Jump to content
Българският форум за музиканти

Саморазвиват ми се болчетата на седлата.


Recommended Posts

Здравейте

 

Саморазвиват ми се болчетата на седлата на магарето. Това са болчетта които регулират седлото във височина и са по две на седло. Почват да дрънка едното винче в седлото другото по-малко отпуска струната и така докато почне да бражди по прагчетата. Heavy решението е нови седла, но ако може да им сложа на тия болчета нещо и да не се саморазвиват кажете. Помислих си за дъвка?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казва се фиксатор за болтове. Дъвка...ти пък :cheers2:

Я цъкай тука!

 

Нещо такова :

_____-_k2b270_prolok_high_type_270_20100225_1076903153.jpeg

 

Става въпрос за 7-8 - 10 лева :)

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:cheers2: Мислих си, че натискът от струните и добавеното съпротивление върху резбата са достатъчни, за да не се развива болтчето... Странно. За пръв път чувам такова нещо :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако капнеш по една капка канононлит(мъничка, може би на карфица, не от тубичката) от долната страна на седлото, в процепа на резбите, хем няма да се отпускат, хем ако решиш да променяш височината на струните, ще се разчупи лесно.

 

Друг може би възможен вариант е да навиеш тънък меден проводник(0.05-0.07мм) върху винтчетата, който да уплътни луфтовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Срещу саморазвиване можешда ползваш и лак за нокти, но силно се съмнявам, че болтчетата се саморазвиват. Да не би хлабината в резбата да е твърде голяма и под натиска на струната винта да се изплъзва (изпрошва) от самата резба на седото? Ако е така по-добре да разпробиеш старите резби на седлата и да навиеш следващия размер- така ще си купиш само нови винтчета, вместо целите седла (разбира се това ще е възможно, ако има достатъчно място за по- голями винтчета).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за каноконлита. Само че трябва наистина да е мъничко.

Иначе наистина добро и професионално решение е това, което показа EAmechaniX. Освен това тези неща са с различна степен на втвърдяване и може да се подбере абсолютно точно това, което ти трябва, в смисъл дали болтовете ще подлежат на развиване, колко често и т.н.. Ако не по друг начин, то с експерименти - намираш си някакво евтино такова лепило, вземаш болт и гайка и пробваш дали ще те устройва. Също така при гаф може лесно да се почистят, защото такива осигурители обикновено са анаеробни, т.е. трябва да остане без въздух (да се навие болта), за да се втвърди. Ако си капнал в повечко, винаги може да се почисти с парцалче. Ако все пак се е втвърдило успешно сме ги чистили след нагряване, но пак казвам, че тези с които съм работил (Loctite 648 и Loctite 243) се втърдяват само там, където има контакт между двата детайла. Първото от посочените всъщност не е осигурител за резби, но сме го ползвали като такова за места, където саморазвиването на болт би могло да е фатално.

И така - професионално и скъпо или евтино и като за вкъщи - ти избираш.

Успех, дано всичко се оправи! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.