Jump to content
Българският форум за музиканти

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 08/10/2019 in Posts

 1. 2 points
  Не мога да не споделя този трибют на Малмстийн, в изпълнение на моя приятел от Хърватия - Igor Paspalj https://www.youtube.com/watch?v=5hZTsY-tf1s Приятно гледане :)
 2. 1 point
  Винаги всичко е временно- окабеляването е след доста умуване...
 3. 1 point
  ДТЗ със сигурност може да се сложи и на двупроводна инсталация, просто защитата ще сработи чак когато тръгне да изтича ток през теб. Ако има офазен корпус на електроуред например, верига ще се получи чак когато пипнеш корпуса и протече ток през теб към земята. Докато ако имаш трипроводна инсталация, корпусът е заземен и утечката веднага ще създаде ток към земята и това ще изключи бушона. Всичко това лесно се обяснява от принципа на работа на ДТЗ: очаква се всичкият ток от фазата да се върне през нулата. Всяка утечка - било то през теб (и босите ти крака до земята), или през корпуса на уреда и от там третия кабел, създава диференциална разлика, която изключва бушона. Така че и двупроводна инсталация с ДТЗ е щяла да спаси човека, макар че 30мА не са малък ток и могат да убият човек със слабо сърце, в зависимост от продължителността.
 4. 1 point
  ...и дето да гадаеш дали ще се размаже или не - най-добре драсни нещо някъде с перманентен маркер и след това пробвай да го лакираш. Ако се размаже, търсиш лак на друга основа и т.н., щото директна проба на сляпо върху автографа не е много добра идея.
 5. 1 point
  От сравнително скоро по стандарт се изисква електрическите инсталации да се изграждат с дефектнотокова защита (по-правилното наименование всъщност е "диференциалнотокова", защото такъв е принципът на работа), което би спасило човека в такъв случай. Но май се изисква да имаш трипроводна инсталация. Всяка утечка на ток по-голяма от 30мА изключва бушона.
 6. 1 point
  Структурното окабеляване е под всякаква критика!
 7. 1 point
 8. 1 point
  Пробва ли да изолираш с изолирбанд масата на щепсела на лаптопското захранване? Доста често проблемите идват точно от там, а като казвам "масата" имам предвид третия страничен извод - сложи му 2 пласта изолирбанд (понеже лесно се къса) и пробвай.
 9. 1 point
  Ето: https://ibb.co/GtypG1z Tова не е в никакъв случай финална схема, може да се оптимизира и трябва да се тества, да се сложат защити и т.н. Идеята е в общи линии: Първо стъпало: Диференциална двойка с хубаво токово огледало с ООВ и стабилен генератор на ток с високо изх. съпротивление. Второ стъпало: усилвател на напрежение (с повторител), захранен пак от генератор на ток, стабилизиран с двуполюсна компенсация (C2, C3, R12) за повече ООВ на високи звукови честоти. Тук има възможност за нестабилност, затова точните стойности трябва да се определят експериментално. Трето стъпало: повторители (Q11, Q18) и усилватели на мощност (Q12, Q16, Q17). Долната половина на крайното стъпало е генератор на констанрен ток, който се задава от R16. Може да се ползват и повече транзистори в паралел (4 - 5). Тъй като това е клас А усилвател, КПД в общи линии няма да се влоши с увеличаването на броя на транзисторите. Странната схема с ОУ измерва тока през слушалките и променя тока на генератора, в синхрон с тока през слушалките. Идеята е, да не се задава твърде голям ток на покой, защото така се получава много голямо разсейване на топлина, особено ако подберем голям ток на покой, при който усилвателят да работи добре и с 8-омови слушалки. Ако разсейваната топлина не е проблем (повече транзистори, добро охлаждане, мощно захранване), може просто да се зададе достатъчно голям ток на покой, за сметка на нищожното КПД. Друг вариант е, в зависимост от товара на слушалките, с ключ да се превключва стойността на R16, така че при по-високоомни слушалки, да се избира по-малък ток на покой на генератора. Схемата с ОУ може и да се махне, а товара да се заземи направо към земя. Тя просто позволява избор на ток на покой, с около 40% по-малък от тока на покой без нея. Ако все пак искаме да оставим схемата с ОУ, за да постигнем минимално като за Клас А усилвател разсейване на топлина, можем да намалим още повече стойността на R27, но да увеличим коефициента на усилване на ОУ стъпалото. Понеже цялата тази част от схемата (генератора на ток + ОУ) е на практика извън обратната връзка на усилвателя, би трябвало всякакъв шум, създаден от ОУ, да се потиска добре от ООВ на усилвателя. Дали тази схема би създала нестабилности, следва да се установи експериментално.
 10. 1 point
  Антелоп дискрет бейсик 4 за 500 лв. Но има условие - За да получиш трябва да дадеш ( ядеш). Има едно цяло прасе 55 килограма, заклано по указ на Партията! ( прасетата са стотици хиляди, но едно е достатъчно) Задачата е да се изяде, но без помощ от приятел. И задължително под съпровод на музиката на Карнивор ( групата на Питър Стийл преди Тайп о Негатив). Готов ли си !!!? Вземи пример от нашата градоначалничка, която в името на съгражданите си, е готова да се жертва , хеле пък щом началника и даде благословия. Аксиомата - За да получиш, трябва да дадеш, е абсолютно валидна и за родовообщиският строй и за феодализма и за капатализма и за соца и за мутро олигархията и за каквото там ще последва. Теологично, Бог също не ти дава безвъзмездно своята любов. Ти трябва да повярваш в него, без да си го видял и тн.
 11. 1 point
  Много нахално. Тоя си представя служителите на Antelope BG като някакви изпростели схемаджии, даващи крупни отстъпки под масата на случайници срещу лична изгода. Тая тема от една страна излага форума, че има такива неадекватни потребители, дето свободно си пишат каквито небивалици им хрумнат, от друга засяга реномето на компания и служители.
 12. 1 point
  Искам да си купя Мерцедес, но ми се вижда прекалено скъп. Ходих да говоря с тях, дават ми 10% отстъпка, но това е много малко! Иска ми се поне 50-60%. Чувам, че на служителите давали такава отстъпка, като навършат 10 години в компанията. Някой има ли такъв познат да се възползвам от отстъпката му? В замяна предлагам връзка с роднина в Опел, който може да издейства 12% отстъпка (която мен не ме устройва), както и познат, който предлага алуминиева дограма изгодно. Да сме си полезни, дето се вика?
 13. 1 point
  Знам един колега от програмистка група, който до неотдавна работеше там. Не се познаваме лично, но дори и тогава не бих го занимавал с подобни алабалистики. Ако Antelope са ти над бюджета, то просто се насочи към друго решение.
 14. 1 point
 15. 1 point
  През декември излезе новия ни албум. Ето тук можеше да го чуете:
 16. 0 points
  https://www.dnes.bg/stranata/2019/08/13/29-godishen-pochina-sled-tokov-udar-ot-elektricheska-kitara.419555 Не пише какъв е бил усилвателя- лампов или солид стейт.
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.