лимонки? Или си е наистина музика за пенсионери като мен
 4. CyberGene

  Поръчка Музикер

  И аз поръчах сутринта от Muziker един Roland GO:KEYS за дъщеря ми и също сложих от тези безплатни слушалки Superlux, които между другото чета, че са много гадни
 5. CyberGene

  Поръчка Музикер

  Мерси. Май се отказах засега от Reface CP, въпреки че е доста яка машинка, но като за мен, а пък искам да купя за дъщеря ми, която няма и две години Май се спирам на Roland GO:KEYS, което пък го има налично само в Томан.
 6. CyberGene

  Поръчка Музикер

  Този сайт става ли за нещо? Досега съм пазарувал все от Томан, но там в момента нямат едно синтче (Yamaha Reface CP), което обмислям да си купя, а в muziker го има. Ако става, може и да се навия и да ти добавя и твоите неща. От София ли си, emosms?
 7. За запис ползвайте жака за слушалки.
 8. Честито! Пожелавам му приятни мигове и бързо да напредне. За MIDI трябва просто USB кабел, от тези, дето са за принтер. Но MIDI не е за да се записва аудио, ако това очакваш. То е за да се контролира софтуер, например софтуерно пиано.
 9. Имал съм и Касио, горе-долу стават, но като звук не ми харесват, аз го ползвах само като контролер. Има някакъв нов модел CDP-S100, който е на тази цена и четох, че не е лош.
 10. Да, забравих за P45, според мен е по-добре от Корг. Имах навремето един MIDI контролер със същата механика GHS и на него научих няколко етюда на Шопен и първата балада Не че е нещо особено, но върши работа.
 11. Korg B1 е абсолютният минимум. Аз лично бих се насочил към Roland FP30, който има по-добра клавиатура с три сензора и доста по-добър звук. Корг никога не са били добри в пианата. Но за тези пари толкова. Ако не можете да си позволите да дадете повече пари, Коргът ще върши работа, поне е с хамър клавиатура. За съжаление той няма MIDI изход, така че няма да можете да го ползвате като контролер към компютър, за да го позлвате със софтуерни пиана, които имат по-хубав звук.
 12. Не че съм защитник на дигиталните пиана (аз например си продадох дигиталното пиано и си купих хибридно: Yamaha с механика от роял, разликата е огромна), но не смятам, че трябва да се отхвърлят напълно Един от най-големите ни пианисти Евгени Божанов твърди, че вкъщи има само Clavinova. Ясно е, че акустичното е най-добрият избор за един сериозен класически пианист, но в тоя случай говорим за рояли. Вертикалните пиана са с механика, която не позволява да се произведе отново тон, ако преди това не е отпуснат напълно догоре клавишът и това създава доста кофти навици. Аз съм израснал на вертикално пиано и ми трябваше доста време да се отуча от това. Не че е болка за умиране, но дори да игнорираме този недостатък, приличните започват от поне 1500лв нагоре на старо. Жената преко сили е дала 500лв за тая Артезиа. Определено ще е трудно да си купи хубаво акустично пиано. Не искам да подценявам детето, определено е музикално, щом има абсолютен слух, но от клипчето е все още рано да се съди дали трябва да се инвестира в скъпо акустично пиано. Ако ще е дигитално, трябва да е задължително с хамър механика. Прилично дигитално според моето мнение е по-добре, отколкото старо руско акустично, а само такива се намират под 1000лв. Въпрос на късмет де. Иначе ако бюджетът се вдигне над 1000лв, може и да се мисли за акустично пиано. Не пречи да се консултирате с някой акордьор, понякога изпадат страхотни оферти.
 13. Аз покрай моето изчетох толкова много материали и експериментирах толкова много, че в момента мога да правя регулация на механика на рояли, абсолютно всеки един показател и параметър на това знам как се прави От дълбочина на клавиша, афтъртъч, ударно разстояние, ескейпмънт точката, репетишъна.... абе всичко.
 14. Мерси, няма смисъл значи. Моето е 85 клавиша, но с двойна репетиция, това ми беше основно изискване към моя човек, който ми го намери.
 15. За колко пари го продават? Аз си правя собствен MIDI-контролер от механика на роял: Тази механика във видеото, която ползвам, е стогодишна, но доста запазена, обаче ме дразни, че е 85 клавиша. Бих купил този роял, ако е на приемлива цена, предимно заради клавиатурата и ако е по-добра от тази, която имам.
 16. От изброените най-добра клавиатура има CN27. RHIII е най-добрата от недървените клавиатури на Каваи.
 17. За дете, особено даровито, си трябва хамър механика. Най-добре хубаво акустично пиано, разбира се. Ако ще е дигитално пиано, само от известните марки: Yamaha, Kawai, Roland, евентуално Casio, Korg. Всичко друго е пълен компромис, особено някакви кучи марки като Артезиа. Ако е прав колегата, че не е с хамър механика, а с пружини, наистина е престъпление за детето, особено щом е даровито. П.П. За този модел специфично е обяснено, че има semi-weighted клавиатура, което означава, че не е с механика, а с пружини. На ваше място бих го върнал и бих взел нещо с хамър механика. Разбирам, че бюджетът ви е наистина ограничен, щом сте дали 500лв. Най-евтиното пиано в Томан с хамър механика е Korg B1, 700лв. Напънете се, дайте още 200лв, но не правете компромис с клавиатурата. А звук може и от софтуер после да се добави, но клавиатурата е най-важното нещо.
 18. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  Аз не пиша нито там, нито тук Честно казано толкова много неща се казаха през годините тук, а вече и там има много качествен материал, че не виждам нито с какво мога да помогна, нито да науча. Като за научаването веднага подчертавам, че не е да твърдя, че знам всичко, а че просто това е едно "кафе" в крайна сметка Не е рокет сайънс. Докарал съм го да си правя хубаво кафе два пъти на ден... Чак толкова какво да му се втелясвам повече от това, предпочитам и без това малкото си останало свободно време да го прекарвам в свирене, вместо в чак толкова много умуване по кафеджийството
 19. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  Добре дошъл! Надявам се да не съм те подвел за Дедиката. Предполагам, че основно от мелачката е идвал проблемът, защото аз бях с Еурека. Но така или иначе си направил добре с пълния ъпгрейд! Погледнах рокетите, които си избрал - страхотни са! И много красиви. Пожелавам много приятни забавления с техниката и разбира се ароматно кафе!
 20. CyberGene

  Midi To Usb

  Не мисля, че съобщаваш някаква специална новина, такива кабели се продават от години нявсякъде и са много евтини. Не е имало нужда чак от Чехия, но както и да е, важното е да си доволен
 21. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  На мен така и не ми пратиха дистрибутор като за моята цедка, явно няма... Търсенето продължава. От друга страна тоя тампер, който го имам и е подобен на дистрибутор ми върши доста добра работа, защото се настройва на каква дълбочина да тамперира - нали има ръб. Така се получава перфектно хоризонтиране и мисля, че ми се подобри екстракцията леко, тече си винаги централно, преди имаше склонност да отива нанякъде, ако съм килнал повърхността. Та почвам да си мисля дали има смисъл от дистрибутор, аз с почукване на кошницата няколко пъти достатъчно добре разпределям кафето, по-важно ми се струва да е хоризонтирано.
 22. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  Ами те се сменят тези накрайници. Пратили са ми с накрайник тампер. Нещо си бяха объркали снимките. Сега чакам и дистрибутор.
 23. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  В оня другия нов кафеджийски форум писах, че и аз съм си взел такъв дистрибутор, пристигна, но се оказа се, че са ми пратили друг тип (без перка отдолу), та поръчха сега правилния - като на снимката. Та и аз чакам и ще кажа как е. То вече не знам там ли да пиша, тук ли, на двете места ли
 24. Еми да де, същата работа. Ти нали ги знаеш всеки до-ключ на колко е, защо трябва да ти го казва някой? Средната част на символа за до-ключ се слага така, че да посочва на коя линия седи средно до. Аз съм свирил само от алтовия до-ключ - този, който се ползва за виолата и си знам, че там нотите все едно на половин тон (и една октава) под тези на сол ключ. Примерно виждам нотата ми (по сол ключ), а свиря всъщност фа (с октава надолу). И те така и за останалите ключове. Задачата е много тегава, признавам, но си трябва просто свирене
 25. Съвет трудно мога да ти дам, аз също съм се пробвал да свиря от оркестрови партитури и ми е било голям зор, но магическа пръчка за тези неща няма, просто на всеки ключ различните ноти стоят на различно място. Научаваш го кое е и свириш, трябва си практика. То е като със сол и фа ключ, няма разлика Пак да кажа: ако питаш дали има някакъв трик, дето някой да ти го покаже и от утре да почнеш да го четеш като сол ключ - няма
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.