Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво да правим с тъпите въпроси


Recommended Posts

Да се въведе въпросник, който се попълва при регистрация. Въпросникът да съдържа въпроси по следните теми:

Основни познания по български език

Елементарна музикална култура

Елементарни познания по някакъв инструмент

 

Не можем да се сърдим на никого, че не знае как да пита, че не чете, преди да пита и т.н. Хората са такива, каквито са. Въвеждането на ред със сила отблъсква. Аз мразя силата. Мразя някой да ми казва какво да правя. Сигурен съм, че много хора мразят.

 

Ако намерим начин да се справим с тъпите въпроси, бихме могли да го приложим и при празните бутилки в гората или агресията по пътищата. Аз лично бих започнал със забрана на телевизията.

 

По-достъпно решение: Шенген и да влизат тези, които са проверени. Оттам нататък да се чувстват свободни.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mного пъти са ме вълнували подобни въпроси, но напоследък намерих верния за мен отговор. Просто не пиша въобще в тези случаи, игнорирам ги, заедно с темите, в които има тъпи коментари или пък се обсъждат дъвкани от години неща. Това на практика води до игнорирането на 95 процента от всичко, което към тази дата се пише във форума, но така е по добре, отколкото да се заяждаме или пък да отговаряме пак и пак на неграмотни въпроси на хора, които не са си мръднали пръста да си намерят сами инфото, което търсят

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кольо_К, на освободеното от тен място навлиза посредствеността и некомпетентността. На съвсем начинаещите ще почнат да отговарят добронамерени потребители с двумесечен опит и средното ниво на форума увяхва.

Никой не може да те принуди да търпиш или пишеш насила, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

_ Има най-различни утвърдени начини за управление на нивото на един форум. "Ценза", предложен в началото на темата е един от тях, но е трудно приложим при разностранно ориентиран форум, какъвто безспорно е настоящия.

_ Друг метод, с успешно приложение е контрол на "писането". Оформят се групи с различен достъп. Едни могат да пишат навсякъде, други само в определена група, трети могат само да четат специализираните групи, а да пишат в лимитирана (за начинаещи) група.Така не се губи връзката между отделните слоеве на форума. Квалифицираните могат да четат и пишат навсякъде и да са полезни на начинаещите, като същевременно в специализираните теми няма как да се "сеят" глупости от некомпетентни членове. Освен всичко останало, по този начин модераторите ще имат по-малко работа, а нивото на форума няма да губи от квалификацията на можещите и знаещите. Както много правилно отбеляза L.K.:

Кольо_К, на освободеното от тен място навлиза посредствеността и некомпетентността.

_ Един пример за контрол ще дам от едно мое участие в чужд специализиран форум. Известно време там, въпреки високите препоръки, нямах право да бъда "публикуван" докато постовете ми не се прегледаха и утвърдяха от модератор. Времето на карантината се решава на база на показаното ниво - ако ставаш, карантийният период е кратък (за мен беше само 3 поста), ако не ставаш - заминаваш и толкова. Така във форума остават сериозните, полезни членове.

_ Друг, обратен пример са псевдодемократичните нашенски форуми, където поради толерирането на простотия и лошо възпитание качествените хора се оттеглят и нивото на форумите слиза до нивото на квартален хоремаг. Форумите остават без уважение и замязват на американско предградие с купища боклук и мръсотия. Нарочно няма да споменавам имена; вече се появяват анкети "Защо", но нищо не се прави, защото няма кой...

_ Искренно се надявам ТУК да не се стига до подобно положение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То днеска световното свършва и отново няма да има "музикални" теми за обсъждане във форума. Освен разбира се готварската и тази за автомобилите. Аааа не, греша - темата за това колко е забавно да не ходим или да закъсняваме за репетиции ми се струва че ще се задържи заедно със забавната простотия и вицовете за музиканти от типа "Иванчо казал на Марийка...".

Другарки и другари! Let's face it!

Ако се отговори изчерпателно на тъпите въпроси които се задават постоянно, а това може да се направи доста изчерпателно само в една информационна тема, няма да има за какво да си говорят многобройните потребители на форума. При всеки зададен въпрос/тема отговорите ще бъдат: що не четеш ве, виж информационната тема или ФАКа. И всички ще чакаме поредния новодошъл за да го овикаме - ей новобранец я вземи прочети какво сме написали, колко пъти ще трябва да го пишем?

Не, че искам да е така. Просто така ми изглежда според наблюденията ми от последните 5-6 месеца. Е няма нищо де. Да сме живи и здрави. А децата в Сомалия гладуват ли гладуват......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да се отсеят тези въпроси. Ако ставаше досега да сме го направили. Въпросиници, генетични атаки, химично оръжие, не става. Хората са свикнали да им е лесно и да питат преди да мислят. Няма да го бъде. Ако знаете колко дискусии се водят на тази тема с ВИП потребителите и администрацията на форума свят ще ви се завие. Дотук се мисли как да се направят нещата и когато има рационално решение, ще го видите първи и с облекчение ще влизате във форума. Към момента нищо не може да се направи, да се каже или да се покаже. Това е. Не се пънете да мислите схеми защото и да ги замислите, без админите на форума нищо не става. Идеи е добре да има, но към този миг прекрасен са неприложими. Спрете се засега и когато му дойде времето ще се усмихнете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ вик, лими преди беше отсвирен, че нямало кой да направи кода за оценки на постовете. а не може ли да се намери готов модул за invision из нета?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип IPB е един вид специализиран форумен скрипт(не знам как по друг начин да го обясня), който не е чак толкова юзър френдли. Търсих такива модули, но ударих на греда предния път(май не се поддържаха от тогавашната версия, която използвахме, която мисля, че не е променяна). Търсих и вотинг система за постове(което също е джиджано и може да даде представа кой какъв е, но може и да стане жертва на злоба и да не дава реална оценка) и пак същия нулев ефект. Не е като phpBB, SMF и повечето познати форумни скриптове, които имат повечето такива шаренийки вградени. :greenball: Трябва да се разгледа пак, но някак не върви на форум, който е стигнал дотук да фраснем плъгин, който не е тръстед и да отворим бекдор за някой индиец да ни скъса нервите с атаки. :whistle:

Има плъгини, които буквално могат да ни върнат в първи клас като краен резултат и в това съм се убедил покрай работата си... Ще разгледаме пак, ако трябва, но уви имам лошо усещане за това, което ще намерим. Не върви и да мигрираме форума към друг скрипт само заради плъгините или скиновете, които се предлагат защото това ще доведе до други неприятности. Този има сериозна секюрити поддръжка, както сами виждате от липсата на спам и ботове.

Не знам как да го обясня по начин, по който да стане ясно, че сме търсили варианти да направим форума по "привлекателен" с такива уиджети, но админите ни имат основателна причина да внимават какво правят, за да можем безпроблемно да използваме форума и занапред, без да се прави рестор на базата данни към стар бекъп или да има загуби от по-голям размер.

Като прочетох темата на Лими вярно в отсвирващо настроение съм бил и не съм си дал зор да напиша това, което пиша сега, което е моя грешка. Идеята му като цяло е безумна с това сортиране на темите по брой вотове(все пак ако някой иска тъпото му мнение да се вижда на първо място, ще си намери начин да цъка всеки ден). Просто за нашия случай не са приложими или са опасни да се инсталират.

 

Надявам се, че ще разберете и нашата позиция, която е такава не защото ни мързи да търсим и инсталираме, а точно обратното... Търсенето става бавно, а инсталацията на модула за няма и минута с четенето на менюъла и описанието му. Просто почти всеки от модераторите и администраторите на форума е ИТ и ситуациите, в които сме попадали или просто сме запознати с такива, ни спират да правим "ядрени опити" с това, което ви кара всеки ден да сте част от това общество.

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес се регистрирах в един форум, след което получих следното съобщение:

 

" Важно!

Като нов потребител, създадените от вас нови теми преминават през одобрение от модератор, преди да бъдат публикувани. Ако вашата тема не бъде публикувана, това означава че сте нарушили някое от правилата на форума. Например не сте използвали търсачката и сте пуснали тема която вече съществува или темата ви не е с подходящо заглавие или съдържание. Разбира се, можете да публикувате коментари във вече създадените теми, където ще получите бърз и адекватен отговор на всичко, което ви интересува."

 

Ако има нещо такова, си мисля, че поне 50% от тъпите теми ще изчезнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаме идея да направим един експеримент в раздел Китара. Където ще направим един форум за напреднали или хай-енд форум. Така ще се получи разделение между темите за начинаеши и тези за по-напреднали. Освен това, ще се постараем да направим един наръчник з аначинаещи, където ще се опитаме да прехвърляме въпроси задавани повече от веднъж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам да се сортират автоматични по ключови фрази:_"как да си свържа китарата към компа?","какво е хост,ами вст?","как да махна вокала от мр3?","защо не чувам звук,като си махна слушалките",и т.н.Ми то нали вече има такъв раздел,или искате да е нещо по-крещящо?..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Освен това, ще се постараем да направим един наръчник за начинаещи, където ще се опитаме да прехвърляме въпроси задавани повече от веднъж.

Преди време Виктор беше създал тема за полезни линкове към раздела и съм сигурен че ако някой търси нещо, то там почти сигурно го има. Ако се систематизират линковете, за което трябва време разбира се, може да се получи по - добре даже и от такъв наръчник за начинаещи(то ще е и един вид наръчник де). Те една част от тях са и сизтематизирани, аз бях пуснал интересни според мен теми, като мисля че бях прегледал около 50 страници. Лятото имам време и мога да ги систематизирам по теми.

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отказах се да правя каквото и да е раздел Китара поради причината, че всички реват, а когато им се каже да помогнат, за да им стане подредено, започват да си намират оправдания. Има и един друг момент. НИКОЙ не чете написаното в тази тема. Виж колко прочитания има в Бас китара подфорума и колко в Китара. Ще се действа много скоро както каза Рафо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.