Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с пръстите


Beautiful_mind

Recommended Posts

Мда... аз точно това правя, слайдове на тънките струни :D Изобщо май доста се изхвърлих да започвам направо с разучаването на песен, без да знам и един акорд.

Ама пустото му желание да свиря Nothing else matters ... :)

Мерси отново за съветите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Доста хора са почнали с тази песен, тъй като се създава едно според мен не съвсем правилно впечатление, че е лесна. В нея има съчетани доста техники, като хамер он/пул оф, слайдове, акорди с баре, които макар да са не толкова сложни за изпълнение в конкретния случай, доста натоварват несигурната ръка на начинаещия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, ми аз до колкото си спомням за 2 седмици свикнах, всъщност незнам защото имах огромно желание и свирех с часове, но по-хубаво си вземи найлонови струни, аз мисля че те вадят по-хубав звук и е по-лесно само дето соло неможеш да правиш, а натинг елс метърс-бъди търпелива.Гледай за сега да учиш по-лесни мелодии, докато се усетиш ще свикнеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е търпението, според мен ако си настойчива и не се откажеш, ще я разучиш и преди дори да научила ноти или акорди!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата и не става за найлонови струни. Послушай колегите и си дай почивка и после с постепенно натоварване и постоянство ще стане.

Много зависи какво свириш.

От доста години свиря и на ел и на класическа, но при прекаляване и при мен се получава от време на време, наскоро се бях заинатил над едно соло с много бендове и 10-ките с които свиря направо ми свалиха кожата от безименният пръст и 3-4дни не можах да пипна китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естетиката се нарушава, когато имаш маникюр само на дясната ръка, а на лявата - не. Бавно и търпеливо ще се преодолее този проблем.

 

Така или иначе при класическите китаристи е неизбежно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то е неизбежно при всички китаристи/ки, щото малко не мога да си представя по грифа с орлови нокти да натискаш струните. :)

 

По темата - мен като ме боляха пръстите преди няколко месеца, откакто почнах отново след години пауза да жуля пак на електричката, един ден не издържах и аз си бандажирах пръстите на лявата ръка с лейкопласт. Работи! :thumbs_up: Малко странно беше усещането, ама е търпимо... след няколко седмици ми минаха и мазоли и всичко както си му е ред.

Редактирано от GRiND BaSTaRD
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът ми е наистина ли няма друг начин? Нещо да си сложа на пръстите? Учудвам се, че няма някакъв аксесоар за това или поне аз не знам!? Някакви идеи? Някой да е пробвал нещо? Или всички карате "на голо" :)

:godbless: Сетих се! :) Може да се пробва с добре познатия на жените аксесоар - напръстник, чийто звук ще е подходящ за песните на "Металика" :thumbs_up:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто като те заболят много пръстите, спри за деня и си почини. Ако на следващият ден още като хванеш китарата и те заболят, си почини още ден. Не почивай обаче, докато съвсем отмине болката, защото иначе ще трябва отново и отново да минаваш през този етап.

 

На мен ми се струва по-удачно да потренираш само с основни акорди, за да ти се постегнат пръстите и да избягваш слайдове и бендове като за начало, особено на тънките струни, че това допълнително ще ти натовари възглавничките.

 

Според мен, щом като момичето свири от 2 дена, то тя трябва за момента и за 3-4 седмици напрет да забрави за слайдове и бендове, в момента със слайдове и бендове, може само да си разрани пръстите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Слайдове и бендове, а? И дабъл хендите също, че ще я заболят и на дясната ръка възглавничките :thumbup: ... Момичето свири от два дни бе, бате, в к'ви филми я вкара?

 

"Трай, бабо, за хубост" е положението, друга истина няма, а това с лейкопластите и напръстниците го забрави! И моят съвет е обаче първите стъпки да бъдат правени на пластмасови струни. Именно поради факта, че бендовете идват малко по-късно, в началото металните нямат особен смисъл - другото може да се прави на пластмасови. Не че и на метални няма да се научиш де ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и един чалъм който НЕ препоръчвам - капваш по капка секундно лепило на върховете на пръстите и става като коричка отгоре. Тва решава временно проблема с болката, но е грозно :) Концентрирай се върху музиката и неща, които са ти приятни и лесни в началото. Ако все пак решиш да пробваш внимавай да не си залепиш пръстите някъде :thumbup:

 

Nothing else никак не е проста песничка ако искаш да я изсвириш като хората, но като за начало пропускай моментите, които са ти трудни - бендове, барета... слайдовете не натоварват чак толкова пръстите(внимавай със стари грапави струни, които направо могат да ти срежат ръката!!!).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да дам и моите "5 стотинки" по темата. Миналата седмица си взех нова китара (акустична с метални струни) и след два дни свирене се появиха мазолите, като на безименния се поду стабилно. от 3 дни почти не съм свирил, щото боли, но мазолите почти отшумяха и възглавничките на пръстите ми започнаха да се втвърдяват.

:hysterical: Интересното е, че новата китара е доста по-твърда от старата Кремонка, но пък и звука няма нищо общо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата седмица си взех нова китара (акустична с метални струни) и след два дни свирене се появиха мазолите, като на безименния се поду стабилно. от 3 дни почти не съм свирил, щото боли, но мазолите почти отшумяха и възглавничките на пръстите ми започнаха да се втвърдяват.

 

Хаха пич аз да си бях снимал мазолите на дясната ръка докато свиквах да свиря на бас, виждал ли си мазол, в мазола, в мазола? Едно хубаво нещо обаче при китарите е, че не ти се вдървяват пръстите, понеже това след 17-19г възраст при нас момчетата почва да става. Аз иначе нямах много мазоли, почнах с класическа китара с low-tension струни и постепенно минах по този път.

 

По темата, използвай някакъв алкохол (аз използвах нормален спирт от аптеката) и си натривай възглавничките на пръстите на лявата ръка преди и след свирене аз така правех и това не е някаква измислица, а си е честа практика при доста китаристи дори и със свикнала кожа на възглавничките.

Можеш да си купиш струни 10-46 за електрическа китара, които са по-меки от тези за акустична, понеже не са направени от фосфор и бронз, би трябвало да е по-леко с тях, но ако много ти се впиват тънките струни пробвай с 11-52.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде и нещо от мен......

По-дяволите тук говорим за човек , който е хванал китара САМО от 2 ДЕНА. Необходим е поне 1 месец за да се свикне да се държи талпата правилно. Какъв "Nothing else.." от първия ден ?!!?? Е - да самото начало - интрото може :cheers:.

 

Всеки абсолютно начинаещ китарист най-напред държи грифа като сап на лопата или мотика. С дясната ръка струните се дърпат с движение чак от рамото :girl_cray2: - не от палеца или китката. Пръстите на лявата ръка натискат струните по позициите селсската със сила и зор сякаш там има скъсана артерия. :headbang: И всичко това си е напълно нормално и в реда на нещата ! ! !

Проблемът с болката с пръстите - ще го има в известна степен и след една година, но вече ще се появява много по-рядко и в определени моменти. Този проблем го има при АБСОЛЮТНО всички начинаещи. Необходимо си е време кожата и месото на върховете на пръстите да загрубеят. Свири се 20-30 минути , час - почва да боли - почивка. След няколко час пак , преди лягане пак (на повечето китарата им е до леглото :D ) Може на следващия ден да не се свири , на по-следващия пак за малко - в един момент започва по малко да боли. ... и така.

В един момент - етапа на това "загрубяване" напредва - пръстите на лявата ти ръка изглеждат почти като тези на дясната - нищо грозно или притеснващо - само, че вече във вътрешността са доста по-здрави и болка не се чувства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.