ge6a93 Публикувано Юни 11, 2010 Публикувано Юни 11, 2010 Има ли чак такова значение дали броя на прагчетата на ел. китара е 21 или 22? В смисъл 22-ро прагче според мен едва ли се използва толкова често, че да има толкова голямо значение... Цитирай
MR_STENCH Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Мани го т'ва 22 прагче... вече е отживелица ... Цитирай
Fenix Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Това, което най-много зависи от броя на прагчетата е къде ще ти се пада нек адаптера. Съответно ще имаш различен тон. Ако една китара е с 22 прага, а друга с 24 и с една и съща мензура, единият адаптер ще е по-към бриджа. Въпрос на вкус Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Другия момент е че още не съм открил начин да изсвиря нещо писано за китара с 24 прага на китара с 22... Което да включва 24-ти праг, естествено. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Зависи какво искаш да свириш на тази китара. Моите любими китаристи, например, са все с китари с 24 прагчета и си ги ползват редовно, затова всичките ми китари (цели 2 на брой ) са с по 24, защото не искам да бъда ограничен "хардуерно", ако искам да свиря нещо тяхно. Преди време много се дразних, защото имах китара с 22 прагчета, бях се шашнал по Megadeth, исках да науча един техен инструментал Into the Lungs of Hell...там има tapping на 24 прагче и направо ми идеше да си оскубя косата Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Другия момент е че още не съм открил начин да изсвиря нещо писано за китара с 24 прага на китара с 22... Което да включва 24-ти праг, естествено. Плъзгаш си пръста върху струната след 22-о прагче. Ще звучи помиярско, но височината на тона ще я извадиш. Цитирай
Fenix Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Другия момент е че още не съм открил начин да изсвиря нещо писано за китара с 24 прага на китара с 22... Което да включва 24-ти праг, естествено. Има много начини да изкараш нотата там. Ако става дума за някакъв бърз риф, е все тая общо взето. Ако е за build up (като накрая стигаш до 24), обикновено с бенд от 22 е по-яко. Ако ти трябва бенд до фа, нищо не ти пречи и това да направиш, стига да не си с нагоре от 10тки. А освен това хармоника там си го има, който е същата октава и можеш да свириш и така. Бъкетхед свири понякога с един метален напръсник - така си "прави" и 27мо прагче. С две думи - рядко е чак проблем липсата му Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Има много начини да изкараш нотата там. Ако става дума за някакъв бърз риф, е все тая общо взето. Ако е за build up (като накрая стигаш до 24), обикновено с бенд от 22 е по-яко. Ако ти трябва бенд до фа, нищо не ти пречи и това да направиш, стига да не си с нагоре от 10тки. А освен това хармоника там си го има, който е същата октава и можеш да свириш и така. Верно става! Аз и преди съм си го мислил тоя мурафет, ама все не успярах да изгърча така струните. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Другия момент е че още не съм открил начин да изсвиря нещо писано за китара с 24 прага на китара с 22... Както често е в сила и обратното . Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Както често е в сила и обратното . Естествено. По какъвто и повод да го казваш. Цитирай
Icarus Отговорено Юни 13, 2010 Отговорено Юни 13, 2010 Човек трябва да има на китарата си минимум 27 прага, защото иначе не може да изсвири нищо като хората, и останалите му се смеят, че му е малка пишката. Цитирай
Sad But True Отговорено Юни 14, 2010 Отговорено Юни 14, 2010 (Редактирано) Другия момент е че още не съм открил начин да изсвиря нещо писано за китара с 24 прага на китара с 22... Както често е в сила и обратното . Броя на позициите (или прагчета) определя диапазона на инструмента, или иначе казано колко октави "фаща" 6 струни и 22 прага - 3 октави и септима(май) 6 струни и 24 прага - 4 октави 7 струни и 24 прага - 4 октави и кварта и все неща от този род. Редактирано Юни 14, 2010 от Sad But True Цитирай
synyster_vengeance Отговорено Юни 14, 2010 Отговорено Юни 14, 2010 Човек трябва да има на китарата си минимум 27 прага, защото иначе не може да изсвири нищо като хората, и останалите му се смеят, че му е малка пишката. Направо ми идва да зема една пила и да почна да чопля долния кът-ауей за да мога спокойно да си влизам там на Айбанеза....обаче си остава другия проблем - тъй като не е висок клас китара праговете са супер МИЗЕРНИ в размера си след 15 праг и просто се измъчвам брутално!!!! Цитирай
Recommended Posts