f1_sound Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 Ами то си е истина че няма такова студио Цитирай
yamaha Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 Ами то си е истина че няма такова студио Айде бе...ако съдя по ценоразписите на студията във Варна, София и други градове, оставам с впечатление, че в БГ има поне 50 бр. мастеринг-студия (или поне толкова на брой хора, които са чували някъде думата "мастеринг" ) Ами...няма и как да има, тъй като обзавеждането на едно такова студио, вършещо само тази дейност е доста скъпо удоволствие - нито мониторите са такива като нашите (за смесване), нито пултовете им приличат дори и малко на стандартен пулт с 'плъзгачи' (често дори и липсват такива), за останалите скъпо-струващи хардуерни модули не искам и да споменавам....а да не говорим, че не всеки може качествено да работи като мастеринг инженер - доста хора могат да смесват добре, но много малко - да мастерират добре....там е е*аси изтънчената работа...трябва да хващаш разлики в динамиката под децибел, да си абсолютно наясно като врътнеш това и онова (и то с минимална стойност) какво точно ще се случи още преди да го врътнеш...и куп други похвати от "висшия пилотаж". И колко човека и групи ще си позволят да плащат скъпо и прескъпо само за мастеринг на албума си, който е ясно в какъв тираж се издава... Именно затова студията в БГ предлагат комплексната услуга "3 в 1" - тракинг, смесване и мастеринг...и всички знаем "качествата" на устройствата "много в 1" - копир+скенер+принтер...или пък дъно с вградено видео и аудио...абе...вършат работа, но само дотам. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Има, но с уговорката, че в България схрускват първите пет-шест черньовци от думите 'псевдомастеринг' и 'квазимастеринг'. Цитирай
VSTi Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 (Редактирано) Аз продължавам да твърдя че в България НЯМА мастеринг студио. съгласен, това е творчество, съчетано с много практика, а при липсата на реален музикален, следователно и звукозаписен пазар при нас просто няма конкуренция... А иначе всеки , който има компютърче, със саундбластер, кюбейс, и малко плъг-ини с хубави картинки смята че има студио, следователно прави мастеринг....... Ето ви един мастер за 2 минути - експортваме, слагаме L2 с някой пресет, вдигаме честотно RMS-a и сме готови... п.с. ама е важно и задкомпютърното устройство, а и май трябва да се слуша.... Поздрави на всички! Редактирано Ноември 30, 2007 от VSTi Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Аз лично не отбирам много от мастеринг (да не кажа хич) затова правя така : правя , струвам , докато почне да ми харесва . Нужно ли е да имаш инж. образование , че да го направиш ? Цитирай
synchu Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Да. Или поне еквивалентно четене на книги Цитирай
VSTi Отговорено Декември 7, 2007 Отговорено Декември 7, 2007 Аз лично не отбирам много от мастеринг (да не кажа хич) затова правя така : правя , струвам , докато почне да ми харесва . Нужно ли е да имаш инж. образование , че да го направиш ? А като започне да се харесва на повече хора, и на повече различни места....значи вече сме направили добър продукт..... Цитирай
R M X Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Никога не миксирай, ако не си сигурен, 4е можеш това!!! Цитирай
Dylan_101 Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Никога не миксирай, ако не си сигурен, 4е можеш това!!! Добре че това правило не се спазва, защото иначе нямаше да има миксинг-инджинери. 1 Цитирай
sw1tched Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Или по-скоро щеше да е пълно с хоро, които са некомпетентни, но сигурни в уменията си. Цитирай
Kamenitza Отговорено Май 17, 2008 Отговорено Май 17, 2008 Слушал съм много групи, но останах с обеждението си че Europe са с най-добър "саунд" Цитирай
BlackCorsair Отговорено Май 18, 2008 Отговорено Май 18, 2008 ^ луда работа ....тва през 1986 на световното първенство по "саунд"ли 1 Цитирай
Pif Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 Естественно, че е гаден звука в БГ. Не може по студията да ми работят самозвани музиканти и певци и да стават нещата след това. Това, че си добър изпълнител не те прави добър тонрежисьор. Не гарантира, че чуваш добре честотно и спектрално и още по малко, че знаеш какво чуваш/слушаш. Всеки взел техника и айде - студио. ЗАЩО "големите", разбирай задокеанските творения звучат добре на каквото и да ги пуснеш. Кеф ти на ВЕФ, кеф ти по радио, телевизия, дръжкофон и какво ли не - пак звучат добре. А наще ... ако са на що годе прилични колони - ще изкара нещо, ако го пуснеш на ВЕФ - може да ти отнеме време да познаеш кое е парчето. Звука не се прави от техниката. Давам за пример 60-70-те години. И дори 80-те. Каква техника с какви параметри са имали тогава, че са успявали да направят звук дето е недостижим в момента в БГ. Та дори най евтините Много-в-едно имат по добри параметри от тогава. И в БГ има къдърни тонрежисьори. Даже познавам няколко и като слушаш продукцията им можеш да си помислиш че е нещо ... голямо. А единият пише музика, записва с едни стари руски микрофони от времето на баба ми и едно 2 канално евтино конверторче. Само, че като пуснеш творенията му и имаш чувството, че слушаш звука на високобюджетен филм от Холивуд. Няколко са такивата хора в БГ и това ниво не се достига като музикант, изпълнител или певец а поне 20 години работа като тонрежисьор, със съответното образование от консерваторията. А за мастеринг има такива хитри трикове, че може да му падне шапката на човек само като ги види/чуе ама не стават с плъгин-и. Когато ми показаха как с едно движение от глухият ми и скучен микс става ярко и добре звучащо парче бях смаян. Никакви плъгини, никакви процесори. След година - две работа по този начин човек се научава и започва да го докарва така, че и смесванията да му звучат като мастериран звук, но това е друга тема. Всичко е въпрос на мислене, мислене, слушане и пак слушане. И то слушане на големите за да се научим. 2 Цитирай
vhcs Отговорено Юли 11, 2008 Отговорено Юли 11, 2008 Всеки взел техника и айде - студио. ехехе, и мене ме бройте към тия екземпляри .... ама не се изживявам като тонрежисьор и за сега мажем само върху собственото си творчество, но разбира се с чужда помощ. Важното е човек да е наясно къде се намира като ниво и да не хвърчи из облаците .... но това важи за абсолютно всяка професия аре със здраве и поздрави на вискчи Алекс Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Декември 14, 2008 Отговорено Декември 14, 2008 ^ луда работа ....тва през 1986 на световното първенство по "саунд"ли Не може да спориш, че Юръп са с най-якия саунд, защото е така Цитирай
Recommended Posts