Jump to content
Българският форум за музиканти

Кларинет (помощ)


Recommended Posts

Здравейте !

Значи моят въпрос е мога ли да се науча на кларинет от доста години вече свиря на кавал ,но реших да опитам с клариента.

И ,за да не давам пари на празно (все пак е скъп инструмент ) реших да попитам опитните кларинетисти във форума.

Дали ще е в плюс това ,че свиря на кавал или не оказва влиание върху свиренето ?

 

Благодаря предварително ...

Edited by esb91
Link to comment
Share on other sites

Не ти е кой знае какъв плюс, това че свириш на кавал. Предимството, което имаш, е че и двата иструмента са духови, но до тук приликите помежду им се изчерпват.

 

Ако имаш други въпроси, задавай ги.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора :)

Доста се колебая дали да си купя кларинет не е много евтин инструмент мисля да си взема някой от ръка ... чудно ми е дали ще се науча ,но все пак ще пробвам ,а и ми казват ,че е минало времето ми да се уча ...... ако някой има кларинет за продан до 200 лв да пише :)

Edited by esb91
Link to comment
Share on other sites

Наистина малко ти е минало времето тепърва да се учиш. Имай предвид, че кларинетът е инструмент, който изисква постоянство и свирене години наред, за да постигнеш нещо.

 

Един съвет: Не купувай евтин кларинет! Най-добрият вариант, е ако можеш да вземеш от някого (на доверие) що годе свестен инструмент за известно време и просто да видиш ще стане ли работата или не. А не да дадеш няколко стотин лева за ученически инструмент, който напрактика няма да ти върши абсолютно никаква работа.

Edited by Мартин87
Link to comment
Share on other sites

Ами аз съм пробвал някои мелодии на слух ги докарвам (разбира се след като свиря известно време половин-един час)

А и ние свирим по сватби ако мога да се усъвършенствам колкото за сватбите ще е добре :)

Edited by esb91
Link to comment
Share on other sites

Похвално е човек да иска да научи, да опита нещо ново!

Малко късно е на 19 години да се захващаш с нов музикален инструмент, ако амбицията ти е да станеш "велик". Но от друга страна, кьоравият с едно око е окат за слепите! Пък и на местни веселби изискванията не са толкова големи. Важно е, колко силно е желанието. Но:

- В случая не е толкова важен въпросът с цената на инструмента, а неговата изправност.

- Същото важи и за налучкването "на слух": правилната апликатура /с кои клапи се взимат тоновете/ е преди научаването на нотите.

И накрая...ако си решил нещо - направи го!

Link to comment
Share on other sites

Аз съм кларинетист и ... на твоята възраст реших, че искам да се науча да свиря на кавал ( видя ми се най-близо до кларинета) и постигнах прилично ниво за привидно кратко време отидох на един урок където ми дадоха школа и най-вече ме интересуваше дали съм заучил погрешни неща. Кларинета ми помогна много относно техника и бързина. Не си купувай кларинет за 200 лв. защото ще дадеш след това най-вероятно още толкова ( а може и повече ) за ремонт Задължително трябва да отидеш обаче на няколко урока в началото за да ти покажат правилната постановка. При мен е идвало едно момче което се е учило само .... е да не ви казвам какви комбинации правеше за някой тонове направо ме учудваше как не е намерил правилният като е ... логично да се изсвирва по този начин. И... ще се научиш Късно е но не означава, че няма да се научиш на против човек на подобна възраст възприема много по - бързо някой неща от колкото на 10г. А си музикант и ще знаеш какво да търсиш и ще имаш много по - голям самоконтрол което е много важно. аз ти препоръчвам да събереш около 600 лв. и да си купиш нов е .. да китайски но е пъти по - хубав от някой чешки кларинет. Чешкият кларинет ще ти вземе здравето особенно както искаш да свириш по сватби. Арналд и сонс има едни китайски които са значително по - отворени от чешкият а за една свадба това е най - важното особено ако няма озвучаване и т.н. Рой Бенсан също са евтини но не ти го препоръчвам. на подобна цена са но арналда е по - добърили поне миналата година беше така. То при тези кларинети качеството се мени май с месеци ( от моята практика това показва един с един не е еднакъв но ги предпочитам пред Аматито ) няма да изброявам предимства и недостатъци защото не това е темата ако някой го вълнува да пита :)

Успех!!! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Значи щом имаш желание ще се научиш.Лично Аз свиря на гайда от 8 години (на 15) съм и започнах преди 1 година кларинет.За една година научих много и си заслужаваше.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Значи щом имаш желание ще се научиш.Лично Аз свиря на гайда от 8 години (на 15) съм и започнах преди 1 година кларинет.За една година научих много и си заслужаваше.

 

Хах... аз съм напълно идентична ситуация! :D

 

 

 

esb91, можеш! (= Въпроса е искаш ли?. Който ти казва, че е късно те лъже, сърцето ако ти иска ще се научиш. Естествено, че умението да свириш на кавал ще ти е от полза учейки кларинета. Имаш основа в-у която да стъпиш и няма да го гледаш, като индианец. За 200 лв обаче кларинет не можеш да вземеш, за 400 също(лично мнение). Аз си взех немски(вурлицер) втора ръка за 600лв уж след основен ремонт и много хвалби от продавача(майстор на кларинети в Сф при пожарната), и после много патих.

Edited by Oxus
Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Здравейте искам да попитам за кларинетите,защото аз мога да свиря на клавир(синтезатор)и на барабани,но реших че искам да се уча на кларинет. Поръчах си цената варира около 200лв, просто искам мнения от такива,където са минали през този път дали е много трудно как точно се използват клапите ако така се наричат,защото без да ги ползваш не знам дали може до сега никога не съм свирил на духов инструмент те първа започвам. 

Link to comment
Share on other sites

Така от дистанция няма да е лесно да те научат да свириш на кларинет. Защо просто не отидеш до някой кларинетист да ти покаже на място тънкостите на звукоизвличане от инструмента, защото на пръв поглед и на клипове всичко изглежда доста лесно. Ти с клапите ще се оправиш по някое време, особено ако имаш някаква елементарна представа от ноти, размери и др. подобни, но инструментът свири с въздух, а не е все едно как постъпва този въздух в него. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.