Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Днес докато гледах един концерт на Megadeth, ми направи впечатление, че Chris Broderick свири с някаква интересна модификация на перцето. Вдига ръка от струните с разтворени пръсти а перцето му остава залепено за палеца. Разтърсих се за негови демонстрации в интернет и се вижда, че използва перце закрепено за нещо като пръстен, който се надява на палеца, като по този начин предполагам се елиминира възможноста да се извърти в некомфортен ъгъл, който ще се отрази на атаката върху струните, да се търси вариант при дабълхенди да се държи някъде между пръсите, като момента на слагането му и хващането му пак отнемат ценни стотни и разконцетрира и ако щете най-елементарното да бъде изтървано. Много ме впечатли тази хитринка. В клипа той обяснява в един момент за него, наричайки го pick clip, което му позволява (дава свобода) да изпълнява определени технически похвати (тапинг в случая). Мисля, че споменава, че сам си го е измайсторил. :)

chris_brodericks_pic_01.jpg

Примерно на линка по-долу може да бъде видяно за какво става дума:

Питането ми е, някой има ли идея откъде в БГ може да се купи подобно хитро модифицирано перце?

В интернет намерих само това, но не мисля, че е точо същата технология както при Chris Broderick.

chris_brodericks_pic_02.jpg

Редактирано от Bobolin
  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Не е ли thumb pick това неговото?

Не е, гледах видеото. Ама е все същото. Измислици... От цял ден чудене какво да правят и откачиха вече тия хора... :)

Отговорено (Редактирано)

Така свири и в София на Сонисфиър.

Нещо като тъмбпик.

Дава му свобода. Сигурно е тегаво докато свикне човек.

Деян от Оффроуд свири така, също.

Има си предимства.

(не само за тейпинг , може да се арпежира класически или чикънпикинг)

Колото до технология - хайде стига, всякакъв тъмбпик ще свърши работа.

Ако е супер важно, коя марка перце точно ползва ( Крис) да го питам на мейла?

Редактирано от TONY
Отговорено

Прекарах известно време , свирейки така, с тъмб пик. Много полезна техника, но няколко основни проблема ме накараха да се откажа ( като основен начин на свирене - за акомпанимент я използвам, особено на уестърн китара).

- Когато се използва по стандартния начин, перцето е напълно перпендикулярно на струните - и няма свобода на движение, т.е няма гъвкавост. Това се отразява на звука ( става доста по перкусивен) и на скоростта. Поне при мен. При Томи Еманюел не.

- Така и не можах да си намеря читав тъмб пик в София - материалите бяха от най евтините, и перцето със страннна форма.

- Когато се използва като тъмб само - т,е без да се придържа с показалец, атаката е относително слаба .

- Когато ползвам тъмб пик, не мога да правя слап - не че е фатално , но е приятно да издърпаш Е струната като акцент:thumbs_up:

Всъщност всичко това е субективно - и може за теб да работи по друг начин.

Отговорено

Той си го е направил, говорил е много за това по клипчета с уроци. Обещал е да го патентова и пусне серийно, но засега седим на сухо. Наистина хитра джаджа, която му дава много свобода.

Отговорено

Е то се вижда защо му е това закрепяне на перото...

Свири с по 8 пръста при тапинга.Нали се сещата че няма кой да му държи перото :P

Отговорено

И като е бил в Jag Panzer ли го е използвал, че не ми се проверява? Иначе разбирам да няма място за перцето в оня лик от Take to the sky, но в Мегадет досега не е правил чак такива сола...

Отговорено
Обещал е да го патентова и пусне серийно
Тоя некъв евреин ли е?Или изгладняха нещо,че по белите страни метъла не върви.То и няма кой да го съди,че който е измислил thumb pick сигурно не е между живите..
Отговорено
Тоя некъв евреин ли е?Или изгладняха нещо,че по белите страни метъла не върви.То и няма кой да го съди,че който е измислил thumb pick сигурно не е между живите..

Hillbilly, много точен ник! :thumbs_up:

Моля, пий кафе преди да пишеш, защото само една от горезастъпените от теб тези е вярна - да, thumb pick е патентован, US патент №4625616

Тук по-скоро става въпрос за pick harness - пича е намерил начин на закрепване на стандарен pick за палеца. Обаче съществува патент и за това и май не е негов...

А, и "тоя" е един от най-талантливите и виртуозни съвременни китаристи. В света. Не в твоя, а в широкия бял свят. И не чегърта само мразения от теб метъл. Хвърли му един гугъл - може би ще намериш нещо полезно.

Отговорено

^бравос,намери се някой,който да знае кво значи ника ми,и твоя е интересен :)

Що реши,че мразя метъл?И аз съм слушал Металика до 86г,вече не ми е интересен,а и като видя някой чиче по-дърт от мен по кожен потник с антихрист и гривни да се дере и чегърта.. :)

Като изуча какво/как са свирили китаристите от преди половин век се метам на съвременните виртуози,честно :)

Отговорено

М, споко бе всички знаем какво ти значи ника и верно ти подхожда, сложи му едно wild отпред за да стане див... и си тамън :)

Бродерик в панцер поне до колкото съм успявал да видя не свири с такива пера, но в никакъв случай не съм 100% сигурен. Единственото сигурно е, че солата му в ендгейм са далеч от тези в панцер, което си е доста жалко, ама не би...

Отговорено (Редактирано)

Има една "рубрика" в официалния сайт на Мегадет, в която фенове задават въпроси към членове на бандата. Имаше един подобен към Бродерик :

- Как успяваш да си такъв виртуоз с китарата и в същото време да имаш тяло на атлет?

- Ами просто не правя нищо друго освен да свиря и да тренирам

Това по темата защо е такъв монстър с китарата :wacko: А това, че си мисли разни пинизи и приспособления също не е особено чудно, все пак е дипломиран електроинженер, не някой раста-кракхед :) Това може да се усети и във всяко негово интервю, обеснява много систематизирано и методично, дори за чейна си, който е доста сложен. (за разлика от Стив Вай, за който останах с впечатление, че се държи като футболна съпруга в завод за микропроцесори). И ако някой се е съмнявал - доста добре e подкован с теорията ;)

Редактирано от Yves
Отговорено
Бродерик в панцер поне до колкото съм успявал да видя не свири с такива пера, но в никакъв случай не съм 100% сигурен. Единственото сигурно е, че солата му в ендгейм са далеч от тези в панцер, което си е доста жалко, ама не би...

Мда, ма за тва пък в новата песен ми размазва главата към края http://www.youtube.com/watch?v=6ZrwH0oh8Nw...feature=related

А по въпроса за крещящия чичко с кожения потник и гривни, ако това ти е представата за метъла- ок :)