CorvusCorax Публикувано Март 7, 2006 Публикувано Март 7, 2006 Но идеята за тема относно това кой какви бекове предпочита, харесва и т.н. не е хич лоша като идея и май не съм я срещал до сега Ами да вземем да се разговорим за беквокалите, тогава? Пеете ли беквокали? Пеят ли ви беквокали? Бекинга може да забие певеца, но може и много да му помогне, за да изпее песента добре... Всичко за беквокалите, опита ви с тях, както и въпросите свързани с бекинга - тази тема е за това. Цитирай
bobalan Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 (Редактирано) пея беквокали само в студио - там където "до" от субинфраконтраоктава е необходимост - аз съм човека. Иначе на живо не мога - май прекалено много съм свикнал да пея основния вокал и да разнообразявам и украсявам... та за бвк вокалите това е изключително неподходящо (освен ако не говорим за госпъл отпеви някакви де). Иначе когато на мене ми пеят бек се чувствам чудесно - все едно гласът ми е по-мощен, а и не е фалшив (както обикновено). ААА, пял съм бек вокали в една метал група на живо, там се справях много добре. Редактирано Март 7, 2006 от bobalan Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 7, 2006 Автор Отговорено Март 7, 2006 (Редактирано) Да, беквокалите наистина правят гласа да звучи по-така, ама на мен малко зорлем ми идва, когато са малко по-кривички, не вървят по терци или по квинти, а са с някаква си своя мелодия - объркват ме, ако пея основната мелодия. А иначе обожавам аз да пея такива беквокали, и то импровизирайки. Редактирано Март 7, 2006 от CorvusCorax Цитирай
musicman Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 Много интересна тема. Аз се опитвам да пея беквокали. Да ви кажа доста ми е трудно и винаги отивам при основния глас. Така, че ако някой напише ръководство за начинаещите бек вокалиети - ще черпя Цитирай
Elly Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 аааа супер тема, наистина :) Аз мнооого обичам беквокали - кефя се, когато има бек-вокал, който обогатява и акцентира, дори да е съвсем обикновен... но перфектен. Кефя се, когато чуя нещо интересно, някоя "крива" хармония между основния и беквокала/беквокалите, нещо, което е на ръба да ти прозвучи фалшиво, но е сууупер намясто Приказка!!! И тва от малка! Помня, че още като ме вкара баща ми в правия път и почна да ме учи на Beatles, се заслушвах и се радвах на "вторите гласове" и си ги учех, доколкото мога. Та така. Много обичам, разбира се, и да пея в разни двугласи и повече-гласи, независимо дали аз съм... отгоре . Обичам и да си измислям разни неща, докато слушам някви любими песни...Въобще - беквокалите са велико нещо! Дааа... дано само не съм се отклонила от темата в еуфорията си... Да, пея и ми се пеят беквокали - ако някой има нужда, може да каже А да питам - не мислите ли, че трябва да се обръща повече внимание на бековете в БГ музиката? ... имам предвид на приноса им към мелодията и цялото звучене на песента, на акорда, като още една важна част от саунда, а не само като придатък (на задължителната терца или секста) към лийд-вокала? Не че не се чуват интересни неща, но може и още, може, може.... :think: Цитирай
Грация Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 Нещо, което изглежда напълно елементарно и дори ненужно понякога, а друг път НАЙ - ВАЖНОТО нещо в определено звучене. В момента няма кой да ми пее бек вокалите и това ме побърква! Темата е много яка между другото. Аз самата не зная дали ще мога да се справя с такава задача - по-трудно ми се струва, трабва да опитам.... Цитирай
ronia Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Темата наистина е смислена и най-вероятно ще стане доста...обширна Не знам при другите певци как е, но за мен стандартният (хоров) бекинг е част от инструменталния съпровод, докато соловият (втори водещ глас - като в дует) е най-великолепното съпреживяване в пеенето. Няма нищо по-естествено да съм в диалог (ама не в спор!) с друг глас, който контрастира на моя по някакъв признак. Помня, че още като ме вкара баща ми в правия път и почна да ме учи на Beatles, се заслушвах и се радвах на "вторите гласове" и си ги учех, доколкото мога. Много си права за Бийтълс, Ели Според мен тази школа винаги си личи в начина, по който човек прави музика. И аз така бях - още от първите песни, които сме разучавали с приятели, стремежът е бил към максимално добра имитация на отделните гласове. Ти тука пееш това, аз - това...и - край! - белязан си вече Много интересна тема. Аз се опитвам да пея беквокали. Да ви кажа доста ми е трудно и винаги отивам при основния глас. Така, че ако някой напише ръководство за начинаещите бек вокалиети - ще черпя и Да, беквокалите наистина правят гласа да звучи по-така, ама на мен малко зорлем ми идва, когато са малко по-кривички, не вървят по терци или по квинти, а са с някаква си своя мелодия - объркват ме, ако пея основната мелодия. А иначе обожавам аз да пея такива беквокали, и то импровизирайки. Ръководството да го пишат по-компетентните но така или иначе, по-ценно от личния опит няма. Накратко казано, беквокалът няма право да греши. Освен това, той е фиксиран и конкретен, така както са основните партии на съпровождащите инструменти (искам да кажа тези, които не са солови партии - не знам се наричат). Самият изпълнител на беквокали трябва да се възприема така. По този начин той няма да се влияе от водещия вокал - нали е инструмент?! Цитирай
Polyphone Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Беквокалите са едно от най-красите творения в съвременната музика. А още по красиво е когато налице са равнопоставени гласове, които водят полифоничен диалог – както спомена по-горе уважаваната г-ца qbodp Въобще вокалната хармония е една музикална метафизика!!! :think: Не ми идват отръки думите, не зная какво повече да говоря – остава да запея, но запейте с мен, та да направим многогласие. И един съвет на стар, но все още нереализиран вокалист и беквокалист – слушайте Beatles, Beach Boys, Mamas and Papas, Queen и Eagles. Там ще намерите най-добрите и прекрасни референции за беквокали! : Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 8, 2006 Автор Отговорено Март 8, 2006 Специално за Queen - личното ми мнение е, че всяка една тяхна отделна песен представлява енциклопедия по пеене както на солов вокал, така и на беквокал, така че не мога да не се съглася с теб! Всъщност и аз имам някакво особено влечение към това да бъда допълващ глас - и сега, като седим и си пеем с приятели, аз импровизирам някакъв друг глас, припявам или отпявам... Всъщност, шири се схващането, че за да си беквокал - значи си не достатъчно добър солов вокал. Аз съм на точно опозиционното мнение - за да бъдеш поддържащ глас, трябва да имаш качества, даже понякога доста по-големи от солиста: слух, тембър, техника... Мисля (скромно все пак), че бих се справил добре с беквокалстване, така че ако някой има нужда - знаете как да ме намерите (е не мога да не се предложа все пак...) Цитирай
Juliex Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Темата е интересна, а пък и лично на мен ще ми бъде много полезна! Аз лично не съм пяла бекове(освен вкъщи), защото не ми се е отдавала възможност. А на мен са ми пели. В началото ми беше малко трудно-объркваха ме, но после свикнах. Смятам, че е въпрос на опит да свикнеш с тях, а пък и да ги пееш. Цитирай
toshevski Отговорено Март 8, 2006 Отговорено Март 8, 2006 Много хубава тема! Няма да казвам важността на беквокалите (и разбира се следващият момент- нивото и познанията по солфеж)! Аз лично досега не съм пял беквокали (в смисъл сериозни и добре направени)!!! Когато обаче наблюдавам разни западни певци и банди, излизащи с по 5-6 беквокалистки, направо настръхвам от богатостта, певческата наситеност и мощта която се носи във въздушното пространство! Много бих искал за в бъдеще да включвам добри беквокалисти/ки- придава се особен цвят на музиката! P.S.: Мисля (скромно все пак), че бих се справил добре с беквокалстване, така че ако някой има нужда - знаете как да ме намерите (е не мога да не се предложа все пак...) Ами много добро предложение и ще се възползвам от него след време- да знаеш! Цитирай
Mandalay Отговорено Март 9, 2006 Отговорено Март 9, 2006 Ами и аз да се присъдиня към темата, с мой цитат започва все пак Така... с Polyphone сме говорили преди на тази тема, а и с още няколко познати посетители на форума... за мен вокалната полифония си е връх във вокалното изкуство. Към казаните по-горе групи бих допълнил Boyz 2 Man и Еxtreem (справка: More then Words.... толкова изчистено и... перфектно звучи тая песен...) Обожавам нестандартните интервали между гласовете т.е. различните от гореспоменатите терци и квинти. Мисля, че в българското народно пеене има много материал за размисъл в тази посока. Това, което съм разбрал от опит, е че са много важни няколко неща при вокалната полифония. Първо динамиката на пеене. Второ - не се допускат никакви фалшивини. Трето - което според мен куца особено в бг музиката... впрочем, не знам защо но май не се обръща особено внимание на бек-вокалите у нас..., та трето, това е драматургията на бек-вокалите. Къде, какъв бек вокал и защо? Местата на които са вкарани бек вокали трябва да са много прецизно избрани, защото те са там с някаква цел: например да акцентират, да нагреят и т.н. Ако се сетя за други неща, ще пиша пак ПП. МИНУТКА ЗА САМОРЕКЛАМА Бях качвал едно парче в gmail, то не е мое, но съм автор на бековете в него и съм много горд от себе си. Казва се Dove Sеi Цитирай
Polyphone Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 Ами и аз да се присъдиня към темата, с мой цитат започва все пак Така... с Polyphone сме говорили преди на тази тема, а и с още няколко познати посетители на форума... за мен вокалната полифония си е връх във вокалното изкуство. Към казаните по-горе групи бих допълнил Boyz 2 Man и Еxtreem (справка: More then Words.... толкова изчистено и... перфектно звучи тая песен...) Обожавам нестандартните интервали между гласовете т.е. различните от гореспоменатите терци и квинти. Мисля, че в българското народно пеене има много материал за размисъл в тази посока. Това, което съм разбрал от опит, е че са много важни няколко неща при вокалната полифония. Първо динамиката на пеене. Второ - не се допускат никакви фалшивини. Трето - което според мен куца особено в бг музиката... впрочем, не знам защо но май не се обръща особено внимание на бек-вокалите у нас..., та трето, това е драматургията на бек-вокалите. Къде, какъв бек вокал и защо? Местата на които са вкарани бек вокали трябва да са много прецизно избрани, защото те са там с някаква цел: например да акцентират, да нагреят и т.н. Ако се сетя за други неща, ще пиша пак ПП. МИНУТКА ЗА САМОРЕКЛАМА Бях качвал едно парче в gmail, то не е мое, но съм автор на бековете в него и съм много горд от себе си. Казва се Dove Sеi More than words? Това е песен, която влиза в моята класификация "Съвършени песни". Две божествени вокални партии, плюс една трета, която чат пат се прокрадва незабелязано за съзнанието, но осезаемо за душата! Цитирай
synchu Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 Ами и аз да се присъдиня към темата, с мой цитат започва все пак Така... с Polyphone сме говорили преди на тази тема, а и с още няколко познати посетители на форума... за мен вокалната полифония си е връх във вокалното изкуство. Към казаните по-горе групи бих допълнил Boyz 2 Man и Еxtreem (справка: More then Words.... толкова изчистено и... перфектно звучи тая песен...) Обожавам нестандартните интервали между гласовете т.е. различните от гореспоменатите терци и квинти. Мисля, че в българското народно пеене има много материал за размисъл в тази посока. Това, което съм разбрал от опит, е че са много важни няколко неща при вокалната полифония. Първо динамиката на пеене. Второ - не се допускат никакви фалшивини. Трето - което според мен куца особено в бг музиката... впрочем, не знам защо но май не се обръща особено внимание на бек-вокалите у нас..., та трето, това е драматургията на бек-вокалите. Къде, какъв бек вокал и защо? Местата на които са вкарани бек вокали трябва да са много прецизно избрани, защото те са там с някаква цел: например да акцентират, да нагреят и т.н. Ако се сетя за други неща, ще пиша пак ПП. МИНУТКА ЗА САМОРЕКЛАМА Бях качвал едно парче в gmail, то не е мое, но съм автор на бековете в него и съм много горд от себе си. Казва се Dove Sеi More than words? Това е песен, която влиза в моята класификация "Съвършени песни". Две божествени вокални партии, плюс една трета, която чат пат се прокрадва незабелязано за съзнанието, но осезаемо за душата! амин! пп. поради липса на по-добри думи... Цитирай
Recommended Posts