Jump to content
Българският форум за музиканти

Отново за шумове, захранване, кабели блабла


sw1tched

Recommended Posts

С новите активни колони имах проблеми - интерференция, прихващаха от мишката от харддиска и какво ли не. Двете колони си имат отделни захранвания, които бях включил в разклонителя. Имат балансиран (xlr) и небалансиран изход(чинч), по липса на балансирани кабели съм ги свързал с 2чинча към стерео жак който влиза в саунд картата. Опитах в различни контакти и нямаше полза, днеска обаче си оправих проблемите...но по доста странен начин и почти по случайност :)

 

Включих захранващите кабели на колоните в един от онези супер прости, пластмасови, мини разклонителчета с два изхода и....А!? Няма шумове :) На някого разсъждава ли му се по темата, защото ми е интересно да разбера какъв е проблема? Зле съм по физика, но предположението ми е че ел. мрежа на блока ми е направена зле и заземяването не е както трябва..може и да няма нищо общо де, затова правя тази тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето Ел. инсталации в България са зле.

За това, че чуваш мишката, харда или като минимизираш прозореца се чува, и аз го имам. Предполагам, че е проблем на уиндолса или хардуерен от компютъра. Една от идеите ми е да смениш PCI слота на който ти е звуковата карта. Аз съм със лайв на креатив. Може би по-скъпите звукови карти го нямат този проблем, специално тези на които АЦП-тата и ЦАП-овете са им изведени отвън. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ви идея за проба:

PC-то и монитора включете в UPC или Surge Protector, а всички останали уреди ги вържете към контакти, в които заземителната клема не е вързана никъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ви идея за проба:

PC-то и монитора включете в UPC или Surge Protector, а всички останали уреди ги вържете към контакти, в които заземителната клема не е вързана никъде.

Иване, а спред теб от къде идва проблема с чуването на харда, мишката и като минимизираш прозорци в уиндоус ?

Говоря за онова високочестотното цъкане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук ме хвана :) - не знам!

Просто давам идея за проба. При мен е така и аз нямам никакъв шум и никакви интерференции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една от идеите ми е да смениш PCI слота на който ти е звуковата карта.

Няма нужда, нали писах, че се оправи...тоест тази тема не е с идея да ми помогнете да махна шума, защото аз го махнах преди да напиша темата, идеята е да попитам дали някой знае защо дребното пластмасовато разклонителче маха интерференциите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, целите ел. инсталации в много кооперацийки (предимно нови) просто са си [Т-Ъ-Ъ-Т] майката. След '89-та, не знам защо, качествено вървим все по-надолу.

Физик няма да ти свърши особена работа, а електротехник. Ако извикаш да ти погледнат инсталацията, няма да сбъркаш. В нас, например, Сульо и Пульо, които са монтирали, са се били объркашили и като резултат ми се офазяваше печката, та като ми изтръпна два пъти ръката (и не само моята), загрях, че трябва да проверя контактите и т.н...

 

Проблемът с църкането на мишлето вероятно не е хардуерен, виновни са шофьорите. :) Докато ползвах Win98SE, имах този проблем, а след това изчезна (при XP) и плъхът ми си затвори устата. Може би и защото вече е старичък... ;) Така че по-скоро е драйверен проблемът.

 

По принцип като правило, за да се сведат до минимум евентуални (д)ефекти и проблеми от разлики във флуктуациите на захранването на компютър, монитор и изобщо периферните му устройства, препоръчва се, да не казвам задължително е, да се включват към един контакт, т.е. чрез разклонител!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано аз си мислих една идея.. Не знам дали няма да прозвочи глупаво, но само така си обяснявам нещата.

При промяна на каквото и да е било работейки с компа се генерира някаква информация по шините на дъното, Евентуално ако се получи някакво взаимодействие с дъното и частта от ЦАП-а натам то можеби влияе по някакъв начин. Пример давам, че всички заете какво става като се приближи китара до някой траф който бачка.

Та според мен да се чуват тези неща (аз лично не чувам мишката или харда, но чувам като минимизирам прозорци в уиндоус) това е недобре направена или екранирана част след ацпто, включително и него, и това можеби е причина в по-скъпите карти да го вадят като модул извън компютъра и да влиза вече в като цифров интерфейс в компа...

 

Добавям, че и моят компютър е на един контакт с усилвателя и монитора :)

Добавям и, че съм със захранване фортрон ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко хубаво ...ама нито дума за подчертаната част от въпроса ми :)

 

Edit: може би трябв да уточня, че в нормален разклонител тип connection-block или както се казва шумовете си ги има, но когато е включено в джобното разклонителче ги няма.

Редактирано от sw1tched
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди години тонрежисьор от радиото ми каза, че от всички уреди в студиото само един трябва да са заземи. Най-често това е смесителния пулт. В случая при нас това е коопютъра. Ето защо дадох моята идея по-горе. Може би и затова твоето малко разклонителче "премахва" интерференциите.

Не ме питайте защо става така. Това не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Проблема с интерференциите от захранването се нарича ground loop. Получава се затворен кръг между масите на различните включени уреди и съответно разлика в падовете, която причинява бръмове. Основната причина е неправилно заземяване. Много често оправям подобен проблем като изолирам конекторите на масата на контактите с някоя хартийка. ;)

Все пак трябва да се внимава да не ви тресне тока, ако оставите всичко незаземено. ;) Различните контакти обикновено имат различни падовен анапрежението и това често е причина за разни смущения, бръмове и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема с интерференциите от захранването се нарича ground loop. Получава се затворен кръг между масите на различните включени уреди и съответно разлика в падовете, която причинява бръмове. Основната причина е неправилно заземяване. Много често оправям подобен проблем като изолирам конекторите на масата на контактите с някоя хартийка. :happy:

Все пак трябва да се внимава да не ви тресне тока, ако оставите всичко незаземено. :) Различните контакти обикновено имат различни падовен анапрежението и това често е причина за разни смущения, бръмове и др.

Не всички - само на тези, които правят проблем....а това става с проби - един по един, докато се изолира причинителя (причинителите) за брума. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.